Autor Wątek: STUKI - zawieszenie, karoseria...  (Przeczytany 101419 razy)

Offline decardp

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Odp: STUKI - zawieszenie, karoseria...
« Odpowiedź #300 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 19:45:18 »

Ja mam naprawione i jest super.

[gmod]Osobiste uszczypliwe uwagi proszę zostawić dla siebie.[/gmod]

Offline w-piotrek

• Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: DS
« Odpowiedź #301 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 21:03:58 »
Już Ci pisałem że wszystko to co wymieniłeś, u mnie jest w porządku. Jeśli rozwiązałeś swój problem w ten czy inny sposob to nie znaczy że u nas ten sam sposób zadziała. Powodów stuków o ktorych tu piszemy jest wiele i nie wszyscy chcą w aucie na gwarancji na własny koszt wymieniać przeguby.
Co do tego że suv nie może jeździć płynnie i bez stukow, to przypominam że auto po odbiorze z salonu właśnie tak jeździło.
Rozwiazales swój problem, sam go tu poruszałes to teraz daj szansę innym.

[gmod]Część tekstu usunięto aby zachować bardziej neutralny ton.[/gmod]

Offline decardp

« Odpowiedź #302 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 22:36:21 »
A dodam jeszcze.
Jak ktoś ma słaby wpływ na swój warsztat to niech sobie kupi ubezpieczenie prawne w DAS .
Zobaczycie jak wtedy się załatwia sprawy gwarancyjne.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline decardp

« Odpowiedź #303 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 23:40:52 »
Już Ci pisałem że wszystko to co wymieniłeś, u mnie jest w porządku. Jeśli rozwiązałeś swój problem w ten czy inny sposob to nie znaczy że u nas ten sam sposób zadziała. Powodów stuków o ktorych tu piszemy jest wiele i nie wszyscy chcą w aucie na gwarancji na własny koszt wymieniać przeguby.
Co do tego że suv nie może jeździć płynnie i bez stukow, to przypominam że auto po odbiorze z salonu właśnie tak jeździło.
Rozwiazales swój problem, sam go tu poruszałes to teraz daj szansę innym.

Zapłaciłem za wymianę półosi właśnie dla Was. Po to aby wszystkim udowodnić co jest problemem.

Dziękuję

Offline decardp

« Odpowiedź #304 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 23:47:46 »
Już Ci pisałem że wszystko to co wymieniłeś, u mnie jest w porządku. .

Wziąłeś do ręki i sam sprawdzałaś ? ?
Jeśli nie to jaką masz pewność ? U mnie VAG również zapewniał że jest 100% sprawne.
Ciekawe jak to się stało, że już nic nie stuka, chyba półosie naprawiłem poza aso.

Offline w-piotrek

• Rej: DS
« Odpowiedź #305 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 05:30:17 »
Wziąłeś do ręki i sam sprawdzałaś ? ?

Sprawdzane były wszystkie możliwe przyczyny wskazane tu na forum przez niezależną stację diagnostyczną. Byłem przy tym, wchodziłem pod podnośnik i sprawdzane było przy mnie punkt po punkcie. Pokazywałem filmiki z forum o półosiach, zaciskach itp. U mnie wszystko to jest sztywne i nie ma luzów.
Auto przeszło ścieszkę diagnostyczną która  także nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Na szarpakach żadnych luzów żadnych stukow. Stuki i słyszeli jedynie podczas jazdy testowej. Podejrzewają amortyzatory lub oprogramowanie DCC. Same amortyzatory na badaniu mają bardzo dobry wynik, jednak badanie to jest "statyczne" i sprawdza siłę tłumienia, natomiast podczas jazdy mogą zachowywać się inaczej i mimo że tłumienia jest ok to mogą mieć luz. Taka jest ich diagnoza.
Dodam że miałem już wymieniany jeden amortyzator wcześniej w salonie i po wymianie cisza. Tyle że tylko na kilka tys km. Teraz efekt jest taki jak poprzednio.
We wtorek będę po wymianie obu amortyzatorow i wtedy dam znać.
Wątpię aby serwis zdecydował się wymieniać oba amortyzatory bezpodstawnie.
W tej sytuacji diagnoza serwisu i niezależnej stacji jest podobna. Choć serwis o badaniu w innej stacji nie wiedział.

Odpowiadając na pytanie jeszcze raz podkreślę, nie byłem przy sprawdzaniu w serwisie, ale byłem obecny przy badaniu w stacji diagnostycznej. Facet przy mnie "szarpał" półosiach, zaciskami, sprawdzał luz na przekładni kier. itp.
To jest ostatnia odpowiedź w tym temacie, póki nie przyjadę się autem po wymianie obu amortyzatorow.
Pozdrawiam

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #306 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 14:37:58 »
Ciekawe jak to się stało, że już nic nie stuka, chyba półosie naprawiłem poza aso.

Decardp, co dokładnie wymieniłeś ? przeguby wewnętrzne ? zewnętrzne ? komplet ? kupiłeś w ASO ? jakiego producenta te elementy ?

PS: chwaliłeś Auto Special. Specjalnie tam pojechałem. Olali temat zupełnie. Oczywiście nic nie znaleźli. Za to dużo tłumaczyli, że moje stuki nie odbiegają od stukania innych Tiguan'ów. Miałem wrażenie, że chcieli się mnie szybko pozbyć.

Offline jedrekk

• Silnik: 2.0 TFSI
  • Rej: EL
« Odpowiedź #307 dnia: 31 - Lipca - 2018 - 15:18:12 »
Cześć,

dokładnie od tygodnia jestem użytkownikiem nowego Tiguana. Auto kupione w salonie w Łodzi jako nowe (wersja z dcc). Niestety zawieszenie czy klocki czy cokolwiek innego wali na małych nierównościach tak, że nie da się tego wytrzymać. Czy ktoś z Was już sobie z tym poradził ? Moje auto ma przejechane 300 km i wydaje z siebie takie dźwięki jak z 40 letniego żęcha. Dziś auto pojechało do serwisu (niestety na miejscu nie stwierdzili o co chodzi i samochód został). Poziom wku..... jest już maksymalny u mnie. Na szczęście dali auto zastępcze więc może pośpieszą się z diagnozą.

Offline niepassat

« Odpowiedź #308 dnia: 31 - Lipca - 2018 - 21:14:07 »
dokładnie od tygodnia jestem użytkownikiem nowego Tiguana. Auto kupione w salonie w Łodzi jako nowe (wersja z dcc).

Witaj w Klubie !!
Za chwilę dowiesz się, że to jest pierwszy taki przypadek w Polsce a może nawet w Układzie Słonecznym. Normalnie w VW takie rzeczy się nie zdarzają.
Ale poważnie to na razie nie było przypadku rozwiązania problemu (a przynajmniej na tym forum). Ze swojej strony mogę jedynie poradzić:
- nie daj się zwieść, że "... trzeba poczekać, bo to pierwszy taki przypadek i może VW - jak będzie miał więcej zgłoszeń - to znajdzie rozwiązanie "
- nie podpisuj, że potwierdzasz usunięcie usterki dopóki się o tym sam nie przekonasz
- koniecznie zbieraj wszystkie zgłoszenia do serwisu - im więcej kwitów w ręce tym lepiej
- "smarowanie tulei w wahaczach" to nie jest procedura naprawcza
- gdyby jednak coś poradzili to napisz uprzejmie
- jak oddadzą auto "naprawione" a okaże się, że dalej stuka zgłaszaj do BOK VW

Offline jedrekk

« Odpowiedź #309 dnia: 31 - Lipca - 2018 - 21:20:44 »
Dzięki za rady !

podobno coś wymyślili, maja dać znać jutro do 13 bo główny gość z serwisu ma się upewnić, że jest na 200 % okej. Jakoś tego nie widzę ale nadzieja umiera ostatnia :)

Offline SzymonBed

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #310 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 11:10:20 »
Witajcie,

Maly update zmojej strony.
Po wymianie przekladni dalej stuki, ktore slysze ( np. na kostce nierownej brukowej), ale duze ciszej, nie wiem czy po przejechanych juz 30 tys, cos sie "dotarlo"????

PS. Zobaczcie na film od minuty 4:50 do 5:05

To jest dokladnie co mam, niestety w tescie tez to bylo, ogladalem film juz dawno temu, ale nie zwrocilem uwagi

Cos nowego u Was?

Pozdrawiam,
Szymon

Offline jedrekk

« Odpowiedź #311 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 11:14:50 »
Cześć,

mi dziś wymieniają przekładnie, jutro mam odebrać auto. Dam znać z jakim efektem im się udało.

Widzę, że jesteś z Łodzi, gdzie robiłeś naprawę ? W Bednarku twierdzą, że to taki w ogóle pierwszy przypadek....

Pozdrawiam !

Dodano:  06 - Sierpnia - 2018  -  11:18:23
Dodam jeszcze, że oglądając załączony przez Ciebie film u mnie łupie trochę inaczej (jakby bardziej grzechotało). Mam nadzieję, że naprawa pomoże bo przejechałem dopiero 300 km :)

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #312 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 11:40:02 »
no to raczej nie mowia prawdy.......

Wymienialem w Bednarku w łodzi.
Na pewno wiedza, gdyz dosatli korespondencje z Poznania (po mojej reklamacji) , ze maja sie tym zajac, wymieniajac przekladnie.
Dzwonili do mnie kilka razy , aby sie umowic, po wymianie tez dzwonili jak wrazenia.
Niestety po samej wymianie bylo ok, ale po jakims czasie zaczalem slyszec, ale juz ciszej.

PS. Tak , tak - grzechotanie, tutaj jest tylko kilanascie sekund i troche malo kamieni na drodze, gdyby byla nierowna kostka (wiecej kamieni)  efekt bylby ten sam, uwierz mi na slowo, specjalnie jezdzilem po wielu nawierzchniach, efekt jeszcze sie wzmaza przy dohamowywaniu na takiej nawierzchni.

Pozdrawiam,
Szymon

Dodano:  06 - Sierpnia - 2018  -  11:43:47
PS2, dodatkowo uwazam z doswiadczen (nie poparte teoria), iz cisnienie w oponach ma znaczenie. Jak mialem 2,2bar slyszalem duzo bardziej niz jak 2,6 bar, chyba powinno byc odwrotnie, ale coz.... tak zaobserwowalem

Offline jedrekk

« Odpowiedź #313 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 11:52:33 »
A kiedy robiłeś ? Pamiętasz może, nazwisko serwisanta ? Albo masz jeszcze jakiś kwit, który możesz zeskanować ? Chciałbym im pokazać, że bezczelnie oszukują ludzi mówiąc, że to pierwszy raz.

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #314 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 12:09:54 »
12.07.2017 zlozylem reklamacje do Poznania poprzez formularz do BOK, Ktos pisal tutaj tez ze zrobil podobnie
24.07.2017 dostalem odpowiedz, abym sie zglosil do Serisiu ponownie
W miedzy czasie serwis sie sam odezwal, proponujac termin wymiany przekladni.

Pismo mam z Poznania oczywiscie, jest bardzo generalne, bez opisu problemu czy proponowanego rozwiazania, tylko ze przepraszaja i serwis naprawi, a zaraz po tym mailu odezwal sie serwis jak pisalem powyzej.
Na pewno sie ze soba komunikowali. Centrala Poznan vs Lodz Bednarek

Pozdrawiam,
Szymon

Offline jedrekk

« Odpowiedź #315 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 12:21:08 »
Ale rozumiem, że kupowałeś w Bednarku ?

Dodano:  06 - Sierpnia - 2018  -  12:27:49
Albo jeśli to dla Ciebie nie problem żeby podać numer rejestracyjny to może tak im się przypomni.

Offline SzymonBed

« Odpowiedź #316 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 12:57:33 »
Wlasnie nie.

Kupilem w Krotoskim Łódz i 3 razy z problemem pojechalem do Krotoskliego.
Bez rezultatow , tylko to TPI, ktore tez bylo na forum - swarowanie wahaczy zostalo zrobione - tez bez rezultatu.

Zadzwonilem z reklamacja do BOK i tam powiedzieli mi (dzwine), abym zmienil serwis, jesli z tego nie jestem zadowolony.
Pojechalem wiec do Bednarka (oczywiscie opisywanie problemu od poczatku....), tez chyba bylem lacznie 3 razy i dalej bez rezultatu.
Niestety nie pamietam nazwisk, ale Pan Serwisant, ktory dostal tam auto, za ktoryms razem, nawet z usmiechem powiedzial " Przeciez nie bede poprawial fabryki"

Napisalem wiec do BOK z oficjalna reklamacja ( w tym dokumencie, o ktorym tez tu pisano) i informacja zwrotna przyszla , ze mam sie udac do Bednarka, oczywiscie w reklamacji pisalem cala historie w duzo wiekszych detalach niz powyzej.

PS. Odezwij sie na priv jesli chcesz?

Offline niepassat

« Odpowiedź #317 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 19:46:51 »
PS. Zobaczcie na film od minuty 4:50 do 5:05

Raczej 6:50 - 7:05 a dokładnie 6:59 - bardzo ładnie słychać !!
Ja mam dokładnie to samo.
Przed i po wymianie przekładni.
Przed i po skardze do BOK.
Przed i po wymianie amortyzatora.
Przed i po smarowaniu wahaczy (nadal podkreślam, że nawet gdyby pomogło to nie jest procedura naprawcza)

Offline jedrekk

« Odpowiedź #318 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 21:53:49 »
I co planujesz dalej z tym zrobić ?

Offline niepassat

« Odpowiedź #319 dnia: 07 - Sierpnia - 2018 - 13:40:53 »
Za dwa tygodnie kończy mi się gwarancja. Kilkanaście wizyt w serwisach nic nie dało. Sorry.... nie całkiem nic bo auto jest zdewastowane przez pseudo-naprawy, m.in. amory nie do pary, demontowane wahacze, wymiana przekładni. Wszystkie te "naprawy" powodują, że narusza się fabryczny montaż.
Na gwarancji raczej już nic z tym nie zrobię. Sam to znajdę i naprawdę na własny koszt. Trudno. Ale nigdy więcej nie dam zarobić serwisom Vw ani nie kupię Vw. Ta firma to obecnie porażka od jakości aut po poziom usług w serwisach (dawniej było inaczej). To mój czwarty nowy Vw i na tym zakończymy współpracę.

Offline jedrekk

« Odpowiedź #320 dnia: 07 - Sierpnia - 2018 - 13:57:37 »
Odebrałem dziś auto i jest bardzo okej. Ciekawe czy tak zostanie :)

Offline jedrekk

« Odpowiedź #321 dnia: 23 - Sierpnia - 2018 - 14:40:17 »
Problem wrócił....... wizyta 05.09.2018 w serwisie.......

Offline niepassat

« Odpowiedź #322 dnia: 24 - Sierpnia - 2018 - 09:30:40 »
Problem wrócił....... wizyta 05.09.2018 w serwisie.......

U mnie było to samo - przez jakieś dwa tygodnie od wymiany przekładni (w październiku 2017) miałem wrażenie, że jest prawie OK. Ale później, stopniowo stuki wróciły do "normalnego" stanu. W sumie: wymiana przekładni nic nie dała.

To są filmy z moja ścieżką dźwiękową:
https://drive.google.com/open?id=1-a_fqu-fZbc93KchzLJoilELCP71P61a

w.g. sewisu moje auto jest w idealnym stanie.....

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #323 dnia: 24 - Sierpnia - 2018 - 13:29:06 »
Ta firma to obecnie porażka od jakości aut po poziom usług w serwisach (dawniej było inaczej). To mój czwarty nowy Vw i na tym zakończymy współpracę.
Mam podobne odczucia - to mój pierwszy i ostatni VW. Kiedyś to samo powiedziałem o fiacie, później renault i słowa dotrzymałem.

Offline jedrekk

« Odpowiedź #324 dnia: 24 - Sierpnia - 2018 - 15:44:15 »
Ok,
czy ktoś próbował podjechać do jakiegoś nieautoryzowanego serwisu i poprosić o pomoc ?
Pozdrawiam,
JK

Tagi wątku: