Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II  (Przeczytany 123131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II
« Odpowiedź #50 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 13:41:35 »
Zwróć uwagę na opony jakie są w 18 a jakie w 19... 235/50 r18 vs 235/50 r19

Średnica opony   18" 693 mm (27.3'')  VS   19" 719 mm (28.3'') czyli daje nam 26 mm (3.8%) "więcej" opony

Czyli powinno być bardziej komfortowo

DCC mam w golfie i jest mega komfortowe ale wydaje mi sie ze fabryczne jest w tigu na tyle ok, że chyba nie jest aż niezbędne

Gdyby coś to sie potem dołozy w trakcie użytkowania ;)

Napiszcie mi jeszcze jak wytłumienie wnetrza? macie porownanie do jakis innych aut?

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #51 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 15:30:12 »
Ok. tłumaczę z polskiego na nasze:
Zawieszenie z DCC w Tiguanie nawet na kołach 20" i oponie 255/40R20 jest w ustawieniu DCC Comfort, bardzo komfortowe nawet na kostce, czy "trelince" bardzo starej i nierównej, czy na drodze dziurawej i połatanej. O komforcie jazdy na autostradzie czy o pewności jazdy na szybkich łukach np. na Zakopiance w ustawieniu DCC Sport, nawet nie wspominając.
Dla mnie jednym slowem - rewelacja!
A co do wrażeń znajomych - to może rzeczywiście za bardzo streściłem - już wyjaśniam: nikt nie mógł uwierzyć, że można mieć tak duży komfort resorowania na takich wielkich kołach. Dlatego po przejażdżce zbierali szczęki z wrażenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojo

« Odpowiedź #52 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 15:35:57 »
Nie jest najgorzej, ale d* nie urywa. Znów, porównuję do Audi.

Skoro tak piszesz to jest średnio. Mnie urzekło to w Q3 gdzie było bardzo cicho

Dodano:  21 - Stycznia - 2024  -  18:42:08
Ja też dlatego biore poprawke raczej wlasnie w drugą strone ;)

Patrze i patrze... DCC kosztuje ponad 4K a biorac części z allegro wychodzi jakies 2 tys

:)

Offline Robert_em

« Odpowiedź #53 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 15:53:58 »
W zeszłym roku było po 3400 około, ale 4k też bym dał - warto. A co do części z Allegro, to nie uwzględniają sterowania zdaje się...

Offline arekp

« Odpowiedź #54 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 15:57:22 »
A co do części z Allegro, to nie uwzględniają sterowania zdaje się...

To się akurat bez problemu da dokodować. Jak ktoś już robi retrofit, to wie jak poradzić sobie ze sterownikiem i menu w radiu.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #55 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 15:59:13 »
Arekp nie bywasz czasem w środkowej Polsce? Chetnie bym skorzystał z Twoich usług, w temacie komfortowego dachu

Offline wojo

« Odpowiedź #56 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 16:34:47 »
Sterownik kosztuje ok 100zł :) na prawde mocno sie zastanawiam - sterowniki te same co we wszystkich skodach i VW, mozliwe ze tez amortyzatory te same co w passacie?

Wszystko do ogarniecia. Wielokrotnie rezałem praktycznie wszystko w audi i vw wiec mysle ze do ogarniecia

Gdyby ktoś chciał jakiejś pomocy w kodowaniu to w okolicach W-wy zapraszam :)

Offline Wito1985

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #57 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 18:17:32 »
Ja zrezygnowałem z zamówionego Kodiaqa na rzecz Tiguana i myślę, że nie będę żałował..

Offline wojo

« Odpowiedź #58 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 23:20:37 »
Czym to było spowodowane? Kodiak troche jest lepszy (głównie pod wzgledem ilosci miejsca) gdyby nie fakt ze na ten rok nie ma mozliwosci zamowienia kodiaka i nie dawali praktycznie zadnego rabatu to odpuscilem całkowicie

Offline Wito1985

« Odpowiedź #59 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 13:10:43 »
Stwierdziłem, że takie duże auto nie jest mi potrzebne i jak sam wspomniałeś liche rabaty w porównaniu do Tiguana skłoniły mnie to zmiany auta..i tiguan bardziej mi się podoba..:)

Offline wojo

« Odpowiedź #60 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 00:00:21 »
Panowie, czy ktoś z was miał porównanie odnośnie komfortu... 19" vs 18?

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #61 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 00:44:07 »
Stwierdziłem, że takie duże auto nie jest mi potrzebne i jak sam wspomniałeś liche rabaty w porównaniu do Tiguana skłoniły mnie to zmiany auta..i tiguan bardziej mi się podoba..

U mnie wielkość auta była podobnie bardzo ważnym punktem, auto wielkości Seat Ateca było dla mnie za małe. Natomiast wielkość Skody Kodiaq była już za duża w szczególności chodzi o długość auta (tak są osoby dla których istnieją za duże samochody, dla mnie kompaktowość na codzień jest kluczowa).
Pomijam oczywiście różnice w jakości wykończenia konkretnych aut, bo odnoszę się tylko do ich wierności na powyższych przykładach.
Odrębna sprawa to jakość wykończenia wnętrza, dostępność wyposażenia dodatkowego oraz oczywiście wygląd zewnętrzny.

Offline Wito1985

« Odpowiedź #62 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 10:51:30 »
Strasznie byłem napalony na Skodę właśnie dlatego, że jest taka duża ale później przemyślałem sprawę, że tak naprawdę większość czasu auto użytkuje sam i 2 razy w roku jadę gdzieś dalej z rodziną więc po co mi takie wielkie auto żeby się męczyć przy parkowaniu w mieście? Do tiguana też bez problemu się spakuję na wakacje a jednak Skoda powiedzmy sobie szczerze jest niżej pozycjonowana niż VW..

Offline wojo

« Odpowiedź #63 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 12:20:38 »
Byłem na chłodno raz jeszcze oglądać tiguana i przejechać się nim... trochę sztywno i mały bagażnik. Porównując do Kodiaka ktorym jechałem zaraz po Tiguanie jest jednak spora roznica. Skoda jest zestrojona zdecydowanie bardziej komfortowo i wielkosc miejsca tez jest na plus (dlatego moze zastanowic sie nad wersja allspace?) najgorsze jest to ze na Kodiaka mozna uzyskac 3-4% rabatu gdzie np na Superba juz 13

Ogólnie jakoś tak przyjemniej mi sie jednak jechało Kodiakiem (tylko problem jest z moca tego auta. Wersja ktora mialem do testow to 2.0 TDI 190 i to w ogole nie jechało)

Offline Wito1985

« Odpowiedź #64 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 12:59:13 »
Ja wybierając początkowo Kodiaqa byłem świecie przekonany, że VW wyjdzie mnie dużo drożej ale jak się później okazało po otrzymaniu rabatu w VW Tiguan wyszedł mnie korzystniej przy lepszym wyposażeniu niż Skoda..

Offline Kabe

« Odpowiedź #65 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 13:22:19 »
Ja już to zauważyłem kilka lat temu jak kupowałem Golfa 6 Variant to analogicznie skonfigurowana Octavia wychodziła jakieś 1-2 tys. PLN drożej :-)
To jest chyba celowe pozycjonowanie danej marki by auta ze słabszym wyposażeniem taniej wychodziły w Skodzie a te dobrze wyposażone mają atrakcyjną cenę w VW.

Offline klw

• Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #66 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 13:31:20 »
Mam pytanie do posiadaczy 1.4 TSI 150 KM FWD. W wersji Highline jest opcja dodatkowego wyposażenia:

Cytuj (zaznaczone)
Wybór profilu jazdy - 750 zł
- możliwość wyboru trybu jazdy: COMFORT, SPORT, ECO, INDIVIDUAL

Warto to wybrać? Przy 4x4 lub DCC to oczywiście ma sens, ale przy FWD i standardowym zawieszeniu? ::)

Offline Wito1985

« Odpowiedź #67 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 13:37:00 »
Faktycznie coś w tym jest ale jeszcze druga kwestia to wysokość rabatu gdzie na Tiguana dostałem 20tys a na Skodę 5tys..

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #68 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 13:38:37 »
Mechaniczne przysłony to raczej w golfie przed FL i w Skodzie Superb... w tigu i pasku oraz golfie fl masz elementy ruchome (soczewki) oraz wygaszanie ledów  - 2 osoby potwierdziły z serwisu VW

Te dwie osoby nie miały pojęcia o czym mówią. Miałem biksenony w Golfie 7 z 2012 a teraz mam LEDY TOP. Oba mają przesłony i soczewki. Nic tu nie się wygasza, chyba, że coś się zmieniło w RM 2018. Biksenony w Golfie były genialne i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony LEDami TOP - efekt jest praktycznie ten sam (zaletą jest to, ze lampy nie muszą być tak czyste jak w biksenonach, żeby nie oślepiać).

Ja też bym wybrał Tiga drugi raz. Mam praktycznie całe wyposażenie (oprócz R-Line w środku i webasto). Wyrzuciłbym podgrzewaną szybę (użyłem może dwa razy bo pracuje z domu i mam garaż - wycieraczki mam zawsze na auto wiec i tak mi poskrobią zwykle po lodzie zanim się zorientuję, że się uruchomiły). Szyba tłumi też sygnały z pilotów do bram, co jest ciut irytujące. Druga rzecz która bym wyrzucił to Media Control - praktycznie nie korzystam z drugiego USB a cele wysyłam Car-Netem. Dyskusyjne jest gniazdo 230V (z latarki korzystam). Resztę bym zostawił.

DCC jest mega fajne, zwłaszcza z dużymi oponami. Nie mogłem uwierzyć, że przy tej masie i tak dużych laczkach jest tak dobrze. Standard był dla mnie za twardy. W ustawieniu komfort na 20'' i ciśnieniu komfortowym charakterystyka bardzo mi odpowiada. Istotna jest nie twardość per se ale właśnie jak auto zachowuje się na wybojach. Wytłumienie jest dobre, ale słychać powietrze przechodzące między autem a lusterkami (wyraźnie od 120km/h chociaż ja już słyszę od 60 lekki szum). W Golfie 7 było ciszej przy wyższych prędkościach, głośniej przy niższych. Laczki 20 są wyraźnie głośniejsze od zimówek 19 cali.

Ten ekonomiczny TSI to modyfikacja 2.0 TSI 180KM - ma również cykl Milera, więc pali mniej. Z opisy wynika, że wprowadzono kolejne zmiany więc spalanie może będzie ciut niższe, ale na jakieś wielkie różnice bym nie liczył.

Ja kamerę miałem w poprzednim aucie Golfie 6 Variant którym jeździłem przez 7 lat więc było to dla mnie wyposażenie obowiązkowe. Natomiast w kontekście systemu automatycznego parkowania to dla mnie bardzo dużą wartością są boczne czujniki parkowania które pokazują odległość od aut/przeszkód z boku lub przy przejazdach przez jakieś bramy lub inne ciasne miejsca. Dla mnie obecnie "Must Be"

Tiguan ma pokrycie czujnikami 360 stopni ale w dwóch półsferach z przodu i tyłu (po 180 stopni, chyba, że targasz przyczepę). Boki nie mają czujników. To co widzisz na Infotainment, to aproksymacja na podstawie czujników parkowania oraz obrotów i stopnia skręcenia kół. Niestety system jest trochę za bardzo agresywny jak dla mnie (obiekty są najczęściej dalej niż on pokazuje, jak auto skręca). No chyba że pisałeś o tych czujnikach z przodu i tyłu patrzących na boki.

Kamera w Tiguanie niestety ma spryskiwacz (nie chowa się jak np. w Golfie 7).  Spryskiwacz jest skuteczny ale zimą kamera czestjest brudna, więc zawsze trzeba go użyć więc tracisz tę sekundę/dwie zanim zaczniesz cofać. Poza zimą jest ok.

Offline wojo

« Odpowiedź #69 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 13:58:34 »
Tylko pytanie czy juz w RM 2018 jest ten poprawiony silnik 2.0 TSI z cyklem Millera?

Odnośnie DCC niestety już budżet na to nie pozwolił, ale nie bede pewnie zbyt długo czekał i zamontuje chwile po odbiorze auta :) wychodzi to sporo taniej. Boje sie ze na 19 może być kiepsko na seryjnym zawieszeniu natomiast przy DCC (demowka) bardzo głosno pracowało zawieszenie na nierownosciach

Offline Kabe

« Odpowiedź #70 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 14:45:03 »
Tiguan ma pokrycie czujnikami 360 stopni ale w dwóch półsferach z przodu i tyłu (po 180 stopni, chyba, że targasz przyczepę). Boki nie mają czujników. To co widzisz na Infotainment, to aproksymacja na podstawie czujników parkowania oraz obrotów i stopnia skręcenia kół. Niestety system jest trochę za bardzo agresywny jak dla mnie (obiekty są najczęściej dalej niż on pokazuje, jak auto skręca). No chyba że pisałeś o tych czujnikach z przodu i tyłu patrzących na boki.

Kamera w Tiguanie niestety ma spryskiwacz (nie chowa się jak np. w Golfie 7).  Spryskiwacz jest skuteczny ale zimą kamera czestjest brudna, więc zawsze trzeba go użyć więc tracisz tę sekundę/dwie zanim zaczniesz cofać. Poza zimą jest ok.

Tak mam na myśli te dodatkowe boczne czujniki od systemu automatycznego parkowania Park Assist, bez nich auto nie pokazuje odległości przeszkody z lewego i prawego boku od auta. Fakt że na ekranie jest aproksymacja 4 czujników z każdego boku a faktycznie są po 2, pokazują one odległość w trakcie przejeżdżania obok przeszkody/auta. Dla mnie to pomocne ułatwienie.

Jak dla mnie spryskiwacz przy kamerze to bardzo duże udogodnienie, w Golfie 6 Variant kamera nie była chowana i zawsze jak wkładałem coś do bagażnika to przecierałem ją palcem, a teraz mam od tego spryskiwacz który co ciekawe sprawdza się.

Podziękował: rk

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #71 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 16:21:25 »
Jeśli nie masz dcc lub 4x4 ta opcja nie powinna była być aktywna. Nie masz czego wybrać.

Offline klw

« Odpowiedź #72 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 16:28:23 »
To musiałby być spory błąd w konfiguratorze na stronie, jak i u dealera. Wydaje mi się, że jednak taka opcja istnieje...

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #73 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 16:34:46 »
Zapytaj w takim razie w salonie do czego służy ta opcja. Jeśli oczywiście nie masz dcc i trybu 4x4. Chyba, że ustawień np. samej skrzyni jeśli wybierasz np. sport? Ale to nie miałoby sensu.

Offline klw

« Odpowiedź #74 dnia: 17 - Czerwca - 2017 - 16:39:00 »
W salonie nie dostałem sensownej odpowiedzi tylko gdybanie, stąd pytam na forum.

Tagi wątku: