Autor Wątek: STUKI - zawieszenie, karoseria...  (Przeczytany 101033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline squadak

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
Odp: STUKI - zawieszenie, karoseria...
« Odpowiedź #75 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 20:17:39 »
Wiesz co, powiem Ci że czasem można się bardzo zdziwić.
Usiądź jako pasażer i daj komuś poprowadzić i nasłuchuj.
2 lata szukałem czemu mam stuki w passacie , pomimo 180tyś km zawieszenie nie ruszane, ale każdy
szukał stuków w zawieszeniu, szarpali jezdzili testowali, przekładnia nawet był pomysł.. otóż dzwięk stukotu
wydawała deska rozdzielcza... a dokładniej jej mocowanie.

Offline daniels81

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #76 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 21:14:17 »
ciekawi mnie czy problem wystepuje tez przy opcji ze sportowym zawieszeniem, z tego co widze osoby z takim wariantem nie zglaszaly problemow, moze rzeczywiscie problem tkwi w amortyzatorach  :o

Offline squadak

« Odpowiedź #77 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 21:42:17 »
widzisz, ale gdyby tak było to by inni bez DCC nie mieli tego problemu a chyba są tacy co mają i bez DCC stuki.
A to dwa inne amortyzatory..

Offline squadak

« Odpowiedź #78 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 21:43:33 »
Może jak macie dostęp  i chwilę to zrobicie zdjęcia nr przednich amorków  i może uda nam się jakoś dojść do tego czy to te same amortyzatory mają problem czy inne nr katalogowe też.

Offline daniels81

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #79 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 21:48:34 »
no wlasnie ale sportowe zawieszenie to jeszcze inny przypadek bo z tego co mowi vw to roznia sie nie tylko sprezyny ale i amortyzatory wzgledem normalnego zawieszenia i dcc

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #80 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 21:55:49 »
U mnie stuki powróciły, wymiana przekładni kierowniczej pomogła tylko w 60%, po przejechaniu 3000 km od wymiany jest to samo, jak przed wymianą. Stuki jak na filmiku co załączyłem z hiszpańskiego forum. Serwisy się boją podejmować decyzje. Jak dla mnie zawieszenie jest porażką. Na nierównościach, na kierownicy czuć jakby w zawieszeniu wszystko było luźne.

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #81 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 22:14:03 »
stuki w zawieszeniach to w 99% wina amorów (DCC) i lub ew odboje

Natomiast trzeszczenie/piszczenie na nierownosciach to bolączka całego koncernu (jest na to TPI i wtryskują jakiś badziew w elementy gumowe)

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #82 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 22:26:53 »
Może i coś w tym jest, u mnie po przejechaniu 11tys. km niepokojących odgłosów brak. Natomiast zawieszenie standardowe,  koła 17" standardowe w CL, oraz skrzynia manualna bo to podobno może robić różnicę.
Mam natomiast dojazd do domu z kilkoma progami zwalniającymi i myślę że jest to dobry test który siłą rzeczy pokonuję za każdym razem. 

Offline klw

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #83 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 11:03:37 »
Te stuki, czy też odbicia na hopkach/"leżących policjantach" doświadczyłem w testowej Audi A3 2016 z Magnetic Ride, po przebiegu 3 tys. km :curve:
Nie wiem jakie są różnice AMR vs DCC, ale ewidentnie jest to ten sam objaw.

Trochę granda, bo tanie to nie jest ::)

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #84 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 18:34:21 »
Odebrałem dziś samochód z serwisu. Do wymiany jest przekładnia. Jestem umówiony na wymianę na początku sierpnia łącznie z kompresorem klimatyzacji który buczy. Tj pisałem zgłosiłem oficjalną reklamację i odebrałem właśnie telefon z drugiego serwisu. Zapraszają na wymianę jakiejs części przy przekładni, Ale osoba dzwoniaca  nie umiała powiedziec dokładnie jakiej. Co sądzicie?

Offline wojo

« Odpowiedź #85 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 18:40:15 »
wymieniajcie wszystko ile sie da... ja mam taka zasade :) wkurw** mnie to strasznie ale np golfa to mam srednio raz w miesiacu w serwisie na wymiane jakiejs czesci ;) czasem nawet ten sam element któryś raz z rzędu!

Pociesze was tym, że wszedzie mają podobne problemy - nie ma już aut bezawaryjnych, dlatego też zawsze wykupuje najdłuższą możliwą gwarancje

Offline topic75

« Odpowiedź #86 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 19:11:35 »
Ja dzisiaj troche podwozie obstukałem, szukając gdzie mogą być generowane grzechotki, pukając delikatnie po baku w środku w pada cos w wibracje podobne do grzechotki. Pogłos niesie się w kabinie samochodu. Ja więcej godzin przebywam w serwisie. Więc teraz sam troche pooglądam tu i tam. Różne marki mają problemy ale grupa volkswagena przebija wszystkich. Ja zmieniłem  z KIA na Volkswagen, sugerując się głosami ze znowu chcesz kupić KIA. Teraz żałuję przez 10 lat jazdy KIA Ceed nie miałem tylu problemów. Przynajmniej jak znajomi mówią co tak stuka w nowym samochodzie. Odpowiadam, to przecież niemiecki samochód wyznacznik jakości.  :o

Offline w-piotrek

• Rej: DS
« Odpowiedź #87 dnia: 22 - Lipca - 2017 - 17:44:11 »
Cześć.
To mój pierwszy post więc bardzo proszę o wyrozumiałość dla nowicjusza ;-)

Dwa tygodnie temu odebrałem swojego Tiga. Konfigurując auto przed zakupem, w ramach cięć budżetowych, zrezygnowałem ze szklanego dachu na rzecz DCC. Na nim zależało mi bardziej biorąc pod uwagę felgi 19" i nasze drogi, byłem przekonany że to słuszny wybór. Po tym jak czytam forum i po moich skromnych jak na razie doświadczeniach (o których za chwilę) mam poważne wątpliwości czy wybór był słuszny.

Po wyjechaniu z salonu zawias sprawował się dobrze. Zwracałem na to uwagę bo wcześniej zdążyłem przeczytać posty na forum (już po zamówieniu auta i DCC). Myślałem że temat stuków mnie nie dotyczy, może VW się już skroił i wyeliminował problem. Znowu zonk. Po kilku dniach pierwszy "leżący policjant" - walnęło jakby miało koło odpaść. Kolejne km i słyszę już wyraźnie stukot przy niskich prędkościach. Efekt dokładnie jak przy wytłuczonym łączniku stabilizatora. Puka na małych nierównościach przy niskich prędkościach, wyraźnie z prawego przedniego koła.

Pomysł mam taki, może by zapytać Zachara jak ich testowy Tiguan, czy mają to samo i może zainteresowałby się tematem olewania tematu przez serwis WV.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

p.s
Mój tig: 2.0 TSI 180 KM RLine DCC

Offline decardp

• Kod: DFGA
  • Rej: KR
« Odpowiedź #88 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 01:04:41 »
Witaj,
w-piotrek, 
Życzę Ci powodzenia bo ja już walczę z VW od ponad roku i ostatnio powiedziałem się że VW Centrala twierdzi że nie dałem żadnemu serwisowi szansy na naprawę auta.  Więc teraz co miesiąc oddaje auto do naprawy gwarancyjnej na tydzień i jestem już po 2 tygodniach postoju samochodu w serwisie. A serwis dalej albo nie wie co to stuka albo udaje że nie słyszy problemu, jak to mówią nie są w stanie go wywołać.
Nie odpuszczam i daje im jeszcze 2 tygodnie. Jeśli tego nie naprawią będę pisał do TVN TURBO.
Ps: słyszałem że w Niemczech wymieniają amortyzatory bo podwykonawca MONROE ma jakiś problem  a na Bilstein nie występuje ten problem.
Pewnie znowu Polaków traktują jak gorszy sort ;-)
Pozdrawiam

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Offline arekp

« Odpowiedź #89 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 08:11:49 »
Najgorsze, że jesteśmy tak bardzo rozrzuceni po Polsce, że nie da się spotkać na kilka godzin i porównać wszystkich powtarzających się problemów.

Ja u siebie mam stuki od samego początku, ale ... w związku z pakietem off-road ciężko mi stwierdzić, czy to zawieszenie czy wzmocniona pokrywa pod silnikiem i zawieszeniem. Co gorsze, nie jestem w stanie tego wywołać w okolicy ASO, więc nawet nie ma jak mistrzowi serwisu pokazać.

Za tu w najbliższy czwartek będę ponownie na eliminacji innych dźwięków (kierownicy podczas obracania, lusterek, w drzwiach kierowcy - myślę że rama szyby, słupku pasa kierowcy, tylnej klapy oraz w okolicy tylnego zderzaka).

Offline Wito1985

• Rej: DW
« Odpowiedź #90 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 10:24:46 »
Mojego produkują za tydzień i aż strach pomyśleć co to będzie..

Offline arekp

« Odpowiedź #91 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 10:29:34 »
Mojego produkują za tydzień i aż strach pomyśleć co to będzie..

Będzie lepiej :) Od produkcji mojego minął rok.

Offline decardp

« Odpowiedź #92 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 10:48:42 »
No nie wiem, nic nie mam przeciwko VW bo jeżdżę tą marką od 25 lat. Niestety muszę przyznać że jest coraz gorzej z jakością materiałów.
Przykład : kiedyś elementy zawieszenia były odlewane ze stali lub aluminium, od 2011 można spotkać profile zamknięte spawane z grubej blachy.  W naszych Tiguana ch wahacz jest wytłoczką z cienkiej blachy.
Gnie się ten wahacz nawet przy próbach sprawdzania luzów na tulejach.
Ja sprawdzałem wszystko nawet w PZMOT u rzeczoznawcy i też się poddał,  bo wykluczył wszystko oprócz amortyzatorów,  skrzynki biegów i przekładni kierowniczej. Stwierdził, że bez demontażu tych podzespołów nie jest w stanie.

Offline wojo

« Odpowiedź #93 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 11:27:01 »
Jeszcze raz Wam pisze... to ewidentnie wina amortyzatorów (przeglądałem ETKE i nie ma znaczenia, czy DCC czy zwykłe - wszystkie pozostałe elementy oprócz odboju są takie same)

Walczyć z amortyzatorami można chyba do 2000km - potem już VW nie wymieni w ramach gw

Offline decardp

« Odpowiedź #94 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 12:07:45 »
Kolego,  jak kurde walczyć jak na dzień dobry Pan w serwisie mówi :
"proszę jeszcze pojeździć i poobserwowac my na obecną chwilę nie widzimy niczego"  lub "te zawieszenia już tak mają i są porostu glosniejsze" lub "my niczego nie słyszymy,  w innym podobnym samodzielnie też tak jest.  Sprawdzalismy nawet komisyjnie w kilka osób “.
Normalnie może człowieka krew zalać jak wyda na auto 150 000 zł i słyszy coś takiego.
Ja chyba od następnego razy kupuje dwie ukryte kamery i zacznę to nagrywać.
Bo nie mam już cierpliwość.

Offline wojo

« Odpowiedź #95 dnia: 23 - Lipca - 2017 - 12:24:28 »
Tak mowia wszyscy na wszystko - szczegolnie jak nie wiedza o co chodzi i gdzie szukac przyczyny...

Znam 2 serwisy w warszawie ktore maja inne podejscie i wiecej mozna ugrac z gw

Offline kuba73

• Rej: WF
« Odpowiedź #96 dnia: 30 - Lipca - 2017 - 21:34:30 »
Mam dcc i manualna skrzynie biegow.
U mnie tez slychac stukanie z zawieszenia na kostce i progach zwalniajacych najbardziej w trybie comfort. Raz przy spokojnym najechaniu na prog uslyszalem walniecie z okolicy przedniego lewego kola jakby cos mialo oderwac sie...
Na moje ucho te stuki przypominaja luz na jakis polaczeniach mechanicznych, mam pakiet offroad pomyslalem o oslonie silnika...
Zglosze to w czasie najblizszej wizyty w sewisie.
Mysle ze im wiecej bedzie zgloszen tym wieksza szansa ze VW Polska cos z tym zrobi....  Choc pewnie na wymiane amortyzatorow nie ma co liczyc...
Ogolnie to nie wyglada najlepiej jak na auto ktore ma niecaly rok. Od nowosci mam problem z wibracjami na biegu jalowym (serwis robil rozne rzeczy ale to nie pomoglo) i teraz jeszcze to... Poprzednio mialem Hyundaia i nie bylo tylu problemow

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #97 dnia: 09 - Sierpnia - 2017 - 22:39:51 »
Mam już wymienioną przekładnię. Jeździłem po ażurze i stuków już nie słyszę.

Offline topic75

« Odpowiedź #98 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 06:37:06 »
Mam już wymienioną przekładnię. Jeździłem po ażurze i stuków już nie słyszę.

Ja też miałem wymianę przekładni, poprawa była przez pewien czas. Teraz znowu borykam się ze stukami. Stuki na kamieniu brukowym ( nie gładkim) już są wyraźnie słyszalne, jak i na drodze utwardzanej do 20km/h (zawsze po stronie kierowcy). W mojej opinii jest to rozwiązanie tymczasowe.

Offline w-piotrek

• Rej: DS
« Odpowiedź #99 dnia: 15 - Sierpnia - 2017 - 19:29:45 »
Witaj,
w-piotrek, 
Życzę Ci powodzenia bo ja już walczę z VW od ponad roku i ostatnio powiedziałem się że VW Centrala twierdzi że nie dałem żadnemu serwisowi szansy na naprawę auta.  Więc teraz co miesiąc oddaje auto do naprawy gwarancyjnej na tydzień i jestem już po 2 tygodniach postoju samochodu w serwisie. A serwis dalej albo nie wie co to stuka albo udaje że nie słyszy problemu, jak to mówią nie są w stanie go wywołać.
Nie odpuszczam i daje im jeszcze 2 tygodnie. Jeśli tego nie naprawią będę pisał do TVN TURBO.

Cześć
Czy coś Ci się udało w tej sprawie zdziałać?
Ja właśnie wróciłem z wakacji z Włoch, auto sprawowało się ok, na autostradach, szybszych drogach - spoko, ale miejskie wyboje, kostka itp dają o sobie znać. Dochodzi do tego, że autem "niby terenowym" SUV, przy pokonywaniu nierówności czy "leżących policjantów" zwalniam do minimum i zaciskam zęby, a zwykłą osobówką (Toyota Corolla) śmigam ta samą drogą bez żadnego zwalniania. W Tiguanie przy takiej prędkości mam wrażenie że auto się zaraz rozpadnie. Każdy próg/uskok asfaltu to stukot, a po kostce tłucze jakbym jeździł wytłuczonym zawieszeniem. Chcę na dniach pojechać do serwisu i to zgłosić, wcześniej nie było czasu z uwagi na wakacyjny wyjazd.
Do tego dochodzi już skrzypienie kierownicy przy manewrowaniu podczas parkowania, skrzypi jak stary Żuk ;-)

p.s.
przebieg 4.5k km.

Pozdrawiam.

Tagi wątku: