Autor Wątek: Spalanie - DYSKUSJE  (Przeczytany 48170 razy)

Offline Toomasz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
Odp: Spalanie - DYSKUSJE
« Odpowiedź #125 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 09:42:35 »
Proponowana druga część testu jest raczej zbędna bo nie będzie miała wielkiego wpływu na spalanie ( nie będą to drastycznie duże różnice ) a jedynie na czasy przyspieszenia /pokonania dystansu .

Niestety spalanie może zmienić się drastycznie z przyczepką zwłaszcza z ciężką o przyczepce z plandeką nie wspomnę.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
« Odpowiedź #126 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 09:53:16 »
W jakim celu robi się takie testy spalania podczas przyspieszania od 0-100km/h czy też 0-140km/h. Nie do końca rozumiem, czas przyspieszania no to jasne, ale chwilowe spalanie które będzie pewnie w różnych silnikach oczywiście różne ale według mnie na poziomie minimum 40-50L/100km...
To chyba orientacyjnie wystarczy spojrzeć na chwilowe spalanie podczas ostrego ruszania że świateł :-)

A tak jako ciekawostkę:
Znalazłem jakiś opis: Bugatti Veyron z 1200KM
"ośmiolitrowy silnik przy „rozgrzewkowych” 200 km/h zadowala się 25 litrami paliwa. Przy 365 km/h średnie spalanie wzrasta do 100 litrów..."
http://www.auto-swiat.pl/nowe/bugatti-veyron-16-4-super-sport-rekordowe-1200-km/049q2

Offline Sleepy

• :: TrendLine
  • Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #127 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 10:17:16 »
Nie każdy posiada też hak ,przyczepę,jak i zawartość na nią by była waga o której wspominasz (co może stanowić problem ).
Miałem nie zbierać głosu w tej dyskusji, ponieważ temat spalania ogólnie mówiąc śmieszy mnie.
Na każdym forum jest przynajmniej jedna osoba, która stara się popsuć ogólną dobrą atmosferę. Tak też odbieram te niby niewinne pytania (prowokacje). Myślę parafrazując tę wypowiedź: nie każdy posiada też .... i tu proponuję aby Kolega Gulasz sam to uzupełnił.

Podziękował: buliking

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #128 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 18:53:41 »
Na jaki wynik w spalaniu można liczyć jeśli tig ma służyć jako pojazd do ciągnięcia lawety z pojazdem na niej (typowe wypady po auto na DE )Czy będą to okolice 10 l/100km ,15 l/100km czy może 20l/100km będzie mało .
Czy tak trudno przekazać informację z apetytu na paliwo tiga ? .Wiem że może nie będzie zbyt licznego grona z tym modelem pojazdu latającego z lawetą więc orientacyjny pogląd może dać wynik z testu o jakim wspominałem wyżej (z którego będzie wiadomo że pojazd z lawetą spokojnie powinien się w tym wyniku zmieścić ).
Przykład kolejny tig zapakowany do pełna z boxem na dachu (typowy wypad na narty )prędkości autostradowe bez specjalnego oszczędzania na paliwie .Na jaki apetyt tiga może liczyć właściciel .Czy tego typu pytanie to też jest prowokacja czy nadmiernie psuje dobrą atmosferę ?
O co chodzi z ujawnieniem apetytu na paliwo tego modeli ?Czy ktoś podpisał papiery że nie może ujawniać tego typu informacji ? 

[mod]Zbędne uwagi usunięto[/mod]

Offline Kabe

« Odpowiedź #129 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 19:03:20 »
Na jaki wynik w spalaniu można liczyć jeśli tig ma służyć jako pojazd do ciągnięcia lawety z pojazdem na niej (typowe wypady po auto na DE )Czy będą to okolice 10 l/100km ,15 l/100km czy może 20l/100km będzie mało .

http://mojafirma.infor.pl/moto/742297,Dopuszczalna-predkosc-jazdy-autem-z-przyczepa.html
Dopuszczalne max 80 km/h dla auta z przyczepą, to jest bardzo optymalny przedział spalania dla każdego silnika zarówno ON jak i PB.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #130 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 19:09:01 »
to jest bardzo optymalny przedział spalania
A ten właśnie optymalny przedział posiada jakąś wartość ?

Offline Kabe

« Odpowiedź #131 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 19:42:51 »
Ja na to pytanie nie odpowiem bo nie w takim celu kupiłem Tiguana więc haka nie posiadam. Moje auto nie służy również do celów zarobkowych, tylko do podróży prywatnych, co już opisałem.

Offline buliking

« Odpowiedź #132 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 20:09:11 »
bez problemu w 8 litrach się zmieścisz

[mod]Usunięto zbędne uwagi[/mod]

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #133 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 20:39:44 »
bez problemu w 8 litrach się zmieścisz,
Tego typu informację możesz śmiało zamieścić obok fotek zamieszczanych odnośnie spalania .Będzie tam pasowała idealnie .

[mod]Usunięto zbędne uwagi[/mod]

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #134 dnia: 01 - Marca - 2018 - 14:11:00 »
Gulasz,

Oczywiście masz rację jeśli chodzi o maksymalne zużycie. Obserwowałem ostatnio zabawną dyskusję gdzie kolega, inżynier mechanik eksploatujący duże silniki i kupujący do nich paliwo pokazał taksówkarzowi-fantaście jak to się liczy. Tak z grubsza dla 200KM i silnika benzynowego wychodziło coś ponad 20l/100km. Fizyki nie da się przeskoczyć.Jak taki silnik był obciążony, zużywał mniej więcej tyle ile wynikało z obliczeń.

Nie zmienia to faktu, że trochę męczysz kota. Etyczny aspekt rozumiem, ale warto by było do tego podejść praktycznie (z punktu widzenia codziennej eksploatacji). I tutaj mamy mały problem. Nie jestem w stanie wygenerować takiego zużycia na jakimkolwiek dłuższym odcinku. Jazda ponad 200km/h non stop nie jest możliwa nawet na autostradzie - co chwila trzeba zwolnić (ludzie się wyprzedzają, łuk lub wznios jest za duży i nie widać co się znajduje na drodze). Jedynie co mi przychodzi do głowy to zimny start i jazda pod stromą górkę. Nawet jazda w dużym korku przez godzinę nie dawała takich rezultatów.

Ja staram się zawsze pisać jakie były warunki eksploatacji, coby ludzie mogli sobie ekstrapolować mniej więcej czy ich warunki są gorsze, czy nie. Podzieliłem się również maksymalnym zużyciem jakie zaobserwowałem na rzeczywistym odcinku (jadać godzinę przez miasto w bardzo dużym korku). Myślę, że przypadki ekstremalne niewiele wnoszą (pomijając aspekt humorystyczny).

Doświadczeń z lawetami/przyczepami nie mam. Jedyne co wg. mnie ma sens to test w praktyce i podanie w jakich warunkach był przeprowadzony.

Offline tiguan220

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #135 dnia: 01 - Marca - 2018 - 14:41:07 »
Po przejechaniu 5tys km spalanie średnie mam 10,5l, natomiast maksymalnie jadąc autostradą ok 200km z prędkością 160-180 spalanie wyszło 15 i to jest max jaki uzyskałem z jednego odcinka.
Krótkie trasy po kilkanaście kilometrów droga krajowa + miasto dynamiczna jazda max 13l. Natomiast minimalnie jadąc przepisowo drogi lokalne 8l.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #136 dnia: 01 - Marca - 2018 - 15:10:33 »
Jedyne co wg. mnie ma sens to test w praktyce i podanie w jakich warunkach był przeprowadzony.
A jak do kompletu wynik podawany nie dotyczyłby odcinka 100-200 km a 10-20 km tak jak najczęściej większość pokonuje na typowe dojazdy dom-praca-dom to byłoby bardziej wiarygodną podpowiedzią na apetyt takiego pojazdu .Średnia z dłuższego odcinka wliczając trasy szybkiego ruchu z włączonym "eko " czy tempomacie zaniża znacznie średnią z rzeczywistego spalania .Jazda autostradą nawet z prędkością 120-140km/h nie wykorzystuje wcale dużo mocy silnika .Producent podaje wynik z min spalania (najczęściej naginany ciężki do osiągnięcia ),podaje średni i skrzętnie przemilcza max spalania dla danej jednostki napędowej (by nie odstraszyć potencjalnego klienta ).
Dziwne jest to że nawet " złapany "klient ma niesamowite problemy by powiedzieć jaki ma max apetyt jego jednostka .Większość kupując wóz sprawdza dokładnie lakier,spasowanie elementów,wyposażenie itd a nikt nie wnika czy kupiony pojazd posiada parametry silnika za które zapłacił .Nikt nie pokusił się by sprawdzić czy przyspieszenie jest takie jakie podaje producent (przynajmniej zbliżone do deklarowanych wartości) ,czy pojazd posiada taką moc za jaką zapłacił .A jeśli ktoś to zrobił to fajnie byłoby się podzielić tego typu informacją chociażby w formie wyniku spalania z jazdy z wykorzystaniem mocy drzemiącej pod maską .
I nie chodzi mi o średnią z 100 km gdzie silnik mógłby tego nie wytrzymać, a z 1-5 km za to z intensywnie wykorzystaną mocą która pokaże prawdziwy apetyt takiej jednostki .     

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #137 dnia: 02 - Marca - 2018 - 06:31:46 »
Natomiast dynamiczna jazda od świateł do świateł i ruszanie z butem w podłodze to spalanie spokojnie w okolicach 15l (2.0TSI 220KM).
Te 15 l to taki żart ?.Tyle to mają przepału przy wcale nie tak agresywnej jeździe a i tak nikt się nie chwali tego typu informacją/ fotką.
Jazda po mieście to wieczne hamowanie i ruszanie a jeśli ktoś lubi dynamiczną jazdę to i przepał będzie spory .Jazda w dużej aglomeracji to najczęściej krótkie odcinki nie takie po 100-200km a po 5-10 i to nie z wykorzystaniem pełnej mocy silnika (bo nie ma gdzie pohasać ).Jadąc grzecznie z całym tłumem z podobnymi prędkościami jak większość w towarzystwie w śród aut jadących obok są takie co mają 50-70KM i one też nie jadą z wykorzystaniem pełnej mocy. Zamieszczane fotki ze średniego spalania w pokrewnym temacie mogą przybliżyć realne spalanie z wykorzystaniem najwyżej 1/4 tego co drzemie pod maską ( takiego stylu jazdy emeryta po zawale ) .I tego typu informacją wszyscy chętnie /bez problemu się dzielą zamieszczając zdjęcia ze swojego średniego spalania .Brak natomiast fotki z jazdy z wykorzystaniem chociażby 70% tego co jest pod maską .       

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #138 dnia: 02 - Marca - 2018 - 09:26:09 »
@Gulasz jak ktoś napisze że mu samochód spalił 100 l /100 km to będziesz usatysfakcjonowany?

red@tapatalk

Offline arekp

« Odpowiedź #139 dnia: 02 - Marca - 2018 - 10:46:00 »
@Gulasz jak ktoś napisze że mu samochód spalił 100 l /100 km to będziesz usatysfakcjonowany?

Nie będzie bez dowodów ;-) Tyle osób mu już napisało w kilku wątkach, że nie kupiliśmy aut do katowania, a że przy okazyjnym "dla zabawy" nadal to jest na zadawalającym poziomie ... a on nic, beton.

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #140 dnia: 02 - Marca - 2018 - 12:17:47 »
@Gulasz
Naprawdę 15l, przecież tu jest 220KM to musi spalić, myślałeś że w 10 się zamknie przy korzystaniu z wszystkich koni drzemiących pod maską?

Offline Rocko

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #141 dnia: 02 - Marca - 2018 - 17:04:01 »
On się nie spodziewa, on jest tego pewien tylko czeka na dowód

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #142 dnia: 02 - Marca - 2018 - 18:04:59 »
Panowie jesteście w delikatnym błędzie moja ciekawość odnośnie max spalania którą tak drążę jest spowodowana ekonomią .Już wyjaśniam dla wszystkich tak mocno zaciekawionych (knujących niemal spisek o trolowaniu ) .Chodzi mi po głowie zakup Q7 ale nie mam zamiaru zostawić w nim orginalnej jednostki napędowej (nawet jakby była nówka sztuka i do tego pozłacana i tak zostanie wymieniona ).Chodzi mi po głowie zamontowanie serduszka 1.9 TDI naturalnie po mojej modyfikacji (tak by autko normalnie jeździło z okrojoną elektroniką na max ) lub wrzucić nową jednostkę bez kombinowania (tak jak wyszła fabrycznie i siedzi np.w tigu )Z racji tego że silnik będzie posiadał znacznie mniejszą pojemność będzie musiał się więcej napocić w targaniu tak dużego kawałka żelaza .Jako że mam wynik max spalania z takiego 1.9 tdi (naturalnie po mojej modyfikacji ) który siedzi w (nie lekkiej  budzie ) touarega to do porównania co jest bardziej ekonomiczne brakuje mi wyniku max spalania z takiej nowej jednostki (bez przerabiania i kombinowania ).Może po przeczytaniu tego kawałka mojej wypowiedzi będzie jasne dla czego tak drążę temat .Wybiegając w przód na ewentualne komentarze o słuszności takiej przeróbki prosiłbym sobie darować ( domyślam się w jakim będą kierunku ) a jako że silnik będzie miał co targać to max spalanie jest przynajmniej dla mnie dość istotne . Czy bardziej ekonomicznie wyjdzie rzeźbić 1.9 starszej generacji czy przemóc się i pójść w nowszą jednostkę (z elektroniką której nie cierpię ).Ile pali na max taki tig naturalnie w wersji ON ?   

Offline arekp

« Odpowiedź #143 dnia: 02 - Marca - 2018 - 18:25:18 »
Nie wierzę, doczekałem się sensownego postu od Gulasza! Dziękuję.

PS sprawdziłem sobie jakiś czas temu historię Twoich postów, i muszę przyznać że masz pojechane pomysły - ale znam kilku co wiedzą jak użyć młota i palnika i że różne pomysły mają. Obecnie przedstawionym, przesunąłeś jednak granicę ;-)

Offline tomciolek

• VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CAWA
  • Moc: 170 KM
« Odpowiedź #144 dnia: 02 - Marca - 2018 - 18:38:37 »
Panowie jesteście w delikatnym błędzie moja ciekawość odnośnie max spalania którą tak drążę jest spowodowana ekonomią .Już wyjaśniam dla wszystkich tak mocno zaciekawionych (knujących niemal spisek o trolowaniu ) .Chodzi mi po głowie zakup Q7 ale nie mam zamiaru zostawić w nim orginalnej jednostki napędowej (nawet jakby była nówka sztuka i do tego pozłacana i tak zostanie wymieniona ).Chodzi mi po głowie zamontowanie serduszka 1.9 TDI naturalnie po mojej modyfikacji (tak by autko normalnie jeździło z okrojoną elektroniką na max ) lub wrzucić nową jednostkę bez kombinowania (tak jak wyszła fabrycznie i siedzi np.w tigu )Z racji tego że silnik będzie posiadał znacznie mniejszą pojemność będzie musiał się więcej napocić w targaniu tak dużego kawałka żelaza .Jako że mam wynik max spalania z takiego 1.9 tdi (naturalnie po mojej modyfikacji ) który siedzi w (nie lekkiej  budzie ) touarega to do porównania co jest bardziej ekonomiczne brakuje mi wyniku max spalania z takiej nowej jednostki (bez przerabiania i kombinowania ).Może po przeczytaniu tego kawałka mojej wypowiedzi będzie jasne dla czego tak drążę temat .Wybiegając w przód na ewentualne komentarze o słuszności takiej przeróbki prosiłbym sobie darować ( domyślam się w jakim będą kierunku ) a jako że silnik będzie miał co targać to max spalanie jest przynajmniej dla mnie dość istotne . Czy bardziej ekonomicznie wyjdzie rzeźbić 1.9 starszej generacji czy przemóc się i pójść w nowszą jednostkę (z elektroniką której nie cierpię ).Ile pali na max taki tig naturalnie w wersji ON ?   

Trochę bezsensowne pytanie...Jak chcesz sprawdzić max spalanie to zatankuj do pełna i wyjeździj cały bak jadąc tylko na jedynce :) jak to zrobili kiedyś w Top Gear :) Generalnie temat spalania jest cieżki, o sredniej z trasy mozna jeszcze porozmawiać (roznice miedzy roznymi kierowcami moga byc niewielkie) ale z max spalaniem to juz nie za bardzo. Bo jeden mogl palowac auto na trasie a drugi mogl ciagnac 2 tony, a trzeci może powiedziec ze i tak nie jest to maks jaki sie da wycisnac bo ciagnal 2 tony pod górke i jechał cały czas na jedynce, a i tak czwarty sie wtraci i powie ze nikt nie sprawdzil ile spali gdy sie poaciągnie wiecej niż można :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #145 dnia: 02 - Marca - 2018 - 21:38:43 »
Generalnie temat spalania jest cieżki, o sredniej z trasy mozna jeszcze porozmawiać
Ciężki to mało powiedziane (patrząc na całą dyskusję ) .Co mi po średniej ze spalania ? Silnik będzie w innym pojeździe ,inna masa, inne opory toczenia ,inna średnica kół itd. więc i inny apetyt na paliwo .Potrzebuję informację o max spalaniu lub chociaż taką z wykorzystaniem 70% możliwości danej jednostki .

Max 5l przy pełnym przepale, ale raczej 1.9TDI zamontuj bo wydaje mi się, że spali 4,9.
To dobrze że się wydaje .Ja wolałbym jednak konkrety a nie przeczucia .

Podziękował: tiguan220

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #146 dnia: 03 - Marca - 2018 - 23:58:28 »
Kolego @Gulasz twoje ciągłe pytania w tym temacie stają się mocno upierdliwe.

Nikt z użytkowników nie ,,katuje" nowego auta bo tak te kilku miesięczne auta można nazwać.
Po pierwsze użytkownicy udzielili wyczerpujących wypowiedzi w miarę swoich możliwości. Są to nowe auta i nie jeździ się nimi na opór z wciśniętym pedałem gazu na każdym biegu.
Po drugie nie da się tego legalnie sprawdzić na drodze ponieważ obowiązują odpowiednie przepisy za co są fajne mandaty.
Po trzecie jeśli już tak bardzo chcesz to sprawdzić i być pewien to umów się w salonie VW na jazdę testową tym modelem Vw Tiguan i wtedy to sprawdzisz oczywiście w takiej sytuacji zapraszam na tor nie na drogi publiczne.

Dalsze tworzenie przez Ciebie Of Top-ów będzie ,,solidnie nagrodzone".

Podziękował: Rocko

Offline Kabe

« Odpowiedź #147 dnia: 06 - Marca - 2018 - 13:26:21 »
oto moje średnie spalanie od odbioru samochodu. Jazda głownie w korkach.
Wedlug moich doświadczeń, spalanie po przejechaniu ~4tys. km zauważalnie maleje.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #148 dnia: 12 - Marca - 2018 - 20:16:37 »
Powyższa fotka ma na celu ukazanie apetytu na paliwo danej jednostki ?Nie przeczę że da się wykonać jeszcze lepszy wynik .Jednak nie ukazuje on realnego spalania z wykorzystaniem dostępnej mocy silnika.
Bardziej obrazowo np. fiatem 126 p też da się rozpędzić do prędkości pokazanej na fotce a fabrycznie posiadał szaleńcze 20 KM .Wszelkiego rodzaju małe autka z silniczkami 1.0 -1.3 też bez problemu wykonają podobny wynik średniej prędkości na danym dystansie a ich moc nie przekracza 50 KM.Pojazd do utrzymania stałej prędkości nie musi wykorzystywać tyle mocy co do rozpędzenia . Zamieszczenie fotki z krótkiego odcinka przedstawiłoby zupełnie inne wyniki ze spalania .
Czy te cudowne komputerki mają jakiś problem z pokazaniem średniego spalania np. z 5 -10 km (czy może to jednak niechęć właścicieli by podzielić się tego typu informacją ) ::)   

Dodano:  12 - Marca - 2018  -  20:29:05
Wszystkich których drażni dyskusja odnośnie spalania z mojej strony przepraszam ale chcę udowodnić że zamieszczane fotki ze średniego spalania mogą nie jednego nowonabywcę wprowadzić w błąd .Zamieszczane chętnie wyniki są do osiągnięcia przy specyficznym stylu jazdy (na pewno nie z wykorzystaniem dostępnej mocy silnika ).

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #149 dnia: 13 - Marca - 2018 - 07:02:41 »
Powyższa fotka ma na celu ukazanie apetytu na paliwo danej jednostki ?Nie przeczę że da się wykonać jeszcze lepszy wynik .Jednak nie ukazuje on realnego spalania z wykorzystaniem dostępnej mocy silnika.
Nie wiesz chyba o czym piszesz. Napisz coś ciekawego a nie tylko prowokujesz i obrażasz użytkowników tego forum.

Tagi wątku: