Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 17665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malyex

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CAAC
  • Napęd: FWD
  • Rej: LU
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #25 dnia: 20 - Października - 2019 - 13:59:49 »
Myślę, że mechanik by coś znalazł, bo wyjmował wtryski, czyścił egr, oglądał, czy nie ma nieszczelności na przewodach itd.

Offline malyex

« Odpowiedź #26 dnia: 11 - Listopada - 2019 - 15:18:15 »
Trochę to trwało ???? Soft był najnowszy. Nikt tam nie dłubał. Auto sprawdzone było też na hamowni. Wyszła fabryka, dokładnie 140,1 KM i 319 Nm. Jak już byłem u gościa, który zajmuje się chiptuningiem  zdecydowałem się podnieść moc.  Po programie jest teraz 171,3 KM i 376,3 Nm.
Zobaczymy, czy teraz częstotliwość wypalania filtra się zmieni.

Dodano:  21 - Listopada - 2019  -  22:40:13
Teraz wypala co ok. 300km. Miasto, czy poza miastem (nie autostrada), nie ma różnicy.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #27 dnia: 20 - Listopada - 2019 - 09:05:21 »
Jak dla mnie to nadal słaby wynik.Tak pomyślałem że może to styl jazdy ma tu kluczowy wpływ .Jeśli jazda będzie bardzo delikatna i prędkość obrotowe silnika utrzymywane będą w przedziale 1000-1500 max to praktycznie turbina nie ma możliwości dorzucenia powietrza .Takie typowe "zamulanie ".Przy tego typu stylu jazdy jak najbardziej ma prawo szybciej zapychać się PDF czy katalizator. Możesz zrobić mały test próbując ostrzejszej jazdy (naturalnie z wyobraźnią i możliwością w danych warunkach ) tak by obroty silnika były utrzymywane na poziomie 2000 +. Jeśli procedura wypalania będzie po dłuższym dystansie może to dać podpowiedź w którym kierunku należy iść.
Jeśli dystans z procedurą wypalania będzie zdecydowanie większy warto sprawdzić wtedy układ dolotowy (czystość /drożność kolektora ssącego, filtra powietrza i wszystkiego co jest po drodze pomiędzy nimi ).
Na hamowni wyniki nawet przy mocno zabrudzonym kolektorze ssącym będą ok.(bo turbina nadmucha powietrza więcej niż potrzebuje)a przy delikatnej jeździe gdzie silnik musi sam zassać powietrze może mieć zdecydowanie gorzej.Paliwa będzie pod dostatkiem tylko nie będzie miało się w czym palić z braku dostatecznej ilości powietrza ( jak będzie przydławiony dolot).W efekcie szybsze zapychanie PDF czy katalizatora.
Jak wygląda końcówka Twojego wydechu ?Czy jest uwalona czarnym nalotem ?Czy wizualnie nie odbiega od normy ?

Offline malyex

« Odpowiedź #28 dnia: 20 - Listopada - 2019 - 19:52:09 »
Biegi zmieniam przy ok. 2300-2500obr. Po dorzuceniu tych 30 KM czasem pociągnę do 3500 obr, tak mi się teraz jazda podoba ????.
Wydech czysty, jeść z niego można ????

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 07:53:58 »
Z wypowiedzi wynika że powodem częstego wypalania nie jest "zamulanie" przez styl jazdy na niskich prędkościach obrotowych.Do myślenia daje jednak fakt podniesienia mocy i jego wpływ na interwał wypalania.Jeśli nic więcej nie było przy okazji grzebane.Nieznaczne dołożenie paliwa jak i zwiększenie ilości wrzucanego powietrza poprawiło zdecydowanie interwał wypalania (bo na tym zapewne polegało dołożenie kucyków).Naturalnie cały zabieg z podniesieniem mocy miał też wpływ na temperaturę wychodzących spalin na DPF. Wyższa temperatura spalin korzystniej wpływa na nie zapychanie DPF czy katalizatora. Takie częściowe wypalanie bez procedury wypalania. I tu można powrócić do turbiny plującej olejem w wydech który przy wyższej temperaturze ma w jakiejś części możliwość wypalenia się i mniejszego zaklejania/ zapychania przy obecnych nastawach (zwiększonej mocy).

Offline malyex

« Odpowiedź #30 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 21:15:38 »
Mechanik twierdzi, że turbo jest w bdb stanie. Podobno za turbiną jest sucho.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #31 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 22:40:39 »
Teraz wypala co ok. 300km. Miasto, czy poza miastem (nie autostrada), nie ma różnicy.
To jest niemożliwe z fizycznego punktu widzenia, nie ma opcji aby czujniki różnicy ciśnień nie reagowały bo rozumiem, że żadnych błędów nie ma, do tego stosunek odległości, czasu, obciązenia ... niemożliwe

W trasie wypala się pasywnie czy aktywnie?

Offline malyex

« Odpowiedź #32 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 23:06:10 »
Niemożliwe, a jednak ????
Jeżdżę z podpiętym ELM-em, to widzę kiedy wypala.
Pisząc trasa nam na myśli drogę np. Lublin-Rzeszów, a tam co chwilę radar, budowa drogi itd, itp.
Na autostradzie robię 600-700 km i komp nie załącza wypalania. Poziom sadzy spada, jak się dobrze przyciśnie...ale o tym pisałem na początku.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 23:42:38 »
Jeżdżę z podpiętym ELM-em, to widzę kiedy wypala.

A gdzie w ELMie jest wskazanie wartości zmierzonych i obliczonych zapełnienia DPF?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #34 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 07:29:33 »
wskazanie wartości zmierzonych i obliczonych zapełnienia DPF
Nadal nie mogę zaskoczyć co w wypadku tego opisywanego problemu ma to za znaczenie.Gdyby był problem z "cudowną elektroniką"i informacje płynące do procedury wypalania byłyby błędne to wypalanie byłoby oparte nie o realne wartości zapchania/zapełnienia DPF a procedura byłaby oparta o czas/przebieg .W rezultacie wypalanie/interwał byłby zawsze taki sam a w opisywanym temacie jest różny co sugeruje że informacje co do realnego zapełnienia są odczytywane i to na ich podstawie załącza wypalanie.No chyba że zostały pominięte jakieś istotne fakty przez autora tego tematu.
Zapełnienie może być z "syfu"z paliwa lub oleju.Jeśli wóz był przy okazji na hamowni to wszelkiego rodzaju nastawy, dawki paliwa,kąt wtrysku itd. zostały raczej sprawdzone i można raczej wykluczyć że nadmierne zapełnianie będzie raczej z powodu paliwa a dokładniej z jego syfu.W takim wypadku pozostaje głównym podejrzanym olej który trafia do DPF .I jest kilka opcji.
Przez pierścienie- oprócz zapełnienia objawiałby się niebieskim dymkiem z wydechu (o czym autor nie wspomina).
Przez uszczelniacze zaworowe -przy porannym odpaleniu dość spory niebieski bąk z wydechu ,delikatny niebieski dym z wydechu do momentu zagrzania silnika.
Olej z turbiny - niebieski bąk przy porannym odpaleniu przy sporej nieszczelności.Przy niewielkiej może być słabo zauważalny.
Jest jeszcze kilka możliwości w przedostawaniu się oleju w układ wydechowy ale to raczej sporadyczne przypadki które miały by wpływ na pracę silnika ( co w tym przypadku można wykluczyć bo chodzi ok. )

Może warto nagrać krótki filmik z rozruchu zimnego silnika (chodzi o końcówkę rury wydechowej) i wszystko będzie jasne. 

Offline malyex

« Odpowiedź #35 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 07:56:10 »
Jest aplikacja, która łączy się z ELM i widzę, kiedy załącza się wypalanie, ile trwa i ile przejechałem km od ostatniego wypalenia.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 07:57:37 »

Na autostradzie robię 600-700 km i komp nie załącza wypalania.

Czyli wszystko w porządku. Czego jeszcze oczekujesz od auta? Poza tym wypalanie co około 300 km w stylu mieszanym jest dobrym i akceptowalnym rezultatem

Cytuj (zaznaczone)
Poprawa jest taka, że teraz w mieście wypala go co ok. 120-130

Powyższy wynik  względem aktualnych 300 km to chyba jednak radykalna poprawa i nie ma się czego czepiać

Offline malyex

« Odpowiedź #37 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 09:09:48 »
Ale ja niczego więcej nie oczekuję od auta. Napisałem, że teraz wypala co 300km, bo uważam, że jak zacząłem temat, to powinienem do końca pisać, co się dzieje.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 13:35:24 »
@malyex no i gitara

Jak dla mnie to nadal słaby wynik.
Na podstawie czego tak uważasz? W trybie mieszanym i to w Busie, gdzie na obciążenie ma wpływ masa pojazdu, to dobry wynik.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 22 - Listopada - 2019 - 17:48:23 »
Raczej niewiele jeździłeś autem z DPF, skoro tak uważasz, w trybie mieszanym i to w Busie, gdzie na obciążenie ma wpływ masa pojazdu, to dobry wynik.
To może warto jeszcze powiedzieć że ze względu na masę w samochodach ciężarowych takich które targają naczepy wypalanie powinno być do 50 km (zdecydowana większość też jest wyposażona w te cuda do ekologi) i powiedzieć głośno że to też jest bardzo dobry wynik.
Takie T-5 masą własną nie odbiega drastycznie od typowego auta osobowego zapakowanego w komplet pasażerów a i interwał wypalania zapakowanego czy pustego nie wiele się różni.
Jeśli komuś nie przeszkadza procedura wypalania co 300 km to i ja nie widzę problemu. Tylko nie warto wprowadzać w błąd że tak ma być ,że to normalne.   

Offline malyex

« Odpowiedź #40 dnia: 23 - Listopada - 2019 - 18:08:01 »
Dziś, od ostatniego wypalenia zrobiłem 400 km i poziom sadzy pokazuje 18.45g więc zaraz pewnie zacznie się wypalanie.
Też trasa, ale tak do 100-120km/h, bo pogoda słaba była.
Zastanawia mnie, że coraz więcej km robię, a nic nie zmieniam w aucie ????????

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 23 - Listopada - 2019 - 23:54:24 »
Tylko nie warto wprowadzać w błąd że tak ma być ,że to normalne.
Bo to normalne, wynik nie odbiega od normy. Mam czwarte auto z DPF i coś mogę na ten temat powiedzieć a twoje porównanie z ciężarówkami jest lekko mówiąc ni w kij ni w oko. Poza tym jeśli twierdzisz że Bus z 2.0 TDI 140ps który w DOKA oprócz 5 ludzi targa na pace 700 kg ma taką samą masę jak osobówka to uważam że ktoś się tu z psem na rozumy pozamieniał

Pusty bus jest cięższy od zapakowanej osobówki ale Ty oczywiście wiesz więcej i lepiej więc sorry, mea culpa, kajam się przed tobą jak ten wąż - sługa uniżony i proszę o wybaczenie

Dodano:  23 - Listopada - 2019  -  23:57:37
Dziś, od ostatniego wypalenia zrobiłem 400 km i poziom sadzy pokazuje 18.45g więc zaraz pewnie zacznie się wypalanie.
Też trasa, ale tak do 100-120km/h, bo pogoda słaba była.
Zastanawia mnie, że coraz więcej km robię, a nic nie zmieniam w aucie ????????
No i fajnie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #42 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 09:19:45 »
Pusty bus jest cięższy od zapakowanej osobówki ale Ty oczywiście wiesz więcej i lepiej więc sorry,
Może warto sprawdzić zamiast wypisywać podobne treści.Tym bardziej że tego typu wypowiedzi prowokują i nie są do końca regulaminowe.
Z tą inteligencją psa mogłeś sobie darować.

Tak !!! zapakowana osobówka może ważyć więcej od pustego T5. Powiem więcej że nawet pusta osobówka może ważyć więcej od pustego T5.
Masa czy gabaryty pojazdu nie mają aż takiego wpływu na procedurę wypalania DPF bo są one indywidualnie konstruowane do danego modelu pojazdu (inna wielkość w TIR i inna w małym osobowym aucie).Masy ,pojemności silników pojazdów odbiegają od siebie znacznie a interwał wypalania będzie na zbliżonym poziomie.W tym wypadku w T5 również procedura wypalania nie będzie jakoś drastycznie odbiegać od innych pojazdów wyposażonych w DPF. Wynik w okolicy 300km przebiegu nie jest raczej normalnym o czym wspomniałem powyżej.
Z całego tematu można wywnioskować że autor zauważył poprawę i obecny wynik jest dla Niego akceptowalny więc nie ma co dalej drążyć.Należy tylko głośno powiedzieć że jest zadowolony z nie do końca poprawnego wyniku interwału wypalania( chociaż z ostatniej wypowiedzi wynika że w cudowny sposób jeszcze się poprawił powyżej 400km tym samym zaprzeczając wypowiedzi przedmówcy że 300km jest ok, że jest jak najbardziej normalnym wynikiem )Czy to ma znaczyć że teraz powinno się szukać przyczyny zbyt późnego wypalania skoro przebieg przekroczył 400km. Ja uważam że nie ( to tak dla jasności dopiero zbliża się do prawidłowego interwału)     

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #43 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 13:17:15 »
Wynik w okolicy 300km przebiegu nie jest raczej normalnym o czym wspomniałem powyżej

Pisałeś że słaby a teraz że normalny. 300km to akceptowalny normalny wynik w ruchu mieszanym i nie ma sensu drążyć tematu.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #44 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 13:33:14 »
Pisałeś że słaby a teraz że normalny.
Cały czas mówię/piszę że nie jest normalny .Procedura wypalania co 300km lub okolice tego przebiegu to nadal słaby wynik i nie jest normalny.To że akceptowalny dla autora tematu to jedno a że odbiegający od normy to drugie.Gabaryty jak i masa pojazdu nie ma w tym wypadku większego wpływu.
Tak dla ścisłości powtórzyłem sens moich wypowiedzi bo wygląda na to że zostają inaczej odczytywane/odbierane.

Offline malyex

« Odpowiedź #45 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 17:45:02 »
Nigdzie nie napisałem, że akceptowalny. Piszę o tym, co się dzieje.
Akceptowalny będzie dla mnie, jak będzie taki, jak ma być, czyli dalej nie wiem jaki ????

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #46 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 19:52:57 »
Ale ja niczego więcej nie oczekuję od auta.
W odniesieniu do całego tematu można odnieść wrażenie że obecny wynik jest jak najbardziej akceptowalny.Chyba że źle zrozumiałem to zdanie.

Co do przebiegu przy którym dochodzi do wypalania można przyjąć średnio 500-600km w cyklu miejskim i 800-1000 km autostrady,drogi szybkiego ruchu. Naturalnie wszystko zależy od wielu czynników kondycji silnika,stylu jazdy,jakości paliwa,wszechobecnych korków na drodze itd.Wartości jakie podałem opieram na własnych spostrzeżeniach(dostawcze iveco którym miałem przyjemność nastukać nie mało kilometrów) jak i informacji z pierwszej ręki od użytkowników,znajomych( różne pojazdy, w różnej kondycji, z różnym stylem jazdy) którzy nie mieli by powodu w zatajaniu czy przekłamywaniu ( średnich ) wartości jakie podałem powyżej.
Może warto zasięgnąć informacji od osób ze swojego grona w okolicy ( może będą bardziej wiarygodni) które posiadają taki sam lub podobny pojazd i nie mają jeszcze wyciętej "cudownej" ekologi. Takich który zrobili sporo kilometrów i mogą podać średnią jak jest w ich wypadku by mieć ogólny zarys czy to co Masz obecnie to "norma" czy może do tej "normy" sporo brakuje.   

Offline malyex

« Odpowiedź #47 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 22:06:36 »
Nie znam nikogo, kto jeździ T5 i nie ma wyciętego filtra ????

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #48 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 22:28:00 »
Co do przebiegu przy którym dochodzi do wypalania można przyjąć średnio 500-600km w cyklu miejskim i 800-1000 km autostrady,
hahaha  :D  nie rozśmieszaj mnie proszę, w cyklu miejskim 600 km, normalnie rozwaliłeś system  :D ile aut z DPF użytkowałeś i które osiągało 1000 km? I nie pisz o ciężarówkach tylko o silnikach VWAG

+/- 700 km w procedurze pasywnej podczas jazdy autostradowej to jest maks i to rzadko osiągany

Dodano:  24 - Listopada - 2019  -  22:37:07
Nie znam nikogo, kto jeździ T5 i nie ma wyciętego filtra ????
a ja znam, mój bliski kolega pracuje w firmie wod-kan i wszystkie "naście" T5 i T6 ma DPF http://www.hirsz.info.pl/galeria.html

Dodano:  24 - Listopada - 2019  -  22:42:21
moje najlepsze interwały uzyskane podczas jazd autostradowych to właśnie około 700 km, czy to był N47D20C, czy BLS, czy CJCA czy obecny CUWA

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #49 dnia: 24 - Listopada - 2019 - 23:42:02 »
mój bliski kolega pracuje w firmie wod-kan i wszystkie "naście" T5 i T6 ma DPF
Można opierać swoje wypowiedzi na podstawie aut "flotowych".Czy w takiej czy innej firmie dbają o auta szefa i jeżdżą nimi jak swoimi prywatnymi czy może najzwyczajniej je" katują"? Czy styl jazdy będzie miał wpływ na zużycie paliwa?Czy katowanie będzie miało wpływ na interwał wypalania? Mam nie porównywać przebiegów aut ciężarowych to i może dla równowagi warto ominąć porównanie "katowanych" aut "flotowych"
Nie wiem czemu mają służyć przedmówcy wypowiedzi.Czy udowodnieniu że interwał wypalania w okolicach 300km to dobry wynik ?Dla katowanego dostawczaka w firmie wod-kan może i tak. Napisałem wyraźnie że podane liczby opieram nie na informacjach producenta czy reklamowym bełkocie a na swoich obserwacjach popartych wypowiedziami znajomych którzy według mojej oceny nie mieli powodów do przekłamywania wyników które sami zaobserwowali. Nikogo nie zmuszam by w to wierzył a wręcz przeciwnie zasugerowałem by autor tematu w miarę możliwości zasięgnął języka w swojej okolicy by miał porównanie.Nie wiem gdzie mieszka jakie przeważa w jego okolicy ukształtowanie terenu ( bo z wypowiedzi wynika że zapewne tam najwięcej robi kilometrów ,inaczej będzie w górach a inaczej nad morzem) ,jak mocno jest zakorkowana aglomeracja (więcej stoi czy jedzie) ,jakiej jakości jest paliwo ( w różnych częściach kraju różnie bywa z jakością paliwa)i wiele czynników które wpływają na częstotliwość wypalania.

Jeśli jest to zabawne to fajnie (przynajmniej Masz lepsze samopoczucie od autora tematu któremu raczej nie do śmiechu mając problem z wozem ) ,czy rozwala to system nie wiem ale skoro tak twierdzisz to niech Ci będzie.Tylko czy tego typu wypowiedzi wnoszą coś konkretnego do tego tematu?   

Tagi wątku: