Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 195894 razy)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #125 dnia: 19 - Maja - 2021 - 10:32:31 »
bez wypalania filtra (...) a Passatem bodajże 980km.

To nie jest tak, że bez wypalania zrobisz 980 km autostradami czy tam innymi drogami na trasie  :)  jest po prostu inny algorytm

Offline kubek197878

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #126 dnia: 17 - Czerwca - 2021 - 10:21:24 »
Kupiłem OBD11 żeby sobie obserwować DPF i co zauważyłem. Przebieg 100 tyś.
zmierzona masa sadzy : 19 g
obliczona masa sadzy : 11 g
zapełnienie popiołem : 25,5 g

Dzisiejsze wypalanie ,jeździłem do końca i zmierzoną miałem na -1.0 ,a obliczoną na 5 g.  Natomiast po roku zmniejszyła mi się graniczna wartość sadzy z 23,5 do 23,35 g.

Martwi mnie jedna rzecz bo po 40 km od wypalania do zera potrafił się zapchać już do 8g (jazda miejska) czyli po około 120 km zacznie znów wypalać...   

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #127 dnia: 18 - Czerwca - 2021 - 08:12:21 »
Natomiast po roku zmniejszyła mi się graniczna wartość sadzy z 23,5 do 23,35 g.
Ludzie mają po 100 gram i jeżdżą

Dodano:  18 - Czerwca - 2021  -  09:12:01
po 40 km od wypalania do zera potrafił się zapchać już do 8g

Urok stania w korkach. Stoisz a i tak Ci rośnie :)

Offline kubek197878

« Odpowiedź #128 dnia: 18 - Czerwca - 2021 - 10:40:06 »
Właśnie w mieście ale bez dużego stania w korkach... jazda do 50/h ale szybko przybywa gramów. Na postoju nawet nie aż tak bardzo.
Nurtuje mnie jedno czy z biegiem zapełnienia popiołem zmniejsza się ta graniczna wartość zapełnienia do regeneracji ? Nie miałem od nowości OBD11 i jestem ciekaw ile jest w nowym aucie 25g czy więcej ?.
Bo maksymalna wartość to 40g wtedy już tylko serwisowe wypalanie wg danych z odb11

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #129 dnia: 18 - Czerwca - 2021 - 13:03:31 »
Kupiłem OBD11 żeby sobie obserwować DPF i co zauważyłem. Przebieg 100 tyś.
zmierzona masa sadzy : 19 g
obliczona masa sadzy : 11 g
zapełnienie popiołem : 25,5 g

Dzisiejsze wypalanie ,jeździłem do końca i zmierzoną miałem na -1.0 ,a obliczoną na 5 g.  Natomiast po roku zmniejszyła mi się graniczna wartość sadzy z 23,5 do 23,35 g.

Martwi mnie jedna rzecz bo po 40 km od wypalania do zera potrafił się zapchać już do 8g (jazda miejska) czyli po około 120 km zacznie znów wypalać...   

To nie jest apteka, tylko kawałek mechaniki ;).

Czy czasem nie zamieniłeś zmierzonej i obliczonej masy sadzy? Zwykle obliczona jest większa (czasem dużo większa) od zmierzonej. Jeżeli wypalanie kończy się na obliczonych 5 g - tzn. że to jest wartość graniczna założona przez projektanta. Czyli jeżeli zmierzona jest w okolicach 5 to jest prawidłowo zakończone dopalanie. A jak widać po -1,0 to jest rewelacyjnie, jak na miasto.

23,5 i 23,35 - jeżeli to są wartości przy których zaobserwowałeś start wypalania - to skłonny byłbym przyjąć, że startem dopalania jest wartość graniczna = 23 g. Offset (+0,5 i +0,35) wynika z bezwładności od startu nagrzewania DPF do osiągnięcia odpowiedniej do dopalania temperatury (wtedy wartości zmierzone i obliczone nadal przyrastają). Tutaj wchodzi szereg warunków, m.in.: temp. zewn., obciążenie silnika, a pośrednio warunki ruchu na drodze itd.

Na koniec odniosę się do aproksymowania tych 8 g na 120 km. Tutaj nie ma przełożenia liniowego. Przyrost sadzy nie jest liniowy, to raczej krzywa i to raczej nie do przewidzenia wprost. Inaczej wartość rośnie w zimie po mieście, przy dogrzewaniu, inaczej w lecie, inaczej w korkach, a na autostradzie może przyrastać niewiele albo nawet spadać. Może szybko rosnąć w pewnym swoim zakresie (jak podany do 8 pierwszych gram) a potem przyrost będzie zdecydowanie mniej dynamiczny.

Jak się ma obd11 to pozostaje klasyczne "jeździć, obserwować" ;).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline kubek197878

« Odpowiedź #130 dnia: 18 - Czerwca - 2021 - 15:55:05 »
Dziękuje za tą pro odpowiedź, tak zgadza się zamieniłem obliczoną na zmierzoną, powinno być na odwrót  :P.
zmierzona masa sadzy : 11 g
obliczona masa sadzy : 19 g
Zgadza się też z zapełnianiem filtra, dziś trochę zwolniło i może uda się zmieścić w 180-200 km do wypalania, a zawsze mi wyskoczy jak gdzieś się spieszę.
Zadzwoniłem do pewnej firmy zajmującej się chiptuningiem i dpfami to facet powiedział że filtr do wymiany lub usunięcia  ::) a nowy oryginał może wstawić za 10-12 tyś ... 
To chyba naciągactwo ....

Co do wartości granicznej 23,3 to jest podana w parametrze który można wyświetlić z odb11 (granica zapełnienia dla reg. podczas jazdy) . Ale rok temu miałem 23,5 bo zrobiłem sobie zdjęcie ,a jeszcze wcześniej było 23,6 przy popiele 18g.
 Jest jeszcze wartość graniczna dla regeneracji serwisowej 50g ale rok temu miałem 40g , może to po jakiejś aktualizacji softu zmienili (wtedy chyba filtr zatkany i wypalanie serwisowe).

Offline Fircyk

• VW: Tiguan II
  • Kod: DFGA
« Odpowiedź #131 dnia: 18 - Czerwca - 2021 - 18:25:29 »
https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.ms-group.pl%2F&h=AT0fWhizcP5SVPxwj2Qn_l9tNsIXwUg6NjHAptTgTgg0QwYWADG3jZjgKMxI9HvkGgpm1wDe1zvM_XjwR-uVbpnxFh3CzHG4pxc3LpCqVn7ZABij947rkCYTmNWd6kAruiK7-ic2is0Polecam się zapoznać  z ofertą  mają urządzenie do podglądu itp. Co się  dzieje z filtrem. Jest tanie jak szczaw.
Jak kogoś  boli głowa  o ten temat to może  warto kupić

Offline tomkasz

« Odpowiedź #132 dnia: 19 - Czerwca - 2021 - 00:33:07 »
Co do wartości granicznej 23,3 to jest podana w parametrze który można wyświetlić z odb11 (granica zapełnienia dla reg. podczas jazdy) . Ale rok temu miałem 23,5 bo zrobiłem sobie zdjęcie ,a jeszcze wcześniej było 23,6 przy popiele 18g.
 Jest jeszcze wartość graniczna dla regeneracji serwisowej 50g ale rok temu miałem 40g , może to po jakiejś aktualizacji softu zmienili (wtedy chyba filtr zatkany i wypalanie serwisowe).

[Zrozumiałem już "nieporozumienie" z mojej strony, ja o granicy wartości obliczonej a Ty o granicy serwisowej :), spr jutro i dam znać ->] U mnie ten parametr się nie zmienia i zawsze po osiągnięciu 30 g (wartość obliczona) rozpoczyna się dopalanie (dane z 70 000 przejechanych km od zakupu ze stanem licznika ~20 000 do teraz przy stanie > 90 000). U mnie na pewno dpf ma większą pojemność bo aż na 110 g popiołu. Jaka jest pojemność Twojego filtra (w OBD11: Granica zapełnienia, masa popiołu, filtr cząstek stałych)? Po tym można by ocenić czy te 200 km w mieście to jest okej. Jak pisał w wielu tematach @doggie - 200 km w mieście to nie jest nic strasznego. Ja bym nawet powiedział, że to całkiem sporo ... bo może być i częściej, co też pewnie potwierdzi w/w kolega z forum. U mnie jest jeszcze jedna wartość, to tak a'propos granicy dla regeneracji serwisowej, której chyba nie ma w obd11 (a przy okazji jutro zobaczę jakie są wartości dla "Granica zapełnienia dla regeneracji serwisowej podczas jazdy" i "Granica zapełnienia, nadmierne zapełnienie"). Chodzi o wartość po przekroczeniu której zapala się kontrolka DPF. Sam wymusiłem to raz, ponieważ zablokowałem regenerację w adaptacjach i po dojściu do 3x g zapaliła się kontrolka i rozpoczęło się wypalanie - to jest znak żeby wg instrukcji przejechać gdzieś na autostradę i porządnie dopalić filtr. Tak na marginesie to czasem używam blokady, jak np dojeżdżam z trasy do domu i jest na granicy moich 30 g. Po zgaszeniu silnika blokadę zdejmuję i następnego dnia mi się dopala. U mnie nie ma za dużo miasta a raczej trasa, w czym jest i krajówka i S i trochę miasta, ale raczej drożnymi przejazdami bez korków (regeneracje co 300-350 km, ale bywało i poniżej 250 przy jazdach miejskich).

PS Nie wiem bo jeszcze tego nie przerabiałem, ale po zapełnieniu filtra można go wyjąć i oddać do czyszczenia (chemicznie bądź parą pod ciśnieniem). Sprawność po regenracji jest >95% nowego. Więc jak się o niego zadba to pewnie będzie go można użyć co najmniej drugi raz.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Offline kubek197878

« Odpowiedź #133 dnia: 19 - Czerwca - 2021 - 22:06:09 »
Dziś kolejny dzień obserwacji dpf na obd11 i dojechałem do około 180-200 km ,zaczęło wypalać od następnego uruchomienia auta, zbijało dość szybko i po ~10km już było 8g ale przerwał proces i nie dobił do końca nie wiem czemu. U mnie "granica zapełnienia, masa popiołu ..." to 80g , znalazłem jeszcze "granica zapełnienia ,nadmierne zapełnienie" to 50g

Offline tomkasz

« Odpowiedź #134 dnia: 21 - Czerwca - 2021 - 22:01:23 »
Dziś kolejny dzień obserwacji dpf na obd11 i dojechałem do około 180-200 km ,zaczęło wypalać od następnego uruchomienia auta, zbijało dość szybko i po ~10km już było 8g ale przerwał proces i nie dobił do końca nie wiem czemu. U mnie "granica zapełnienia, masa popiołu ..." to 80g , znalazłem jeszcze "granica zapełnienia ,nadmierne zapełnienie" to 50g

U mnie te wartości 40 i 50 g są takie same. Jak kończy się przy 8 g to po prostu takie są warunki dopalania wg mnie (to zależy ile było realnego zapełnienia jak zaczął i jakie są warunki dopalania; jak jest mało przy starcie i jedzie się stale np 60-70 na 4 biegu to dopali się nieco lepiej, a jak sadzy przy starcie (zmierzonej) było dużo i jeździ się w korkach - to i tak dobrze, że zeszło do 8). Chyba że niedomaga czujnik różnicy ciśnień, ale po 100 tyś mało prawdopodobne. A ile było obliczonej i zmierzonej (sadzy) jak zaczął wypalać?

PS Masz zapełnione 25,5 g z 80 g max pojemności - to też jest raczej całkiem dobrze. U mnie po przejechaniu 90 000 jazdy mieszanej ale prawie bez korków jest 29,27 g z 110 g max pojemności. teoretycznie przy identycznym stylu jazdy starczy Ci jeszcze na 300 000 km a mi na 330 000 :) (bardzo zgrubnie i optymistycznie rzecz biorąc ;)).

Dodano:  24 - Czerwca - 2021  -  15:58:52
Dodaję najważniejsze parametry na pogląd poprawnego działania DPF przez OBD11. Może się komuś przydadzą.

U mnie start następuje przy 1 parametrze osiągającym 30 g:

|     A kończy się gdy ten sam parametr osiągnie ~8.xx g
(łatwiej to zaobserwować po parametrze 3 (jest w km),
który się w tym samym momencie zeruje):

Naturalną (i prawidłową) konsekwencją jest zwiększenie ilości popiołu - parametr 5.

Offline aki1

• :: StartLine
  • VW: Polo V
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYB
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #135 dnia: 23 - Czerwca - 2021 - 22:32:37 »
Witam.
Zastanawia mnie kwestia wypalania DPF w silniku 1.6 TDI... mam kilka pytań:
1. Czy filtr można wypalić na postoju? Sytuacja gdy obroty ok. 1000, z rury wydechowej bucha żar, chodzą wentylatory, auto stoi na parkingu na biegu jałowym.
2. W momencie rozpoczęcia się regeneracji filtra (obroty 1000 na biegu jałowym) na którym biegu, przy jakiej prędkości i jakich obrotach można przegonić auto żeby regeneracja przebywała w sposób prawidłowy.

Zastanawia mnie w jaki sposób mógłbym przeprowadzić wypalanie dpf, ponieważ od pół roku nie jeżdżę regularnie drogami szybkiego ruchu i poruszam się głównie w mieście unikając dużych korków

Offline tomkasz

« Odpowiedź #136 dnia: 25 - Czerwca - 2021 - 01:30:39 »
1. Czy filtr można wypalić na postoju? Sytuacja gdy obroty ok. 1000, z rury wydechowej bucha żar, chodzą wentylatory, auto stoi na parkingu na biegu jałowym.
2. W momencie rozpoczęcia się regeneracji filtra (obroty 1000 na biegu jałowym) na którym biegu, przy jakiej prędkości i jakich obrotach można przegonić auto żeby regeneracja przebywała w sposób prawidłowy.

Ad.1. Nie, ze względu na zbyt niskie przepływy spalin przy obr biegu jałowego.
Ad.2. Najlepiej 4 bieg i 2000 obr lub wyżej. Ew. powyżej 2000 obr na 3 biegu. Prędkość wyjdzie Ci z przełożenia skrzyni. U mnie 4 bieg, >2000 obr to są okolice 60-70 km/h. Albo na A, S lub długą pozamiejską  i 5 bieg ale tak zdecydowanie powyżej 2000 obr.

Offline aki1

• :: StartLine
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #137 dnia: 26 - Czerwca - 2021 - 10:52:13 »
Ok. Dzięki za odpowiedź  ;)

Jeszcze nasuwa mi się takie pytanie... jak to jest z tym DPF... Załóżmy, że od ostatniego wypalania przejechałem około 100 km w mieście i wyjeżdżam do innego miasta ok 50 km, gdzie w większości jadę poza obszarem zabudowanym.
Czy filtr przy stałej jeździe 90 km/h przez jakieś 20 km drogi, wypali to co zdążył nagromadzić podczas jazdy miejskiej? Czy wypala dopiero wtedy gdy osiągnie jakiś próg zapełnienia?

Od pewnego czasu interesuje mnie jak ten filtr działa, gdyż wcześniej przynajmniej raz w tygodniu jechałem autostradą i nie zauważałem wypalania filtra, niestety teraz nie mam konieczności jeździć autostradami, poruszam się drogami miejskimi i obwodnicami

Offline tomkasz

« Odpowiedź #138 dnia: 26 - Czerwca - 2021 - 23:37:00 »
Jeszcze nasuwa mi się takie pytanie... jak to jest z tym DPF... Załóżmy, że od ostatniego wypalania przejechałem około 100 km w mieście i wyjeżdżam do innego miasta ok 50 km, gdzie w większości jadę poza obszarem zabudowanym.
Czy filtr przy stałej jeździe 90 km/h przez jakieś 20 km drogi, wypali to co zdążył nagromadzić podczas jazdy miejskiej? Czy wypala dopiero wtedy gdy osiągnie jakiś próg zapełnienia?

Aby w filtrze doszło do spalenia sadzy do postaci popiołu (tzw. wypalenie) potrzebna jest wysoka temperatura. Jeżeli filtr DPF jest blisko silnika to jest możliwe dopalanie pasywne. Tzn powyżej 350 stopni C, a to jest osiągalne tylko przy jeździe autostradowej w granicach 120-140 (lub więcej, choć w Polsce takich odcinków nie ma :)) czyli dużym obciążeniu silnika. Jeżeli filtr jest dość daleko od silnika (typ konstrukcji) to dopalanie pasywne jest minimalne i często niezauważalne. Natomiast nie jeżdżąc po autostradzie (dłuższymi odcinkami) nie ma możliwości dopalenia w sposób pasywy. Drugi typ dopalania - aktywny (ze zwiększaniem dawki paliwa, tak aby zwiększyć temp. spalin do ~650 stopni w DPF) jest uruchamiany zawsze, po przekroczeniu określonych parametrów zapełnienia sadzą (i dobrze jest go nie przerywać, a jeżeli już to przerwać tylko raz i dokończyć całkowicie przy kolejnej podróży).

Od pewnego czasu interesuje mnie jak ten filtr działa, gdyż wcześniej przynajmniej raz w tygodniu jechałem autostradą i nie zauważałem wypalania filtra, niestety teraz nie mam konieczności jeździć autostradami, poruszam się drogami miejskimi i obwodnicami

Dodając do tego co wyżej: wpalanie pasywne jest nieodczuwalne z perspektywy kierowcy, bez np interfejsu diagnostycznego. Nie ma podniesionych obrotów biegu jałowego ani tym podobnych rzeczy. Widać to tylko na interfejsie diagnostycznym po szacowanej temp. wewnątrz filta a realnie po zmniejszającej się ilości zmierzonej sadzy w filtrze DPF i zamianie jej na popiół (wzrastanie tego parametru).

Offline DaisetsuAdac

• Kod: CRLB
  • Moc: ?? KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #139 dnia: 02 - Lipca - 2021 - 08:31:57 »
Co może być nie tak z moim DPF - czy czujnik różnicy ciśnień padł?
Czy może filtr uszkodzony mechanicznie wewnątrz?
Zapełnienie sądzą jest na poziomie 12.5g, po czym nagle skacze do 23g i rozpoczyna się wypalanie.
Zapełnienie popiołem 35,5g,czyli prawie w połowie.
Przebieg auta 136 tys. km.
Szczegóły w załączniku.
Posiadam jeszcze log z aplikacji VAG DPF, bo VCDS nie wyświetla błędów.

Podziękował: maskun

Offline tomkasz

« Odpowiedź #140 dnia: 02 - Lipca - 2021 - 22:33:38 »
@DaisetsuAdachi
Ciężko powiedzieć, trzeba by dane z czujnika ciśnienia z więcej niż tych 2óch zrzutów. Tzn jak się zmienia ciśnienie w ciągu tych 70-80 km od wypalenia do kolejnego.
Jeżeli chodzi o uszkodzenie wewn. to chyba bez wykręcenia czujnika i zajrzenia endoskopem do środka nie będzie się dało tego ocenić.

Offline DaisetsuAdac

• Kod: CRLB
  • Moc: ?? KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #141 dnia: 02 - Lipca - 2021 - 23:39:40 »
@tomkasz
Mam log z ok. 65km, od przebiegu 136639 do przebiegu 136704.
Przy przebiegu 136685 widać ten nagły skok obliczonej ilości sadzy z 12g do 23g.
Szczegóły w drugiej części załącznika. Można to wkleić do Excela. Jesteś w stanie mi coś powiedzieć na podstawie tego pliku log?
https://drive.google.com/file/d/181aPkFsWnGE25wLkIsbpZBank5gKIQCT/view?usp=drivesdk

Offline tomkasz

« Odpowiedź #142 dnia: 07 - Lipca - 2021 - 15:04:43 »
Niestety nie jestem w stanie na podstawie logu wyciągnąć wniosków. Czujnik wygląda jakby mierzył ciśnienie, ale czy w 100% poprawnie to nie wiem.

Znalazłem za to coś co może pomóc w teoretyzowaniu o przyczynie problemu.
Jest to cytat z forum "superbclub.pl", wypowiedź użytkownika @jarkow
Cytuj (zaznaczone)
Czujnik różnicy ciśnień nie jest jedynym wyznacznikiem zapchania filtra. Cytat z serwisówki "Stopień zapełnienia filtra sadzą jest wyliczany przez sterownik silnika za pomocą dwóch algorytmów.
Pierwszy z nich uwzględnia sposób jazdy oraz sygnały sondy lambda i czujnika temperatury spalin. - to jest wartość wyliczona.Drugi algorytm wyznacza zapełnienie filtra z oporów przepływu spalin przez filtr. Opór jest wyliczany na podstawie informacji z czujnika 1 ciśnienia spalin, czujnika temperatury spalin oraz przepływomierza powietrza.- to jest wartość zmierzona." Logiczne, że gdy odpiąłeś czujnik wyliczona była równa zmierzonej, sterownik nie miał informacji żeby mierzyć zapełnienie. |Po podpięciu zaczął mierzyć, mając potrzebne dane i sytuacja powróciła do normy. Drugi cytat z serwisówki na temat uszkodzenia czujnika różnicy ciśnień "Zastosowanie sygnału - Czujnik ciśnienia spalin 1 zauważa różnicę ciśnienia strumienia spalin przed i za filtrem cząstek stałych. Sygnał czujnika ciśnienia spalin, sygnały czujnika temperatury przed i za filtrem cząstek stałych oraz sygnał miernika masy powietrza tworzą przy określaniu stanu zapełnienia filtra cząstek stałych umieszczonego w tylnej części samochodu nierozłączną całość.Skutki braku sygnału:J eżeli brak jest sygnału z czujnika ciśnienia spalin, następuje regeneracja filtra cząstek stałych najpierw cyklicznie, po przejechanej trasie lub po określonych godzinach pracy. Filtr cząstek stałych nie może być w ten sposób regenerowany przez dłuższy czas w sposób bezpieczny dla jego pracy."

Ostrożne wnioski są takie, że może to być:
  • Problem mechaniczny, w ogóle nie brany pod uwagę przez oprogramowanie - np. sugerowane uszkodzenie mechaniczne filtr.
  • Specyficzne zachowanie oprogramowania silnika w związku ze zbyt dużym zapchaniem DPF i brakiem możliwości jego skutecznej regeneracji, pomimo podejmowanych prób.

Podziękował: doggie

Offline Adrian93

• Moc: 90 KM
  • Rej: PP
« Odpowiedź #143 dnia: 06 - Września - 2021 - 20:44:17 »
Witam,
Jak się wygląda kwestia z wypalaniem dpfa? Czy on się wypala za każdym razem kiedy, np. jadę ze stałą prędkością poza obszarem zabudowanym przez około 20 km? Czy ma jakieś określone interwały, że np będzie wypalać co 500-600 km?
Czy na postoju też się dpf wypali gdy wzrosną obroty silnika do 1000 obr/min?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #144 dnia: 07 - Września - 2021 - 14:06:55 »
Czy on się wypala za każdym razem kiedy, np. jadę ze stałą prędkością poza obszarem zabudowanym przez około 20 km? Czy ma jakieś określone interwały, że np będzie wypalać co 500-600 km?
Wpierw poziom sadzy musi osiągnąć wartość graniczną określoną w sterowniku np. 24 gram zapełnienia a dopiero wówczas wejdzie w wymuszony tryb dopalania. Tak więc możesz zrobić np. 30 tras 20 kilometrowych a i tak jest szansa że nie wejdzie w tryb dopalania aktywnego a pasywnie też nie będzie sie dopalał, bo trasa za krótka

Dodano:  07 - Września - 2021  -  14:08:21
Czy ma jakieś określone interwały, że np będzie wypalać co 500-600 km?
Przecież post wyżej @tomkasz to opisał!

Podziękował: tomkasz

Offline cowboy

• Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WT
« Odpowiedź #145 dnia: 03 - Listopada - 2021 - 12:28:23 »
hej
mam takie błłędy jak poniżej
silnik DFGA 2.0 TDI 150KM tiguan 2017r
czy to kwestia awarii czujnika czy moze coś z DPFem się dzieje?

jak to mozna lepiej zdiagnozowac mając interfejs vgate

Cytuj (zaznaczone)
============1==============
P2456
Raw code: 2456
ECU: Jednostka sterująca silnika
Status: Potwierdzona
OBDII: Diesel particulate filter (DPF) pressure sensor A - circuit malfunction

============2==============
P2453
Raw code: 2453
OBDII: Diesel particulate filter (DPF) pressure sensor A - circuit malfunction

============3==============
P0471
Raw code: 0471
OBDII: Exhaust gas pressure sensor - range/performance problem
Volkswagen: Exhaust Pressure Sensor Range/Performance

============4==============
20169
Raw code: 004EC9
ECU: 01. Jednostka sterująca silnika
Status: Test się nie powiódł, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)
Bity stanu: 1
Priorytet: 2
Częstotliwość: 1
Indeks: 255
Drogomierz: 94194 km
Data, godzina: 2021.11.02 18:17:21
============5==============
12002
Raw code: 002EE2
Status: Test się nie powiódł, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)
Volkswagen: P245300: Particulate Filter Pressure Sensor "A" Circuit
Range/Performance
Drogomierz: 94194 km
Data, godzina: 2021.11.02 18:17:21
============6==============
5158
Raw code: 001426
Volkswagen: P245600: Particulate Filter Pressure Sensor "A" Circuit
Intermittent/Erratic
Volkswagen: Tank ventilation valve-N80 interruption
Drogomierz: 94188 km
Data, godzina: 2021.11.02 18:08:21
VW Tiguan 2.0 TDi 150 KM R-line 4motion
Audi B2 quattro 650KM@780NM

Offline Przemoking

• Model: Alhambra
  • Kod: CFFB
  • Rej: PGN
« Odpowiedź #146 dnia: 03 - Listopada - 2021 - 17:35:13 »
Zapełnienie sądzą jest na poziomie 12.5g, po czym nagle skacze do 23g i rozpoczyna się wypalanie. Zapełnienie popiołem 35,5g,czyli prawie w połowie.
Miałem dokładnie ten sam problem.

Okazało się że zapchany SCR powodował cofanie się spalin do DPF i momentalnie dopychał filtr (filtr wypalał się co ok. 20 km) po udrożnieniu filtra Adblue problem zniknął.

Offline cowboy

• Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WT
« Odpowiedź #147 dnia: 03 - Listopada - 2021 - 18:05:53 »
u mnie z tego co pamietam VAG DPF pokazywał że regeneracja filtra była 192km temu
a ostatnio robię krótkie 10km odcinki po miescie

gdzie jest ten filtr SCR
jak sie go czyści w jakiejś myjce?

na poczatek wymieniam ten czujnik cisnienia, jak to nie pomoze bede szukał dalej mechanicznych przyczyn
VW Tiguan 2.0 TDi 150 KM R-line 4motion
Audi B2 quattro 650KM@780NM

Offline Przemoking

• Model: Alhambra
  • Kod: CFFB
  • Rej: PGN
« Odpowiedź #148 dnia: 03 - Listopada - 2021 - 19:05:00 »
Filtr scr czyści się podobnie jak DPF w specjalnej maszynie.
Występuje on tylko w autach wyposażonych w system adblue.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #149 dnia: 03 - Listopada - 2021 - 20:11:52 »
gdzie jest ten filtr SCR
jak sie go czyści w jakiejś myjce?
W zasadzie nie ma potrzeby jego mycia. Nie spotkalem się aby trzeba było go w jakiś sposób płukać. Prewencyjnie dolewaj do adblue środek przeciw krystalizacji Tunap lub Xenium. Poza tym nie masz błędów dotyczących katalizatora SCR

Dodano:  03 - Listopada - 2021  -  20:38:09
a ostatnio robię krótkie 10km odcinki po miescie
Niestety takim stylem jazdy zatkasz go, widać to po błedach, zbyt wiele niedokończonych procedur dopalania. Musisz zrobić co jakiś czas trasę 20-30 min z prędkością obrotową 2000-2500 RPM

Dodano:  03 - Listopada - 2021  -  20:38:58
Kontrolka MIL od DPF lub CHECK jest aktywna?

Podziękował: cowboy

Tagi wątku: DPF FAP