Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 96108 razy)

Offline Mutek

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #150 dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 23:33:21 »
Jaką masz wersję map zainstalowaną? Rozumiem że masz DM a nie DP?
Tak mam DM. Aktualne mapy sprzedawca mi dzisiaj wgrał. Wersja na 2017, a nie jak było wcześniej 2016/2017.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #151 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 00:59:50 »
Jak odczytasz wersję to sprawdzimy czy jest inna. Na stronie VW niestety nie ma nowego pliku z mapami.

Offline DamianD

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TDI
« Odpowiedź #152 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 13:13:15 »
Samochód odebrany wczoraj, produkcja 3 tyg temu, rozpoznawanie znaków NIE działa.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #153 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 16:14:07 »
No właśnie zależy to od wersji map które są wgrane na karcie SD. Może koledze Mutek wgrali mapy które dostali dopiero co a koledze DamianD wersję wcześniejszą? Innego wytłumaczenia nie ma. Chyba, że kolega Mutek ma jedna DMpro (możne jednak zamawiałeś pro?  :D )

Offline Mutek

« Odpowiedź #154 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 17:50:46 »
Mam na pewno DM.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Podziękował: lehmat

Offline DamianD

« Odpowiedź #155 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 18:06:43 »
U mnie tak, a więc wygląda, że poprawili to w oprogramowaniu 0753. Natomiast to nie jest wersja map, a oprogramowanie DM, więc bez wizyty w ASO nie da rady tego naprawić.

Dodatkowo co zauważyłem, że w nawigacji, polska klawiatura ma niemiecki układ Y<->Z. Natomiast w innych miejscach systemu, np przy wpisywaniu nazwy uzytkownika, to juz jest poprawny układ. W nawigacji ustawiłem klawiature na English(UK) aby był poprawny układ.

Offline Mutek

« Odpowiedź #156 dnia: 16 - Kwietnia - 2017 - 17:41:29 »
Jeszcze takie zdjęcie. Może komuś się przyda.

Wysłane  przy użyciu Tapatalka

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #157 dnia: 16 - Kwietnia - 2017 - 19:38:24 »
To teraz czekamy na potwierdzenie, że ASO mają już oprogramowanie 0753 do DM i można się umawiać na update.
No i że u kogoś po aktualizacji rozpoznawanie znaków zaczęło działać.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #158 dnia: 18 - Kwietnia - 2017 - 17:56:19 »
Byłem dziś w ASO Rzeszów.
Pan stwierdził że jeszcze nic nie wiedzą a o dostępność aktualizacji odesłał na .... infolinie VW (tam w Poznaniu panu powiedzą bo my nie wiemy, na pewno będzie jakieś szkolenie i potem coś może ...)
tak że nie liczę na jakieś szybkie załatwienie sprawy...

Offline jskot

« Odpowiedź #159 dnia: 20 - Kwietnia - 2017 - 15:44:02 »
Witam wszystkich - to jest mój pierwszy post, gdyż postanowiłem zabrać głos w interesującej wszystkich sprawie.

Na początku kwietnia dostałem informację od VW Polska, że poprawka naprawiająca niesprawność systemu rozpoznawania znaków  jest już dostępna od 2 kwietnia. Poinformowano mnie aby udać się do najbliższego ASO w celu wgrania poprawki do systemu.  12 kwietnia udałem się do ASO (Warszawa Piaseczno) i po krótkich wyjaśnieniach na linii ASO - VW Polska, pracownik ASO pobrał poprawkę z serwera korporacyjnego i zaktualizował mi oprogramowanie w DM (?). Cała operacja trwała ok. 2 godzin. Jeżdżąc po mieście i w trasie (autostrada plus ekspresówki) potwierdzam, że rozpoznawanie znaków działa: wykrywane są ograniczenia prędkości, koniec ograniczeń, początek obszaru zabudowanego i jego koniec, wykrywane są znaki zakazu wyprzedzania. Jeśli organicznie dotyczy cieżarówek, to jest pomijane (tak mi się wydawało).  Trochę się gubi na zjazdach z autostrady / ekspresówek - bierze znak dotyczący zjazdu, a nie drogi głównej. Rozpoznaje skrzyżowania (nie zawsze), są problemy w rozpoznaniu wjazdów na ekspersówkę / autostradę (droga dochodząca z prawej do drogi głównej). Chwilami głupieje jak się wjedzie w mieście na trasę dwu-jezdną. Jeśli nie ma żadnego znaku, to od razu pojawia się ograniczenie do 100km/godz. Jak system znajdzie znak, to wtedy koryguje tę prędkość.

W mieście wyświetlane są często dwa znaki z ograniczeniem (jeden pod drugim z przesunięciem, tak że widać że są dwa). Jak na mapie w nawigacji dotkniemy ten znak, to pokazywane są dwa ograniczenia 50km/godz i 60km/godz. Pod tym drugim (60km/godz)  jest pokazany umowny zegar (?) - czyżby wskazanie, że nocą można szybciej (?)

Podziękował: Kabe, Toomasz, Siemek

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #160 dnia: 20 - Kwietnia - 2017 - 15:48:51 »
Pod tym drugim (60km/godz)  jest pokazany umowny zegar (?) - czyżby wskazanie, że nocą można szybciej (?)

Hehehehehe ;-) To kolega nie wie, że między 23, a 5 w terenie zabudowanym można poruszać się z prędkością do 60km/h? - o ile ograniczenia nie obowiązują na odcinku.

Offline wojtekpz

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: NE
« Odpowiedź #161 dnia: 20 - Kwietnia - 2017 - 15:55:22 »
Witam! Wczoraj pozwoliłem sobie napisać do centrali VW Polska - odpowiedź cyt. "...uprzejmie informuję, że aktualizacja oprogramowania aby funkcja rozpoznawania znaków drogowych działała będzie się odbywała u Autoryzowanych Partnerów Serwisowych. Także będzie wymagana wizyta u Autoryzowanego Partnera Serwisowego. Ponadto na chwilę obecną nie jest jeszcze znana data od kiedy taka akcja związana z naprawieniem działania funkcji rozpoznawania znaków drogowych ma się rozpocząć. Zachęcam do kontaktowania się z Autoryzowanym Partnerem Serwisowym, który powiadomi Pana czy taka akcja jest już dostępna."

Wygląda na to, że centrala słabo jest zorientowana, podobnie jak serwis autoryzowany do którego dzień wcześniej pisałem. Posiadam wersję DM 0751. Auto odebrane w lutym 2017.
A kolega jskot jaką ma wersję oprogramowania DM?

Offline jskot

« Odpowiedź #162 dnia: 20 - Kwietnia - 2017 - 17:00:40 »
O tym, że w nocy jest inne ograniczenie prędkości, to wiem. Tyle, że dziwnie to działa i stąd moja wątpliwość. W Warszawie raz pokazuje, raz nie.  Ostatnio byłem w Zabrzu i tam na całej trasie przejazdu przez miasto, był pokazywany tylko jeden znak ograniczenia. Nie pamiętam, czy były tam inne znaki. Teren zabudowany - przejeżdżałem przez kilka miejscowości - trasa do Oświęcimia i tam też nie było dwóch znaków, tylko jeden, który system wyświetlał po rozpoznaniu tablicy z początkiem obszaru zabudowanego.

Swoją drogą, to system nie bierze znaków ograniczenia prędkości z mapy, tylko z kamery. Przed wgraniem aktualizacji oprogramowania, na mapie nie były wyświetlane żadne znaki z ograniczeniem prędkości, tak jak to jest w innych nawigacjach (Garmin,...). Po aktualizacji znaki są wyświetlane na mapie. Mam ustawioną synchronizację czasu z GPS, to inteligenty system rozpoznawania znaków mógłby  w zależności od godziny wyświetlać konkretny znak, a nie dwa. Może tak jest, że w nocy zamieni kolejność tych dwu znaków, ale na to muszę poczekać na jazdę nocną.

Jak będę w samochodzie to sprawdzę jaką mam teraz wersję oprogramowania i podam ją na forum.

Offline arekp

« Odpowiedź #163 dnia: 20 - Kwietnia - 2017 - 17:02:39 »
Może tak jest, że w nocy zamieni kolejność tych dwu znaków, ale na to muszę poczekać na jazdę nocną.

Zamieni :)

Offline jskot

« Odpowiedź #164 dnia: 20 - Kwietnia - 2017 - 19:08:58 »
Witam! Wczoraj pozwoliłem sobie napisać do centrali VW Polska - odpowiedź cyt. "...uprzejmie informuję, że aktualizacja oprogramowania aby funkcja rozpoznawania znaków drogowych działała będzie się odbywała u Autoryzowanych Partnerów Serwisowych. Także będzie wymagana wizyta u Autoryzowanego Partnera Serwisowego. Ponadto na chwilę obecną nie jest jeszcze znana data od kiedy taka akcja związana z naprawieniem działania funkcji rozpoznawania znaków drogowych ma się rozpocząć. Zachęcam do kontaktowania się z Autoryzowanym Partnerem Serwisowym, który powiadomi Pana czy taka akcja jest już dostępna."

Wygląda na to, że centrala słabo jest zorientowana, podobnie jak serwis autoryzowany do którego dzień wcześniej pisałem. Posiadam wersję DM 0751. Auto odebrane w lutym 2017.
A kolega jskot jaką ma wersję oprogramowania DM?
Poniżej wersja oprogramowania

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Siemek

• Rej: FSW
« Odpowiedź #165 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 08:00:33 »
Wczoraj przed 16:00 jeszcze zadzwoniłem do swojego ASO (Świebodzin) i czekam na informację zwrotną.
Wolałbym nie jechać z tym tematem 3 czy 4 raz i znowu posiedzieć 2h bez celu.

Offline jskot

« Odpowiedź #166 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 09:12:18 »
Ja miałem maila z VW Polska, w którym zawiadomiono mnie, że jest poprawka i prośba o zgłoszenie się do najbliższego autoryzowanego ASO. W ASO powiedzieli, że nic nie wiedzą o tym i że nie ma żadnej akcji serwisowej. Pokazałem im maila z VW Polska i poprosiłem, aby zadzwonili w takim razie do Poznania. Po telefonie przyznali, że jest już update, ale muszą go pobrać z serwera i nie wiadomo czy jest instrukcja po polsku. W końcu okazało się, że instrukcja jest. Musiałem poczekać na pobranie update z sieci i wgranie ich do auta. Całość trwała jakieś 2 godz. Poniżej cytat z mojego maila:

"....
W kwestii niedziałającego systemu rozpoznawania znaków drogowych w tej sprawie należy kontaktować się z Autoryzowanym Partnerem Serwisowym Volkswagena. Otrzymaliśmy bowiem informację od importera, iż dostępne są dla pojazdów objętych tą niedogodnością aktualizacje, które można przeprowadzić u dowolnego Autoryzowanego Partnera Serwisowego.
Pełna lista Autoryzowanych Partnerów Serwisowych wraz z danymi do kontaktu dostępna jest na naszej stronie internetowej www.volkswagen.pl w zakładce 'Znajdź dealera'.
Z poważaniem,
Julia Nowak
Centrum Informacji Volkswagen
Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.
ul. Krańcowa 44
61-037 Poznań
Polska
...."

Offline Raku71

« Odpowiedź #167 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 10:55:21 »
Ja dziś podjechałem do ASO i umówili sie ze mną na zmianę softu na wtorek, ale mam wrażenie że facet nie wiedział o czym mówię mimo to zapisał. Mam nadzieję że jak podjadę nie skończy się nieprzyjemną wymiana zdań :-)
Mam też wrażenie, że nie wiedział że te znaki nie działają!!!

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #168 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 12:03:39 »
Ja byłem od wczoraj w dwóch serwisach ( Łódź i Częstochowa) i pierwsze co to sprawdzili Vin i stwierdzili, że nie ma na moje auto akcji serwisowej i nic nie mogą zrobić
Mimo tłumaczeń i wyjaśnień - jak mantrę - nie ma akcji do mojego Vinu - nic nie mogą zrobić!
Jak dotąd czekałem spokojnie, tak teraz łapię wkurw!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Raku71

« Odpowiedź #169 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 13:56:10 »
Ja na wszelki wypadek napisałem maila do VW opisując jaki mają bałagan i co o tym myślę i żeby w końcu zajęli oficjalne stanowisko czy wgrywają nowe oprogramowanie czy nie. Wolę coś mieć przed wizytą, żeby nie tracić niepotrzebnie czasu. Jak napiszą, że wgrywają to niech ASO staje na rzęsach i wgrywa bo też już jestem w......y na to co się dzieje z tymi znakami.

Offline Kabe

« Odpowiedź #170 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 17:22:27 »
Ja byłem od wczoraj w dwóch serwisach ( Łódź i Częstochowa) i pierwsze co to sprawdzili Vin i stwierdzili, że nie ma na moje auto akcji serwisowej i nic nie mogą zrobić
Mimo tłumaczeń i wyjaśnień - jak mantrę - nie ma akcji do mojego Vinu - nic nie mogą zrobić!

A ja dziś zadzwoniłem do opisywanego tutaj wcześniej serwisu VW w Piasecznie który wgrał już komuś nowe oprogramowanie do DM. Jestem na aktualizacje umówiony na jutro

Offline mapigeo

« Odpowiedź #171 dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 18:58:23 »
Jak dotąd czekałem spokojnie, tak teraz łapię wkurw!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeszcze został Ci Piotrków :). Nie powinni patrzeć na VIN tylko jeśli masz odpowiednie urządzenie o obniżonej funkcjonalności to normalnie jako gwarancja. Bez jaj.

Offline Kabe

« Odpowiedź #172 dnia: 22 - Kwietnia - 2017 - 10:48:40 »
Dzisiejsza wizyta w ASO w Piasecznie powiodła się, podczas godzinnej wizyty wgrano mi do DM nowe oprogranowanie 0753. Rozpoznawanie znaków drogowych teraz działa !

Pan serwisant pochwalił się, że jako pierwsi w Polsce mają nowe oprogramowanie bo je z centrali z Poznania ściagnęli przed umieszczeniem na serwerze wewnętrznym. Oprogramowanie jest dopiero umieszczana na serwerze i tlumaczona
 jest instrukcja wygrywania na język polski.
Czyli należy się spodziewać że za kilka dni wszystkie ASO będą miały dostęp do aktualizacji.

Podziękował: Toomasz, penser, wojtekpz, Siemek, Hery

Offline Raku71

« Odpowiedź #173 dnia: 24 - Kwietnia - 2017 - 18:21:51 »
W Płocku też wgrali mi dziś nowe oprogramowanie. Nawet jak przyjechałem to się śmiali że są przygotowani i mój samochód idzie na pierwszy ogień. Potwierdzam że znaki po zmianie softu działają ale przyznam szczerze że nie wiem czy nie wolałbym żeby ograniczenia były pobierane jednak z nawigacji. Ale to już moje subiektywne odczucie.

Podziękował: Hery

Offline arekp

« Odpowiedź #174 dnia: 24 - Kwietnia - 2017 - 18:32:20 »
nie wiem czy nie wolałbym żeby ograniczenia były pobierane jednak z nawigacji.

Pamiętaj, że nawigacja nie zna czasowych zmian w ogranizacji oraz jest aktualizowana raz na pół roku - i też nie ma pewności, czy zmiany zostaną uwzględnione.

Tagi wątku: Front Assist