Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 96100 razy)

Offline Wiewior

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #125 dnia: 26 - Lutego - 2017 - 09:28:24 »
Witam,
Pojeździłem już trochę Tiguanem i mogę się podzielić kilkoma wnioskami systemu Front Assist.
Na początek zmieniłem ustawienie ostrzegania na wczesne z racji że zima i śliskie drogi. Efekt? Przy niemal KAŻDYM zakręcie gdzie są barierki bądź zapakowany samochód odzywa się piszczałka i czerwony samochodzik. Ostatnio jadąc dwupasmówką samochód poprzedzający dość mocno zahamował, włączyła się piszczałka w momencie jak miałem nogę na hamulcu i poczułem że pedał hamulca ucieka mi spod buta, więc system działa nawet jeśli nie mamy nogi na gazie bądź gdy hamujemy (pojawiały się głosy że nie działa jak nie ma nogi na gazie, stąd ta informacja). Jak ktoś chce wypróbować, to najlepiej ustawić system na jak najbardziej czuły, wtedy dość często ostrzega przed kolizjami. Zauważyłem też, że gdy jechałem drogą z pierwszeństwem do prędkości 50 km/h i do skrzyżowania dojeżdżał z boku inny samochód to system też wydawał piszczałkę. Choć może to było inne ostrzeżenie, o słupie czy coś, w każdym razie sytuacja powtórzyła się dwukrotnie.

Jeżeli chodzi o jazdę do tyłu, to w highline jest fabrycznie montowany jakiś system o którym już też ktoś wspominał, że uratował samochód przed uderzeniem na parkingu. Nie tak dawno cofnąłem mocniej dodając gazu by wyjechać na śnieżną górkę, za mną stał samochód i włączyła się piszczałka auto zahamowało mimo, że miałem jeszcze dość miejsca do samochodu z tyłu. Jeżeli chodzi o dodatkowe pakiety w których to mogło być, to miałem zakupione tylko lusterka

I skorzystam jeszcze z okazji i zapytam... Czy ktoś miał te "nieszczęście" że musiał wymieniać szybę? Wracając z Krakowa zauważyłem już dość spore pęknięcie spowodowane odpryskiem, na prawdę bardzo małym i płytkim. Zaznaczam, że nie słyszałem żadnego huku który mógłby sugerować uderzenie kamienia w szybę, stąd moja wątpliwość co do jakości owych szyb. I szczerze powiedziawszy dość szybko rośnie pęknięcie. Szyba nie jest podgrzewana folią. Ojciec w Kia Sorento z podgrzewaną szybą wokół wycieraczek też miał problem z pękniętą szybą, bez widocznych śladów uderzenia, na serwisie wyszło że to właśnie jakaś wada i na gwarancji wymienili mu szybę.

Podziękował: Siemek

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #126 dnia: 28 - Lutego - 2017 - 12:46:01 »
Myślę, że serwis sprawdzi skąd jest uszkodzenie, tzn. jego kierunek.

Jeśli będzie ślad po uderzeniu z zewnątrz (kamień, śruby, gałęzie itp.) lub wewnątrz (np. parasolka, narzędzia, uchwyty do tel) to odrzucą reklamację. Jeśli nie będzie śladu, to uznają (uszkodzenie np. od złego wyklejenia i powstających naprężeń). W sytuacji gdzie nie można tego stwierdzić jednoznacznie też powinni uznać (odprysk mógł przecież powstać od środka od naprężeń lub wadliwej szyby). Jeśli nic nie słyszałeś a tylko ty jeździsz, być może ostatni scenariusz miał miejsce. Daj to do serwisu do oceny. Poproś, by ci dokładnie pokazali, dlaczego uważają jak uważają:)

Ja już kilka razy dostałem kamieniem i na razie jest OK. Fakt, że były to zwykle prędkości poniżej 100 km/h. Poprzednim autem (Golfem) zrobiłem około 70 tys, zaliczyłem całą masę kamieni i też było ok.

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #127 dnia: 08 - Marca - 2017 - 12:55:08 »
Wczoraj dowiedziałem się, że ewentualna "poprawka" będzie dopiero w kwietniu. A więc kolejne przesunięcie terminu. Moim zdaniem czekają na nową wersję map.

Podziękował: Siemek

Offline TomoWroc

• Rej: DW
« Odpowiedź #128 dnia: 08 - Marca - 2017 - 15:35:08 »
Proszę o informację czy udało Wam się coś wynegocjować od dilera lub VW ze względu na niedziałające rozpoznawanie znaków lub BIRD VIEW w DM. To , że trzeba czekać na update to jedno, a fakt, że sprzedali niepełnowartościowy produkt to inna sprawa.

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #129 dnia: 08 - Marca - 2017 - 17:35:36 »
U mnie dla odmiany w DM Bird View działa. Może ma to związek z Traller Assist?

Offline rk

« Odpowiedź #130 dnia: 08 - Marca - 2017 - 22:53:47 »
A czy nie chodzi tu o brak widoku 3D? Widok 2D z góry wydawało mi się, że jest przy kamerze 360 stopni i DM. Natomiast 3D jest tylko z DP.

Offline Siemek

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: FSW
« Odpowiedź #131 dnia: 15 - Marca - 2017 - 10:03:24 »
Dzień dobry wszystkim :)

To mój pierwszy post na forum a widzę, że temat rozpoznawania znaków nie tylko mnie tutaj "zwabił".
Samochód zamówiłem w lipcu, odebrałem na koniec września 2016 i od tamtego czasu nie działa rozpoznawanie znaków - byłem 2 razy w serwisie w Świebodzinie w tej sprawie. Najpierw usłyszałem, że w tygodniu 7 będzie aktualizacja - jak wszyscy wiemy, nie było.
Oczywiście więcej wiedziałem ja, po szukaniu i czytaniu w internecie niż obsługa w serwisie. W tej chwili czekam na sygnał od dealera, że jest poprawka gotowa, ale po tym co przeczytałem tutaj to się raczej na szybką naprawę nie nastawiam.
Tak jak u wszystkich chyba - poza PL system działa jak trzeba, czyta nawet znaki wyświetlane przy naprawach dróg.

Przy okazji naprawili mi Easy Open bagażnika, które działało raz na 5 prób mniej więcej.
Najlepsze jest to, że czytam teraz o Front Assist i na 99% u mnie też nie działa. Tak jak wyżej inni pisali - w testowym aucie wszystko działało jak trzeba.
Sam ACC działa jak trzeba w trasie.
Kilka razy próbowałem Front Assist sprawdzić przy hamowaniu, ale zawsze rura zmiękła przed przeszkodą ;) Dzisiaj sprawdzę tym sposobem z wyprzedzaniem.

Dodam, że w Passacie, którego kupowałem w 2014 mam "magiczny" silnik Diesla, więc świeża historia fuckupów VW w moim przypadku nie jest krótka.

Offline rk

« Odpowiedź #132 dnia: 15 - Marca - 2017 - 16:22:42 »
Zanim się zabijesz, przeczytaj dokładnie wątek i jakie są objawy uszkodzonego radaru oraz jak działa Front Assist/ACC. Główny objaw to komunikat o ograniczonej widoczności - jak pojawią się często to problem występuje. Przy sprawnym systemie pojawia się od czasu do czasu (najczęściej od oblepienia śniegiem lub przy bardzo dużym deszczu). Podjedź do serwisu to ci powiedzą po VIN czy jest akcja serwisowa czy nie.

Jak już chcesz testować to ustaw ostrzeganie na wczesne, znajdź zakręt o 90 stopni najlepiej z latarniami, barierkami, zaparkowanymi autami itp. Prędkość nie musi być duża. Metodologia opisana kilka postów wcześniej.

Offline Siemek

• Rej: FSW
« Odpowiedź #133 dnia: 15 - Marca - 2017 - 16:46:00 »
Spokojnie ;) Rzadko jeżdżę z tempomatem a z tym wyprzedzaniem to też nie szalałem.
Zmieniłem trochę ustawienia i przetestowałem w mieście - City Emergency Break na bank u mnie nie działa. Właśnie na podstawie poprzednich postów próby robiłem. Do tego przy ok. 8k km miałem wystarczająco dużo okazji, żeby przetestować działanie. Po przeczytaniu tematu tylko się utwierdziłem, że to kolejny niesprawny system w aucie.

Komunikat o braku widoczności czujników  przez 6 miesięcy miałem dwa razy - w nocy na pustej i prostej drodze. Jeżdżę bez systemów, ale wiadomo - 1. nie po to są, żeby nie działały; 2.  nie po to płaciłem za nie.
Na piątek mam umówioną wizytę i zobaczymy :)

Mam się też dowiedzieć czy będzie w końcu soft do akcji naprawczej rozpoznawania znaków.

Offline Toomasz

• Moc: 150 KM
  • Rej: WS
« Odpowiedź #134 dnia: 15 - Marca - 2017 - 16:56:48 »
Główny objaw to komunikat o ograniczonej widoczności - jak pojawią się często to problem występuje. Przy sprawnym systemie pojawia się od czasu do czasu (najczęściej od oblepienia śniegiem lub przy bardzo dużym deszczu)

U mnie najczęściej pojawia się na drogach polnych przy włączonym "offroad". W trasie tylko raz się pojawił jak była mgła. Przejechane prawie 4000 km

Offline arekp

« Odpowiedź #135 dnia: 19 - Marca - 2017 - 22:24:38 »
Po weekendowej zabawie ze skanami map sterowników w aucie, stwierdzam że ustawienia systemu w DM i DP są identyczne - istnieje ryzyko, że coś przeoczyłem gdyż jest tego w tysiącach linii ustawień.

Po wyłączeniu "fuzji danych", system rozpoznaje znaki w sposób podobny do znanego nam po wyciągnięciu karty z mapami. Spodziewam się, że rozwiązanie pojawi się nie jako update auta, tylko przyjdzie wraz z aktualizacją map - ewidentnie coś jest skopane w ich definicji.

asta

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 19 - Marca - 2017 - 23:19:40 »
Spodziewam się, że rozwiązanie pojawi się nie jako update auta, tylko przyjdzie wraz z aktualizacją map - ewidentnie coś jest skopane w ich definicji.
U mnie działa na aktualnych mapach, wg mnie jest to wina hardware, w samochodach do sierpnia 2016 rozpoznawanie działa z aktualnymi mapami. Pewno zmienili dostawce kamer czy też innego urzadzenia

Offline arekp

« Odpowiedź #137 dnia: 19 - Marca - 2017 - 23:22:41 »
Mam auto wyprodukowane w lipcu ;-) Nie działa.

Offline arekp

« Odpowiedź #138 dnia: 20 - Marca - 2017 - 00:07:50 »
asta, sprawdziłem w skanach moich i @rk. Mamy ten sam numer sterownika Front Assist ... za to różne kodowanie, jest więc trop do sprawdzenia ;-)

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #139 dnia: 20 - Marca - 2017 - 00:24:30 »
Pewno zmienili dostawce kamer

Kamera działa dobrze. Jak się usunie kartę z mapami to znaki są rozpoznawane

Offline J_Jadzia

• Rej: DGL
« Odpowiedź #140 dnia: 23 - Marca - 2017 - 20:26:41 »
Dzisiaj dostałem oficjalną informację z salonu paczkowski w Z.Górze, od importera, że według najnowszych informacji od Producenta aktualizacja oprogramowania MIB umożliwiająca działanie Sign Assist z Discover Media ma być dostępna od 16/17 tygodnia 2017 roku.
Więc teoretycznie minimum jeszcze 2-3 tyg
Panowie cierpliwości - mam nadzieję, że już blizej niż dalej

Offline Raku71

« Odpowiedź #141 dnia: 23 - Marca - 2017 - 21:56:54 »
Troszkę więcej bo to za miesiąc ale to już jakieś światełko w tunelu. Ciekawe tylko czy dotrzymają słowa bo podchodzą do tego jak pies do jeża. Tak naprawdę u mnie gdy odbierałem auto to nawet nie wiedzieli że to nie działa. Ja im to uświadomiłem i byli bardzo zdziwieni. Nie wiem tylko czy palili głupa czy naprawdę nie wiedzieli.

Pozdrawiam

Offline arekp

« Odpowiedź #142 dnia: 23 - Marca - 2017 - 22:11:57 »
Troszkę więcej bo to za miesiąc ale to już jakieś światełko w tunelu.

Miał być 7 tydzień, później 11 tydzień. Teraz 16/17 tydzień. Dla mnie światełko to za mało.

Offline arekp

« Odpowiedź #143 dnia: 23 - Marca - 2017 - 22:13:12 »
Nie wiem tylko czy palili głupa czy naprawdę nie wiedzieli.

Mogli nie wiedzieć. Zależy ile Tiguanów sprzedali w okresie, kiedy mocno reklamowali tę funkcję - i ilu klientów przyszło z reklamacją, bo mam nadzieję że wszyscy z tego forum złożyli oficjalne reklamacje?

Offline Raku71

« Odpowiedź #144 dnia: 23 - Marca - 2017 - 22:18:44 »
arekp, dla mnie też, dlatego podchodzę do tego bardzo sceptycznie.

Offline mateoosh

• :: StartLine
  • Rej: Poznan
« Odpowiedź #145 dnia: 25 - Marca - 2017 - 15:55:42 »
Elo,

Jestem tu nowy, ale chyba nie szkodzi to az tak ;-) Akurat bawie sie z zony nowym (2 dni temu odebrany) Tiguanem, postanowilem troche podrazyc temat tych znakow i ich nie dzialania na Discover Media. pobawilem sie troche VCP i pojedzilem po okolicy. Rezultaty:

Ewidentnie brakuje danych PSD (Praediktiven Strassen Daten - predykcyjne dane drogowe) na mapie. Mozna to ominac:
1. wykodowac PSD z modulu 5F (head unit)
2. Wykodowac PSD z modulu A5 (kamera przednia)
3. Wykodowac PSD z modulu 4B (modul wielofunkcyjny sterowania swiatlami)
4. wykodowac PSD z radaru przod.

Zrobilem to wszystko i czytanie znakow działa (rozpoznaje predkosc, zakaz wyprzedzania, odwolanie zakazu itd), nawigacja takze dziala jak wczesniej bezproblemowo. Nie mamy jednak PSD ze wszystkimi tego konsekwencjami:

1.Kamera nie rozpoznaje skrzyzowan, wiec nie odwoluje ograniczen
2. Nie dzialaja predykcyjne skrecajace lampy LED, bo sterownik 4B nie wie czy  bedzie zakret czy nie
3. ACC i front assist reaguja dosc nerwowo, bo nie wiedza, ze gosc do ktorego sie szybko zblizamy jest akurat na zakrecie (szczegolnie to dotyczy acc na S-kach)

Ja wrocilem do serii, glownie ze wgledu na ACC, ale ci, co nie maja ACC moga z tym żyć. Sprawa u VW sie przeciaga, bo to nie oni robia mapy, i musza czegac az Navteq poprawi PSD.

Jakby ktos potrzebowal instrukcji do VCP jak to zrobic to sluze. Moge tez przygotowac skrypt pod vcp , ktory wszysto ogarnie z automatu.

Mam nadzieje, ze cos sie przydalem :)

Pzdr,

Mati.

Podziękował: Toomasz, Siemek

Offline arekp

« Odpowiedź #146 dnia: 25 - Marca - 2017 - 18:16:24 »
Mozna to ominac:
1. wykodowac PSD z modulu 5F (head unit)
2. Wykodowac PSD z modulu A5 (kamera przednia)
3. Wykodowac PSD z modulu 4B (modul wielofunkcyjny sterowania swiatlami)
4. wykodowac PSD z radaru przod.

I po co tak grzebać?

W module A5 wyszukaj "IDE04733" czyli "Road sign detection fusion mode" i wyłącz fuzję danych - standardowo jest ustawione na "Road sign fusion"

Tyle, że co z tego że rozpozna znaki - podobnie jak poprzez wyciągnięcie karty z mapą - skoro ich nie odwoła.

Offline Mutek

• Rej: DW
« Odpowiedź #147 dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 16:46:17 »
Dzisiaj odebrałem samochód. Rozpoznawanie znaków drogowych u mnie działa. Sprzedawca był bardzo zdziwiony.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #148 dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 20:16:34 »
Jaką masz wersję map zainstalowaną? Rozumiem że masz DM a nie DP?

Offline Raku71

« Odpowiedź #149 dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 20:44:38 »
Też mam nadzieję, że się nie pomyliłeś i masz Discover Media bo to by znaczyło, że ogarnęli w końcu temat.

Tagi wątku: Front Assist