Autor Wątek: STUKI - zawieszenie, karoseria...  (Przeczytany 101037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline squadak

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
Odp: STUKI - zawieszenie, karoseria...
« Odpowiedź #50 dnia: 08 - Marca - 2017 - 23:38:54 »
I jak tam koledzy ? coś.. ktoś... dalej... ??
Mam już 2 opinie na piśmie, serwisu samochodowego oraz faceta diagnosty.
Obaj zgodnie twierdzą że coś jest nie tak i obaj stawiaja na amortyzatory.
Na jeżdzie testowej diagnosta wyczuwał stuki/luzy jakby z przekładni bądź łącznika stabilizatora.
Na szarpakach nic nie widać. Jednak podczas jazdy doszliśmy do tego, że problem jest nie ze sprężaniem amortyzatora,
a  z jego rozprężaniem. W momencie kiedy musi szybko dobić do ziemi to występuje stuk. Bardziej najechanie na hopek niż wjechanie w dziure
wyzwala ten stuk. Dodatkowo znaleźli u mnie zbyt duzy luz pedału hamulca- kilkumilimetrowy wydłużający jego wahnięcie. Szybkie puszczenie go powoduje głośne uderzenie.
Zgłaszajcie stuki bo rzeczywiscie jak będzie nas więcej to może coś z tym zrobią.
A i ten TYP tak NIE MA!! Dzięki  uprzejmości kolegi rk, wiem że móje zawieszenie jest dużo głośniejsze.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #51 dnia: 15 - Marca - 2017 - 16:38:47 »
Po ten naszej jeździe testowej przypomniała mi się jedna rzecz. Nasze zawieszenia pracowały podobnie ale dźwięki twojego były bardziej słyszalne. Ktoś coś tu pisał o osłonach na podwoziu i ich tendencji do przenoszenia dźwięku. Mimo, że mają temu zapobiegać. Mam wrażenie, że np. podczas deszczu auto jest dużo głośniejsze, tzn. dość wyraźnie niosą się odgłosy kropli odbijających się od nadkoli itp.

Upewniłbym się, że nie brakuje jakiegoś elementu i przez to dźwięki się niosą. Kilka osób miało taki problem.

Chociaż to pewnie amory niestety robią się hałaśliwe, w pewnym zakresie pracy (od maksymalnego rozciągnięcia).

Offline squadak

« Odpowiedź #52 dnia: 15 - Marca - 2017 - 16:56:00 »
zobaczcie co znalazłem :(

zaciski hamulcowe całkiem przyjemnie stukają :P
jak coś to w moim aucie. przebieg 1600km..

Podziękował: topic75

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #53 dnia: 15 - Marca - 2017 - 19:37:24 »
A co na to serwis?

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #54 dnia: 15 - Marca - 2017 - 20:05:20 »
zobaczcie co znalazłem :(

zaciski hamulcowe całkiem przyjemnie stukają :P
jak coś to w moim aucie. przebieg 1600km..

Teraz sprawdzałem u siebie, nie na kanale, jedynie obrócenie do oporu kierownicy żeby było dojście do zacisków, dokładnie to samo co na filmiku. Teraz Volkswagen musi coś wymyśleć, u mnie jest tak luźne ze nie trzeba używać siły!

Offline squadak

« Odpowiedź #55 dnia: 15 - Marca - 2017 - 20:58:58 »
Nie zgłaszałem jeszcze oficjalnej usterki, ale odkryłem to w sobotę, i akurat też w sobote pojechałem z kolega ogladać uzywane golfy 7,
i zapytałem gościa na serwisie o co chodzi w sprawie stuków, bo był to inny serwis niż do którego oddawałem swoje auto,
i facet powiedział że nie spotkał się z tym, a kiedy zapytałem o luźne zaciski uśmiechnął się i od razu odpowiedział.. cyt:
" takie stuki na zakrętach?.. tak wiemy w Sharanie teź tak jest, ale jest i wymiana na nowe nic nie pomże bo nowe mają tak samo więc oni nie
wymianiają". Przecież tak nie może być.. tłumacze że auto ma 1600km, że w starym paserotti 15 letnim nie mam problemów takich... a to są jakieś jaja.
Pan powiedział że przy większych przebiegach ponoć robi się gorzej bo klocka ubuwa i jak to nazwał " luz technologiczny jest większy" . SRUZ technologiczny!
Nie ma prawa coś takiego występować w aucie za prawie 170 tyś zł. Zobaczymy oficjalną reklamacje puściłem do VP, w sprawach stuków i innych dupereli,
a zaciski będę reklamował w ten weekend.

Offline topic75

« Odpowiedź #56 dnia: 16 - Marca - 2017 - 11:23:11 »
Oglądałem jeszcze raz ten filmik widać, wiadomo że prowadnice muszą mieć minimalny luz. Ale w tym przypadku wygląda na sporą tolerancję. Sprawdzałem dokumentację nowego Tiguana, i widzę że rozwiązanie technologiczne zacisku jest jak u wielu producentów samochodów.
Jedynie co co jest to możliwe że tu jest duży luz. Przy takim luzie boje się o samą prowadnice jak i element w którym pracuje prowadnica. Łatwo o rozbicie otworu.

Offline rk

« Odpowiedź #57 dnia: 19 - Marca - 2017 - 22:21:58 »
Za jakiś czas chłopaki z VW zaczną chodzić na to forum, bo im poznajdujecie wszystkie problemy związane ze stukami zawieszenia;)

squadak@
Nie skomentuje, gdzie ten serwisant ma luzy technologiczne;) powinien to zgłosić do VW, niech szukają rozwiązania jak to stuka na zakrętach

Jakby nie stukało to to, że lata sobie na postoju przy pociągnięciu to raczej nie byłbym problem, zakładając, że ten luz nie spowoduje uszkodzenia w przyszłości.

Offline radol

• :: StartLine
« Odpowiedź #58 dnia: 29 - Marca - 2017 - 19:52:00 »
Witam.Ja również jestem "szczęśliwym" posiadaczem stukającego Tiguana - oczywiście z DCC.U mnie też wali przy przejeżdżamiu przez " policjantów" - mam wrażenie,że bardziej po prawej str.Podczas jazdy po kocich łbach pojawia się klekot - bardziej chyba po lewej.Wizyta w niezależnej stacji diagn.nic nie wniosła,za tydz. jadę do serwisu.Pozdrawiam.

Offline topic75

« Odpowiedź #59 dnia: 29 - Marca - 2017 - 20:26:08 »
Ja po n-tej wizycie w serwisie czekam na wymianę przekładni kierowniczej. Serwis potwierdził ze problem jest z przekładnią kierowniczą. Oczekiwanie na przekładnię do 8 dni. Już mam taki klekot jak starym złomie. Teraz czekać że będzie Ok i nie powtórzy się problem. Problem grzechotki od początku. Przebieg tylko 3.5k. Nie jeżdżę dużo bo zero radości z nowego samochodu. Jedynie na równych drogach jest cicho. Wole nadal jazdę swoim 10 letnim samochode, który niema takich problemów. Gdzieś dali ciała, może znowu oszczędności w chińskiej fabryce części.

Offline radol

« Odpowiedź #60 dnia: 13 - Kwietnia - 2017 - 15:55:02 »
topic75-przekladnia wymieniona?Jak efekty.U mnie po wizycie w serwisie bz. to znaczy zawieszenie ok i nadal stuka.

Offline topic75

« Odpowiedź #61 dnia: 13 - Kwietnia - 2017 - 17:42:27 »
Dzisiaj odebrałem samochód po wymianie przekładni, przy odbiorze zapyłęm czy wymiana rozwiązała problem stuków, odpowiedź że tak. Po przejechaniu można powiedzieć że jest poprawa, ale nie 100%. Ostatnie tygodnie stuki były głośnie i tego już nie ma. Nadal została grzechotka po stronie kierowcy. Grzechotka nie jest tak intensywna jak od początku użytkowania samochodu ale jest i jest denerwująca. Jest nadal słyszalna na drodze utwardzonej do prędkości 15kh lub 30Kmh i przy przejazdach kolekowych. Boje się że znowu będzie głośniej!

Offline niepassat

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: KT
« Odpowiedź #62 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 21:30:30 »
W sierpniu odebrałem nowego Tiguana - wcześniej miałem dwa Passaty i pomyślałem, że może by coś zmienić.
No i wdepnąłem w dokładnie takie same problemy jakie Koledzy opisujecie. Tylne zawieszenie w miarę OK, nie mam większych zastrzeżeń ale przód to jakaś masakra. Przy krótkich szybkich nierównościach, szczególnie w trybie Comfort (mam DCC) wydaje takie dźwięki jakie wydają wybite tuleje w aucie z przebiegiem >300tys. Dźwięki dochodzą z lewej strony. Nawet jak prawe koło jedzie po nierównym to dźwięk też jest z lewej. Zaznaczam, że nie chodzi o głośnią pracę zawieszenia ale wyraźnie odczuwalny luz na jakimś połączeniu mechanicznym - to czuć na kierownicy i przez fotel. Tak jest od wyjechania z salonu. Auto cztery razy było w serwisie i za każdym razem "specjaliści" kiwają głowami, że ".... tak stuka, ma Pan rację ale co my możemy zrobić, przecież nie będziemy Panu rozbierali całego auta bo nowe". Generalnie czekają na jakieś sugestie z "centrali".

W razie jakiejś wspólnej akcji ewentualnie badań porównawczych- jestem zainteresowany.  :bry:

Offline squadak

« Odpowiedź #63 dnia: 12 - Maja - 2017 - 22:37:55 »
Mój drugi raz w serwisie zrobiłem 6 tys... I jest gorzej z kilometra na kilometr. Myślałem że padnie że śmiechu jak w serwisie powiedzieli mi że wg nich to jest cecha pojazdu a nie wada... Bez komentarza. Co więcej dostałem zastępczego golfa. Chciałbym żeby w tiguanie było takie zawieszenie. Aż żałowałem że odbieram Tiga.  Jak powiedziałem że nawet golf ma lepsze zawieszenie i nic tam nie klekocze jakby było wybite.. to powiedzial serwisant że nie mogę porównywać Golfa do Tiguana bo to inna klasa...rowniez brak komentarza.  Jak będziecie mieli jakieś pomysły to dawajcie znać proszę bo ja już straciłem siły. Nie czuję przyjemności  z jazdy tym autem. Aż zastanawiam się nad kupnem drugiego innego auta bo po każdej jeździe humor mi się psuje.

Offline topic75

« Odpowiedź #64 dnia: 13 - Maja - 2017 - 10:45:28 »
Ja miałem wymienioną przekładnie, znacząca poprawa nie ma już tak głośnego stukotu metalicznego jak było przed wymianą, ale nadal nie jest tak jakbym oczekiwał od nowego samochodu i dlatego udałem się na następną wizytę. Zawieszenie jest porażką! Po ostatniej wizycie w sprawie dostałem odpowiedź że wszystkie tak mają.
Nie zauważyłem tego przy jeździe próbnej. Na dodatek zauważyłem niespodziankę po dokładnym umyciu bo w końcu wiosna. Widać że była robiona regulacja drzwi, raczej obstawiam że robiona była w serwisie. Po prostu porażka. Jak to możliwe?
fotka do wglądu.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #65 dnia: 13 - Maja - 2017 - 11:59:19 »
Czy macie takie problemy przy standardowym zawieszeniu czy przy aktywnym DCC?
Ja mam standardowe i nie zauważyłem nic niepokojącego. Przejechałem jak narazie 7tys. km

Offline decardp

• Kod: DFGA
  • Rej: KR
« Odpowiedź #66 dnia: 13 - Maja - 2017 - 13:42:03 »
Witam, ja i chyba większość tutaj mam DCC. Z tego co słychać jest to tylko wina DCC.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Offline ZetOpole

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OP
« Odpowiedź #67 dnia: 13 - Maja - 2017 - 14:33:16 »
Panowie, czy ten problem dotyczy wszystkich nowych TIGów, które macie, czy tylko tych z DCC? Jak Waszym zdaniem najszybciej to zdiagnozować odbierając nowego z salonu? Pozdrowionka!

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #68 dnia: 13 - Maja - 2017 - 14:36:02 »
Ani tych, ani tych. Ja mam DCC i nie mam problemu. A zdiagnozowanie polega na nadstawieniu ucha po wyjeździe z salonu, więc już po odbiorze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #69 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 10:25:10 »
Witam, Odebrałem nowego Tiguana z salonu w Łodzi w lutym tego roku. Posiadam automatyczna skrzynie biegów DSG (bez DCC). Od momentu odbioru jezdzac po nierownosciach z niewielka predkoscia slysze stuki z przodu po stronie kierowcy. Najwyrazniej je slychac jak jade po azurze. Bylem juz kilka razy w serwisie. Niestety rozkladaja rece. Sprawdzilem samochod demonstarcyjny i tez stuka. Z tego co sie dowiedzialem problem jest w ukladzie jezdnym. Zawieszenie sprawdzali w 2 serwisach i nic nie znalezli. Ponoc stuki te wynikaja z konstrukcji skrzyni DSG7. Czy w innych skrzyniach nie ma takiego problemu?

Offline kondi123

« Odpowiedź #70 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 11:10:30 »
Witam wszystkich,
Mam ten sam problem ze stukającym/brzęczącym zawieszeniem z przodu po stronie kierowcy przy jeździe po brukowanej drodze, krzywych płytach betonowych do ok. 20km/h.
Tiguan odebrany w lutym tego roku, skrzynia DSG7, zawieszenie z DCC.
Byłem z tym w ASO. Mówią, że nic nie słyszą, posprawdzali zawieszenie i nic nie znaleźli. Uczulałem ich, że może to jakaś osłona, zaciski, ale bez efektu.

Może jak więcej osób to zgłosi to coś z tym zrobią...

Kolego SzymonBed, wydaje mi się, że stuki z DSG7 to słychać w wersjach "suchych", natomiast w Tiguanach DSG7 są mokre. Tutaj piszą o tym brzęczeniu: https://forum.vw-passat.pl/threads/148295-zawieszenie-B8-naprawa-(-poprawa-)-DCC?p=2440661&viewfull=1#post2440661

Offline rk

« Odpowiedź #71 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 11:33:49 »
Stuki słychać też w mokrych. Miałem i taką i taką. Dźwięk jest ten sam. W obu słychać to tylko przy redukcji 3-2-1. W mokrej słychać mniej. Suchą było też słychać przy zakrętach typu 90 stopni pokonywanych z małą prędkością.

U siebie nie widzę zależności między nierównościami terenu a tymi odgłosami (jestem w stanie je wygenerować również na  asfalcie w stanie idealnym). Słychać je również przy zamkniętym oknie. Wydaje mi się, że niestety ten typ tak ma. Dodam, że manual też słychać, tylko sporo ludzi nie zwraca na to uwagi gdyż hałasuje w tym samym czasie dźwignią i jest większa  kontrola sprzęgłem;).

Oczywiście to co napisałem nie wyklucza, że stuka zawieszenie bo i z tym niestety Tiguan ma problem.

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #72 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 13:07:25 »
U mnie Panowie z obu serwisów potwierdzili, że słyszą te stukania. Ale powtarzają że : ten typ tak ma. Jutro ponownie jestem umówiony na analizę problemu (ma być podłączony samochód do urządzenia lokalizującego dźwięk). Jest to już chyba 7 wizyta w serwisie. Zawieszenie było sprawdzane w obu serwisach i jest ponoć w porządku. Mówią że problem jest w skrzyni. Złożyłem już oficjalnie reklamację i czekam na odpowiedź.

Offline squadak

« Odpowiedź #73 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 16:40:59 »
Kolega rk ma racje, skrzynia też nie jest idealna.
Ja mam stuki przy ruszaniu jak nacisnę pedał i od razu go odpuszczę to jest taki jakby efekt wagonikowy no i przy zmianie biegów podczas zwalniania głównie z 4 na 3 bieg.
 Zawieszenie przód to już porażka całkowita.  Porównywaliśmy nasze auta z rk i od tego czasu zrobiłem 8 tyś i jestem załamany bo jest coraz gorzej.
Serwis nie widzi problemu, bo to cecha pojazdu :) ja stawiam i tak na amortyzatory, ewidentnie nie radzą sobą z zadaniem jakie powinny spełniać, to łupnięcie na hopkach
o tym świadczy bo amortyzator nie nadąża z rozprężaniem. Jadąc ostatnio na zakręcie na suchej drodze asfaltowej , prawie wyrzuciło mnie z drogi bo amortyzator po wpadnięciu
w dziurę spowodował sporą utratę trakcji. Przejeżdżam tamtędy wiele razy i tylko tym autem tak mam, wszystkie inne pojazdy bez zająknięcia przyjmują tą dziurę z godnością :).   
Za 2 tyg odwiedzam inny serwis i zgłosiłem już problem ze skrzynią i zawieszeniem.

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #74 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 19:26:25 »
Panowie, sutki które mam sa tylko z lewego przedniego koła. Czy w przypadku amortyzatorów nie powinno być słyszalne z obu stron? Rozumiem że dźwięk się czasem niesie na jedną stronę. Ale mi się wydaje że to tylko lewa strona stuka.

Tagi wątku: