Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 195912 razy)

Offline Blupol

• :: TrendLine
  • VW: Touran I FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.6 TDI-CR
  • Kod: CAYC
  • Napęd: FWD
  • Rej: SL
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #75 dnia: 19 - Lutego - 2020 - 20:40:38 »
Witam ponownie,
padł kolejny rekord....wypalałem 70 km!
Tak jak wspomniałem, po pracy udałem się na A4, po kilku km poziom zapchania doszedł do 88%, zaczęła rosnąć temperatura i proces wypalania rozpoczęty.
Wrzuciłem 4 bieg, obroty ok 3000, prędkość ok  100km/h. I tu zaczęły się schody. Filtr dopalał się, ale bardzo wolno- ok 80 mg/min.
Zauważyłem jednak, że temperatura w filtrze oscylowała ok. 500 stopni. Kiedy na autostradzie pojawiło sie małe wzniesienie, silnik został bardziej obciążony, temperatura wzrosła do 560 stopni i TERAZ zaczęło się pięknie dopalać: dochodziło do 600 mg/km. Niestety, za parę km było lekko z górki i.... spadek temperatury w filtrze do 494 stopni, a wypalanie na poziomie 80 mg/min  :curve:
Bardzo ciekawi mnie jak można jechać 70-90 km/h, utrzymywać 3 tys obrotów i temperaturę wypalanie ok 600 stopni...
Kiedy smętnym okiem obserwowałem wooooolne spadające gramy sadzy, wkurzyłem się i "docisnąłem" gaz: 5 bieg 130 km/h i znów się pięknie wypalało- do czasu aż się autostrada skończyła  ::). Zjazd, rondo i z powrotem, w tym czasie temperatura znów spadła do ok 490 stopni. I tak w kółko- nabiłem w ten sposób te 70km.
Na filmikach na YT widzę, ze innym dopala sie z prędkością ponad 2000 mg/min! :o! To piękny wynik, bo na kilometrze o całe 2 gramy spada wartość sadzy- 5 km i 10 gram wypalone...

Po zakończeniu procedury zapchanie doszło do 36%, a poziom sadzy do 8,68 g. Ikona zrobiła się zielona, temperatura wróciła do ok 180 stopni. Filtr dopalony, a kilometry się wyzerowały.
Zobaczymy jak będzie następnym razem- może to niska temperatura na zewnątrz (4,5 stopnia) powoduje szybkie wychładzanie filtra? Z drugiej strony fajnie jak samochód "nie męczy" się zbytnio ;)
Teraz jeszcze o szybkości zapychania na ciepłym silniku jakie zaobserwowałem:
- równomierna prędkość ok.100 km/h:  18 mg/min.
- ruszanie i jazda po mieście do 40 mg/min.

Chciałbym znać odpowiedzi na kilka pytań:
- czy faktycznie trzeba b. duże obciążenie silnika rzędu 130km/h by sensownie i szybko się dopalał?
- czy komuś również spada temperatura jak auto jest mniej obciążone (z górki)
- dlaczego nie wypala się do zera, a zostaje 36% to jest ok 8,7 g sadzy?

Co sądzicie? :question:

PS> znalazłem filmik, na którym widać, ze przy 535 stopniach wypala się z prędkością ponad 1000 mg/min! U mnie w podobnej temp. tyko 200 mg/min. DALCZEGO??? :question:

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #76 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 00:23:03 »
- czy faktycznie trzeba b. duże obciążenie silnika rzędu 130km/h by sensownie i szybko się dopalał?
Im wyższa prędkość, tym większe obciążenie.
Im większe obciążenie, tym szybciej się dopala bo temperatura rośnie.
Ale ciężko jednoznacznie powiedzieć czy w Twoim przypadku to musi być akurat 130km/h.

Jeden na skrzyni dsg 7 będzie miał przy 130km/h około 1300 obrotów, a Ty na 6M będziesz miał 2000.
Dużo zmiennych.

- czy komuś również spada temperatura jak auto jest mniej obciążone (z górki)
Jeśli jedziesz z górki, nawet delikatnie muskając gaz, oczywistym jest że silnik jest wtedy mniej obciążony (minimalna ilość poboru paliwa i jego spalania) .
Chociaż mojemu ojcu wypala się nawet przy 70km.h na pusto (T5 2.0 TDI), po prostu komputer daje wyższą dawkę paliwa.
Da się to zaobserwować po komputerze spalania, że zamiast 8.0L/100KM pokazuje 11L/100KM. No i słychać i czuć, tak jakby silnik chodził na ssaniu.
Więc w kwestii wypalania DPF uważam że również ma to duże znaczenie.
- dlaczego nie wypala się do zera, a zostaje 36% to jest ok 8,7 g sadzy?
Jak na moje to jedynie wina tego że DPF z czasem się starzeje, a jego pojemność (m.in. w wyniku odkładania popiołów będących efektem dopalania sadzy) maleje.

Oczywiście to tylko moja opinia, specem nie jestem ;)

Offline Blupol

« Odpowiedź #77 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 08:59:03 »
OK, najbardziej ciekawi mnie dlaczego jednym przy 525 stopniach wypala 1000 mg/min, a mnie ok. 200...
Cóż za kilkaset km przetestuję ponownie, może za szybko jechałem? Komp wyłączył "dotrysk" i dopalało jak przy normalnym użytkowaniu na trasie..

Offline michalm83

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #78 dnia: 22 - Lutego - 2020 - 18:22:58 »
Jakiś czas temu zakupiony moduł. Dioda plus brzęczyk.
Pomaga to w pilnowaniu DPFa

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #79 dnia: 22 - Lutego - 2020 - 20:04:46 »
Nie widzę sensu montowania diody czy też innego sygnalizatora, wielokrotnie wyłączałem auto w trakcie procedury i nic się nie ma prawa dziać, wszystko zależy od stylu jazdy i pokonywanych odcinków, może to mieć sens jeśli ktoś głównie albo wyłącznie jeździ po mieście w innym wypadku szkoda czasu aby zawracać sobie głowę

Podziękował: Marcino

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #80 dnia: 24 - Lutego - 2020 - 12:31:40 »
Nie widzę sensu montowania diody czy też innego sygnalizatora, wielokrotnie wyłączałem auto w trakcie procedury i nic się nie ma prawa dziać, wszystko zależy od stylu jazdy i pokonywanych odcinków, może to mieć sens jeśli ktoś głównie albo wyłącznie jeździ po mieście w innym wypadku szkoda czasu aby zawracać sobie głowę
I taka odpowiedz mnie satysfakcjinuje.  Szkoda czasu zawracać sobie głowę.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Blupol

« Odpowiedź #81 dnia: 07 - Marca - 2020 - 09:38:28 »
hej,
dziś 453 km jazda 95% miasto i wypalanie.
Niestety, w trakcie... zaświeciła się rezerwa  ::) Cóż robi komputer? Przerywa wypalanie - temperatura mimo "ciśnięcia" na A1 zaczęła spadać do ok. standardowych 230 stopni. Poziom zapchania z 88% zjechał do 76%.
To wszystko jest idiotyczne, najbardziej jednak martwi mnie to, że nie ma szans wypalić przy tych 80-100km/h. Tzn są, ale musiałbym przejehać chyba ze 100 km. W tym zakresie przy dzisiejszej temperaturze 5,5 stopnia C temperatura w filtrze dochodzi max do 450 stopniu i wypalanie idzie baaaaardzo wolno (-50-60 mg/km) :(
Dopiero przy prędkości 120-130 km zaczyna się zabawa i leci -500 mg/km i więcej.
Więc albo te książkowe "3-4 bieg i 2500 obrotów" to ściema, albo coś mój Touran nie potrafi dobrze zagrzać tego cholernego DPFa...

Miałem ostatnio wymieniony cały EGR (z chłodniczką) - może nie został odblokowany w ECU?? Błędów nie wywala...

Offline michalm83

• Clubowicz
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #82 dnia: 07 - Marca - 2020 - 09:44:30 »
Piszesz że nie ma to sensu a później że może mieć to sens?
Ja nikogo nie zmuszam. Dla mnie ma to sens .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #83 dnia: 07 - Marca - 2020 - 09:47:14 »
Błędów nie wywala...
A ja się pytam w takim razie w czym problem? Nie rozumiem dlaczego co poniektórzy się tak spinają. Ja nie obserwuje danych rzeczywistych, nie zwracam uwagi czy mam rezerwę czy pełny bak, czy jest załączona procedura czy nie itp... Jeżdżę, cieszę się jazdą i nie zaprzątam sobie głowy rzeczami w danym momencie nieistotnymi. Jeżdżę 4 autem z DPF na przełomie ostatnich 10 lat i nigdy nie miałem problemów z DPF. Może gdybym drążył to by się pewnie znalazły tego typu iż temperatura za niska, i procent zapełnienia taki a nie inny...wolę nie ;)!

Dodano:  07 - Marca - 2020  -  09:49:43
Piszesz że nie ma to sensu a później że może mieć to sens?

Masz rację, niepotrzebnie tak napisałem. Miałem napisać ogólnie że to nie ma sensu

Dodano:  07 - Marca - 2020  -  09:58:11
Miałem ostatnio wymieniony cały EGR (z chłodniczką) - może nie został odblokowany w ECU??

Nie ma takich procedur, aby po wymianie EGR coś trzeba odblokowywać chyba że przed wymianą miałeś go wyłączone programowo

Offline Blupol

« Odpowiedź #84 dnia: 07 - Marca - 2020 - 11:06:04 »
Cytat: doggie
Cytat: Blupol
Błędów nie wywala...
A ja się pytam w takim razie w czym problem? Nie rozumiem dlaczego co poniektórzy się tak spinają.
Tak, problemu bynie było gdyby nie to, że muszę co 500 km zapychać bezsensownie 40-50 km, podczas gdy POWINNO to trwać kilkanaście km....
A tak długo mi się wypala, bo nie potrafię "dobić" do odpowiedniej temperatury w filtrze przy normalnej jeździe (tylko 120-140km/h co nie zawsze da się zrobić).
Tylko tyle i aż tyle :)

Nie ma takich procedur, aby po wymianie EGR coś trzeba odblokowywać chyba że przed wymianą miałeś go wyłączone programowo
Oczywiście że miałem. Kiedy padł EGR jedynym sposobem (oprócz wymiany) było jego wyłączenie. Mechanik twierdzi, że wszystko OK, choć mam wątpliwości i dlatego pytam.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #85 dnia: 07 - Marca - 2020 - 12:06:27 »
No to czym prędzej powinieneś udać się do tunera lub innego znawcy w temacie z odpowiednim sprzętem i programowo włączyć pracę EGR

Dodano:  07 - Marca - 2020  -  12:23:46
Osoba która ci go programowo wyłączyła niech go teraz włączy. Silnik z wyłączonym EGR trudniej się dogrzewa i to może być powodem niższych temperatur spalin

Podziękował: Blupol

Offline Blupol

« Odpowiedź #86 dnia: 07 - Marca - 2020 - 19:28:13 »
Tak zrobię, jasna sprawa, ale wczesniej upewnię się u kolegi.
W VCDS jest zakładka dot. EGR gdzie widać w % czy zawór jest otwarty czy domknięty.

Co do dzisiejszego wypalania- ciekawostka: po zatankowaniu poleciałem na A4 i procedura była kontynuowana, ale zmieniłem parametry: 6 bieg i obroty 1800-1900. Ku zdumieniu filtr zaczął się rekordowo wypalać na poziomie prawie 1500 mg/km!! Włączyłem tempomat i po 13 km wszystko się zakończyło, a poziom sadzy spadł do 4,84 g. :)
Pozostaje więc sprawdzić tego EGRa.
Mam tu pytanie do użytkowników tej aplikacji VAG DPF: czy w polu "High Press. EGR Closing (%)" wartość Wam się zmienia? Ja mam ciągle 100% i to przekonuje mnie do wyłączonego EGRa.

Offline Blupol

« Odpowiedź #87 dnia: 13 - Marca - 2020 - 14:57:54 »
Auto sprawdzone programem diagnostycznym MAXIECU.
Testu EGR nie zrobiliśmy bo nie ma tam takiej opcji. Jedynie co to pokazywało napięcie na EGR i to niby ma wystarczyć do potwierdzenia, że EGR jest włączony i działa. Dziwne, jakoś mnie to nie uspokoiło i będę szukał kogoś z VCDSem jednak...
Coś jeszcze dziwnego i niewytłumaczalnego stało się podczas tej diagnostyki: facet który mi to diagnozował postanowił wypalić DPF serwisowo. Miałem ok 30% zapchania więc luzik, ale OK- niech próbuje. Standardowo: obroty do 1500 kontrolka silnika i DPF na desce i kłęby dymu za autem. Przez 5 min, przez 10 min... Po 15 minutach kazałem wyłączyć, bo zasmrodziliśmy całą ulicę. Podpiąłem z powrotem czytnik W-FI OBD2 i uruchomiłem aplikację - ku zdumieniu poziom zapchania DPF wzrósł do 100%+2 !!!! Masakra. Oczywiście po ruszeniu procedura wypalania znów się rozpoczęła. I ten nieszczęsny dym...
Wjazd A4, 20 km "moim sposobem" (czyli 6 bieg i 1800-1900 obrotów) i ładnie się dopaliło.
Wydaje mi się że jednak coś mam nie tak, choć żadnych błędów ani niepokojącego działania silnika nie ma. Auto ładnie się zbiera, podczas jazdy nic nie kopci, silnik pracuje kulturalnie na niskich obrotach.
Pożyjemy zobaczymy :donotknow:

Offline kubek197878

• VW: Passat B8
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #88 dnia: 21 - Marca - 2020 - 17:59:29 »
Kupiłem OBDeleven ... wkur. mnie to że za każdym razem trzeba na nowo szukać i wybierać te opcje od dpf, jakby nie można było zrobić możliwości zapisania ustawień ale mniejsza z tym i do rzeczy. Czym różni się zmierzona wartość sadzy od obliczonej ??? bo jest dość duża różnica . Po wypalaniu zmierzonej mam "na minusie" -1,5 g, a obliczonej 6g. Z tego co zauważyłem to szybko wypala przy około 2 tyś obrotów, czyli po mieście jak zacznie wypalać to najlepiej jechać na niskim biegu żeby było 2 tyś obr.

Offline Albercik

• Clubowicz
  • Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #89 dnia: 05 - Maja - 2020 - 09:39:16 »
ie widzę sensu montowania diody czy też innego sygnalizatora, wielokrotnie wyłączałem auto w trakcie procedury i nic się nie ma prawa dziać

Ja w B6 też tak robiłem. Przynajmniej do czasu, gdy... nie zgasiłem auta w chwili, gdy doszło do zapłonu sadzy w filtrze. Porobiły się spieki w filtrze (przytopił się wkład)...

Wniosek jest jeden: filtr dopalił się na tyle, żeby bezpiecznie zgasić samochód (przerwanie=wzrost oleju), czyli po robocie czeka mnie dopalanie na trasie- całe szczęście mam kilka km do autostrady. Faktycznie nieprawdą jest powielanie tezy, że filtr dopala się całkowicie na postoju.

Wypalanie postojowe to trochę inna bajka. Ono nie dopala filtra do końca, bo nie ma jak. Cały widz polega na prędkości przepływu spalin przez filtr. Jak spaliny idą pod ciśnieniem (np. 2000 rpm) to popiół, który powstaje z wypalania sadzy jest rozpychany do zewnętrznych partii filtra. Gdy tego ciśnienia nie ma - procedura nie może być poprawnie zakończona.

Czym różni się zmierzona wartość sadzy od obliczonej ??? bo jest dość duża różnica . Po wypalaniu zmierzonej mam "na minusie" -1,5 g, a obliczonej 6g.

wartość zmierzona jest wartością wyłącznie na podstawie czujnika różnicy ciśnień, względem poprzedniego pomiaru. Wartość obliczona, to wartość z czujnika różnicy ciśnień + przebiegu od wypalania, czasu otwarcia EGR'a itd.

Podziękował: tomkasz

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #90 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 22:04:06 »
Wypalanie postojowe to trochę inna bajka. Ono nie dopala filtra do końca, bo nie ma jak. Cały widz polega na prędkości przepływu spalin przez filtr. Jak spaliny idą pod ciśnieniem (np. 2000 rpm) to popiół, który powstaje z wypalania sadzy jest rozpychany do zewnętrznych partii filtra. Gdy tego ciśnienia nie ma - procedura nie może być poprawnie zakończona.

wartość zmierzona jest wartością wyłącznie na podstawie czujnika różnicy ciśnień, względem poprzedniego pomiaru. Wartość obliczona, to wartość z czujnika różnicy ciśnień + przebiegu od wypalania, czasu otwarcia EGR'a itd.

Albercik bardzo dziękuję za te wypowiedzi (odpowiedzi). To jest coś czego szukałem na wielu polskich i zagranicznych forach. Te dwie, bardzo ważne informacje: 1 - rozpychanie dopalonego popiołu do brzegów filtra DPF (po połączeniu tego co napisałeś i przeczytanych wcześniej informacji, chodzi chyba bardziej o "dopychanie" niż "rozpychanie"; tzn. w uproszczeniu komórka filtra DPF ma kształt próbówki, otwartym końcem skierowanej w stronę silnika, sadza jest "łapana" na otwartym końcu, a podczas dopalania zamieniana w popiół i "dopychana" na koniec tej próbówki), 2 - wartość obliczona ilości sadzy = różnica ciśnień + to w jaki sposób przebiegało "tworzenie" tej sadzy w czasie (styl jazdy, obciążenie, warunki zewn. itd.).

A dodając do wcześniejszych, różnych wypowiedzi o DPF i SCR (kilku osób): wiele zależy od tego jaki układ oczyszczania spalin jest wbudowany w dany model. Przykładowo "u mnie", w T6, DPF i SCR trap jest w jednej obudowie. Najpierw filtr DPF a za nim pułapka SCR. A przed tym wszystkich jest wtryskiwacz AdBlue. I całość jest dość oddalona od samego silnika. Blisko silnika jest tylko "katalizator".

Jeżeli chodzi o samo wypalanie, to ja "nauczyłem" się z tym żyć w pełnej symbiozie. Tzn ilekroć się zaczyna wypalanie (podwyższone obroty, sprawdzenie przez OBD11) to je po prostu doprowadzam do końca. A co do szybkości/czasu wypalania to w zimie (niska temp.) przy krótkich, miejskich przebiegach, udało mi się dopalić DPF w przeciągu kilku kilometrów (4 bieg, powyżej 2000 obr/min). Dopalanie jest przeprowadzane sprawniej w miejskich warunkach przy stałej jeździe 50-70 na 4 biegu niż przy jazdach z niskim obciążeniem na eSce czy autostradzie. Najlepsze dla nas, użytkowników TDI, były by obwodnice miast o niewielkim, acz stałym, nachyleniu terenu i długości kilkudziesięciu kilometrów z rondami na obu końcach  ;).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Tomcc

• VW: CC
  • Rej: LHR
« Odpowiedź #91 dnia: 01 - Lipca - 2020 - 22:18:23 »
Polecam zakupić vgate i do tego program vagdpf , wtedy można kontrolować na bieżąco w jakim stanie jest filtr, również pokazuje kiedy  rozpocznie się wypalanie i kiedy się kończy, również pokazuje czy wypalanie jest normalne czy z dotryskiem

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #92 dnia: 02 - Lipca - 2020 - 13:37:28 »
Wolę jadąc słuchać muzyki niż lampić się we wskazania DPF. 10 lat jeżdżę różnymi autami z DPF, nigdy sobie ich obecnością w aucie  głowy nie zawracałem i nigdy z nimi nie miałem problemów

Offline Tomcc

• VW: CC
  • Rej: LHR
« Odpowiedź #93 dnia: 02 - Lipca - 2020 - 19:04:18 »
Nie musisz non-stop obserwować tylko co jakiś czas kontrolować Kiedy zacznie się mniej więcej wypalanie, po kilku takich spostrzeżeniach już będziesz wiedział po ilu kilometrach włączy się wypalanie,

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #94 dnia: 02 - Lipca - 2020 - 19:10:59 »
Przerwanie procedury niczym nie skutkuje chyba że jeździsz wyłącznie po mieście i większość procedur masz niedokonczonych. Jeśli chcesz porządnie diagnozować auto to kup sobie VCDS bo to jest wyłącznie zabawka do podglądanie ECU

Offline Exmi

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Kod: CFFB
  • Rej: LRA
« Odpowiedź #95 dnia: 07 - Lipca - 2020 - 18:10:12 »
Panowie mam pytanie.

Do tej pory DPF wypalał mi się mniej więcej co około 300km przy jeździe dookoła komina.

Kilka dni temu zrobiony został program ze 140km na 170km i wgrany soft z przed dieselgate. Dziś po przejechaniu około 10km i zgaszeniu auta chodził wentylator. Nie zwróciłem uwagi czy były podniesione obroty. Wychodzi,że przerwana została procedura wypalania DPF. Wchodziłem w apke vag dpf to miałem zapełnienie na 70 procent, sadzy 17g przejechane 360km od ostatniego wypalania.Czy to możliwe że DPF zaczął się wypalać przy tych wartościach?

Dodam jeszcze, że wcześniej zawsze dochodziło do 24g i 100 procent i wtedy zaczynała się procedura wypalania.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #96 dnia: 07 - Lipca - 2020 - 18:34:11 »
Sam wentylator to nie jest wyznacznik. Może się włączyć ze względu na klimatyzację i/lub przez zagrzanie silnika np.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Exmi

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Kod: CFFB
  • Rej: LRA
« Odpowiedź #97 dnia: 07 - Lipca - 2020 - 19:25:34 »
Klima była na pewno wyłączona, zagrzać raczej też się nie zagrzał bo to było dziś a jest niecałe 20 stopni więc obstawiam, że to wypalanie dpf

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #98 dnia: 07 - Lipca - 2020 - 22:36:45 »
Wentylator również się włącza z uwagi na wyższą temperaturą DPF i ma za zadanie schłodzić całą komorę silnika wraz z DPF i kolektorem a z racji, iż masz podwyższoną moc to DPF osiąga wyższe temperatury z racji wyższego EGT. Tak mi kiedyś tłumaczył pewien tuner, czy to prawda - być może ale u siebie po zachipowaniu auta  również zaobserwowałem częstszą pracę wentylatora nie mającą związku z wypalaniem DPF

Podziękował: Exmi

Offline tomkasz

« Odpowiedź #99 dnia: 07 - Lipca - 2020 - 23:15:32 »
Prawdą jest, że wentylator jest załączany podczas dopalania DPF, raczej aktywnego, niż pasywnego. Dokładnie chodzi o schłodzenie komory silnika (potwierdzam), bo dopalanie aktywne to zwiększanie dawki paliwa ... czyli coś "powiedzmy zbliżonego" do ... tuningu :).
Jest jednak jeszcze inna rzecz, o której nawet wspominają w instrukcji obsługi (ktoś przeczytał od deski do deski ? ;-)). Otóż w nowych instalacjach elektrycznych z rekuperacją i zarządzaniem energią może się zdarzyć, że wolne obroty silnika są zwiększane (do podobnych jak przy wypalaniu DPF ~1000 obr) gdy jest większe zapotrzebowanie na energię lub trzeba możliwie szybko doładować akumulator (czy jeszcze coś innego zaburza bilans energetyczny). Mnie się czasami zdarza to przy załączaniu klimatyzacji i jazdach miejskich z przestojami. Zastanawiam się czy wtedy też nie jest uruchamiany wentylator, zwłaszcza w ciepłe/upalne dni.

Podziękował: Maxiu70

Tagi wątku: DPF FAP