Autor Wątek: STUKI - zawieszenie, karoseria...  (Przeczytany 101038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline decardp

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Odp: STUKI - zawieszenie, karoseria...
« Odpowiedź #100 dnia: 15 - Sierpnia - 2017 - 20:07:36 »
Witam, ja jestem już po 3 pobytach w serwisie,  każdy po 1 tydzień postoju auta w serwisie. Narazie nie chcę niczego komentować bo trafiłem chyba  na najrztelniej działająca firmę, autoryzowanego dilera i Serwis VW / audi .  Czekam na obiecaną ostateczną naprawdę.
Wszystkim mogę tylko polecić nie zwlekanie i nie odpuszczenie.  Wada jest i trzeba ją naprawić, niech mechanicy w waszych serwisach się postarają trochę.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Offline daniels81

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #101 dnia: 16 - Sierpnia - 2017 - 11:52:35 »
napisz na priv jak mozesz ktory serwis, z gory dzieki!

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #102 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 14:36:15 »
Witam,
Jakiś czas nie zaglądałem na forum ale widzę, że przybyło stukających aut a nie ma jak na razie rozwiązania.
U mnie problem jest dokładnie taki jak na filmie "hiszpana".

Moje pytania:
czy komuś po wymianie przekładni poprawiło się ?
czy poprawiło się po innych działaniach ?
czy chociaż ktoś trafił na serwis, który przynajmniej sprawia wrażenie, że się stara ?

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #103 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 21:20:12 »
Przerażacie mnie tym zawieszeniem... zaczynam żałować, że domówiłem DCC :evil:

Offline topic75

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #104 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 22:23:22 »
Zawieszenie z DCC dobrze się sprawdza na drogach równych jak przysłowiowy stół.  Na drogach naprawianych ( łata koło łaty)  itp. zawieszanie to, jest porażką. Po prostu, samochód nie na "Polskie drogi"! z systemem DCC. Może bez DCC byłbym zadowolony z jazdy tym samochodem.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #105 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 22:32:48 »
Że tak powiem: guzik prawda!
Właśnie na dziurawych czy łatanych drogach, czy np. treblince DCC pokazuje co potrafi.
Jedyny minus to taki, że to zawieszenie ma relatywnie mały skok, traktując sprawę porównawczo do standardowego i powoduje to, że na gwałtownych krótkich garbach, np. wyższe progi zwalniające potrafi dobić, powodując nieprzyjemny odgłos.
Ale jeśli nauczymy się z tym żyć, to w każdych innych warunkach na właśnie kiepskich drogach, spisuje się doskonale.
Oczywiście mówimy tutaj tylko i wyłącznie o aspekcie komfortu, bo np. W trybie sport na szybkich łukach na Zakopiance też, zapewniam każdy zauważy i doceni różnicę.
Ja mam koła 20" i profil 40 i dlatego kupiłem DCC, i zapraszam każdego na porównanie np. ze zwykłym zawieszeniem i kołami 19" lub 18".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline topic75

« Odpowiedź #106 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 07:55:07 »
Dla mnie to zawieszenie jest nie do zaakceptowania.  Nie akceptuje zawieszania tak głośnego na nierównościach o hałasie po wpadaniu w dziurę to już nie wspomnę. Nie akceptuje efektu "podskakującego zawieszenia" na drogach łatanych , nierównościach poprzecznych o niskim profilu, głownie na łukach ( wibracje przenoszą się po całym samochodzie). Nie akceptuje niepokojących odgłosów z zawieszenia, wrażenie luźnych części zawieszenia. Ja się nie mogę do tego przyzwyczaić.
Jeżeli chodzi o aspekt komfortu w trybie komfort to zgadzam się, że jest odczucie dość komfortowego samochodu, ale bez przesady. To jednak mi nie rekompensuje reszty cech zawieszenia!

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #107 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 09:19:37 »
A ja z DCC jestem zadowolony. Nie jest idealne ale uważam, że lepiej mieć je niż nie mieć.
NORMAL i SPORT są moim zdaniem OK. COMFORT niby jest comfortowy ale na prostej - trochę mniej czuć nierówności na dolnej części ciała.
Ale jeżeli jedziemy krętą, nierówną drogą to ja mam takie odczucia jakbym jechał autem ze zużytymi amorami a nie z komfortowym zawieszeniem.
Nie wiem czy inni robią to lepiej bo nie miałem okazji jeździć innym autem z podobnym systemem.

Ale to tak na marginesie. Właściwie to chciałem zwrócić uwagę, że stuki, puki, luzy i inne zwierzaki - moim zdaniem - nie są związane z DCC.
Bo na forum są tacy co DCC nie mają a też skarżą się na problemy z zawierzeniem.
Nie chce mi się przeglądać całego wątku :-), więc może ktoś bez DCC się wypowie.

Offline arekp

« Odpowiedź #108 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 12:42:25 »
Bez DCC zawieszenie wali jak bym jeździł autem nieserwisowanym przez ostatnie 15 lat. NIGDY w żadnym poprzednim samochodzie tak nie miałem, a żaden z nich nie był całkowitą nówką.

Serwis rozkłada ręce, a ja za każdym razem zgłaszam to ponownie. Podjąłem jednak decyzję, że najpierw eliminujemy inne dźwięki - i wyszło skutecznie, ale to opisywałem w osobnych wątkach, aby pozostałym było łatwiej identyfikować problemy.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #109 dnia: 20 - Sierpnia - 2017 - 00:59:45 »
Przerażacie mnie tym zawieszeniem... zaczynam żałować, że domówiłem DCC :evil:
Mi na szczęście działa dobrze i nie hałasuje. Generalnie wydaje mi się, że zawieszenie słychać głośniej niż np. w Golfie z DCC w pewnych wypadkach. Te odgłosy z jakiegoś powodu przedostają się do bardziej do kabiny (rezonują pod autem lub w  przestrzeniach między osłonami, ew. gdzieś muszą być jakieś różnice w tolerancjach). Odgłosy generalnie są dość głuche. Dodać do tego niezłe wyciszenie kabiny i może to być irytujące. W innych wypadkach jest przeciwnie - stara poniemiecka autostrada betonka gdzie innymi autami ciężko było jechać ponad 90-100 km/h, tutaj nie miałem problemów ze 140 i więcej. Podczas szybkiej jazdy było zdecydowanie mniej rzucania i praktycznie zero hałasu.

Offline wojo

« Odpowiedź #110 dnia: 28 - Sierpnia - 2017 - 10:57:35 »
Tak przeglądam sobie poszczególne elementy DCC i tak na prawdę to większość aut grupy VW maja to samo montowane. Sterownik ma ten sam numer w Superbie, Golfie, Q3, Passacie, Tiguanie, Kodiaqu itd...

5Q0907376

Numery samych amortyzatorów różnią się tylko pierwszymi literami które są zależne od modelu auta oraz końcówka która z doświadczenia zazwyczaj nic nie wnosi.

Czyli na chłopski rozum wszędzie "powinno" działać tak samo (jedyna różnica może być w konfiguracji oprogramowania w sterowniku)

5QF513045B - TIG
3Q0513045AP - ARTEON
5Q0513045AE - GOLF
3Q0513045AJ - PASSAT
3Q0513045AA - SUPERB
5N0513045D - Q3
5QF513045C - KODIAQ

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #111 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 11:00:20 »
Właśnie mijają 3 tygodnie od zmiany przekładni. Problem ze stukami powoli wraca.  Sutki są jeszcze znosne i mało slyszalne. Ale ciekawe czy problem wkrótce nie wróci i suki nie będą takie same jak przed wymianą. Już zgłosiłem telefonicznie problem do serwisu.

Offline topic75

« Odpowiedź #112 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 18:13:16 »
Właśnie mijają 3 tygodnie od zmiany przekładni. Problem ze stukami powoli wraca.  Sutki są jeszcze znosne i mało slyszalne. Ale ciekawe czy problem wkrótce nie wróci i suki nie będą takie same jak przed wymianą. Już zgłosiłem telefonicznie problem do serwisu.

U mnie wróciły, czekam na konkretne rozwiązanie, bo na doraźne to szkoda mi już czasu. Teraz to osuwam trzeszczenie chińskich plastików.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #113 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 20:00:41 »
Tak przeglądam sobie poszczególne elementy DCC i tak na prawdę to większość aut grupy VW maja to samo montowane. Sterownik ma ten sam numer w Superbie, Golfie, Q3, Passacie, Tiguanie, Kodiaqu itd...

5Q0907376

Numery samych amortyzatorów różnią się tylko pierwszymi literami które są zależne od modelu auta oraz końcówka która z doświadczenia zazwyczaj nic nie wnosi.

Czyli na chłopski rozum wszędzie "powinno" działać tak samo (jedyna różnica może być w konfiguracji oprogramowania w sterowniku)

Coś mi świta z zachodnich forów, że Golf miał z DCC min. 2 różnych producentów amortyzatorów (ludzie podawali różnych). I chyba jeden miał problemy, inny nie. Pewności nie mam, bo to było 4 lat temu. Czy te numery części różnią się jeśli różni się producent?

Dodano:  29 - Sierpnia - 2017  -  20:02:18
U mnie wróciły, czekam na konkretne rozwiązanie, bo na doraźne to szkoda mi już czasu. Teraz to osuwam trzeszczenie chińskich plastików.
Jak ci się uda to wrzuć opis co konkretnie ci trzeszczy w osobnym wątku (może da się to podpiąć pod istniejące tematy o trzaskach z konkretnych obszarów).

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #114 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 20:32:45 »
Wydaje mi się,  ze problem jest w przekładni. Po wymianie 3 tygodnie temu przejechałem kilkanaście razy po miejscach gdzie zawsze stukalo jak u "hiszpana" i cisza w 100%. W różnych warunkach atmosferycznych (bez niskich temperatur i śniegu oczywiście)  i totalną cisza. Problem zaczyna wracać, więc uważam, ze VW powinien zmienić dostawcę przekładni.  Produkuje ze słaba jakością co nie wychodzi podczas testów. Nikt nie testuje przecież non stop przez 3 Tyś km. Co możemy z tym zrobić jako klienci...? Zdjagnozuja jak u mnie, ze stuki sa z przekładni, więc wymienia według globalnego dostawcy przekładni na taka samą.  Kupić zamiennik?....

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #115 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 20:46:31 »
Zapomniałem dodać, ze 18 września jade na reklamację tej naprawy. Podejscie serwisu jak zgłosiłem ponownie bardzo poprawne. 18 dopiero gdyż Mechanik który był odpowiedzialny z moje auto jest na urlopie. Dam znać oczywiście
BTW.  Wpiszcie sobie na Youtube "problem z MB GLC" z kierownicą po prawej stronie. Na polepszenie humoru, ze naszą usterka nie jest taka zła.. .

Offline wojo

« Odpowiedź #116 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 21:23:55 »
Czy te numery części różnią się jeśli różni się producent?

Niekoniecznie ale jest taka możliwość... bardzo często końcówki numerów oznaczają np rok produkcji

Offline wojo

« Odpowiedź #117 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 21:27:42 »
Czy te numery części różnią się jeśli różni się producent?

Niekoniecznie ale jest taka możliwość... bardzo często końcówki numerów oznaczają np rok produkcji
problem z MB GLC
Wpiszcie sobie na Youtube "problem z MB GLC" z kierownicą po prawej stronie. Na polepszenie humoru, ze naszą usterka nie jest taka zła.. .

Tam jest problem z oponami / felgami oraz najprawdopodobniej uciekającą geometrią :)

Offline topic75

« Odpowiedź #118 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 12:16:18 »
Cytat: topic75 w Wczoraj o 18:13:16
Jak ci się uda to wrzuć opis co konkretnie ci trzeszczy w osobnym wątku (może da się to podpiąć pod istniejące tematy o trzaskach z konkretnych obszarów).

Jak będę w Polsce to nagram na YouTube. Dzisiaj z hotelu w Chinach, pośle filmik jak to jest w Audi A3 z 2014, składanym tu na miejscu. Filmik dotyczy jednego problemu. U mnie np. jak  trzyma  pasażer uchwytu od drzwi podczas jazdy to trzeszczy porządnie. Sprawdzałem to samo w tej Audi A3 i jest cichutko, nic się nie rusza. U mnie ruszają się plastiki w tylnej klapie,  ruszają się plastiki na słupkach B  (tam słychać skrzypienie podczas jazdy), wpadają w wibracje plastiki boczne w tunelu z przodu, trzeszczy konsola przednia.

Offline arekp

« Odpowiedź #119 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 14:19:12 »
jak to jest w Audi A3 z 2014

Hehehehe, zamieniłem A4 z 2008 (B8) z przebiegiem ~250kkm na nowiuśkiego Tiguana z przebiegiem 10kkm ... i od pierwszych kilometrów mówiłem, że stare, zjechane Audi było o wiele przyjemniejsze niż VW.

Jakość "materiału" boczków, trzeszczenie plastików słupki A i B, metaliczne drgania w drzwiach i słupku B, źle poskładane plastiki w wielu miejscach (niedopasowane do siebie), nie zatrzaśnięta osłona słupka A po stronie kierowcy (wygląda jak by ktoś ją ściągał i nie wiedział jak założyć ponownie).

Lista jest długa i żal mi d*pę ściska jak wracam myślami do decyzji "używane Audi czy nowe VW".

Offline Wito1985

• Rej: DW
« Odpowiedź #120 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 21:10:02 »
To ja chyba jeżdżę jakimś innym Tiguanem bo u mnie wszystko jest spasowane jak należy i nie zauważyłem żeby coś odstawało i skrzypiało nawet jak dotykam..

Offline Robert_em

« Odpowiedź #121 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 21:15:20 »
To ja chyba jeżdżę jakimś innym Tiguanem bo u mnie wszystko jest spasowane jak należy i nie zauważyłem żeby coś odstawało i skrzypiało nawet jak dotykam..
Ja też. Nic kompletnie nie trzeszczy i nie skrzypi.
Polecam posłuchać jak skrzypią nowe MB czy BMW, nie mówiąc np o Toyocie.

Offline arekp

« Odpowiedź #122 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 21:29:23 »
Z kiedy macie swoje Tiguany? Mój 2016/08.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #123 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 21:30:03 »
2016/09

Offline arekp

« Odpowiedź #124 dnia: 30 - Sierpnia - 2017 - 21:43:01 »
Dobra, widzę jedną cechę wspólną Waszych Tiguanów, a różną od mojego. R-Line, co oznacza że macie inne wnętrza - w tym czarną podsufitkę i plastiki.

Tagi wątku: