Wypalanie postojowe to trochę inna bajka. Ono nie dopala filtra do końca, bo nie ma jak. Cały widz polega na prędkości przepływu spalin przez filtr. Jak spaliny idą pod ciśnieniem (np. 2000 rpm) to popiół, który powstaje z wypalania sadzy jest rozpychany do zewnętrznych partii filtra. Gdy tego ciśnienia nie ma - procedura nie może być poprawnie zakończona.wartość zmierzona jest wartością wyłącznie na podstawie czujnika różnicy ciśnień, względem poprzedniego pomiaru. Wartość obliczona, to wartość z czujnika różnicy ciśnień + przebiegu od wypalania, czasu otwarcia EGR'a itd.
że wolne obroty silnika są zwiększane (do podobnych jak przy wypalaniu DPF ~1000 obr)
po tym programie i zmianie softu dpf wypalał mi się przy 72 procentach i około 18 g sadzy.
a głównie po mieście to co około 600 km i podobno jest to w normie
Mam tylko Autocoma, przed chwilą odczytałem:dystans od ostatniej regeneracji 320kmfiltr cząstek stałych objętość sadzy 68,744gfiltr cząstek stałych obliczona zawartość sadzy 21,92gfiltr cząstek stałych zmierzona zawartość sadzy -2,24gCzy takie wyniki świadczą o konieczności wymiany DPF?