Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 95862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #100 dnia: 11 - Stycznia - 2017 - 10:18:49 »
SSP 552 "The Tiguan 2017" zawiera informację o użyciu wyłącznie radaru do wykrywania pieszych.

Odpowiedzialny za to jest nowy radar Continental, użyty po raz pierwszy w Tiguanie. Wykrywanie pieszych nocą jest niezbędne w obecnych testach NCAP do uzyskania 5 gwiazdek.

Tu są informacje Continentala na ten sam temat. Radar to ARS 410.
http://www.continental-corporation.com/www/pressportal_com_en/themes/press_releases/3_automotive_group/chassis_safety/press_releases/pr_2016_06_15_radar_vw_tiguan_en.html

http://www.continental-automotive.com/www/automotive_de_en/themes/commercial_vehicles/chassis_safety/adas/product_portfolio/advanced_radar_ars410_en.html

Nowy radar nie ma podgrzewania, ma szerszą wiązkę i zintegrowanego asystenta hamowania. W zależności od źródła zasięg to (170m Continental, 140m SSP, 120 m instrukcja). Radar może wykryć częściowo zasłonięte obiekty, np. pieszego za samochodem. Ma też w pełni automatyczną (elektroniczną) kalibrację w dwóch osiach w przeciwieństwie do mechanicznej za pomocą śrubek.

Inna sprawa, że czasami SSP ma informacje nieuaktualnione/nieprawdziwe lub sformułowania użyte są nieprecyzyjne.. Być może użyta jest kamera z rozszerzonym wykrywaniem pieszych ale czy ta funkcja jest w Tiguanie wykorzystywana czy ewentualnie robiona jest fuzja danych lub jedynie używana jako backup - tego niestety nie wiem.

Tutaj trochę o fuzji danych:
http://www.continental-corporation.com/www/pressportal_com_en/themes/press_releases/3_automotive_group/chassis_safety/press_releases/pr_2015_09_15_umfeldsensoren_euro_ncap_en.html

Podziękował: Toomasz

Offline Vlodi75

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGC
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #101 dnia: 16 - Stycznia - 2017 - 01:20:52 »
Czy za awaryjne hamowanie podczas cofania odpowiada "City Emergency Braking"?
Zdziwiłem się bo wydawało mi się że systemy działają tylko przy jeżdzie na wprost.
A ostatnio żona cofając, nie zauważyła betonowego kwietnika i auto wydając nieprzyjemne dźwięki (metaliczne terkotanie), samo się zatrzymało.
Była w lekkim szoku bo myślała że w coś uderzyła. A tu miła niespodzianka... do kwietnika zostało parę centymetrów...

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #102 dnia: 16 - Stycznia - 2017 - 07:59:24 »
Za to odpowiada System Rear Traffic Alert, zawiera się w pakiecie drogowym plus.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #103 dnia: 17 - Stycznia - 2017 - 16:50:18 »
Co do rozpoznawania znaków ostatni news mówi o 7 tygodniu 2017 roku, wtedy pojawi się poprawka.

Dzwonił do mnie serwis, mieli w tej sprawie rozmowę z producentem. Informacja z dziś mówi, że będzie to po 11 tygodniu 2017 roku :(

Offline owoc

« Odpowiedź #104 dnia: 26 - Stycznia - 2017 - 17:04:56 »
Dziś Zachar off odebrał do testów Tiguana ciekaw jestem czy jego wersja będzie miała rozpoznawanie znaków https://www.facebook.com/zacharoffpl/

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #105 dnia: 26 - Stycznia - 2017 - 17:29:04 »
Jeśli ma DM pro to będzie miał...

Offline naugit

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0
« Odpowiedź #106 dnia: 27 - Stycznia - 2017 - 23:33:01 »
Proponuje sprawdzić czy w adaptacjach DM po dezaktywacji funkcji BAP-traffic_sign_recognition, rozpoznawanie zacznie działać

asta

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:07:28 »
Witam

Mam samochód z sierpnia 2016 z DM (bez pro). Rozpoznawanie znaków działa od początku tzn. z poprzednia wersją map i obecną po aktualizacji. O ile chodzi o front asist to działa nawet wtedy gdy nie powinien, a mianowicie jadąc po łuku gdzie na poboczu - chodniku są  słupki sygnalizuje optycznie i akustycznie, jak do tej pory nie zdarzyło mi się żeby zahamował. Natomiast miałem zdarzenie, że przy cofaniu stanął jak wryty bez żadnych przyczyn - może zgłupiał od śniegu i mrozu. Sprawdziłem też jak się zachowa po komunikacie ,,przejmij kontrolę'' podczas jazdy z aktywnym line asyst przy prędkości ok 80-90km/h i są to gwałtowne hamowania obniżające prędkość. Mam w manualu w automacie ponoć powinien zatrzymać się i włączyć awaryjne.

Offline arekp

« Odpowiedź #108 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:16:02 »
Rozpoznawanie znaków działa od początku tzn. z poprzednia wersją map i obecną po aktualizacji.

To co piszesz jest MEGA zaskakujące. Do tej pory nie działało nikomu. Widzę jednak, że masz wersję Comfortline i ciekaw jestem, czy komuś jeszcze znaki działają w DM z Comfortline?

asta

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:25:00 »
Mam klasyczne zegary, może to problem związany z activ display

Offline rk

« Odpowiedź #110 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:37:48 »
Ew. VW slow roll'ował nowy, poprawiony soft. Czysta spekulacja, ale bym się nie zdziwił.

Dodano:  28 - Stycznia - 2017  -  22:42:08
Asta, jako, że pokrycie czujników cofania nie jest pełne, w obszarach nie pokrytych z boków następuje aproksymacja na podstawie ruchu pojazdu (skręt kół, ilość obrotów itp). I niestety działa ona dość agresywnie. Pewnie to była przyczyną. Czujniki może wzbudzić też hałas, przejeżdżający pojazd, krawężnik, rośliny, kamienie, różne typy nawierzchni itp. Wtedy przy cofaniu jak masz włączonego tego asystenta to czeka Cię hamowanie.

Dodano:  28 - Stycznia - 2017  -  23:09:32
Ewentualnie fałszywa detekcja nadjeżdżającego z lewa lub prawa pojazdu.

Offline Markoo

• Silnik: 2.0 TFSI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #111 dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 00:00:18 »
Z tym czytaniem znaków musiało się coś zmienić na przełomie lipiec- wrzesień.
Tak się składa że zamówiłem dwa tiguany jeden był odbierany w lipcu, a drugi we wrześniu.  Oba auta posiadają taką samą specyfikację różnica jest tylko w datach odbioru. W tym z lipca jest wszystko ok. a w tym drugim nie czyta znaków.
Czekamy na rozwiązanie problemu.

Offline arekp

« Odpowiedź #112 dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 00:10:31 »
W tym z lipca jest wszystko ok. a w tym drugim nie czyta znaków.

Masz może dostęp do VCDSa? Jeśli tak, to może znalazł byś czas na zrobienie zrzutu mapy sterowników i ustawień w obu samochodach?

Offline Markoo

« Odpowiedź #113 dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 09:26:19 »
Masz może dostęp do VCDSa? Jeśli tak, to może znalazł byś czas na zrobienie zrzutu mapy sterowników i ustawień w obu samochodach?

No niestety nie mam dostepu do vcdsa, dokładnie o tym samym mówiłem w serwisie ale usłyszałem że nic im to nie da, że musimy czekam na rozwiązanie problemu przez VW Polska

Offline arekp

« Odpowiedź #114 dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 11:30:52 »
w serwisie ale usłyszałem że nic im to nie da

Pogratulować im kompetencji. Właśnie na skanie najłatwiej zobaczyć czy są jakieś różnice w ustawieniach - włączone lub wyłączone funkcje modułów - oraz w wersjach modułów. Tym bardziej, że jak napisałeś masz dwa auta w identycznej konfiguracji.

Offline Markoo

« Odpowiedź #115 dnia: 03 - Lutego - 2017 - 15:24:09 »
Dziwne

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #116 dnia: 03 - Lutego - 2017 - 18:04:18 »
Witajcie

Dzisiaj rano jak nie było już ciemno ale przy bardzo dużym zamgleniu (tak że krowy dusiło   ;)  ) wyłączył się FrontAssist ale w sytuacji gdzie do okoła było sporo śniegu i samochód podjeżdżał pod górkę polnej drogi.
W takich warunkach to raczej normalne że nic nie widział ale po przejechaniu 200-300 m znowu zaczął działać. Czyli wszystko w normie. Rozpoznawanie znaków oczywiście nie działa   :curve:

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #117 dnia: 07 - Lutego - 2017 - 08:48:34 »
Ponieważ to mój pierwszy post na forum, to chciałem jeszcze raz się przywitać.
U mnie (samochód wyprodukowany na końcu września - odebrany w połowie listopada), DM też nie pokazuje znaków w Polsce. W Czechach, Niemczech i Austrii - problemu nie ma. Wiedziałem o tym, że nie będzie działał już podczas odbioru. Ale myliłby się ktoś kto pomyśli, że o tym poinformował mnie sprzedawca - otóż nie, on był moją informacją zaskoczony i udawał albo nie wiedział, że problemu nie ma. Oczywiście samochód demonstracyjny jakim jeździłem w sierpniu ubiegłego roku znaki wyświetlał, a więc myślę, że miał DM Pro. W tej sytuacji dziwi mnie postawa VW, który udaje, że problemu nie ma - informacja pantoflowa (7 tydzień, 11 tydzień), to jednak nie informacja oficjalna. Moim zdaniem każdy kto kupił samochód z DM powinien otrzymać list z centrali, że rozpoznawanie znaków w Polsce nie działa i kiedy ta wada zostanie usunięta. Oczywiście szczere przeprosiny też by nie zaszkodziły, a w tej sytuacji czuję się zrobiony w bambuko. Poza tym cała ta sytuacja powinna moim zdaniem zostać zgłoszona jako oficjalna akcja naprawcza.

Podziękował: Siemek

Offline jarbuk

« Odpowiedź #118 dnia: 09 - Lutego - 2017 - 13:31:35 »
Witam, od niedawna użytkuje auto, i tak samo jak u innych okazało się, że sprzedany produkt jest wadliwy, nie działa system rozpoznawania znaków drogowych. Oczywiście serwis ani salon nic nie wie, Auto testowe ma ten sam problem. Czytając teksty innych użytkowników widać, że problem występuje od dłuższego czasu a VW Producent nie kwapi się aby problem szybko rozwiązać. Uważam, że jeżeli sytuacja będzie się długo utrzymywać to może sprawę nakręcić w mediach jak VW wprowadza swój produkt na rynek oszukując klientów. Temat do przemyślenia.
Oczywiście zgłosiłem od razu ten problem do Saloni i serwisu ale odpowiedzi nie mam.

Offline rk

« Odpowiedź #119 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 23:18:46 »
Zacznę od tego, że uważam, iż wypuszczanie aut z takim problemem to spora przesada.

Mam pytanie. Skoro użytkujesz od niedawna, czy miałeś w cenniku/zamówieniu informacje, że to będzie działać? Ona kilka miesięcy temu znikła, jak VW zauważył problem. Jeśli nie to formalnie mogą cię na drzewo spuścić. Formalnie zaznaczam. bo nie tak się powinno traktować klientów. Usunięcie z cennika, ale ciągle wypuszczanie wybrakowanego produktu pozostawię bez komentarza.

Druga sprawa - wydaje się, że temat już niedługo ma mieć rozwiązanie (soft miał być dostępny w 7 tygodniu, przesunięty na 11 - został miesiąc). Zanim w praktyce nakręcisz sprawę, będzie już rozwiązanie.

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #120 dnia: 11 - Lutego - 2017 - 12:35:42 »
Pytanie co prawda nie było do mnie ale zawiera kilka ciekawych kwestii.
Zgadzam się z tym, że wypuszczanie aut z jakimkolwiek problemem nie powinno mieć miejsca.
Mój samochód wyprodukowany był prawie 1,5 miesiąca przed odbiorem i odebrałem go chyba tylko dlatego, że kilkakrotnie o wydanie jego upominałem się. Te 1,5 miesiąca postał sobie u producenta w Niemczech. Dlaczego? Myślę, że dlatego ponieważ Niemcy myśleli, że szybko znajdą przyczynę problemu ale nie znaleźli i nie pozostało nic jak samochód wydać.
Samochód zamawiałem wg. cennika, który obowiązywał od 20.07.2016 r. do odwołania (zamówienie z sierpnia) i tam w opisie DM jest zapis, że zawiera „system rozpoznawania znaków drogowych”, a więc nie mam wątpliwości, że jak „coś” ma zawierać to to „coś” ma działać. Przesuwanie terminów, to nic innego jak gra na czas. Ten kolejny też przesuną?

Offline rk

« Odpowiedź #121 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 17:57:16 »
Nie dyskutując o moralnym aspekcie....

Myśle, że masz 100% rację. Zdarzało się ludziom na niemieckich forach, że odebranie auta w Wolfsburgu zostało w ostatniej chwili przesunięte.

Jako, że problemy są zawsze to mogą się ratować:
- przetrzymać auta na placu i probować problem rozwiązać w fabryce jak jest prosty do usunięcia. Place mają określoną pojemność a niektórym klientom nie przeszkadzają takie drobne niedogodności. Terminy gonią.
- poprawić problem w serwisie przed wydaniem, to kupuje kolejne tygodnie
- akcja przywoławcza lub TPI jak klient narzeka, kilka kolejnych tygodni

Przypuszczam, że problemy dzielą się na dwie kategorie (ewidentne bezpieczeństwo i awarie unieruchamiające) oraz pozostałe. Ja póki autem da się jeździć i to bezpiecznie, jednak wolę je odebrać. Zakładam, że problem da się rozwiązać w rozsądnym czasie. Zatrzymanie produkcji/kasowanie aut to przy marżach panujących w tej branży masakra (patrz np. zły soft w automacie spawającym i Passaty do rozebrania).

Tutaj dochodzi jeszcze kwestia zasięgu problemu, bo jest ograniczony do PL i głównie polskich klientów (zagraniczny pewnie pomyśli, że system nie działa w Polsce).

Czas też mają kiepski - ponad 6 miesięcy. Pewnie rozwiązanie nie było trywialne. Problem z niedziałającym praktycznie modułem do Security&Service pojawił się koło listopada a już w styczniu było rozwiązanie (wymiana modułu). Także auta z końca grudnia, początku stycznia z salonów pewnie wyjechały z wymienionym modułem. Pewnie, bo ja na swój ciągle czekam:)

Offline jarbuk

« Odpowiedź #122 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 20:14:41 »
Powiem krótko, auta, które wyjechały z salonu w styczniu 2017, nie miały wymienionego modułu, do tej pory VW Producent nic nie zrobił aby naprawić wadliwy produkt. Jestem pewny na 100%, mam ten sam problem, uważam, że wszyscy użytkownicy Tiguana powinni ostro zadziałać i "zbombardować" VW Producenta pisami domagając się wyeliminowania usterki lub zwrot pieniędzy. Pozdrawiam

Offline arekp

« Odpowiedź #123 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 20:31:06 »
W kreatorze konfiguracji na WWW nadal rozpoznawanie znaków jest dostępne - nie da się wyłączyć przy Highline bez DP, jest jako wyposażenie standardowe.

Offline rk

« Odpowiedź #124 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 20:34:21 »
Miałem na myśli produkowane, nie odebrane. Akcja serwisowa dotycząca wymiany modułu komunikacyjnego Security&Service pojawiła się pod koniec stycznia. Problem jest tylko taki, że nie ma części;) Juz 3 tygodnie czekam. Za tydzień zacznę ich męczyć o status i datę naprawy.

Z ideą pism się zgadzam. Na razie moja cierpliwość jeszcze się nie wyczerpała.

Tagi wątku: Front Assist