Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 296987 razy)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #100 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 07:29:33 »
wskazanie wartości zmierzonych i obliczonych zapełnienia DPF
Nadal nie mogę zaskoczyć co w wypadku tego opisywanego problemu ma to za znaczenie.Gdyby był problem z "cudowną elektroniką"i informacje płynące do procedury wypalania byłyby błędne to wypalanie byłoby oparte nie o realne wartości zapchania/zapełnienia DPF a procedura byłaby oparta o czas/przebieg .W rezultacie wypalanie/interwał byłby zawsze taki sam a w opisywanym temacie jest różny co sugeruje że informacje co do realnego zapełnienia są odczytywane i to na ich podstawie załącza wypalanie.No chyba że zostały pominięte jakieś istotne fakty przez autora tego tematu.
Zapełnienie może być z "syfu"z paliwa lub oleju.Jeśli wóz był przy okazji na hamowni to wszelkiego rodzaju nastawy, dawki paliwa,kąt wtrysku itd. zostały raczej sprawdzone i można raczej wykluczyć że nadmierne zapełnianie będzie raczej z powodu paliwa a dokładniej z jego syfu.W takim wypadku pozostaje głównym podejrzanym olej który trafia do DPF .I jest kilka opcji.
Przez pierścienie- oprócz zapełnienia objawiałby się niebieskim dymkiem z wydechu (o czym autor nie wspomina).
Przez uszczelniacze zaworowe -przy porannym odpaleniu dość spory niebieski bąk z wydechu ,delikatny niebieski dym z wydechu do momentu zagrzania silnika.
Olej z turbiny - niebieski bąk przy porannym odpaleniu przy sporej nieszczelności.Przy niewielkiej może być słabo zauważalny.
Jest jeszcze kilka możliwości w przedostawaniu się oleju w układ wydechowy ale to raczej sporadyczne przypadki które miały by wpływ na pracę silnika ( co w tym przypadku można wykluczyć bo chodzi ok. )

Może warto nagrać krótki filmik z rozruchu zimnego silnika (chodzi o końcówkę rury wydechowej) i wszystko będzie jasne. 

Offline malyex

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CAAC
  • Rej: LU
« Odpowiedź #101 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 07:56:10 »
Jest aplikacja, która łączy się z ELM i widzę, kiedy załącza się wypalanie, ile trwa i ile przejechałem km od ostatniego wypalenia.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #102 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 07:57:37 »

Na autostradzie robię 600-700 km i komp nie załącza wypalania.

Czyli wszystko w porządku. Czego jeszcze oczekujesz od auta? Poza tym wypalanie co około 300 km w stylu mieszanym jest dobrym i akceptowalnym rezultatem

Cytuj (zaznaczone)
Poprawa jest taka, że teraz w mieście wypala go co ok. 120-130

Powyższy wynik  względem aktualnych 300 km to chyba jednak radykalna poprawa i nie ma się czego czepiać

Offline malyex

« Odpowiedź #103 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 09:09:48 »
Ale ja niczego więcej nie oczekuję od auta. Napisałem, że teraz wypala co 300km, bo uważam, że jak zacząłem temat, to powinienem do końca pisać, co się dzieje.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #104 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 13:35:24 »
@malyex no i gitara

Jak dla mnie to nadal słaby wynik.
Na podstawie czego tak uważasz? W trybie mieszanym i to w Busie, gdzie na obciążenie ma wpływ masa pojazdu, to dobry wynik.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #105 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 17:48:23 »
Raczej niewiele jeździłeś autem z DPF, skoro tak uważasz, w trybie mieszanym i to w Busie, gdzie na obciążenie ma wpływ masa pojazdu, to dobry wynik.
To może warto jeszcze powiedzieć że ze względu na masę w samochodach ciężarowych takich które targają naczepy wypalanie powinno być do 50 km (zdecydowana większość też jest wyposażona w te cuda do ekologi) i powiedzieć głośno że to też jest bardzo dobry wynik.
Takie T-5 masą własną nie odbiega drastycznie od typowego auta osobowego zapakowanego w komplet pasażerów a i interwał wypalania zapakowanego czy pustego nie wiele się różni.
Jeśli komuś nie przeszkadza procedura wypalania co 300 km to i ja nie widzę problemu. Tylko nie warto wprowadzać w błąd że tak ma być ,że to normalne.   

Offline malyex

« Odpowiedź #106 dnia: 23 - Listopada - 2019 - 18:08:01 »
Dziś, od ostatniego wypalenia zrobiłem 400 km i poziom sadzy pokazuje 18.45g więc zaraz pewnie zacznie się wypalanie.
Też trasa, ale tak do 100-120km/h, bo pogoda słaba była.
Zastanawia mnie, że coraz więcej km robię, a nic nie zmieniam w aucie ????????

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #107 dnia: 23 - Listopada - 2019 - 23:54:24 »
Tylko nie warto wprowadzać w błąd że tak ma być ,że to normalne.
Bo to normalne, wynik nie odbiega od normy. Mam czwarte auto z DPF i coś mogę na ten temat powiedzieć a twoje porównanie z ciężarówkami jest lekko mówiąc ni w kij ni w oko. Poza tym jeśli twierdzisz że Bus z 2.0 TDI 140ps który w DOKA oprócz 5 ludzi targa na pace 700 kg ma taką samą masę jak osobówka to uważam że ktoś się tu z psem na rozumy pozamieniał

Pusty bus jest cięższy od zapakowanej osobówki ale Ty oczywiście wiesz więcej i lepiej więc sorry, mea culpa, kajam się przed tobą jak ten wąż - sługa uniżony i proszę o wybaczenie

Dodano:  23 - Listopada - 2019  -  23:57:37
Dziś, od ostatniego wypalenia zrobiłem 400 km i poziom sadzy pokazuje 18.45g więc zaraz pewnie zacznie się wypalanie.
Też trasa, ale tak do 100-120km/h, bo pogoda słaba była.
Zastanawia mnie, że coraz więcej km robię, a nic nie zmieniam w aucie ????????
No i fajnie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #108 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 09:19:45 »
Pusty bus jest cięższy od zapakowanej osobówki ale Ty oczywiście wiesz więcej i lepiej więc sorry,
Może warto sprawdzić zamiast wypisywać podobne treści.Tym bardziej że tego typu wypowiedzi prowokują i nie są do końca regulaminowe.
Z tą inteligencją psa mogłeś sobie darować.

Tak !!! zapakowana osobówka może ważyć więcej od pustego T5. Powiem więcej że nawet pusta osobówka może ważyć więcej od pustego T5.
Masa czy gabaryty pojazdu nie mają aż takiego wpływu na procedurę wypalania DPF bo są one indywidualnie konstruowane do danego modelu pojazdu (inna wielkość w TIR i inna w małym osobowym aucie).Masy ,pojemności silników pojazdów odbiegają od siebie znacznie a interwał wypalania będzie na zbliżonym poziomie.W tym wypadku w T5 również procedura wypalania nie będzie jakoś drastycznie odbiegać od innych pojazdów wyposażonych w DPF. Wynik w okolicy 300km przebiegu nie jest raczej normalnym o czym wspomniałem powyżej.
Z całego tematu można wywnioskować że autor zauważył poprawę i obecny wynik jest dla Niego akceptowalny więc nie ma co dalej drążyć.Należy tylko głośno powiedzieć że jest zadowolony z nie do końca poprawnego wyniku interwału wypalania( chociaż z ostatniej wypowiedzi wynika że w cudowny sposób jeszcze się poprawił powyżej 400km tym samym zaprzeczając wypowiedzi przedmówcy że 300km jest ok, że jest jak najbardziej normalnym wynikiem )Czy to ma znaczyć że teraz powinno się szukać przyczyny zbyt późnego wypalania skoro przebieg przekroczył 400km. Ja uważam że nie ( to tak dla jasności dopiero zbliża się do prawidłowego interwału)     

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #109 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 13:17:15 »
Wynik w okolicy 300km przebiegu nie jest raczej normalnym o czym wspomniałem powyżej

Pisałeś że słaby a teraz że normalny. 300km to akceptowalny normalny wynik w ruchu mieszanym i nie ma sensu drążyć tematu.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #110 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 13:33:14 »
Pisałeś że słaby a teraz że normalny.
Cały czas mówię/piszę że nie jest normalny .Procedura wypalania co 300km lub okolice tego przebiegu to nadal słaby wynik i nie jest normalny.To że akceptowalny dla autora tematu to jedno a że odbiegający od normy to drugie.Gabaryty jak i masa pojazdu nie ma w tym wypadku większego wpływu.
Tak dla ścisłości powtórzyłem sens moich wypowiedzi bo wygląda na to że zostają inaczej odczytywane/odbierane.

Offline malyex

« Odpowiedź #111 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 17:45:02 »
Nigdzie nie napisałem, że akceptowalny. Piszę o tym, co się dzieje.
Akceptowalny będzie dla mnie, jak będzie taki, jak ma być, czyli dalej nie wiem jaki ????

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #112 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 19:52:57 »
Ale ja niczego więcej nie oczekuję od auta.
W odniesieniu do całego tematu można odnieść wrażenie że obecny wynik jest jak najbardziej akceptowalny.Chyba że źle zrozumiałem to zdanie.

Co do przebiegu przy którym dochodzi do wypalania można przyjąć średnio 500-600km w cyklu miejskim i 800-1000 km autostrady,drogi szybkiego ruchu. Naturalnie wszystko zależy od wielu czynników kondycji silnika,stylu jazdy,jakości paliwa,wszechobecnych korków na drodze itd.Wartości jakie podałem opieram na własnych spostrzeżeniach(dostawcze iveco którym miałem przyjemność nastukać nie mało kilometrów) jak i informacji z pierwszej ręki od użytkowników,znajomych( różne pojazdy, w różnej kondycji, z różnym stylem jazdy) którzy nie mieli by powodu w zatajaniu czy przekłamywaniu ( średnich ) wartości jakie podałem powyżej.
Może warto zasięgnąć informacji od osób ze swojego grona w okolicy ( może będą bardziej wiarygodni) które posiadają taki sam lub podobny pojazd i nie mają jeszcze wyciętej "cudownej" ekologi. Takich który zrobili sporo kilometrów i mogą podać średnią jak jest w ich wypadku by mieć ogólny zarys czy to co Masz obecnie to "norma" czy może do tej "normy" sporo brakuje.   

Offline malyex

« Odpowiedź #113 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 22:06:36 »
Nie znam nikogo, kto jeździ T5 i nie ma wyciętego filtra ????

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #114 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 22:28:00 »
Co do przebiegu przy którym dochodzi do wypalania można przyjąć średnio 500-600km w cyklu miejskim i 800-1000 km autostrady,
hahaha  :D  nie rozśmieszaj mnie proszę, w cyklu miejskim 600 km, normalnie rozwaliłeś system  :D ile aut z DPF użytkowałeś i które osiągało 1000 km? I nie pisz o ciężarówkach tylko o silnikach VWAG

+/- 700 km w procedurze pasywnej podczas jazdy autostradowej to jest maks i to rzadko osiągany

Dodano:  24 - Listopada - 2019  -  22:37:07
Nie znam nikogo, kto jeździ T5 i nie ma wyciętego filtra ????
a ja znam, mój bliski kolega pracuje w firmie wod-kan i wszystkie "naście" T5 i T6 ma DPF http://www.hirsz.info.pl/galeria.html

Dodano:  24 - Listopada - 2019  -  22:42:21
moje najlepsze interwały uzyskane podczas jazd autostradowych to właśnie około 700 km, czy to był N47D20C, czy BLS, czy CJCA czy obecny CUWA

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #115 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 23:42:02 »
mój bliski kolega pracuje w firmie wod-kan i wszystkie "naście" T5 i T6 ma DPF
Można opierać swoje wypowiedzi na podstawie aut "flotowych".Czy w takiej czy innej firmie dbają o auta szefa i jeżdżą nimi jak swoimi prywatnymi czy może najzwyczajniej je" katują"? Czy styl jazdy będzie miał wpływ na zużycie paliwa?Czy katowanie będzie miało wpływ na interwał wypalania? Mam nie porównywać przebiegów aut ciężarowych to i może dla równowagi warto ominąć porównanie "katowanych" aut "flotowych"
Nie wiem czemu mają służyć przedmówcy wypowiedzi.Czy udowodnieniu że interwał wypalania w okolicach 300km to dobry wynik ?Dla katowanego dostawczaka w firmie wod-kan może i tak. Napisałem wyraźnie że podane liczby opieram nie na informacjach producenta czy reklamowym bełkocie a na swoich obserwacjach popartych wypowiedziami znajomych którzy według mojej oceny nie mieli powodów do przekłamywania wyników które sami zaobserwowali. Nikogo nie zmuszam by w to wierzył a wręcz przeciwnie zasugerowałem by autor tematu w miarę możliwości zasięgnął języka w swojej okolicy by miał porównanie.Nie wiem gdzie mieszka jakie przeważa w jego okolicy ukształtowanie terenu ( bo z wypowiedzi wynika że zapewne tam najwięcej robi kilometrów ,inaczej będzie w górach a inaczej nad morzem) ,jak mocno jest zakorkowana aglomeracja (więcej stoi czy jedzie) ,jakiej jakości jest paliwo ( w różnych częściach kraju różnie bywa z jakością paliwa)i wiele czynników które wpływają na częstotliwość wypalania.

Jeśli jest to zabawne to fajnie (przynajmniej Masz lepsze samopoczucie od autora tematu któremu raczej nie do śmiechu mając problem z wozem ) ,czy rozwala to system nie wiem ale skoro tak twierdzisz to niech Ci będzie.Tylko czy tego typu wypowiedzi wnoszą coś konkretnego do tego tematu?   

Offline malyex

« Odpowiedź #116 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 19:00:13 »
Ostatnie 2 wypalania były po 300km. Trasa Lublin-Rzeszów.
Chyba można zakończyć temat, bo nie mam pomysłów, co jeszcze sprawdzić. Dzięki za wszystkie porady.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #117 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 21:46:30 »
ciesz się jazdą

Offline kubek197878

• VW: Passat B8
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #118 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 23:46:24 »
A jakby założyc filtr z euro5 do euro6 to może by mniej zapychał i wypalał? Ogólnie to chyba VW ma taką lipną technologie bo w bmw nie narzekają. W moim fordzie tranzicie z euro5 to w ogóle nie wiem że filtr istnieje. Jest jakoś inaczej rozwiązane a auto jeździ po zakorkowanych katowicach codziennie i to nie ważne kto jeździ .Jest już 170 tys od nowości i kilku kierowców. Nikt nie musiał kur... opracowywać strategii na cały dzień a tu kur... cały czas czlowiek myśli o tym cholernym dpfie.Nie wspomnę już o podwyższonym poziomie oleju.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #119 dnia: 11 - Lutego - 2020 - 08:22:50 »
W moim fordzie tranzicie z euro5 to w ogóle nie wiem że filtr istnieje.

Bo pewnie masz silnik nie Forda tylko PSA i masz FAP z dozowaniem płynu eolys

A jakby założyc filtr z euro5 do euro6 to może by mniej zapychał i wypalał? .

One się praktycznie niczym nie różnią tylko EU6 ma w układzie wydechowym za DPF dołożony system dozowania adblue do  katalizatora SCR

Nikt nie musiał kur... opracowywać strategii na cały dzień a tu kur... cały czas czlowiek myśli o tym cholernym dpfie.Nie wspomnę już o podwyższonym poziomie oleju.
Mam czwarte z kolei auto z DPF i nigdy nie obmyślałem żadnej strategii i nigdy nie miałem problemów

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #120 dnia: 11 - Lutego - 2020 - 16:00:26 »
Mam samochod już 10kkm i tylko raz zauwazyłem ze chodza wentylatory pod maską - a był pażdzirrnik i wcale samochód nie był pałowany. Zaparkowany pod domem sobie dmuchal - wyczytałem ze to w zwiazaku z procedurą wypalania się studzi. Ani razu nie miałem zadnej informacji a codzinnie zona jezdzi do pracy po 7km i do tego po miescie ile trzeba.  Ad blue w tym czasie jakieś 10L dolałem.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. (skradziony)
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #121 dnia: 13 - Lutego - 2020 - 11:36:43 »
W Passatach B7 był taki śmieszny silnik 2.0 TDI 170 KM, który miał normę EURO III i nie miał DPF'a fabrycznie.
Co ciekawe - od np. takiego jak mój (CFGB) różni się tylko wydechem i softem w kompie ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #122 dnia: 13 - Lutego - 2020 - 12:28:27 »
W passatach B7 był taki śmieszny silnik 2.0TDI 170KM, który miał normę EURO III i nie miał DPF'a fabrycznie.
Posiadały kod wyposażenia 7GN, tzn. były bez DPF ale z instalacją przygotowaną do doposażenia w DPF (7GN = Emissions concept, EU4, DPF preparation). Miałem kiedyś takiego

Offline Blupol

• VW: Touran I FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.6 TDI-CR
  • Kod: CAYC
  • Rej: SL
« Odpowiedź #123 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 14:06:37 »
Tak czytam i oczom nie wierzę. Co Wy tu ludzie wypisujecie...

Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma.

Co do podwyższonych obrotów - tutaj robi się ciekawie.
Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.
Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszcze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.
Po 3. Nie każde auto ma podwyższone obroty w trakcie rozgrzewania przed wypaleniem. Auta z dodatkowym, piątym wtryskiem tego nie mają, bo... nie potrzebują.
Po 4. Mieszanie oleju z ropą (przybywanie oleju) występuje w autach z czterema wtryskiwaczami i wynika z tego, że do komory spalania wlewana jest bardzo duża ilość ropy, która jest rzadsza od oleju i niespalone paliwo jest zbierane przez pierścienie.

Witam,
w końcu ktoś napisał sensownie o tych podwyższonych obrotach :) Wałkuję temat DPF już kilka lat, ale teraz dopiero trafiłem na ten wątek.

Co do pkt.2 to zauważyłem, że w czasie wypalania ZAWSZE są podwyższone obroty.  Jadąc kilkanaście km stałą prędkością na autostradzie podczas dopalania, kiedy temperatura dawno osiągnęła wymagane 500-600 temp. wystarczy puścić nogę z gazu, czy zwolnić dojeżdżając (jak ja) do np. ronda by zauważyć i wyczuć inną pracę silnika oraz obroty rzędu 980-1000.
Dzisiaj zauważyłem kolejna ciekawostkę: od 2 tyg mam aplikację VAG DPF i obserwuję różne czujniki. Kilka km przed pracą ikona filtra zrobiła się czerwona - oho, zaczęło się: poziom sadzu 21,5 gr, ogólny poziom zapchania 88%, temperatura rośnie i przy dojeździe na parking osiągnęła już 540 stopni. A więc czekam, nie gaszę silnika - auto za oknem, Wi-Fi łapie- patrzę co się dzieje. Po ok 7 minutach filtr zrobił się zielony, obroty spadły, temperatura też osiągając 128/151 stopni, poziom sadzy zmniejszył się do 20,78gr,  a zapchanie do 86%
Wniosek jest jeden: filtr dopalił się na tyle, żeby bezpiecznie zgasić samochód (przerwanie=wzrost oleju), czyli po robocie czeka mnie dopalanie na trasie- całe szczęście mam kilka km do autostrady. Faktycznie nieprawdą jest powielanie tezy, że filtr dopala się całkowicie na postoju. Owszem, po długiej trasie może tak się zdarzyć, lub poprzez wymuszone wypalenie VCDSem, ale nie przy zwykłym użytkowaniu. Nie ma na to szans.

Teraz trochę o moich doświadczeniach z tym "cudem ekologii" :
2 lata temu, przy przejechanych 185 tys, km padł EGR, został w otwartej pozycji- efekt: spiralka na desce, brak mocy i obroty max 2000. Diagnoza: nowy EGR za 2 tys. SZOK.
Mechanik jednak zaproponował tańszą opcję: zaślepienie go (zamknięcie fizyczne) i wyłączenie w komputerze. Przejechałem tak z rok, ale wypalanie to był dramat: nie było szans na spadek obrotów na postoju, od razu musiałem udawać się na trasę, bo często zaświecała się kontrolka DPF i robiąc 40-60 km (!!!) w końcu się dopalał. I tak co 450 km. Zadecydowałem, że jednak wymieniam EGR na nowy, ale padła kolejna propozycja: uchylenie delikatnie, na 10% zaworu. Cóż, było jeszcze gorzej, bo więcej syfu dostawało się do DPF i wypalał się on częściej. KOSZMAR. Ostatnia "deska" ratunku" to wstawienie gdzieś tam zaślepki z małym otworem, podobno patent stosowany w innych markach. Nic to nie dało, poza tym, że wypalał się po tych 400 km, ale trasy koszmarnie długie robiłem. W końcu ostateczna decyzja: wymiana całości EGR + chłodniczka za ostatecznie 1900 zł...
Efekt: dzisiejsze wypalanie odbyło się po 600 km (w zasadzie będzie, bo po robocie sruuu na autostradę) co jest swoistym rekordem na przestrzeni 2 lat :)
Do tego doszło jeszcze odblokowanie WEBASTO, bo z nieczynnym dogrzewaniem przejeździłem cały styczeń (ponoć po kilku próbach odpalenia poniżej 4 stopni na rezerwie system się blokuje). Wiadomo, że zimny i niedogrzany silnik zabija nasze DPFy. Skąd taki wniosek? Jak wspomniałem mam apkę i przejeździłem z nia różne warianty tras, tak więc przy zimnym silniku w mieście DPF zapycha sie z prędkością 40-50 Mg na kilometr, podczas gdy na ciepłym na trasie jest to wynik...15-17 Mg/km! Czyli w mieście na zimnym zapełnia się TRZYKROTNIE szybciej.
Jest jeszcze tzw .wypalanie aktywne (stosowna czerwona ikonka w apce), ale zauważyłem, że w tym czasie filtr nie zapełnia się, przynajmniej tak pokazują wskaźniki - poziomu % ani gram nie przybywa, a tym samym czas od wypalania do wypalania znacznie się wydłuża.

Sprawny układ DPF, poprawne wypalanie i dogrzany silnik to lekarstwo na bezproblemowe jak myślę działanie filtra DPF. Wieczorkiem wrzucę wyniki po dopaleniu.

Sorki za tak długi wywód, ale w jednym miejscu chciałem "wylać" wszystkie moje przemyślenia i praktyki związane z DPFem, może się komuś przydać. Nie jest to jakiś 100% wyznacznik, nie chce być jakimś przemądrzałym "guru DPFa" - dziele się tylko z Wami moimi doświadczeniami i przemyśleniami :)

"DePeeFowcy wszystkich marek- łączcie się!"
 :evilmrgrin: ;)

Podziękował: Majer

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #124 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 14:24:28 »

Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma.

Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.
Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.

W wypowiedzi zawarłeś dwie nieścisłości ;) . Pierwsza - obecność układu dozowania Adblue do katalizatora SCR nie stanowi, że filtr jest mokry - obecne filtry w VW są suche, między innymi w moim Tiguanie 2.0 TDI SCR, mokre są FAP-y z systemem dozowania płynu Eolys. Druga - wiatrak również pracuje po procedurze dopalania a nie tylko przed, po zakończeniu ma za zadanie schłodzić komorę silnika z uwagi na rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury DPF i kolektor. U mnie wentulator potrafi się kręcić jak szalony jeszcze przez 15 minut po wyłączeniu auta, w A4 B8 FL 2.0 TDI CR CJCA było identycznie

Dodam jeszcze że układ dozowania SCR z płynem adblu znajduje się już za DPF-em, gdzie jest dodatkowy katalizator SCR, DPF w wersji z SCR czy bez pracuje na tej samej zasadzie
[/URL]

dzisiejsze wypalanie odbyło się po 600 km (w zasadzie będzie, bo po robocie sruuu na autostradę)
taki wynik osiągam bez jeżdżenia autostradą, 441 km przy 16 gramach zapełnienia  :D  Poza tym masa obliczona może wynosić np. 24 gram a masa zmierzona nawet 0,00 gram (jazda autostradowa),  wówczas załączy się i tak procedura pasywnego dopalania

Tagi wątku: DPF FAP