przy jezdzie na trasie, predkosc ok. 120km/h zaczyna mrugac ikona z 'kabelkami', odciecie turbiny i straszny muł' po chwili zaswieca sie 'check engine'.
jeszcze jedno pytanie: czy Twoje auto miało przeprowadzoną akcję 23R7 na emisję spalin? Jeśli tak, to moje powyższe wnioski są do kosza, a jedyny ratunek to zmiana softu w ECU na taki sprzed akcji
W moim fordzie tranzicie z euro5 to w ogóle nie wiem że filtr istnieje.
A jakby założyc filtr z euro5 do euro6 to może by mniej zapychał i wypalał? .
Nikt nie musiał kur... opracowywać strategii na cały dzień a tu kur... cały czas czlowiek myśli o tym cholernym dpfie.Nie wspomnę już o podwyższonym poziomie oleju.
W passatach B7 był taki śmieszny silnik 2.0TDI 170KM, który miał normę EURO III i nie miał DPF'a fabrycznie.
Tak czytam i oczom nie wierzę. Co Wy tu ludzie wypisujecie...Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma.Co do podwyższonych obrotów - tutaj robi się ciekawie.Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszcze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.Po 3. Nie każde auto ma podwyższone obroty w trakcie rozgrzewania przed wypaleniem. Auta z dodatkowym, piątym wtryskiem tego nie mają, bo... nie potrzebują.Po 4. Mieszanie oleju z ropą (przybywanie oleju) występuje w autach z czterema wtryskiwaczami i wynika z tego, że do komory spalania wlewana jest bardzo duża ilość ropy, która jest rzadsza od oleju i niespalone paliwo jest zbierane przez pierścienie.
Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma. Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.
dzisiejsze wypalanie odbyło się po 600 km (w zasadzie będzie, bo po robocie sruuu na autostradę)
Dolane za ten czas 10l Ad Blue i zadnej kontroli wypalania