Proponowana druga część testu jest raczej zbędna bo nie będzie miała wielkiego wpływu na spalanie ( nie będą to drastycznie duże różnice ) a jedynie na czasy przyspieszenia /pokonania dystansu .
Nie każdy posiada też hak ,przyczepę,jak i zawartość na nią by była waga o której wspominasz (co może stanowić problem ).
Na jaki wynik w spalaniu można liczyć jeśli tig ma służyć jako pojazd do ciągnięcia lawety z pojazdem na niej (typowe wypady po auto na DE )Czy będą to okolice 10 l/100km ,15 l/100km czy może 20l/100km będzie mało .
to jest bardzo optymalny przedział spalania
bez problemu w 8 litrach się zmieścisz,
Jedyne co wg. mnie ma sens to test w praktyce i podanie w jakich warunkach był przeprowadzony.
Natomiast dynamiczna jazda od świateł do świateł i ruszanie z butem w podłodze to spalanie spokojnie w okolicach 15l (2.0TSI 220KM).
@Gulasz jak ktoś napisze że mu samochód spalił 100 l /100 km to będziesz usatysfakcjonowany?
Panowie jesteście w delikatnym błędzie moja ciekawość odnośnie max spalania którą tak drążę jest spowodowana ekonomią .Już wyjaśniam dla wszystkich tak mocno zaciekawionych (knujących niemal spisek o trolowaniu ) .Chodzi mi po głowie zakup Q7 ale nie mam zamiaru zostawić w nim orginalnej jednostki napędowej (nawet jakby była nówka sztuka i do tego pozłacana i tak zostanie wymieniona ).Chodzi mi po głowie zamontowanie serduszka 1.9 TDI naturalnie po mojej modyfikacji (tak by autko normalnie jeździło z okrojoną elektroniką na max ) lub wrzucić nową jednostkę bez kombinowania (tak jak wyszła fabrycznie i siedzi np.w tigu )Z racji tego że silnik będzie posiadał znacznie mniejszą pojemność będzie musiał się więcej napocić w targaniu tak dużego kawałka żelaza .Jako że mam wynik max spalania z takiego 1.9 tdi (naturalnie po mojej modyfikacji ) który siedzi w (nie lekkiej budzie ) touarega to do porównania co jest bardziej ekonomiczne brakuje mi wyniku max spalania z takiej nowej jednostki (bez przerabiania i kombinowania ).Może po przeczytaniu tego kawałka mojej wypowiedzi będzie jasne dla czego tak drążę temat .Wybiegając w przód na ewentualne komentarze o słuszności takiej przeróbki prosiłbym sobie darować ( domyślam się w jakim będą kierunku ) a jako że silnik będzie miał co targać to max spalanie jest przynajmniej dla mnie dość istotne . Czy bardziej ekonomicznie wyjdzie rzeźbić 1.9 starszej generacji czy przemóc się i pójść w nowszą jednostkę (z elektroniką której nie cierpię ).Ile pali na max taki tig naturalnie w wersji ON ?
Generalnie temat spalania jest cieżki, o sredniej z trasy mozna jeszcze porozmawiać
Max 5l przy pełnym przepale, ale raczej 1.9TDI zamontuj bo wydaje mi się, że spali 4,9.
oto moje średnie spalanie od odbioru samochodu. Jazda głownie w korkach.
Powyższa fotka ma na celu ukazanie apetytu na paliwo danej jednostki ?Nie przeczę że da się wykonać jeszcze lepszy wynik .Jednak nie ukazuje on realnego spalania z wykorzystaniem dostępnej mocy silnika.