============1==============P154BRaw code: 154BECU: Jednostka sterująca silnikaStatus: Potwierdzona============2==============31489Raw code: 007B01ECU: 01. Jednostka sterująca silnikaStatus: Test się nie powiódł, Test nie powiódł się w bieżącym cyklu jazdy, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)Bity stanu: 1Priorytet: 2Częstotliwość: 1Indeks: 255Drogomierz: 94227 kmData, godzina: 2021.11.05 13:47:14
Czwartek,28,Kwiecień,2022,19:03:02:00009VCDS -- Emulator VAG/VAS pracujący w środowisku Windows, uruchomiony na Windows 10 x86Wersja VCDS: AKP 19.6.1.0Wersja danych: 20190811 DS308.0VIN: Numer rejestracyjny: OK79..Przebieg: 210057 Numer naprawy: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Adres 01: Silnik (03L 997 016 K)19:02:38150 ml Particle Filter Oil Ash Volume9.0 Particle Filter Carbon Mass (spec.)0.0 Particle Filter Carbon Mass (act.)
Podłączyłem dzisiaj do mojego Tiguana 2.0 TDI 140 KM [CBAB] VCDSa (swojego )
gdzie w VCDSie odczytać kiedy było ostanie wypalanie filtra DPF ?
Co może być nie tak z moim DPF - czy czujnik różnicy ciśnień padł?Czy może filtr uszkodzony mechanicznie wewnątrz?Zapełnienie sądzą jest na poziomie 12.5g, po czym nagle skacze do 23g i rozpoczyna się wypalanie.
Nie mam adblue bo ktoś pisał że miał podobnie i zapchany filtr od Adblue był powodem.
a różnica ciśnień to na jałowym 10 hPa
awartość popiołu w gramach 64g
No to za dużo. DPF jest zatkany. Robiłeś trasę z obrotami około 2500 rpm żeby spróbować go dopalić? Jeśli nie reaguje to trzeba spróbować zrobić czyszczenie serwisowe.
To wskazuje na przebieg w granicach 230 tys km.
Teraz to przed dojazdem pod dom okazuje się że nagle się wypala i muszę jeździć bezsensownie gdzieś żeby tylko w te 15min się wypaliło.
Na ogół kierowcy nie zdają sobie sprawy że samochód włączył cykl wypalania i wyłączają silnik przerywając ten proces ponieważ właśnie wrócili do miejsca zamieszkania i nie mają pojęcia o trwającym właśnie procesie czyszczenia filtra. Do tego dochodzi zmęczenie itp. Tu zaczyna się sytuacja niebezpieczna dla filtra i silnika. Po uruchomieniu samochodu rano – czyli silnik jest zimny, sterownik włącza cykl czyszczenia filtra starając sie dokończyć przerwany proces czyszczenia filtra DPF. Silnik wprowadzany jest na wysokie obroty pompując dużą ilość paliwa, które nie jest do końca spalone i spływa do misy olejowej rozrzedzając olej. Nie trudno sie domyślić, że taki olej traci swoje pierwotne właściwości a silnik smarowany taką mieszanką oleju z paliwem dużo szybciej się zużywa.
Prosta odpowiedz. Gaszenie silnika w momencie jak wypala DPFa i jest w nim ponad 600 stopni gdy jest dodatkowy dotrysk paliwa to bardzo zły pomysł. Ostrzegal mnie przed tym każdy mechanik który zajmuje się m. in. wydechami.
dlaczego u mnie po ok. 70km zawsze się wypala.
Oddaj DPF do prania