Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II  (Przeczytany 123241 razy)

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II
« Odpowiedź #150 dnia: 11 - Marca - 2018 - 18:31:52 »
Oczywiście cała dzisiejsza nowoczesna elektronika w autach pomaga i w niektórych przypadkach auta napędzane na jedną oś dorównują autom z napędem na 4 koła. Ale jednak w wielu systuacjach auta z napędem na 4 koła poruszają się o wiele sprawniej i przez to dużo bezpieczniej.
Jeśli to ma być jazda w większości po mieście, czasami drogi szybkiego ruchu, w dzień, gdy jest sucho i bez agresywnej jazdy to napęd na jedną oś wystarczy. :)
Ale jeśli jeździsz po bezdrożach, po mokrych i śliskich górskich drogach, często po powierzchniach o różnej przyczepnosci i w trudnych warunkach atmosferycznych, bardziej agresywnie to nie wyobrażam sobie jazdy bez napędu na 4 kółka. Jakikolwiek by on był zawsze będzie lepszy niż napęd na jedną oś.

Offline wojtek.vw

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #151 dnia: 11 - Marca - 2018 - 20:11:56 »
Może mnie zbesztacie, może nie... ;)
Przez lata jeździłem Focusem MKI 1,8 benzyna 115KM. Później równolegle jeździłem Kugą II 1,6EB FWD (bezyna) 150KM (gabaryty jak Tig, nawet wyższy od Tiga chyba o 7cm). Oboma samochodami jeździłem także w trasie załadowanymi. Nie widziałem jakiejś różnicy w zrywności przy wyprzedzaniu. Co prawda bardzo subiektywnie patrząc, to jakoś w Focusie się czułem o wiele lepiej. Lepiej mi się tam siedziało, prowadziło, także dźwięk silnika o wiele ładniejszy. Nawet przekaźnik kierunkowskazów jakoś miło pstrykał. :)

Od 5 miesięcy Tiguan II 1.4 TSI 150 KM FWD DSG.
Jeździ się tym samochodem o wiele wygodniej i przyjemniej niż Kugą. Co do przyspieszania nie widzę różnicy.
Jedynie co wnerwia, to opóźnienie automatu po depnięciu gazu (aaa, to ty jednak chcesz przyspieszać mocniej, no dooooobra i juuu - poszedł).
No ale to automat, nie manual. Po mieście super.
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #152 dnia: 11 - Marca - 2018 - 20:53:04 »
Co do przyspieszania nie widzę różnicy. Jedynie co wnerwia, to opóźnienie automatu po depnięciu gazu
Moje pierwsze zdanie po jeździe próbnej z automatem było, że jestem pewien że nie chcę w moim Tiguanie automatu. :-) Były jeszcze próby sprzedawcy że mogę przecież jeździć cały czas w trybie Sport :-) Dlatego wybrałem manual.
TSI 150KM FWD manual jest, wedlug mnie oczywiście, wystarczająco dynamiczny i mało spala. Automat, może nie na papierze, ale w odczuciach odbiera silnikowi dynamiki przy ruszaniu i prawie każdym przyspieszaniu, natomiast 4 Motion podwyższa spalanie, więc jeśli ktoś potrzebuje 4WD to trzeba mieć tego świadomość.

Offline KTF

• Wersja: Highline
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #153 dnia: 11 - Marca - 2018 - 22:39:53 »
Kolego czy możesz trochę rozszerzyć wątek, dlaczego nie chciałeś automatu?
Ja właśnie rozważam ten silnik z DSG i takim jechałem, ale nie miałem okazji wypróbować manuala.
Pozdrawiam.

Offline zibi1303

• Wersja: Comfortline
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #154 dnia: 11 - Marca - 2018 - 22:57:48 »
Jak to dlaczego, bo jest młody żądny wrażeń.... to normalne. Większość moich młodszych kolegów tak ma... Wraz z siwymi włosami zatęskni za automatem :). Ja już jestem w wieku że uważam automat za niezbędny. Opóźnienia w DSG są najmniejsze więc trzeba naprawdę mieszać wajchą aby jechać ekstremalnie. Inna sprawa że manuale VW uważane są za wzorowe.. :). Ja zamówiłem z DSG

Offline KTF

• Wersja: Highline
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #155 dnia: 12 - Marca - 2018 - 07:18:49 »
Z tymi usterkami to może być różnie, pewnie zależy jak się trafi, no i dochodzą problemy "wieku dziecięcego".
Ja z kolei jechałem kilkuletnią CRV, która co prawda miała już ponad 180 tys. km przejechane po polskich drogach, to plastiki w kokpicie trzeszczały strasznie.
No i niestety nie przekonuje mnie wnętrze CRV.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #156 dnia: 12 - Marca - 2018 - 09:16:35 »
ja bym w tej chwili się wstrzymał i poczekał na nową CRV 1,5 190kM. Mam tiga 1,4 CL i  silnik jest ok. ale ilość niepozornych niedomagań jest zatrważająca. Mam 11 letnią hondę civic i w porównaniu z VW to jest mistrzostwo świata, a tu co chwilę wizyta w serwisie, problemy niektóre bez rozwiązania.

Kiedy kupiłeś swego TIG'a, rozumiem że jesteś wnerwiony że nowe auto i ciągle coś niedomaga... :/ Trochę mnie zmartwiłeś... nie wiem co mnie czeka :/

Offline Kabe

« Odpowiedź #157 dnia: 12 - Marca - 2018 - 09:25:02 »
Kolego czy możesz trochę rozszerzyć wątek, dlaczego nie chciałeś automatu?
W mojej odpowiedzi jest cytat na który się wprost powołałem: "Jedynie co wnerwia, to opóźnienie automatu po depnięciu gazu (aaa, to ty jednak chcesz przyspieszać mocniej, no dooooobra i juuu - poszedł)."
Właśnie to opóźnienie jest akurat dla mnie nieakceptowalne, co również opisałem w swojej wypowiedz: "Automat, może nie na papierze, ale w odczuciach odbiera silnikowi dynamiki przy ruszaniu i prawie każdym przyspieszaniu".
Oczywiście nie musi to wszystkim przeszkadzać, dla mnie akurat dyskwalifikuje taką skrzynię. Jeśli mam za nią dopłacić ponad 9kPLN w stosunku do manuala i jeszcze być niezadowolonym to podziękuję.
Ważny jest również cel, przeznaczenie i okres na jaki kupujemy samochód. Ja akurat kupuje samochód jako osoba prywatna z myślą by jeździć nim jakieś 7-8 lat. Rocznie robię 22-25tys km, więc samochód po takim okresie będzie miał 180-200tys km. Znajome osoby z salonu VW podpowiedziały mi że samochód ze skrzynią DSG po takim przebiegu jest trudno sprzedawalny, co dla osoby prywatnej ma znaczenie.
Wiem, że większość z kupujących nowe auto prawdopodobnie bierze autko w leasing czy wynajem długoterminowy z okresem 3 lata, max 4 lata i te argumenty nie mają w ogóle zastosowania.

Jak to dlaczego, bo jest młody żądny wrażeń.... to normalne. Większość moich młodszych kolegów tak ma... Wraz z siwymi włosami zatęskni za automatem :). Ja już jestem w wieku że uważam automat za niezbędny. Opóźnienia w DSG są najmniejsze więc trzeba naprawdę mieszać wajchą aby jechać ekstremalnie. Inna sprawa że manuale VW uważane są za wzorowe..
Oj już nie jestem taki młody, a nad żądzą wrażeń raczej umiem zapanować, chodź kusi jak każdego ... dla zaspokojenia ciekawości podam że siwych włosów jest u mnie już wystarczająco dużo... Ale ten poziom rozmowy to raczej u psychologa proponuje, a nie w dziale motoryzacja :-)

Update:
Jeszcze jedno o czym zapomniałem, u mnie 80% przejechanych kilometrów to trasy poza miastem jednak, więc miasto to 20%, no max 25% to również zmniejszyło parcie na automat. 

Offline ryba

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #158 dnia: 12 - Marca - 2018 - 09:49:35 »
razo, miałem silnik 1.4 TSI w Golfie VII, gdzie sprawował się naprawdę przyzwoicie. Nie mówię oczywiście o sportowej jeździe, tylko o sprawnym poruszaniu się na codzień. Co prawda Tiguan będzie cięższy 100-150kg, ale myślę że i tak da radę. Zdarzały mi się wypady Golfem załadowanym czterema osobami z pełnym bagażnikiem, i w dalszym ciągu dynamika była zadowalająca.

Dorzucę też krytyczną uwagę co do DSG. Sama skrzynia przełącza biegi bardzo szybko, ale program sterujący jest nastawiony na ekonomię i skrzynia dążyła do jazdy na jak najniższych obrotach, co w mojej opinii mocno ograniczało potencjał silnika. Nieraz musiałem wspomagać się trybem S albo łopatkami. Plus to wspomniane opóźnienie przy mocniejszym depnięciu gazu. Po 4 latach jazdy stwierdziłem że następne auto będzie w manualu.

A jeśli chodzi o napęd 4MOTION. Jeśli nie jeździsz w trudnym terenie, np górach, to wg mnie doskonale poradzisz sobie bez niego. A do dynamicznego ruszania to lepiej poćwiczyć sobie operowanie gazem ;)

Pozdr.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #159 dnia: 12 - Marca - 2018 - 10:11:17 »
Widzę, że trochę źle zostałem zrozumiany, ale mniejsza o to.
Mnie opóźnienie na automacie nie przeszkadza zupełnie, zwłaszcza że to co było kiedyś a teraz to niebo a ziemia. W starych Mercach można było liczyć barany zanim coś sie ruszyło z kopyta. Dziś to ułamek sekundy. Martwią mnie jednak sygnały że DSG padają po kilku tyś km. Jeśli to sie potwierdzi to będzie to mój ostatni VW. Wczoraj jechałem topową mazdą CX-5 z silnikiem 2.5l 192KM plus wszystkie gadżety, a w automacie oczywiście.
Wrażenia z jazdy bardzo dobre, dynamiczne auto spalające tyle co TIG 2.0 w mieście. Zaskoczyła mnie jakość materiałów i jakość wykończenia. Cały środek i nie tylko z przodu miękki, ale na dole i z tyłu miękko. Nieco twardziej na dole, ale nie chamsko. Niestety w mazdzie nie da się wiele zmieniać a i warunki finansowania powodują że zalety lecą do kosza albo się bierze topkę albo ubogą wersję. Zawieszenie bardzo miękkie , zbyt miękkie.
TIG dalej wygrywa, ale obawy rosną...

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #160 dnia: 12 - Marca - 2018 - 12:24:29 »
Nie napisalem o jednej rzeczy co mnie jeszcze wnerwia w DSG. Jak widze, ze (po miescie) ten silnik jedzie na 1200 obrotow, to chory jestem.
Jest co prawda tryb sport, ale mi najbardziej by pasowalo cos posrodku miedzy trybem normalnym a sportowym.

Ale to i tak lapiej niz bezstopniowa w Outlanderze. ;P Tam to (moim zdaniem) horror przy wyprzedzaniu.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #161 dnia: 12 - Marca - 2018 - 12:26:52 »
Tak ja już zamówiłem zwykły TID, ale jechałem Allspace i powiem że tam tył jest już twardy jak i dół od kolan, ale patent z ławką jest bardziej praktyczny w TIG. Nie mniej jak poprawią finansowanie to mazda będzie bardzo atrakcyjna

Offline Igorz

• Napęd: 4x4
« Odpowiedź #162 dnia: 12 - Marca - 2018 - 13:01:01 »
@ wojtek.vw - w 2.0 180KM max moment obrotowy mamy dostępny od 1500 obr/min więc to chyba ma sens, choć 6 bieg w DSG przy 60km/h na początku też mnie drażnił. Jednak nie ma co porównywać tego ze skrzynią manualną gdzie 6 się włącza przy wyższych prędkościach. Pytanie tylko czy właśnie z tego powodu skrzynie DSG nie dostają w d.. ale coś za coś, gdybyśmy chcieli trzymać wyższe obroty dla "zdrowotności"  silnika i skrzyni to spalanie byłoby zapewne dużo wyższe.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #163 dnia: 12 - Marca - 2018 - 14:27:50 »
Przed zamówieniem Tiguana Allspace oprócz zwykłym Tiguanem jeździłem jeszcze innymi i właśnie CX-5 spodobała mi się najbardziej:
  • Mazda CX-5 2.5 SKY-G 192KM 4x4 automat wersja SkyPassion
  • Jeep Compas 2.0 MULTIJET II 170KM 4X4 automat wersja Limited
  • Honda CR-V 2.0 i-VTEC 155 KM 4x4 automat wersja Executive
  • Toyota RAV-4 2.0 Valvematic 152 KM 4x4 automat Prestige
  • Mitsubishi Outlander 2.0 150KM 4x4 automat wersja Instyle Navi
Było to w zeszłym roku. Jako, że wcześniej jeździłem w większości autami VW i Jeep to teraz chciałem coś innego.
Nie było wtedy jeszcze dostępnego modelu Allspace i ze wszystkich testowanych aut najwięcej frajdy dawała mi CX-5. We wrześniu prawie ją kupiłem, niestety ktoś 3 dni wcześniej mój wybrany model (2.5 SKY-G 192 KM automat SkyPassion czarny + czarna skóra) zwinął mi sprzed nosa. Na kolejny musiałbym czekać 3-4 miesiące.
Chwilę później właśnie pojawił się model Allspace i po kilku jazdach próbnych zdecydowałem się jednak zamówić i poczekać na Tiga.
Co do CX-5 to wersja z białą skórą wygląda zarąbiście, ale przy jeździe w jeansach (niebieskich lub czarnych) to porażka. Jeździłem autem testowym właśnie z biała skórą, które miało na liczniku ok. 1000 km, a podłokietniki w drzwiach i siedzenia szczególnie na brzegach wyglądały masakrycznie - były po prostu brudne. Oczywiście można zakonserwować i później raz na tydzień lub dwa czyścić specjalnymi preparatami, albo nie używać jeansów. :) Skóra naturalna jest praktycznie tylko na siedzisku i oparciu, reszta to ekologiczna - boki, tył foteli, podłokietnik oraz podłokietniki i tapicerka drzwi to skóra ekologiczna.
Silnik fajny, przyspieszenie też całkiem niezłe, ale to wycie na wyższych obrotach masakra - co prawda zdecydowanie lepiej niż np. w RAV4 :)
System MZD też tragedia - o nawigacji można zapomnieć (sami sprzedawcy to podkreślają), bez Carplay i Android Auto.
Niestety brak możliwości dopasowania wyposażenia pod klienta - np. w najwyższej wersji wyposażenia można wziąć tylko 20" felgi - fajnie to wygląda, ale dla mnie mało praktyczne i niepotrzebne.
Brak specjalnych rabatów - mazda akurat ma cel sprzedać w roku określoną ilość aut i nie mają z tym problemu, więc nie dają dużych rabatów.
Dodatkowo strasznie drogi serwis i brak pakietów serwisowych.

Podsumowując ze wszystkich testowanych brałem jedynie pod uwagę CX-5 i Tiguana Allspace, który wygrał. :)
CX-5 to nawet fajne autko, ale ja wybrałem Tiguana Allspace i mimo, że go jeszcze nie mam, ale przejeździłem testowym modelem kilka weekendów to na razie nie żałuję - prawie wszystko mi pasuje i jest na swoim miejscu, dynamika jazdy świetna, tryb offroad zadowalający - nie omieszkałem sprawdzić auta na bezdrożach i głębokim śniegu.
CX-5 nie mogłem sprawdzić na bezdrożach - sprzedawca bał się zjechać z asfaltu choć nalegałem, a auta nie można było użyczyć na weekend - podobno taka polityka firmy.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #164 dnia: 12 - Marca - 2018 - 14:34:10 »
No cóż raczej sporo racji mają. Jak się komuś wydaje że z napędem 4x4 może wszystko to już sam stawia się do narożnika...
Z resztą trzeba tu rozróżnić dwie rzeczy:
1. Jazda po mieście i po drogach asfaltowych w różnych warunkach atmosferycznych i tu zgadzam się z autorami artykułu. 4x4  nie jest panaceum.
2. Jazda w terenie = jazda raczej powolna po przeróżnych nawierzchniach i tu raczej 4x4 jest panaceum na problemy....

Na koniec jednak troszkę chyba autorzy zbyt mocno przerysowali nieprzydatność 4x4 w mieście, ale to moje zdanie

Offline daniels81

« Odpowiedź #165 dnia: 12 - Marca - 2018 - 15:41:53 »
1.4 TSI DSG FWD- polecam, żwawy sinik, skrzynia czasami przemuli ale jest jest to jakos bardzo meczace, jak chce szybko ruszyc ze swiatel to wbijam sport, zazwyczaj i tak wszyscy zostaja w tyle...Nie jest to najoszczedniejszy silnik ale jak na 1.4 to radzi sobie zaskakujaco dobrze

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #166 dnia: 13 - Marca - 2018 - 16:23:45 »
Mam rozwiązanie - nie czytaj żadnego forum, to będziesz mniej doszukiwał się pierdół i będziesz szczęśliwszy, ja tak zrobiłem już z Qashqajem i jakoś o dziwo od roku nic się nie psuje, nic nie szumi i nie stuka, nie skrzypi i w ogóle... Tutaj też chyba zrezygnuję bo ciężko, a auto jest bardzo dobre i wygodne i mam 35 tys. i w sumie to żadnej "poważnej" awarii.
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline zibi1303

« Odpowiedź #167 dnia: 13 - Marca - 2018 - 19:01:25 »
To tylko należy się cieszyć że nie ma poważniejszych  przypadłości, a pierdołami nie należy się przejmować.
Niestety zdarzają się u niektórych, ale liczę że to tylko wyjątki :)

Offline Kabe

« Odpowiedź #168 dnia: 13 - Marca - 2018 - 20:08:21 »
A ja mam już rok Tiguana (1.4 TSI ACT 150KM, manual, 2WD, bez DCC), przejechane ponad 22 tys. km i nie miałem żadnych problemów. Podczas zamawiania samochodu zostałem poinformowany o ówczesnym problemie z rozpoznawaniem znaków drogowych przy nawigacji DM, który rozwiązano w 05.2017 (pierwotnie szacowano że będzie to 03.2017, więc było małe opóźnienie). Według mnie samochód godny polecenia, chyba że tylko mnie się trafiła dobra sztuka.

Offline jasiu05

• :: StartLine
  • Rej: PP
« Odpowiedź #169 dnia: 13 - Marca - 2018 - 21:06:08 »
Mam podobną konfigurację i też jestem bardzo zadowolony. Więc tych dobrych sztuk jest chyba trochę więcej.  :)

Offline Wolf

• Rej: GDA
« Odpowiedź #170 dnia: 14 - Marca - 2018 - 06:44:46 »
Sprawdziłem hybrydy, bo 98% jeżdżę po mieście z Żoną nie dla nas ,,odkurzacz,, dynamika jak najbardziej ok a w porównaniu z Qashqai 2,0 benz 145 KM manual bo ten akurat był ostatnio - nie ma porównania, po prostu dwa inne światy, pomimo iż od września mam 4325 km i za parę dni serwis bo parę problemów wyszło między innymi z DSG 6 o czym już pisałem w innym poście to bardzo sobie chwalę -zużycie 8/8,5 a jeszcze nie dotarty, i owszem w długoterminowy na 4 lata więc jak bym oddawał to będzie miał może ze 40 tysi ??
Gwarancja na 5 lat i wcale nie jestem pewien czy go nie zostawię a kwoty wykupu nie wezmę w leasing, czas pokaże - na miasto i wypady jak dla mnie super pół wieku minęło jakiś czas temu ponad 5 milionów zawodowo, wyszalałem się czas się ustatkować, kręgosłup i stawy nie te - co się będę czołgał do jakiś kurdupli ?
Do Tiguana wsiadam jak na fotel bujany :D

Podziękował: wojtekpz, zibi1303

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #171 dnia: 14 - Marca - 2018 - 20:27:44 »
mam 4325km (....) a jeszcze nie dotarty
To przy ilu będzie dotarty? Serio pytam... Jak to jest z tym docieraniem 1.4 TSI ?

Offline zibi1303

« Odpowiedź #172 dnia: 14 - Marca - 2018 - 22:23:44 »
Nie jestem specem, ale słyszałem nawet do 5 tyś niektórzy docierają, inni do 3 tyś. Producent chyba jakoś nie precyzuje tego.
Natomiast czytałem na innym forum że po długim i ostrożnym docieraniu efekt był bardzo zauważalny w spalaniu - tym niskim w porównaniu do tych co praktycznie nie stosowali docierania tak jak to jest w przypadku aut pokazowych i dawanych dziennikarzom.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #173 dnia: 14 - Marca - 2018 - 22:57:43 »
W instrukcji jest napisane:

Do 1000 kilometrów:
  • Nie stosować pełnego przyspieszania.
  • Nie obciążać silnika więcej niż 2/3 obrotów maksymalnych.
  • Nie jechać z przyczepą.
Od 1000 do 1500 kilometrów:
  • Prędkość i obroty silnika stopniowo zwiększać.
Sposób jazdy przez pierwszych 1500 km wpływa również na jakość silnika. Także później - w szczególności przy nierozgrzanym silniku - należy jechać z dostosowanymi obrotami silnika, aby zmniejszyć zużycie silnika i zwiekszyć możliwy przebieg.

TUTAJ było już o tym pisane.

Podziękował: Wolf

Offline razo

• :: StartLine
« Odpowiedź #174 dnia: 16 - Marca - 2018 - 18:36:01 »
Dzięki za liczne odpowiedzi :)

Byłem dzisiaj u dealera - 1.4 i 2.0 TSI nie zamawiają obecnie nowych, ponieważ ma być zmiana silników i nie mają nowych cenników. Przy zamówieniu z konfiguratora jest to zamawianie samochodu, który nie istnieje. Trzeba czekać do czerwca na nowe cenniki i wtedy realny czas odbioru to grudzień 2018 (podejrzewam, że to najwcześniejszy termin).

Jedyna opcja to przekonfigurowanie Tiguana zamówionego wcześniej przez dealera, który jest w alokacji. Niestety ten dealer nie miał 1.4 TSI z 4MOTION.

Jeżeli chodzi nowe silniki to będzie 1.5 - z tego co się dowiedziałem jest on odchudzony i lżejszy (nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale z punktu widzenia trwałości brzmi źle, z punktu widzenia zrywności samochodu i spalania - dobrze).

Podziękował: zibi1303

Tagi wątku: