bez wypalania filtra (...) a Passatem bodajże 980km.
Natomiast po roku zmniejszyła mi się graniczna wartość sadzy z 23,5 do 23,35 g.
po 40 km od wypalania do zera potrafił się zapchać już do 8g
Kupiłem OBD11 żeby sobie obserwować DPF i co zauważyłem. Przebieg 100 tyś.zmierzona masa sadzy : 19 gobliczona masa sadzy : 11 gzapełnienie popiołem : 25,5 gDzisiejsze wypalanie ,jeździłem do końca i zmierzoną miałem na -1.0 ,a obliczoną na 5 g. Natomiast po roku zmniejszyła mi się graniczna wartość sadzy z 23,5 do 23,35 g.Martwi mnie jedna rzecz bo po 40 km od wypalania do zera potrafił się zapchać już do 8g (jazda miejska) czyli po około 120 km zacznie znów wypalać...
https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.ms-group.pl%2F&h=AT0fWhizcP5SVPxwj2Qn_l9tNsIXwUg6NjHAptTgTgg0QwYWADG3jZjgKMxI9HvkGgpm1wDe1zvM_XjwR-uVbpnxFh3CzHG4pxc3LpCqVn7ZABij947rkCYTmNWd6kAruiK7-ic2is0
Co do wartości granicznej 23,3 to jest podana w parametrze który można wyświetlić z odb11 (granica zapełnienia dla reg. podczas jazdy) . Ale rok temu miałem 23,5 bo zrobiłem sobie zdjęcie ,a jeszcze wcześniej było 23,6 przy popiele 18g. Jest jeszcze wartość graniczna dla regeneracji serwisowej 50g ale rok temu miałem 40g , może to po jakiejś aktualizacji softu zmienili (wtedy chyba filtr zatkany i wypalanie serwisowe).
Dziś kolejny dzień obserwacji dpf na obd11 i dojechałem do około 180-200 km ,zaczęło wypalać od następnego uruchomienia auta, zbijało dość szybko i po ~10km już było 8g ale przerwał proces i nie dobił do końca nie wiem czemu. U mnie "granica zapełnienia, masa popiołu ..." to 80g , znalazłem jeszcze "granica zapełnienia ,nadmierne zapełnienie" to 50g
1. Czy filtr można wypalić na postoju? Sytuacja gdy obroty ok. 1000, z rury wydechowej bucha żar, chodzą wentylatory, auto stoi na parkingu na biegu jałowym.2. W momencie rozpoczęcia się regeneracji filtra (obroty 1000 na biegu jałowym) na którym biegu, przy jakiej prędkości i jakich obrotach można przegonić auto żeby regeneracja przebywała w sposób prawidłowy.
Jeszcze nasuwa mi się takie pytanie... jak to jest z tym DPF... Załóżmy, że od ostatniego wypalania przejechałem około 100 km w mieście i wyjeżdżam do innego miasta ok 50 km, gdzie w większości jadę poza obszarem zabudowanym.Czy filtr przy stałej jeździe 90 km/h przez jakieś 20 km drogi, wypali to co zdążył nagromadzić podczas jazdy miejskiej? Czy wypala dopiero wtedy gdy osiągnie jakiś próg zapełnienia?
Od pewnego czasu interesuje mnie jak ten filtr działa, gdyż wcześniej przynajmniej raz w tygodniu jechałem autostradą i nie zauważałem wypalania filtra, niestety teraz nie mam konieczności jeździć autostradami, poruszam się drogami miejskimi i obwodnicami
Czujnik różnicy ciśnień nie jest jedynym wyznacznikiem zapchania filtra. Cytat z serwisówki "Stopień zapełnienia filtra sadzą jest wyliczany przez sterownik silnika za pomocą dwóch algorytmów.Pierwszy z nich uwzględnia sposób jazdy oraz sygnały sondy lambda i czujnika temperatury spalin. - to jest wartość wyliczona.Drugi algorytm wyznacza zapełnienie filtra z oporów przepływu spalin przez filtr. Opór jest wyliczany na podstawie informacji z czujnika 1 ciśnienia spalin, czujnika temperatury spalin oraz przepływomierza powietrza.- to jest wartość zmierzona." Logiczne, że gdy odpiąłeś czujnik wyliczona była równa zmierzonej, sterownik nie miał informacji żeby mierzyć zapełnienie. |Po podpięciu zaczął mierzyć, mając potrzebne dane i sytuacja powróciła do normy. Drugi cytat z serwisówki na temat uszkodzenia czujnika różnicy ciśnień "Zastosowanie sygnału - Czujnik ciśnienia spalin 1 zauważa różnicę ciśnienia strumienia spalin przed i za filtrem cząstek stałych. Sygnał czujnika ciśnienia spalin, sygnały czujnika temperatury przed i za filtrem cząstek stałych oraz sygnał miernika masy powietrza tworzą przy określaniu stanu zapełnienia filtra cząstek stałych umieszczonego w tylnej części samochodu nierozłączną całość.Skutki braku sygnału:J eżeli brak jest sygnału z czujnika ciśnienia spalin, następuje regeneracja filtra cząstek stałych najpierw cyklicznie, po przejechanej trasie lub po określonych godzinach pracy. Filtr cząstek stałych nie może być w ten sposób regenerowany przez dłuższy czas w sposób bezpieczny dla jego pracy."
Czy on się wypala za każdym razem kiedy, np. jadę ze stałą prędkością poza obszarem zabudowanym przez około 20 km? Czy ma jakieś określone interwały, że np będzie wypalać co 500-600 km?
Czy ma jakieś określone interwały, że np będzie wypalać co 500-600 km?
============1==============P2456Raw code: 2456ECU: Jednostka sterująca silnikaStatus: PotwierdzonaOBDII: Diesel particulate filter (DPF) pressure sensor A - circuit malfunction============2==============P2453Raw code: 2453ECU: Jednostka sterująca silnikaStatus: PotwierdzonaOBDII: Diesel particulate filter (DPF) pressure sensor A - circuit malfunction============3==============P0471Raw code: 0471ECU: Jednostka sterująca silnikaStatus: PotwierdzonaOBDII: Exhaust gas pressure sensor - range/performance problemVolkswagen: Exhaust Pressure Sensor Range/Performance============4==============20169Raw code: 004EC9ECU: 01. Jednostka sterująca silnikaStatus: Test się nie powiódł, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)Bity stanu: 1Priorytet: 2Częstotliwość: 1Indeks: 255Drogomierz: 94194 kmData, godzina: 2021.11.02 18:17:21============5==============12002Raw code: 002EE2ECU: 01. Jednostka sterująca silnikaStatus: Test się nie powiódł, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)Volkswagen: P245300: Particulate Filter Pressure Sensor "A" CircuitRange/PerformanceBity stanu: 1Priorytet: 2Częstotliwość: 1Indeks: 255Drogomierz: 94194 kmData, godzina: 2021.11.02 18:17:21============6==============5158Raw code: 001426ECU: 01. Jednostka sterująca silnikaStatus: Test się nie powiódł, Oczekująca, Potwierdzona, Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy, Wskaźnik ostrzegawczy (wymagany)Volkswagen: P245600: Particulate Filter Pressure Sensor "A" CircuitIntermittent/ErraticVolkswagen: Tank ventilation valve-N80 interruptionBity stanu: 1Priorytet: 2Częstotliwość: 1Indeks: 255Drogomierz: 94188 kmData, godzina: 2021.11.02 18:08:21
Zapełnienie sądzą jest na poziomie 12.5g, po czym nagle skacze do 23g i rozpoczyna się wypalanie. Zapełnienie popiołem 35,5g,czyli prawie w połowie.
gdzie jest ten filtr SCRjak sie go czyści w jakiejś myjce?
a ostatnio robię krótkie 10km odcinki po miescie