Autor Wątek: Spalanie - DYSKUSJE  (Przeczytany 50646 razy)

Offline Pioter_

• :: TrendLine
  • Napęd: FWD
Odp: Spalanie - DYSKUSJE
« Odpowiedź #150 dnia: 13 - Marca - 2018 - 07:40:41 »
Nie wiesz chyba o czym piszesz. Napisz coś ciekawego a nie tylko prowokujesz i obrażasz użytkowników tego forum.

Patrząc na wpisy kolegi @Gulasz  zadaję sobie pytanie: „dlaczego?”

Jedynym sensownym wyjaśnieniem jest dla mnie to, że kolego celowo prowokuje po czym z uśmieszkiem na twarzy obserwuje jak niektórzy z nas „łykają” temat i wchodzą z nim w polemikę.

Dlatego też pozwolę sobie na mały wniosek racjonalizatorski dla tego wątku. Skoro już chcemy wymieniać opinie na temat spalania, ustalmy jakiś schemat dodawania informacji. Dzięki temu wątek będzie bardziej użyteczny dla ogółu.

Moja propozycja jest taka, aby każdy wpisał 3 - 4 proste informacje:
Auto
Silnik + skrzynia
Styl jazdy (tak, wiem, że to nie jest miarodajne, bo to co dla niektórych jest PSJ, dla innych będzie stylem „normalnym” :-) )
Warunki (miasto - korki, miasto bez korków, trasa szybkiego ruchu, autostrada)
Długość odcinka
Spalanie

Jednocześnie można by poprosić moderatora o kasowanie wpisów z dygresjami :)
Co szanowne towarzystwo na taką propozycję?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #151 dnia: 13 - Marca - 2018 - 08:02:29 »
Napisz coś ciekawego a nie tylko prowokujesz i obrażasz użytkowników tego forum.
Raczej ciężko jest zarzucić obrażanie a ciekawy zaczyna się zdawać upór w ukazaniu realnego spalania tych jednostek .Minimalne jak i średnie podaje producent .Nazwa w tytule ma dopisek DYSKUSJA a wychodzi na to że wszyscy mają przyjmować wartości spalania bez dyskusji nawet jak przekłamują rzeczywistość .
Płynące informacje ukazują silniki o mocach 150-220 KM które mają podobny apetyt jak 90-100 KM .Czy konstruktorzy zrobili taki skok konstrukcyjny (redukując spalanie )czy właściciele tych mocniejszych aut jeżdżą nimi w takim stylu że spalanie jest jak w słabszych jednostkach ?

Dodano:  15 - Marca - 2018  -  20:20:18
Podrzucam taki filmik z trochę rozszerzoną prawdą na krótkim odcinku( który skrzętnie jest pomijany ).Typowe dojazdy (dom-praca dom ) start na zimnym silniku .

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #152 dnia: 16 - Marca - 2018 - 08:56:48 »
Podrzucam taki filmik z trochę rozszerzoną prawdą na krótkim odcinku( który skrzętnie jest pomijany ).Typowe dojazdy (dom-praca dom ) start na zimnym silniku .

Nie jest pomijany, gdyż osobiście podawałem spalanie z krótkich odcinków "na zimno" przy ujemnej temperaturze.

Podziękował: zibi1303

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #153 dnia: 16 - Marca - 2018 - 12:20:42 »
Czy przeoczyłem jakąś fotkę z zamieszczonym średnim spalaniem w okolicy 14-17 l/100 km? .Czy raczej nikt się nie chwali tego typu apetytem na paliwo ?
Można też obejrzeć filmiki dotyczące przekłamań komputera z realnym spalaniem (tak by przysłowiowy Kowalski miał lepsze samopoczucie patrząc na informacje jakie wyświetla komp ).I nie są to wartości typu 0.1 czy 0.2 l/100 km a wielkości bardziej znaczące dochodzące w przekłamaniach do 1l/100km.   

Offline zibi1303

• VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #154 dnia: 16 - Marca - 2018 - 13:33:53 »
Piszesz jakbyś był nieświadomy że komputery przekłamują..

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #155 dnia: 16 - Marca - 2018 - 13:36:41 »
Przekłamania akurat testowałem wielokrotnie. Przy mojej jeździe błąd dochodzi do 0.2 l/100km. Testowane wielokrotnie na tych samych dystrybutorach, zawsze z rezerwy do pełna. Niestety w sporej części tych filmików ludzie nie uwzględniają takich czynników. Co ciekawe mniejsze błędy miałem na świeżo oddanych do użytku stacjach.

W Golfie MK7 1.4 TSI przy super spokojnej jeździe (70km/h) komputer akurat zawyżał i to około 0.5l/100km, przypuszczam, że przy jeździe dynamicznej pewnie jest w drugą stronę.

Kilka dni temu próbowałem przejechać dłuższy odcinek jadąc 200km/h, niestety nic dłuższego niż kilometr nie udało mi się ze względu na ruch zrobić. Mój AID zawsze wyświetla średnie spalanie od uruchomienia, i wartości o których wspominasz (okolice 17l/100km) widziałem tylko raz (ponad godzinę jechałem zimą w korku 11km trasę w mieście, którą zwykle pokonuje w 20-25 min).

Nikt tak wysokich wartości nie pokazuje na screenach, ponieważ w normalnym użyciu gdzie moc wykorzystywana jest chwilowo są ciężkie do osiągnięcia. I takie nieosiągalne wartości prawie nikogo nie interesują. Jest co prawda tutaj kilka raportów z podejrzanie niskim zużyciem, ale większość wygląda na oko OK. Sam kiedyś wrzuciłem minimalne zużycie (fart gdzie jadąc przez miasto miałem ciągle zielone i długi odcinek gdzie toczyłem się 70km/h), zaznaczyłem wyraźnie, że to jest wyjątek.

Jak mi się uda przejechać rozsądny odcinek z dużym obciążeniem to wyślę zdjęcie, chociaż na takowe będziesz musiał sobie poczekać pewnie. Jeśli mi się w praktyce to w ogóle uda.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #156 dnia: 16 - Marca - 2018 - 15:19:38 »
Nie czytasz, tylko bulgoczesz.
Nie chodzi o formę pisaną (gdzie każdy może pisać prawdę lub nie )a o zamieszczenie fotki z takiego a nie innego wyniku spalania .Jakoś wszyscy chętnie zamieszczają te minimalne wartości jakie udało się im wykonać takim czy innym stylem jazdy .Ze średnimi też idzie wszystkim nie najgorzej .Za to skrzętnie ( czy przez pomyłkę ) nie zamieszczają fotek z tymi o dużym apetycie .
Porównanie (realnego ) apetytu silnika ON i Pb mogłoby być również przydatne do pokrewnego tematu dotyczącego zwrotu nadpłaconej gotówki pomiędzy wyborem danej jednostki napędowej.
Nie wszyscy zamierzają /kupują daną moc by jeździć ekonomicznie (tak jak zamieszczane fotki pokazują ) a jak do tej pory nie ma potwierdzonej informacji o prawdziwym apetycie .
Podrzucam filmik z przekłamań kompa względem rzeczywistości .

To ile tak naprawdę palą te auta ?

Offline zibi1303

« Odpowiedź #157 dnia: 16 - Marca - 2018 - 15:58:58 »
Idąc Twoim błędnym chyba (moim zdaniem) torem rozumowania można zrobić konkurs (ankietę) kto najwięcej spali na 100km, ale właśnie nie o to chodzi.
Nie o to też chodzi że nowoczesne mocne silniki są tak samo paliwożerne jak stare bo to też błędna teza.
Spalanie jest zależne od tak wielu czynników że aż szkoda deliberować. Ponieważ każdy chce się pochwalić najniższym wynikiem wiec takie się najczęściej publikuje.
Podawane wyniki zawsze są bardzo nieporównywalne. Dlatego fajnie jest jak podaje się średnią opisze trasę , ale najważniejsze poda przy jakiej prędkości średnia była mierzona. Już niektórzy testujący to zaczęli podawać i wyszło że na trasie spalanie wcale nie jest mniejsze niż w mieście. TO tylko zależy jaka była prędkość (no i trasa i warunki itd...)
Ba taka informacja jest też cenna bo wiadomo czego sie spodziewać po silniku. Dlatego aż szkoda że tak mało jest przykładów spalania przy prędkościach powyżej 140/150 km/h.
Natomiast to czy nowe silniki palą więcej czy mniej od starych to mnie mało obchodzi. Wystarczy mi świadomość ze jak chce szybciej  i ostrzej pojechać to spalę więcej. Natomiast wiem że jak bardzo będę chciał i się postaram to spalę mniej. Wybór należy do mnie i tyle.
pozdrawiam :)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #158 dnia: 16 - Marca - 2018 - 16:45:36 »
Screen też niewiele wnosi - średnią 100 km/h da się uzyskać na dwa diametralnie różne sposoby.

Ja nie jeżdżę ekonomicznie, ale trudno mi znaleźć warunki do tego, żeby moc wykorzystywać non stop.

Co do filmiku - doświadczenia z moim egzemplarzem (w właściwie dwoma) mam inne, niż chłopaki z Autocentrum. Tankowanie po 100 km jest po prostu zabawne. Twierdzenia, że tankowanie całego baku eliminuje problemy związane z tzw' odbiciem' to też nie jest prawda. Miałem przypadki gdy jeden pomiar miał błąd sporo większy, za to następny miał błąd w drugą stronę. I to praktycznie po tej samej trasie przejechanej w tym samym stylu. Większość pomiarów mieściła się w podawanym przeze mnie zakresie, niektóre potrafiły być większe. Jednak przy odpowiednio długiej serii widać mniej więcej jaki jest błąd. Czy zmiana trybu w jakim ustawione jest auto coś zmienia nie wiem. Moje doświadczenia są z trybem Comfort.

Troll we mnie chce jeszcze trochę pogulaszować, praktyk we mnie kończy tę konwersację;).

Podziękował: zibi1303

Offline wojtekpz

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: NE
« Odpowiedź #159 dnia: 14 - Maja - 2018 - 18:29:28 »
Dodałem dane o spalaniu do sygnaturki.
Uzupełniam wszelkie wydatki eksploatacyjne od momentu zakupu auta w 02'2017.
Zachęcam kolegów do rejestrowania swoich tankowań :)

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #160 dnia: 14 - Maja - 2018 - 21:06:08 »
Vmax(>230 km/h na liczniku)
Zapomniałeś dodać, że na niemieckiej autostradzie ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #161 dnia: 14 - Maja - 2018 - 21:57:02 »
Wypada podziękować z mojej strony (dot. spalania przy Vmax 230km/h w TSI 220KM - dop. @arekp) choć informacja dotycząca silnika na Pb w moim przypadku nie wnosi wiele(do tego co planuję wymodzić ) bo potrzebowałbym tego typu informację dotyczącą silnika na ON  (nawet nie z tak ekstremalnej jazdy ).
Pełen szacun za uchylenie rąbka tajemnicy realnego spalania nowoczesnej jednostki Pb .Z opisu takiego testu przynajmniej wiadomo o apetycie z wykorzystaniem około 70 % drzemiącej mocy pod maską (do utrzymania nawet znacznej prędkości silnik nie wykorzystuje pełnej mocy ) . Do końca nie wiem czy ujawniając tego typu wyniki nie narazisz się komuś (szczególnie tym którzy podobno delikatnie nie jeżdżą a spalanie mają na poziomie 8-9 litrów).
Silnik zasilany Pb + but w podłodze = wir w zbiorniku .Jak ktoś planuje zakup takiej jednostki jako flotę pojazdów dla pracowników przynajmniej wie czego może się spodziewać po młodych gniewnych z kartą na paliwo do ich dyspozycji jak to oni za to nie płacą .W wypadku silnika zasilanego na ON wir jest zdecydowanie mniejszy tylko o ile ?Może kiedyś doczekam się odpowiedzi ?

By moja bablanina nie zaśmiecała tematu prośba o usunięcie .Bym i w tym temacie nie musiał " milczeć "(delikatnie mówiąc)

Offline arekp

« Odpowiedź #162 dnia: 15 - Maja - 2018 - 05:38:45 »
Bym i w tym temacie nie musiał " milczeć "(delikatnie mówiąc)

Dobrze wiesz o co chodziło, więc nie przesadzaj.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #163 dnia: 15 - Maja - 2018 - 09:06:26 »
Silnik zasilany Pb + but w podłodze = wir w zbiorniku .Jak ktoś planuje zakup takiej jednostki jako flotę pojazdów dla pracowników przynajmniej wie czego może się spodziewać po młodych gniewnych z kartą na paliwo do ich dyspozycji jak to oni za to nie płacą .W wypadku silnika zasilanego na ON wir jest zdecydowanie mniejszy tylko o ile ?Może kiedyś doczekam się odpowiedzi ?

Jak chcesz zobaczyć wir to sobie kup Subaru Forestera II generacji 2.5l turbo. Tam widać gołym okiem jak wskazówka baku spada przy prędkościach 200 i większych,  ....

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #164 dnia: 15 - Maja - 2018 - 21:00:20 »
Jak wygląda u was spalanie w allspace przy silnikach benzynowych? Przy okazji wizyty w ASO wsiadłem do testowego allspace 2.0TSI 180 i sprawidziłem tylko na kompie spalanie i przebieg - przy 8tys przebiegu spalanie dlugookresowe 12,6. Oczywiście wyposażenie chyba maksymalne i jak to wygląda z masą w porównaniu do krótkiego tiga? Pamiętam jazdy testowe krótkim z tym samym silnikiem i spalanie miał trochę ponad 9. Skąd tak duża różnica?

Offline arekp

« Odpowiedź #165 dnia: 16 - Maja - 2018 - 06:49:23 »
wsiadłem do testowego allspace

Nie patrz na spalanie w testówkach ;-) Nie wiesz kto siedział w niej przed Tobą i jak prowadził.

Offline Igorz

• VW: Tiguan Allspace
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #166 dnia: 16 - Maja - 2018 - 08:59:11 »
Przy okazji wizyty w ASO wsiadłem do testowego allspace 2.0TSI 180 i sprawidziłem tylko na kompie spalanie i przebieg - przy 8tys przebiegu spalanie dlugookresowe 12,6
Mam ten sam silnik w Allspace i niestety na krótkich odcinkach w mieście (~ 5km) spalanie 14l to standard przy spokojnym traktowaniu pedału gazu. Dopiero jak się wyjedzie na dłuższy odcinek (bez świateł) dochodzę do 10-11l/100. Na trasach poza miastem przy spokojnej przepisowej jeździe 6-6.5 l/100 bez problemu. Na autostradzie +10. Ogólnie po przejechanych 5tys mam średnie 10,2. Ten silnik w Allspace ma kilka "twarzy" może być bardzo oszczędny (trasa bez autostrad) albo mocno paliwożerny (miasto/autostrada >130km/h). W testówce zapewne jeżdżonej dużo na krótkich odcinkach w okolicach salonu (miasto) + krótki przejazd kawałkiem trasy szybkiego ruchu spokojnie zrobi taką średnią.
Dodam jeszcze, że jazda "Allspacem" z tym silnikiem  daje dużo frajdy (kultura jazdy, przyspieszenie, hałas w kabinie) a średnie spalanie na poziomie 10l jest dla mnie w pełni akceptowalne. Ten silnik i gabaryty ewidentnie nie lubią miasta/krótkich przejazdów :)
Ostatnio przemieszczam się okazjonalnie nowym Fordem Fiesta 1.0 3 cyl. 100KM (tylko miasto) i średnie spalanie przy takiej samej jeździe jak Allspace mam tam na poziomie 8,5-9 - auta i silniki i "radość z jazdy" nie do porównania...

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #167 dnia: 16 - Maja - 2018 - 10:29:54 »
Mam ten sam silnik w Allspace i niestety na krótkich odcinkach w mieście (~ 5km) spalanie 14l to standard przy spokojnym traktowaniu pedału gazu.
Pomału ,z dużymi oporami ale zaczyna coś drgać z realnym spalaniem .Czym więcej tego typu informacji tym łatwiej będzie podjąć decyzję o wyborze jednostki napędowej .Nie wszyscy kupują wóz na dalekie trasy czy do spokojnej jazdy z mocami pod 200KM .

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #168 dnia: 16 - Maja - 2018 - 20:49:32 »
Nie wszyscy kupują wóz na dalekie trasy czy do spokojnej jazdy z mocami pod 200KM .
Dokładnie, ja nie kupiłem do spokojnej jazdy i mam obecnie spalanie średnie sporo poniżej 9l z ok. 2tys km.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #169 dnia: 16 - Maja - 2018 - 21:20:41 »
na dalekie trasy
Dalekie trasy to nie to samo co dojazdy dom-praca-dom i odcinki 10-20 km max .Większość podaje bardzo chętnie średnie z dużych przebiegów 500 -2000 km a takich z typowych dojazdów po parę kilometrów dziennie przychodzi z dużym oporem .A to na tych krótkich dystansach auto jest najczęściej eksplatowane przez zdecydowaną większość .Sporo osób decydując się na zakup jednostki Pb swój wybór opiera właśnie na sposobie użytkowania na krótkich dystansach i niby większych korzyściach/żywotności /ekonomi płynących z jednostki Pb.Na długie dystansy(duże przebiegi ) zdecydowana większość decyduje się na jednostkę ON.
Wszystko niby ok tylko gdzie te wyniki z takich małych przebiegów po parę kilometrów by można zweryfikować te zalety .

Offline venom

• Rej: SK
« Odpowiedź #170 dnia: 22 - Maja - 2018 - 00:19:00 »
Jadąc przepisowo w trasie bez problemu schodze ponizej 8l, na początku miałem problem z zejsciem ponizej 10. Myślę, że to kwestia dobrze ułożonego silnika.

Mnie straszyli, że 220 pożera potworne ilości paliwa a tu da się 8/100? - da się :P
Ułożenie silnika pewnie też, ale praktyka robi swoje, co widać na poprawianych przez Ciebie wynikach. Zestrajasz się z autem koncertowo :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #171 dnia: 22 - Maja - 2018 - 06:38:25 »
da się 8/100? - da się
Szczególnie zimową porą startując zimnym silnikiem na dystansie pierwszych 5 km.

Ułożenie silnika pewnie też,
A co niby tak się układa w tym silniku ?

Offline venom

• Rej: SK
« Odpowiedź #172 dnia: 22 - Maja - 2018 - 07:28:41 »
Gulaszu,
Jeszcze raz specjalnie dla Ciebie:

Jadąc przepisowo w trasie bez problemu schodze ponizej 8l
Jak założymy temat: spalanie zimową porą przy pełnym bucie na dystansie pierwszych pięciu km i tam Tiguan napisze że spalił średnio 5 to rozumiem że dodasz komentarz, ale tu?

Myślę, że to kwestia dobrze ułożonego silnika.
Tu już musisz dopytać autora, to jego subiektywne odczucia

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #173 dnia: 22 - Maja - 2018 - 08:21:13 »
Odnośnie spalania zimową porą podrzuciłem dla lepszego zobrazowania i zastanowienia nad przekazem płynącym z realnego spalania .
Nie każdy kupując wóz z mocą pod 200 km będzie uprawiał eko jazdy z wynikami jakie tak chętnie zamieszczacie czy się nimi dzielicie .
Delikatnie mówiąc z przekazu jaki dajecie wprowadzacie nowonabywców chętnych na zakup takiej jednostki w błąd .Nie upieram się że da się wykonać taki wynik spalania tylko dodajcie że w specyficznych warunkach i nie dla wszystkich jest on osiągalny .Trzeba mieć bardzo delikatną nogę do gazu a to się lekko gryzie z mocą jaką oferuje jednostka .Koni cała stajnia a jazda na kucyku z górki by się nie zasapał (bo tak wyglądają wasze wyniki ) .
Podobnie wygląda to z układaniem silnika w którym nic się nie ułoży bo to kierowca układa się do nowego pojazdu ucząc się wciskania gazu tak by nie robił się wir w zbiorniku .A czym szybciej się nauczy tym szybciej niby silnik się ułoży .Jednym zajmuje to 500-1000 km a inni opanowanie ułożenia nogi nie ogarną wcale mając ułańską fantazję i wir w zbiorniku .A wasze wyniki mogą tylko zirytować zdecydowaną większość którzy mocno swój zakup będą opierać na zamieszczanych wynikach które mocno odbiegają od realnego spalania .
Czy te jednostki Pb z mocami pod 200 km w cyklu miejskim na krótkich dystansach mieszczą się 10 l/100 km ?Czy może bardziej realne są okolice 15 l/100 km?   

Offline zibi1303

« Odpowiedź #174 dnia: 22 - Maja - 2018 - 08:45:21 »
Gulasz ja inaczej rozumiem układanie silnika. Dla mnie to rodzaj sposobu docierania i tak raczej to rozumiem.
Co do realnego spalania
Czy te jednostki Pb z mocami pod 200 km w cyklu miejskim na krótkich dystansach mieszczą się 10 l/100 km ?Czy może bardziej realne są okolice 15 l/100 km? 

Tak da się spokojnie jeździć poniżej 15l, ale to też zależy czy to silnik 200KM czy 220 czy też większy i mocniejszy. 15 l to raczej już będą silniki 3 litrowe

Tagi wątku: