- czy faktycznie trzeba b. duże obciążenie silnika rzędu 130km/h by sensownie i szybko się dopalał?
- czy komuś również spada temperatura jak auto jest mniej obciążone (z górki)
- dlaczego nie wypala się do zera, a zostaje 36% to jest ok 8,7 g sadzy?
Nie widzę sensu montowania diody czy też innego sygnalizatora, wielokrotnie wyłączałem auto w trakcie procedury i nic się nie ma prawa dziać, wszystko zależy od stylu jazdy i pokonywanych odcinków, może to mieć sens jeśli ktoś głównie albo wyłącznie jeździ po mieście w innym wypadku szkoda czasu aby zawracać sobie głowę
Błędów nie wywala...
Piszesz że nie ma to sensu a później że może mieć to sens?
Miałem ostatnio wymieniony cały EGR (z chłodniczką) - może nie został odblokowany w ECU??
Cytat: BlupolBłędów nie wywala...A ja się pytam w takim razie w czym problem? Nie rozumiem dlaczego co poniektórzy się tak spinają.
Nie ma takich procedur, aby po wymianie EGR coś trzeba odblokowywać chyba że przed wymianą miałeś go wyłączone programowo
ie widzę sensu montowania diody czy też innego sygnalizatora, wielokrotnie wyłączałem auto w trakcie procedury i nic się nie ma prawa dziać
Wniosek jest jeden: filtr dopalił się na tyle, żeby bezpiecznie zgasić samochód (przerwanie=wzrost oleju), czyli po robocie czeka mnie dopalanie na trasie- całe szczęście mam kilka km do autostrady. Faktycznie nieprawdą jest powielanie tezy, że filtr dopala się całkowicie na postoju.
Czym różni się zmierzona wartość sadzy od obliczonej ??? bo jest dość duża różnica . Po wypalaniu zmierzonej mam "na minusie" -1,5 g, a obliczonej 6g.
Wypalanie postojowe to trochę inna bajka. Ono nie dopala filtra do końca, bo nie ma jak. Cały widz polega na prędkości przepływu spalin przez filtr. Jak spaliny idą pod ciśnieniem (np. 2000 rpm) to popiół, który powstaje z wypalania sadzy jest rozpychany do zewnętrznych partii filtra. Gdy tego ciśnienia nie ma - procedura nie może być poprawnie zakończona.wartość zmierzona jest wartością wyłącznie na podstawie czujnika różnicy ciśnień, względem poprzedniego pomiaru. Wartość obliczona, to wartość z czujnika różnicy ciśnień + przebiegu od wypalania, czasu otwarcia EGR'a itd.