Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 195976 razy)

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: WL
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #50 dnia: 15 - Maja - 2019 - 20:26:35 »
Tak czytam i oczom nie wierzę. Co Wy tu ludzie wypisujecie...

Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma.

Co do podwyższonych obrotów - tutaj robi się ciekawie.
Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.
Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.
Po 3. Nie każde auto ma podwyższone obroty w trakcie rozgrzewania przed wypaleniem. Auta z dodatkowym, piątym wtryskiem tego nie mają, bo... nie potrzebują.
Po 4. Mieszanie oleju z ropą (przybywanie oleju) występuje w autach z czterema wtryskiwaczami i wynika z tego, że do komory spalania wlewana jest bardzo duża ilość ropy, która jest rzadsza od oleju i niespalone paliwo jest zbierane przez pierścienie.

Ja jeżdżę 95% po mieście, robiąc odcinki ~10km jednorazowo, średnio 20 km dziennie. Przy wymianie oleju zawsze proszę o zalanie do 3/4 bagnetu. Po 25 tys. km mam ponad max. Jak raz pojeździłem dłużej na oleju - przy wymianie bardzoej śmierdział ropą, niż olejem...

Poza tym - mój DPF ma przejechane tyle km co auto czyli 305 tys. km i nic mu nie dolega. W ub. roku wymieniłem jedynie czujnik różnicy ciśnień bo się sfajczył.

Dodano:  16 - Maja - 2019  -  09:58:38
przy jezdzie na trasie, predkosc ok. 120km/h zaczyna mrugac ikona z 'kabelkami', odciecie turbiny i straszny muł' po chwili zaswieca sie 'check engine'.

Odnośnie tego pytania - rozumiem, że "ikonka z kabelkami" to tzw. sprężynka?

Jeśli o to chodzi to obstawiam zawór EGR albo sterownik geometrii łopatek turbiny. Bez podłączenia kompa to trochę wróżenie z fusów, jednak zazwyczaj jedna z tych dwóch rzeczy pada. W przypadku zatkanego filtra - świeciła by Ci się kontrolka filtra + check.

Podziękował: pretor, Blupol, Majer

Offline olop

• :: TrendLine
  • Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #51 dnia: 25 - Maja - 2019 - 18:58:19 »
Mam takie pytanie, czy podczas wypalania dpf automatycznie włączane są inne odbiorniki prądu aby obciążyć silnik tak jak to bywa we francuskich wozach ?

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #52 dnia: 04 - Czerwca - 2019 - 15:48:40 »
@olop , nie.
Podwyższone są obroty graniczne zmiany biegu (jak masz DSG) - tak jakby przeciągał trochę biegi.
Tak samo redukuje wcześniej na niższy bieg.

Offline olop

• Kod: CFFB
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #53 dnia: 04 - Czerwca - 2019 - 18:34:55 »
Odpowiedź, że nie załącza odbiorników - satysfakcjonuje mnie.
Dzięki

Offline chesterxp

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Rej: WK
« Odpowiedź #54 dnia: 03 - Września - 2019 - 07:34:46 »
Cześć, :vw-good:
W lipcu 2019 kupiłem Golfa 7 1.6tdi BlueMotion 110KM – 2015 - 120 tys km przebiegu. Pierwszy raz mam DPF. Początki były dziwne bo po przejechaniu 10 km i wyłączeniu auta, wentylatory chodziły jak szalone. Po kilku minutach przestawały działać. Dowiedziałem się, że to wypalenie DPF. Dodatkowo kupiłem OBD2 - ELM327 aby sprawdzać kiedy proces ww. się odpalił i jak wygląda jego przebieg. Korzystam z płatnej wersji aplikacji VAF DPF.
Moja jazda: codziennie po Warszawie 2x19 km i weekend trasa 500km.
Moje spostrzeżenia: Wypalanie w miejcie odpala się różnie 200-300 km. W trasie rekord 535km - autostrada. Wskaźnik zapchania PDF w aplikacji pokazuje od 24% do 100%. Często jak mam 60-70% zapchania DPF to potrafi mi się już proces odpalić. Dzieje sie tak chwile po starcie auta(z rana) jak tylko silnik złapie odpowiednią temperaturę, powyżej 60-70C.
Pytanie:
Czy ktoś weryfikował ww. wskaźnika? Przy jakich wartościach odpala sie proces?
Czy to jest normalne, że proces odpala się już po 300km? Czytam komentarze, że u niektórych proces potrafi się odpalić po 1000km lub nawet po 1500km? Jest to troche męczące bo mi odpala się 2 razy w tygodniu. Często 10 minut przed długim postoje(praca) i trzeba przejechać się dłuższą trasą lub postać w garażu 15-20 minut …
Do jakich wartości spada zapchanie podczas wypalania? U mnie spada do 24% i koniec, niżej nie idzie.  Nie wiem czy to normalne i czy nie powinienem cos z DPF-e zrobić... przeczyścić lub juz zregenerować?

Offline mario11

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Rej: ZGY
« Odpowiedź #55 dnia: 03 - Września - 2019 - 20:08:57 »
Cześć. Procedura wypalania DPF załącza się gdy zapełnienie sadzą (nie mylić z popiołem) wyniesie 40% a samochód w czasie jazdy osiągnie warunki do wypalania.Temperatura silnika powyżej 50 stopni. Częstość wypalania zależy od ilości popiołu. Im więcej popiołu tym częściej dochodzi do wypalania. Ja mam Passata B6 2.0 tdi 2006r i u mnie wypalanie jest dokładnie co 400km. Nie ma znaczenia ,czy jeżdżę po mieście ,czy w trasie. Obecnie zapełnienie popiołem mam jakieś 67gr(resetowałem do 0gr). Czyli 7gr temu powinienem wymienić DPF (kolega ma 90gr i dalej jeździ). U ciebie zapełnienie popiołem jest mierzone w ml a nie w gramach.  Granica zapełnienia to 195ml. U mnie sadza wypala się podczas jazdy do zera. Trwa to 11-12km. Oczywiście nie unikam dolewki ropy do oleju jak mnie złapie w mieście. Ot takie ekologiczne g... zmuszające do częstszej wymiany oleju. Możesz to wyczyścić, wymienić albo wywalić. Wartości jakie podałem widoczne są w VCD$.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Diesel_Particle_Filter_Emergency_Regeneration
Passat B5 1.9 TDI PD [ATJ] 115 KM

Podziękował: chesterxp

Offline chesterxp

« Odpowiedź #56 dnia: 03 - Września - 2019 - 20:25:58 »
W załączniku przesyłam screena z VAD DPF po zakończonym wypalaniu. Na które wskaźniki mam patrzeć?

Dodano:  03 - Września - 2019  -  20:26:51
Dodatkowo screen przy 71%.

Offline mario11

« Odpowiedź #57 dnia: 03 - Września - 2019 - 21:55:00 »
Nie znam tej aplikacji. Ale po obejrzeniu zdjęć masz 26.3 gr popiołu (nie dużo). Sadza to prawdopodobnie kratka w górnym lewym rogu 5.56 i na drugim 16.69.Temperatury przed i za DPF różnica ciśnienia spalin przed i za. Czas od zakończenia ostatniej regeneracji. Ja bym przy takim przebiegu nie czepiał się DPF. Musisz ewentualnie zwrócić uwagę kiedy ci się wypala i jakie są objawy. (u mnie samochód jest bardzo czuły na pedał gazu , większe spalanie, jak zimno to na początku puszcza siwo niebieskiego bąka. Na koniec wypalania czuję takie zwolnienie-lekkie szarpnięcie i spadek spalania na wyświetlaczu z 7-9 do 5 litrów. Kontroluj poziom oleju i jeździj.Ja jeszcze resetuję po wypalaniu podlicznik i po 400km wiem,że będzie się wypalał. I jeszcze jedno kup sobie coś lepszego do diagnostyki.

Offline chesterxp

« Odpowiedź #58 dnia: 04 - Września - 2019 - 07:29:26 »
U mnie wypalanie objawia się (na luzie, na postoju):
•   podniesieniem spalania(z 0.4L do 1.0-1.1L),
•   wyższymi obrotami (z 900 podnosi się na 1000),
•   samochód lekko drży
•   może trochę ma mniej mocy lub wydaje się taki lekko zamulony

Co do diagnostyki to polecasz jakąś inną aplikacje? Czy w ogóle ma zmienić OBD2 - ELM327 bo to jakiś najtańszy z allegro za 25zł.

Offline mario11

« Odpowiedź #59 dnia: 04 - Września - 2019 - 08:16:44 »
Do poważniejszej diagnostyki, kodowania, czy adaptacji kup sobie VCDS, a tę aplikację zostaw do podglądania kiedy jest wypalanie DPF.

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #60 dnia: 29 - Października - 2019 - 10:16:28 »
@mario11 ,  jesteś blisko prawdy z tym wypalaniem, ale nie do końca  ;)

1. Decyzja o rozpoczęciu procedury wypalania jest podejmowana głównie na podstawie wartości z czujnika różnicy ciśnień. Gdy różnica ciśnień przed i za filtrem przekracza 20hpa - uruchamiana jest procedura wypalania.
2. Gdy różnica ciśnień na filtrze przekroczy 24 hpa - uruchamiana jest procedura awaryjna.
3. Po zakończonym wypalaniu - ilość sadzy powinna spaść do ok. 0-5%, czyli różnica ciśnień na filtrze powinna wynosić 4-5 hpa. Jeśli jest większa to albo procedura nie została ukończona poprawnie, albo jest to błąd czujnika różnicy ciśnień, który często pada.
4. Częste wypalanie filtra przy tak małej ilości popiołu może sugerować awarię jednego lub kilku wtryskiwaczy paliwa. W aucie bez DPF'a objawiłoby się to kopceniem na czarno. W aucie z DPF'em kopcenia nie będzie bo sadza zostaje w filtrze.

Pierwsza fotka pokazuje stan zaraz po wypalaniu filtra. Kafelek po lewej, na górze pokazuje ilość sadzy wyliczoną z różnicy ciśnień, która wynosi u Ciebie 6 hpa (prawy, dolny kafelek). Zgadza się to z rzeczywistością. Trochę niepokojąca jest wartość zmierzonej ilości sadzy bo jakieś głupoty pokazuje.
Druga fotka pokazuje stan filtra przed wypalaniem (jakieś 40 km zostało do wypalania). Niestety - zrobiłeś zrzut na wyłączonym silniku, więc nie widać jaka jest różnica ciśnień. Jednak 16.69g sadzy wyliczonej w miarę pokrywa się z 18.21g sadzy zmierzonej, więc ciśnienie różnicowe powinno wynosić ok 16-17 hpa. Biorąc pod uwagę fakt, że przejchałeś 155km w ponad 5 godzin, można wysnuć jeden z dwóch wniosków:
- dużo stoisz na luzie z włączonym silnikiem (wtedy EGR otwiera się szeroko i mnóstwo syfu idzie do filtra),
- jeździłeś głównie po mieście.
Jeśli pierwsza opcja nie jest prawdziwa - to ewidentnie sugeruje usterkę wtryskiwaczy.

I jeszcze jedno pytanie: czy Twoje auto miało przeprowadzoną akcję 23R7 na emisję spalin? Jeśli tak, to moje powyższe wnioski są do kosza, a jedyny ratunek to zmiana softu w ECU na taki sprzed akcji (ten nowy, wspaniały soft prawie spalił mi B6).

Podziękował: pretor, doggie

Offline mario11

« Odpowiedź #61 dnia: 31 - Października - 2019 - 16:42:07 »
Bardzo dobre objaśnienie. Nic dodać nic ująć.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #62 dnia: 31 - Października - 2019 - 17:00:43 »
jeszcze jedno pytanie: czy Twoje auto miało przeprowadzoną akcję 23R7 na emisję spalin? Jeśli tak, to moje powyższe wnioski są do kosza, a jedyny ratunek to zmiana softu w ECU na taki sprzed akcji
Dokładnie, przeprowadzałem akcję w swoim A4 B8 CJCA, auto osłabło, więcej paliło, zacznie częściej wypalał się DPF, wgrałem mapę sprzed akcji serwisowej i auto zaczęło jeździć normalnie

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #63 dnia: 01 - Listopada - 2019 - 13:45:15 »
U mnie w B6 niestety ten "cudowny" soft spowodował tyle zniszczeń, że przywrócenie softu starego nie spowodowało znacznej poprawy. Szlag trafił sondę lambda, czujnik różnicy ciśnień się sfajczył i (co najgorsze) wkład filtra się przytopił. Koszty naprawy niemal przekroczyły wartość auta.

Offline kubek197878

• VW: Passat B8
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #64 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 23:46:24 »
A jakby założyc filtr z euro5 do euro6 to może by mniej zapychał i wypalał? Ogólnie to chyba VW ma taką lipną technologie bo w bmw nie narzekają. W moim fordzie tranzicie z euro5 to w ogóle nie wiem że filtr istnieje. Jest jakoś inaczej rozwiązane a auto jeździ po zakorkowanych katowicach codziennie i to nie ważne kto jeździ .Jest już 170 tys od nowości i kilku kierowców. Nikt nie musiał kur... opracowywać strategii na cały dzień a tu kur... cały czas czlowiek myśli o tym cholernym dpfie.Nie wspomnę już o podwyższonym poziomie oleju.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #65 dnia: 11 - Lutego - 2020 - 08:22:50 »
W moim fordzie tranzicie z euro5 to w ogóle nie wiem że filtr istnieje.

Bo pewnie masz silnik nie Forda tylko PSA i masz FAP z dozowaniem płynu eolys

A jakby założyc filtr z euro5 do euro6 to może by mniej zapychał i wypalał? .

One się praktycznie niczym nie różnią tylko EU6 ma w układzie wydechowym za DPF dołożony system dozowania adblue do  katalizatora SCR

Nikt nie musiał kur... opracowywać strategii na cały dzień a tu kur... cały czas czlowiek myśli o tym cholernym dpfie.Nie wspomnę już o podwyższonym poziomie oleju.
Mam czwarte z kolei auto z DPF i nigdy nie obmyślałem żadnej strategii i nigdy nie miałem problemów

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #66 dnia: 11 - Lutego - 2020 - 16:00:26 »
Mam samochod już 10kkm i tylko raz zauwazyłem ze chodza wentylatory pod maską - a był pażdzirrnik i wcale samochód nie był pałowany. Zaparkowany pod domem sobie dmuchal - wyczytałem ze to w zwiazaku z procedurą wypalania się studzi. Ani razu nie miałem zadnej informacji a codzinnie zona jezdzi do pracy po 7km i do tego po miescie ile trzeba.  Ad blue w tym czasie jakieś 10L dolałem.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #67 dnia: 13 - Lutego - 2020 - 11:36:43 »
W Passatach B7 był taki śmieszny silnik 2.0 TDI 170 KM, który miał normę EURO III i nie miał DPF'a fabrycznie.
Co ciekawe - od np. takiego jak mój (CFGB) różni się tylko wydechem i softem w kompie ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #68 dnia: 13 - Lutego - 2020 - 12:28:27 »
W passatach B7 był taki śmieszny silnik 2.0TDI 170KM, który miał normę EURO III i nie miał DPF'a fabrycznie.
Posiadały kod wyposażenia 7GN, tzn. były bez DPF ale z instalacją przygotowaną do doposażenia w DPF (7GN = Emissions concept, EU4, DPF preparation). Miałem kiedyś takiego

Offline Blupol

• VW: Touran I FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.6 TDI-CR
  • Kod: CAYC
  • Rej: SL
« Odpowiedź #69 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 14:06:37 »
Tak czytam i oczom nie wierzę. Co Wy tu ludzie wypisujecie...

Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma.

Co do podwyższonych obrotów - tutaj robi się ciekawie.
Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.
Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszcze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.
Po 3. Nie każde auto ma podwyższone obroty w trakcie rozgrzewania przed wypaleniem. Auta z dodatkowym, piątym wtryskiem tego nie mają, bo... nie potrzebują.
Po 4. Mieszanie oleju z ropą (przybywanie oleju) występuje w autach z czterema wtryskiwaczami i wynika z tego, że do komory spalania wlewana jest bardzo duża ilość ropy, która jest rzadsza od oleju i niespalone paliwo jest zbierane przez pierścienie.

Witam,
w końcu ktoś napisał sensownie o tych podwyższonych obrotach :) Wałkuję temat DPF już kilka lat, ale teraz dopiero trafiłem na ten wątek.

Co do pkt.2 to zauważyłem, że w czasie wypalania ZAWSZE są podwyższone obroty.  Jadąc kilkanaście km stałą prędkością na autostradzie podczas dopalania, kiedy temperatura dawno osiągnęła wymagane 500-600 temp. wystarczy puścić nogę z gazu, czy zwolnić dojeżdżając (jak ja) do np. ronda by zauważyć i wyczuć inną pracę silnika oraz obroty rzędu 980-1000.
Dzisiaj zauważyłem kolejna ciekawostkę: od 2 tyg mam aplikację VAG DPF i obserwuję różne czujniki. Kilka km przed pracą ikona filtra zrobiła się czerwona - oho, zaczęło się: poziom sadzu 21,5 gr, ogólny poziom zapchania 88%, temperatura rośnie i przy dojeździe na parking osiągnęła już 540 stopni. A więc czekam, nie gaszę silnika - auto za oknem, Wi-Fi łapie- patrzę co się dzieje. Po ok 7 minutach filtr zrobił się zielony, obroty spadły, temperatura też osiągając 128/151 stopni, poziom sadzy zmniejszył się do 20,78gr,  a zapchanie do 86%
Wniosek jest jeden: filtr dopalił się na tyle, żeby bezpiecznie zgasić samochód (przerwanie=wzrost oleju), czyli po robocie czeka mnie dopalanie na trasie- całe szczęście mam kilka km do autostrady. Faktycznie nieprawdą jest powielanie tezy, że filtr dopala się całkowicie na postoju. Owszem, po długiej trasie może tak się zdarzyć, lub poprzez wymuszone wypalenie VCDSem, ale nie przy zwykłym użytkowaniu. Nie ma na to szans.

Teraz trochę o moich doświadczeniach z tym "cudem ekologii" :
2 lata temu, przy przejechanych 185 tys, km padł EGR, został w otwartej pozycji- efekt: spiralka na desce, brak mocy i obroty max 2000. Diagnoza: nowy EGR za 2 tys. SZOK.
Mechanik jednak zaproponował tańszą opcję: zaślepienie go (zamknięcie fizyczne) i wyłączenie w komputerze. Przejechałem tak z rok, ale wypalanie to był dramat: nie było szans na spadek obrotów na postoju, od razu musiałem udawać się na trasę, bo często zaświecała się kontrolka DPF i robiąc 40-60 km (!!!) w końcu się dopalał. I tak co 450 km. Zadecydowałem, że jednak wymieniam EGR na nowy, ale padła kolejna propozycja: uchylenie delikatnie, na 10% zaworu. Cóż, było jeszcze gorzej, bo więcej syfu dostawało się do DPF i wypalał się on częściej. KOSZMAR. Ostatnia "deska" ratunku" to wstawienie gdzieś tam zaślepki z małym otworem, podobno patent stosowany w innych markach. Nic to nie dało, poza tym, że wypalał się po tych 400 km, ale trasy koszmarnie długie robiłem. W końcu ostateczna decyzja: wymiana całości EGR + chłodniczka za ostatecznie 1900 zł...
Efekt: dzisiejsze wypalanie odbyło się po 600 km (w zasadzie będzie, bo po robocie sruuu na autostradę) co jest swoistym rekordem na przestrzeni 2 lat :)
Do tego doszło jeszcze odblokowanie WEBASTO, bo z nieczynnym dogrzewaniem przejeździłem cały styczeń (ponoć po kilku próbach odpalenia poniżej 4 stopni na rezerwie system się blokuje). Wiadomo, że zimny i niedogrzany silnik zabija nasze DPFy. Skąd taki wniosek? Jak wspomniałem mam apkę i przejeździłem z nia różne warianty tras, tak więc przy zimnym silniku w mieście DPF zapycha sie z prędkością 40-50 Mg na kilometr, podczas gdy na ciepłym na trasie jest to wynik...15-17 Mg/km! Czyli w mieście na zimnym zapełnia się TRZYKROTNIE szybciej.
Jest jeszcze tzw .wypalanie aktywne (stosowna czerwona ikonka w apce), ale zauważyłem, że w tym czasie filtr nie zapełnia się, przynajmniej tak pokazują wskaźniki - poziomu % ani gram nie przybywa, a tym samym czas od wypalania do wypalania znacznie się wydłuża.

Sprawny układ DPF, poprawne wypalanie i dogrzany silnik to lekarstwo na bezproblemowe jak myślę działanie filtra DPF. Wieczorkiem wrzucę wyniki po dopaleniu.

Sorki za tak długi wywód, ale w jednym miejscu chciałem "wylać" wszystkie moje przemyślenia i praktyki związane z DPFem, może się komuś przydać. Nie jest to jakiś 100% wyznacznik, nie chce być jakimś przemądrzałym "guru DPFa" - dziele się tylko z Wami moimi doświadczeniami i przemyśleniami :)

"DePeeFowcy wszystkich marek- łączcie się!"
 :evilmrgrin: ;)

Podziękował: Majer

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #70 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 14:24:28 »

Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.

W wypowiedzi zawarłeś dwie nieścisłości ;) . Pierwsza - obecność układu dozowania Adblue do katalizatora SCR nie stanowi, że filtr jest mokry - obecne filtry w VW są suche, między innymi w moim Tiguanie 2.0 TDI SCR, mokre są FAP-y z systemem dozowania płynu Eolys. Druga - wiatrak również pracuje po procedurze dopalania a nie tylko przed, po zakończeniu ma za zadanie schłodzić komorę silnika z uwagi na rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury DPF i kolektor. U mnie wentulator potrafi się kręcić jak szalony jeszcze przez 15 minut po wyłączeniu auta, w A4 B8 FL 2.0 TDI CR CJCA było identycznie

Dodam jeszcze że układ dozowania SCR z płynem adblu znajduje się już za DPF-em, gdzie jest dodatkowy katalizator SCR, DPF w wersji z SCR czy bez pracuje na tej samej zasadzie
[/URL]

dzisiejsze wypalanie odbyło się po 600 km (w zasadzie będzie, bo po robocie sruuu na autostradę)
taki wynik osiągam bez jeżdżenia autostradą, 441 km przy 16 gramach zapełnienia  :D  Poza tym masa obliczona może wynosić np. 24 gram a masa zmierzona nawet 0,00 gram (jazda autostradowa),  wówczas załączy się i tak procedura pasywnego dopalania

Offline Blupol

• VW: Touran I FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.6 TDI-CR
  • Kod: CAYC
  • Rej: SL
« Odpowiedź #71 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 15:14:17 »
@doggie
Ja też... w tych 600 km 190 km to trasa, a reszta miasto. 16 g przy 441 to ten sam współczynnik co 22g przy 600 :)

Offline Marcino

« Odpowiedź #72 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 16:56:21 »
Ja prZez 10 kkm tylko raz zauważyłem wentylator. Tak to Wszytko jest samoczynnie. Dolane za ten czas 10l Ad Blue i zadnej kontroli wypalania. A żona jeździ codziennie 7km do pracy. Pomijam inne przejazdy zajęcia dzieci basen siłownia.
Oszalał bym co chwile sprawdzając. Chyba po to jest tam elektronika sterująca.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #73 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 18:39:47 »
  Dolane za ten czas 10l Ad Blue i zadnej kontroli wypalania
Jak już wspominałem wyżej AdBlue nie ma żadnego wpływu na proces wypalania DPF. Adblue jest podawany pod wysokim ciśnieniem na strumień spalin już za DPF w katalizatorze SCR i ma powodować redukcję szkodliwych dla atmosfery tlenków azotu na azot i wodę. Niestety ten system jest zawodny a w zasadzie pompa potrafi paść, jeśli to nastąpi to programowo dezaktywuję powdawnaie adblue :)

Offline Marcino

« Odpowiedź #74 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 18:55:31 »
Naprawiłem w pracy pompę Ad Blue w Dafie.  Rozebrana i umyty czujnik ciśnienia który sie zablokował skrystalizowanym adblue.
Dobrze wiedzieć ze mimo Wszytko można wyłączyć choć nie wiem czy będę go trzymał dłużej niż 6 lat i wymiana na nowszy model :)

Tagi wątku: DPF FAP