Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 296759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #75 dnia: 20 - Października - 2019 - 08:48:54 »
Może wypalać częściej z uwagi na większą dawkę paliwa ale z drugiej strony osiąga przez to wyższą temperaturę spalin. Może program skopany

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #76 dnia: 20 - Października - 2019 - 08:55:04 »
Jeśli ktoś grzebał przy mocy i zrobił to w mało umiejętny sposób to jak najbardziej może szybciej zapychać PDF.
Jeśli podczas ostrej jazdy potrafisz za sobą pozostawić czarną chmurę to Twoje podejrzenie co do dłubania przy dawkach czy mapie może być uzasadnione.
Warto przy opisywaniu problemu zamieścić jak najwięcej informacji.
Nawet taki drobiazg czy fura ma tendencje do nadmiernego grzania się (częste włączanie wentylatorów, nawet podczas jazdy) w tym wypadku jest dość istotna.Jak wygląda praca na wolnych obrotach ?pracuje równo ,gładko nie ma tendencji do wypadania zapłonu mogących świadczyć o problemie z zaworem/zaworami gdzie co jakiś czas wrzuci nie do końca przepalone paliwo w wydech zapychając PDF.
Z zamieszczonych informacji jak dotychczas dla mnie podejrzanym jest turbo.No chyba że autor dopisze istotne informacje które rzucą zupełnie inne światło na cały opisywany problem. 

Offline malyex

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CAAC
  • Rej: LU
« Odpowiedź #77 dnia: 20 - Października - 2019 - 11:59:31 »
Nie zauważyłem, żeby auto puściło kiedykolwiek najmniejszego dymka. Majster się upiera, ze turbo jest o.k. Auto jeździ normalnie. Obroty nie falują. Na autostradzie bardzo ładnie się rozpędza do 180km/h. Nigdy nie jeździłem innym T5 140KM i nie mam porównania, ale przyspieszenie wydaje mi się bardzo dobre, może za dobre i dlatego pomyślałem, że poprzedni szofer mógł coś dłubać w mapach  ::)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #78 dnia: 20 - Października - 2019 - 12:25:19 »
Ja miałem zmienione mapy w 4 autach i nigdy nie miałem problemu z DPF. Skoro na autostradzie wypala się pasywnie i jest OK to w czym problem? Oczywiste jest że w mieście będzie wchodził częściej w procedurę. Wchodzi w tryb awaryjny? Zapala się kontrolka DPF? Czy po prostu drążysz temat bo wydaje ci się że często się wypala?

Offline malyex

« Odpowiedź #79 dnia: 20 - Października - 2019 - 12:30:42 »
Zero błędów, kontrolka się nie zapala, w tryb awaryjny nigdy nie wchodzi.
Drążę, bo wydaje mi się, że wypalanie co 130km na mieście, to za często.
Na autostradzie poziom sadzy spada, ale tylko na 6 biegu i przy prędkości od 140 - 150km/h

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #80 dnia: 20 - Października - 2019 - 12:31:54 »
Dokładne wartości obliczeniowe czy zmierzone są w tym wypadku mało istotne
Tu chodzi o stosunek wartości zmierzonych rzeczywistych względem wartości obliczonych przez sterownik, czy dopalanie jest wymuszane bo wartości obliczone doszły do 24 gram a rzeczywiste zapełnienie czyli wartości zmierzone jest niższe np. 10 gram, czy też wartości zmierzone idą w parze z wartościami obliczonymi przez sterownik ECU bo jeśli to pierwsze, czyli wartości zmierzone są o wiele niższe od obliczonych tzn. że problem jest sztuczny a w zasadzie go nie ma

Dodano:  20 - Października - 2019  -  12:33:46
Drążę, bo wydaje mi się, że wypalanie co 130km na mieście, to za często.
nie, w busie to nie za często, w osobówce będzie rzadziej choć znam przypadki częstszego niż co 100 km wypalania. Bus jest ciężki, potrzebuje większej dawki paliwowo-powietrznej do poruszania niż osobówka z tym samym silnikiem, dlatego będzie częściej się zapełniał i częściej wchodził w tryb dopalania.

Offline malyex

« Odpowiedź #81 dnia: 20 - Października - 2019 - 12:40:10 »
Czyli nie mam się czym martwić?  :D

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #82 dnia: 20 - Października - 2019 - 12:47:42 »
Czyli nie mam się czym martwić?  :D
dopóki nie ma błędów w sterowniku, dopóki nie wchodzi w tryb awaryjny to nie ma powodów do zmartwień ważne, żeby jazdy miejskie przeplatać zjazdami długodystansowymi

Podziękował: malyex

Offline malyex

« Odpowiedź #83 dnia: 20 - Października - 2019 - 12:56:36 »
Raz na dwa, trzy tygodnie przelecę autostradą kilkaset km, ale busa używam też do zwykłej codziennej jazdy i bałem się, że takie częste wypalanie filtra może być nie zdrowe dla silnika.
Wgram jeszcze oryginalną mapę dla świętego spokoju (jeśli była zmieniana).

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #84 dnia: 20 - Października - 2019 - 13:18:10 »
Wgram jeszcze oryginalną mapę dla świętego spokoju (jeśli była zmieniana).
najpierw po prostu podjedź do kogoś, kto po logach oceni czy masz serię czy zmieniony soft, tuner to również zrobi. Wiesz, to nie tak hop-siup z wgraniem nowej mapy, chyba że sam masz ospowiedni sprzęt ale śmiem wątpić ;) tuner za to kasuje nie małe pieniądze

Offline malyex

« Odpowiedź #85 dnia: 20 - Października - 2019 - 13:38:17 »
Mam gościa, który mówi, że używa programów takich jak w serwisie i wgra mi oryginalną mapę. Koszt 150 zł.
No chyba, że coś mnie buja ????

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #86 dnia: 20 - Października - 2019 - 13:46:52 »
@malyex , przepatrz dobrze komorę silnika, może znajdziesz jakiegoś "boxa".
Ludziska żeby wątpliwie "zaoszczędzić" dają się naciągać rożnym cwaniakom, na podniesienie mocy za 150-250 zeta a później jest lament na forach.
Nie mówię że tak jest u Ciebie ale poszukać możesz ;)

Offline malyex

« Odpowiedź #87 dnia: 20 - Października - 2019 - 13:59:49 »
Myślę, że mechanik by coś znalazł, bo wyjmował wtryski, czyścił egr, oglądał, czy nie ma nieszczelności na przewodach itd.

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #88 dnia: 29 - Października - 2019 - 10:16:28 »
@mario11 ,  jesteś blisko prawdy z tym wypalaniem, ale nie do końca  ;)

1. Decyzja o rozpoczęciu procedury wypalania jest podejmowana głównie na podstawie wartości z czujnika różnicy ciśnień. Gdy różnica ciśnień przed i za filtrem przekracza 20hpa - uruchamiana jest procedura wypalania.
2. Gdy różnica ciśnień na filtrze przekroczy 24 hpa - uruchamiana jest procedura awaryjna.
3. Po zakończonym wypalaniu - ilość sadzy powinna spaść do ok. 0-5%, czyli różnica ciśnień na filtrze powinna wynosić 4-5 hpa. Jeśli jest większa to albo procedura nie została ukończona poprawnie, albo jest to błąd czujnika różnicy ciśnień, który często pada.
4. Częste wypalanie filtra przy tak małej ilości popiołu może sugerować awarię jednego lub kilku wtryskiwaczy paliwa. W aucie bez DPF'a objawiłoby się to kopceniem na czarno. W aucie z DPF'em kopcenia nie będzie bo sadza zostaje w filtrze.

Pierwsza fotka pokazuje stan zaraz po wypalaniu filtra. Kafelek po lewej, na górze pokazuje ilość sadzy wyliczoną z różnicy ciśnień, która wynosi u Ciebie 6 hpa (prawy, dolny kafelek). Zgadza się to z rzeczywistością. Trochę niepokojąca jest wartość zmierzonej ilości sadzy bo jakieś głupoty pokazuje.
Druga fotka pokazuje stan filtra przed wypalaniem (jakieś 40 km zostało do wypalania). Niestety - zrobiłeś zrzut na wyłączonym silniku, więc nie widać jaka jest różnica ciśnień. Jednak 16.69g sadzy wyliczonej w miarę pokrywa się z 18.21g sadzy zmierzonej, więc ciśnienie różnicowe powinno wynosić ok 16-17 hpa. Biorąc pod uwagę fakt, że przejchałeś 155km w ponad 5 godzin, można wysnuć jeden z dwóch wniosków:
- dużo stoisz na luzie z włączonym silnikiem (wtedy EGR otwiera się szeroko i mnóstwo syfu idzie do filtra),
- jeździłeś głównie po mieście.
Jeśli pierwsza opcja nie jest prawdziwa - to ewidentnie sugeruje usterkę wtryskiwaczy.

I jeszcze jedno pytanie: czy Twoje auto miało przeprowadzoną akcję 23R7 na emisję spalin? Jeśli tak, to moje powyższe wnioski są do kosza, a jedyny ratunek to zmiana softu w ECU na taki sprzed akcji (ten nowy, wspaniały soft prawie spalił mi B6).

Podziękował: pretor, doggie

Offline mario11

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Moc: 140 KM
  • Rej: ZGY
« Odpowiedź #89 dnia: 31 - Października - 2019 - 16:42:07 »
Bardzo dobre objaśnienie. Nic dodać nic ująć.
Passat B5 1.9 TDI PD [ATJ] 115 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #90 dnia: 31 - Października - 2019 - 17:00:43 »
jeszcze jedno pytanie: czy Twoje auto miało przeprowadzoną akcję 23R7 na emisję spalin? Jeśli tak, to moje powyższe wnioski są do kosza, a jedyny ratunek to zmiana softu w ECU na taki sprzed akcji
Dokładnie, przeprowadzałem akcję w swoim A4 B8 CJCA, auto osłabło, więcej paliło, zacznie częściej wypalał się DPF, wgrałem mapę sprzed akcji serwisowej i auto zaczęło jeździć normalnie

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #91 dnia: 01 - Listopada - 2019 - 13:45:15 »
U mnie w B6 niestety ten "cudowny" soft spowodował tyle zniszczeń, że przywrócenie softu starego nie spowodowało znacznej poprawy. Szlag trafił sondę lambda, czujnik różnicy ciśnień się sfajczył i (co najgorsze) wkład filtra się przytopił. Koszty naprawy niemal przekroczyły wartość auta.

Offline malyex

« Odpowiedź #92 dnia: 11 - Listopada - 2019 - 15:18:15 »
Trochę to trwało ???? Soft był najnowszy. Nikt tam nie dłubał. Auto sprawdzone było też na hamowni. Wyszła fabryka, dokładnie 140,1 KM i 319 Nm. Jak już byłem u gościa, który zajmuje się chiptuningiem  zdecydowałem się podnieść moc.  Po programie jest teraz 171,3 KM i 376,3 Nm.
Zobaczymy, czy teraz częstotliwość wypalania filtra się zmieni.

Dodano:  21 - Listopada - 2019  -  22:40:13
Teraz wypala co ok. 300km. Miasto, czy poza miastem (nie autostrada), nie ma różnicy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #93 dnia: 20 - Listopada - 2019 - 09:05:21 »
Jak dla mnie to nadal słaby wynik.Tak pomyślałem że może to styl jazdy ma tu kluczowy wpływ .Jeśli jazda będzie bardzo delikatna i prędkość obrotowe silnika utrzymywane będą w przedziale 1000-1500 max to praktycznie turbina nie ma możliwości dorzucenia powietrza .Takie typowe "zamulanie ".Przy tego typu stylu jazdy jak najbardziej ma prawo szybciej zapychać się PDF czy katalizator. Możesz zrobić mały test próbując ostrzejszej jazdy (naturalnie z wyobraźnią i możliwością w danych warunkach ) tak by obroty silnika były utrzymywane na poziomie 2000 +. Jeśli procedura wypalania będzie po dłuższym dystansie może to dać podpowiedź w którym kierunku należy iść.
Jeśli dystans z procedurą wypalania będzie zdecydowanie większy warto sprawdzić wtedy układ dolotowy (czystość /drożność kolektora ssącego, filtra powietrza i wszystkiego co jest po drodze pomiędzy nimi ).
Na hamowni wyniki nawet przy mocno zabrudzonym kolektorze ssącym będą ok.(bo turbina nadmucha powietrza więcej niż potrzebuje)a przy delikatnej jeździe gdzie silnik musi sam zassać powietrze może mieć zdecydowanie gorzej.Paliwa będzie pod dostatkiem tylko nie będzie miało się w czym palić z braku dostatecznej ilości powietrza ( jak będzie przydławiony dolot).W efekcie szybsze zapychanie PDF czy katalizatora.
Jak wygląda końcówka Twojego wydechu ?Czy jest uwalona czarnym nalotem ?Czy wizualnie nie odbiega od normy ?

Offline malyex

« Odpowiedź #94 dnia: 20 - Listopada - 2019 - 19:52:09 »
Biegi zmieniam przy ok. 2300-2500obr. Po dorzuceniu tych 30 KM czasem pociągnę do 3500 obr, tak mi się teraz jazda podoba ????.
Wydech czysty, jeść z niego można ????

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #95 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 07:53:58 »
Z wypowiedzi wynika że powodem częstego wypalania nie jest "zamulanie" przez styl jazdy na niskich prędkościach obrotowych.Do myślenia daje jednak fakt podniesienia mocy i jego wpływ na interwał wypalania.Jeśli nic więcej nie było przy okazji grzebane.Nieznaczne dołożenie paliwa jak i zwiększenie ilości wrzucanego powietrza poprawiło zdecydowanie interwał wypalania (bo na tym zapewne polegało dołożenie kucyków).Naturalnie cały zabieg z podniesieniem mocy miał też wpływ na temperaturę wychodzących spalin na DPF. Wyższa temperatura spalin korzystniej wpływa na nie zapychanie DPF czy katalizatora. Takie częściowe wypalanie bez procedury wypalania. I tu można powrócić do turbiny plującej olejem w wydech który przy wyższej temperaturze ma w jakiejś części możliwość wypalenia się i mniejszego zaklejania/ zapychania przy obecnych nastawach (zwiększonej mocy).

Offline malyex

« Odpowiedź #96 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 21:15:38 »
Mechanik twierdzi, że turbo jest w bdb stanie. Podobno za turbiną jest sucho.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #97 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 22:40:39 »
Teraz wypala co ok. 300km. Miasto, czy poza miastem (nie autostrada), nie ma różnicy.
To jest niemożliwe z fizycznego punktu widzenia, nie ma opcji aby czujniki różnicy ciśnień nie reagowały bo rozumiem, że żadnych błędów nie ma, do tego stosunek odległości, czasu, obciązenia ... niemożliwe

W trasie wypala się pasywnie czy aktywnie?

Offline malyex

« Odpowiedź #98 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 23:06:10 »
Niemożliwe, a jednak ????
Jeżdżę z podpiętym ELM-em, to widzę kiedy wypala.
Pisząc trasa nam na myśli drogę np. Lublin-Rzeszów, a tam co chwilę radar, budowa drogi itd, itp.
Na autostradzie robię 600-700 km i komp nie załącza wypalania. Poziom sadzy spada, jak się dobrze przyciśnie...ale o tym pisałem na początku.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #99 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 23:42:38 »
Jeżdżę z podpiętym ELM-em, to widzę kiedy wypala.

A gdzie w ELMie jest wskazanie wartości zmierzonych i obliczonych zapełnienia DPF?

Tagi wątku: DPF FAP