Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 96105 razy)

Offline Raku71

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #175 dnia: 25 - Kwietnia - 2017 - 22:18:11 »
Pamiętaj, że nawigacja nie zna czasowych zmian w ogranizacji oraz jest aktualizowana raz na pół roku - i też nie ma pewności, czy zmiany zostaną uwzględnione.

Jeździłem dziś drugi dzień i jednak jestem już pewiem, że wolałbym żeby ograniczenia były brane z mapy a nie skanowane i nie przekonuje mnie fakt że mogą być zmiany w organizacji czy aktualizacja dwa razy w roku. Mapy Here są bardzo dobre i wg mnie znacznie pewniejsze aniżeli skanowanie które jednak często się gubi, polną drogę traktuje jako skrzyżowanie i odwołuje ograniczenie czy też gdy jedzie za ciężarówką nie widzi znaków. Szału nie ma i szkoda że nie ma opcji ustawiania sobie pokazywania ograniczeń z mapy lub z realu wg upodobań.
I pytanie czy na AID pokazuje Wam coś więcej oprócz znaku ograniczenia?
Na panelu środkowym pokazuje ograniczenie (ze wspomnianym już zegarem) i ewentualnie zakazy wyprzedzania czy coś jeszcze Wam sie trafiło?

Offline Siemek

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: FSW
« Odpowiedź #176 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 08:32:58 »
Za to u mnie nic nie wiedzą, nie mają... Czekam aż się dowiedzą, bo jechać i siedzieć bez sensu kolejny raz nie mam w planach.

Offline wojtekpz

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: NE
« Odpowiedź #177 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 12:04:30 »
Wczoraj serwis VW Plichta Gdańsk zaktualizował mi soft do Discovery Media do wersji 0753. Rozpoznawanie znaków zaczęło działać :P Czas trwania wizyty - niemal z sekundową dokładnością 2 godz. Wspomniałem też o problemie związanym z Front Assist - miałem już kilka przypadków "nie zauważenia" pojazdu przede mną - auto ewidentnie nie wykryło pojazdu, dopiero po gwałtownym zahamowaniu - na wyświetlaczu pojawił się symbol auta. Pojeżdżę trochę i dam znać czy ta aktualizacja temu zaradziła.

Offline alternatiw

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4 FSI
  • Rej: MP
« Odpowiedź #178 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 14:36:28 »
Czołem,
a ja właśnie sprawdzam z ASO VW w Krakowie i na tą chwilę jeden twierdzi, że aktualizacja softu DM do 0753 nie rozwiązuje problemu znaków a drugi milczy... :cry:

Pozdr
alternatiw

Offline Raku71

« Odpowiedź #179 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 14:38:24 »
Czołem,
a ja właśnie sprawdzam z ASO VW w Krakowie i na tą chwilę jeden twierdzi, że aktualizacja softu DM do 0753 nie rozwiązuje problemu znaków a drugi milczy...

Wszystkim rozwiązuje to i Tobie pewnie by rozwiązało:-)

Offline Vlodi75

• Kod: DFGC
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #180 dnia: 09 - Maja - 2017 - 21:31:52 »
Czy na "Front Assist" była jakaś aktualiazacja oprogramowania lub akcja serwisowa, jeżeli tak to ma ktoś dokładny nr nowej wersji ?

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #181 dnia: 10 - Maja - 2017 - 15:17:37 »
Jeżeli znaki są czytane tylko z tych na drodze to szału raczej nie będzie. (jeszcze byłem w serwisie i nie zaktualizowałem softu).
Za to kiedyś bawiłem się apką Boscha jaką zainstalowałem na telefonie i podejrzewam, że rozpoznawanie znaków działa tak samo w Tiguanie. Generalnie apka mi się podobała. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bosch.mydriveassist&hl=en

Natomiast wolałbym aby czytanie znaków i ACC działało tak jak w nowym Audi Q5, jak widać to na filmie poniżej, to już jednak inna półka cenowa:

;)

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #182 dnia: 10 - Maja - 2017 - 18:44:36 »
W instrukcji do Tiga ostały się resztki, wspominające o takiej funkcjonalności. Pewnie zdecydowano, że to zostanie tylko w Audi i nie posprzątano instrukcji;) W praktyce jak to działa opinie są różne.

Ja też przychylam się do zdania, że fuzja to obecnie najlepsze rozwiązanie, tj. dające w przekroju najlepsze wyniki.

Jako ktoś, kto kiedyś w ramach hobby wrzucał różne poprawki (w tym ograniczenia) do map różnych producentów (Navteq/TomTom(TeleAtlas)/Google,OpenStreetMaps) zapewniam, że czas zanim taka poprawka pojawi się w aucie jest masakrycznie długi. Muszę stwierdzić, że Navteq nie wygląda źle w temacie czas kontra jakość zmian (przynajmniej jeśli chodzi o wewnętrzne dane). Tomtom był słaby (wolny, sporo odrzuceń i błędów). Cykl wydawniczy VW niestety dodaje kilka miesięcy, zatem nie spodziewałbym się nic lepszego niż rok od czasu wprowadzenia/zgłoszenia zmiany.

Warto pamiętać też o sytuacji, kiedy skończy się produkcja map dla danego systemu nawigacyjnego. Wtedy rozpoznawanie znaków będzie jeszcze ważniejsze.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #183 dnia: 10 - Maja - 2017 - 21:17:43 »
W instrukcji do Tiga ostały się resztki, wspominające o takiej funkcjonalności. Pewnie zdecydowano, że to zostanie tylko w Audi i nie posprzątano instrukcji;) W praktyce jak to działa opinie są różne.

Jest już w Arteonie oficjalnie w cenniku. Ale myślałem, że w Tigu po updejcie czy też w wersji ACC 210, też powinno działać.

P.S. Jadę jutro na updejt w końcu. Wszystkie ASO już mają i robią, ale na zaproszenie się nie doczekałem.

Offline Siemek

« Odpowiedź #184 dnia: 11 - Maja - 2017 - 08:48:42 »
To przedzwonię do swojego ASO, bo też się nie doczekałem telefonu do tej pory  :curve:

Offline lehmat

• Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #185 dnia: 12 - Maja - 2017 - 09:05:39 »
Wczoraj nowy soft wgrano mi w ASO we Wrocławiu.
Znaki się pojawiły, ale muszę przyznać, że potrafią czasami nieźle zaskoczyć. Napiszę coś więcej jak zrobię kilka tras poza miastem.
Znajomość tematu aktualizacji oprogramowania w ASO jest cały czas słaba. A wystarczy zajrzeć na takie forum jak to :)

Offline squadak

« Odpowiedź #186 dnia: 12 - Maja - 2017 - 22:23:11 »
U mnie też wgrano nowy soft i potwierdzam rozpoznawanie znaków działa. Ale potrafi ciekawie zaskoczyć. Np ograniczeniem 100km w mieście :p  po tej aktualizacji przestały mi działać światła drogowe tzn top Led. Wcześniej ładnie wycinal inne pojazdy w nocy teraz nie. Poza tym było tak że jak raz pchnalem manetka to zalaczaly się automatyczne drogowe jak drugi raz to zwykle drogowe, trzeci raz wyłącza drogowe. Teraz jest automatyczne drogowe i zwykle drogowe.  Żeby zniknęła ikonka automatycznych świateł muszę zgasic silnik i odpalić na ma nowo.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #187 dnia: 12 - Maja - 2017 - 22:35:30 »
U mnie światła od początku działały tak jak u Ciebie teraz, ale wyłączyć można automat przełączając swiatla "gałką" na inna pozycje. Wygranie poprawki dla znaków nic nie zmieniło. Jak działa wyłączanie świateł opisuje instrukcja :-)

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #188 dnia: 13 - Maja - 2017 - 19:47:10 »
Zaktualizowany. Rozpoznawanie znaków działa ale zauważyłem jeszcze coś. Zmienione oprogramowanie ma wpływ na pracę skrzyni biegów i silnika zwłaszcza w trybie ECO. Zrobiło się inne auto działające zdecydowanie lepiej w trybie ECO.  Teraz nazywam ten tryb "ECO-SPORT"  ;-)
Jest spora różnica w pracy silnika, przełożeń w skrzyni biegów i reakcji na przyciśnięcie pedału gazu. Oczywiście na korzyść  ;-)

Offline arekp

« Odpowiedź #189 dnia: 18 - Maja - 2017 - 22:39:43 »
Również czekałem, aż się ktoś odezwie. Po jakimś czasie zostawiałem (na prośbę babki, która odebrała telefon) dwukrotnie swoje dane, ale nikt przez 1,5 tygodnia nie oddzwonił.

Finalnie wizytę umówił mi handlowiec, po tym jak się poskarżyłem na serwis - a co, akurat odbieraliśmy kolejne auto, więc można było ponarzekać ;-)

Rada dla kolejnych osób, nie dajcie sobie umówić wizyty na godziny wieczorne. Złudne może być poczucie, że skoro wiedzą jaką wizytę umawiają, to sobie wcześniej pobiorą oprogramowanie.

Tak czy siak, znaki na DM działają. Po ponad 9 miesiącach od odbioru auta - brak funkcji zgłoszony już drugiego dnia po odbiorze. Nie mam jak Toomasz odczucia boosta ;-) To była tylko aktualizacja oprogramowania radia, nie ma technicznej możliwości, aby wpłynęła na inne systemy - a już zwłaszcza jezdne ;-)

NAJWAŻNIEJSZE: moją wdzięczność zdobył mistrz serwisu Krotoski-Cichy w Szczecinie, ponieważ został po godzinach, aby dokończyć instalację oprogramowania bez konieczności kolejnej wizyty.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #190 dnia: 19 - Maja - 2017 - 14:01:16 »
W Rzeszowie to samo, zostawiasz dane i nikt nie oddzwania. Problem z popołudniem bo Pan od diagnostyki pracuje tylko na  pierwszą zmianę. Generalnie zlewka i tyle. Serwisu nie polecam ale co zrobić jak nie ma w pobliżu innego?
Muszę następnym razem jak znajdę troszkę czasu podjechać i na miejscu już nie odpuszczać aż jakiś termin ustalą.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #191 dnia: 19 - Maja - 2017 - 20:43:30 »
Tak czy siak, znaki na DM działają. Po ponad 9 miesiącach od odbioru auta - brak funkcji zgłoszony już drugiego dnia po odbiorze. Nie mam jak Toomasz odczucia boosta ;-) To była tylko aktualizacja oprogramowania radia, nie ma technicznej możliwości, aby wpłynęła na inne systemy - a już zwłaszcza jezdne ;-)
Może przy okazji dostał bez swojej wiedzy upgrade softu/silnika lub DSG. Ma inny silnik przecież. Ew. dane z autoadaptacji zostały skasowane;). w Golfie zdarzały mi się upgrade bez mojej inicjatywy (akcje serwisowe) lub gdy były jakieś problemy z pracą silnika.

U mnie światła od początku działały tak jak u squadaka teraz (w Golfie była identycznie). Wyłączyć można przez przełączenie z auto na długie na stałe (dźwignia od siebie) i pociągnięcie dźwigni do siebie, przełączenie świateł na inną pozycję, np. wyłączenie(nie polecane w nocy w trakcie jazdy;) ), wyłączenie zapłonu.

Pociągnięcie do siebie zdaje się działa również w trybie auto, jak pali się niebieska kontrolka świateł drogowych.

Szczerze mówiąc średnio to intuicyjne bo można wyłączyć jedynie jak włączone są (nawet częściowo) światła drogowe. W wypadku gdy chcemy mieć pewność, że one się nie włączą w trybie auto musimy je na chwile włączyć;) albo przez chwile mieć tylko oświetlenie LED.

Offline arekp

« Odpowiedź #192 dnia: 20 - Maja - 2017 - 00:02:06 »
No to wychodzi na to, że miałem szczęście w serwisie. Ponieważ przy mnie zostało sprawdzone czy nie ma jakichś akcji serwisowych.

Offline Siemek

« Odpowiedź #193 dnia: 24 - Maja - 2017 - 15:34:24 »
Panowie czy u wszystkich już naprawiono rozpoznawanie znaków?
Po raz kolejny wydzwaniam do ASO, ale dalej nie mają/nie wiedzą itp. Powołałem się na informację od Was, że w innych ASO problem już od ponad 2 tygodni potrafią rozwiązać i dalej czekam na telefon...

Offline mapigeo

« Odpowiedź #194 dnia: 24 - Maja - 2017 - 15:48:58 »
Ja jadę w piątek. Mam być pierwszy w Rzeszowie któremu będą aktualizować oprogramowanie...

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #195 dnia: 24 - Maja - 2017 - 16:40:11 »
Panowie czy u wszystkich już naprawiono rozpoznawanie znaków?

Już 2 tygodnie temu. Serwis w Siedlcach.

Offline alternatiw

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4 FSI
  • Rej: MP
« Odpowiedź #196 dnia: 24 - Maja - 2017 - 17:04:34 »
W Krk, w ASO na północy miasta mają nowy soft i wgrywają. Nie wiem czy zapraszają na serwis bo ja sam zainicjowałem sprawę.
Tak jak przedmówcy - potwierdzam to, że nowy soft DM rozwiązuje problem niedziałającego systemu rozpoznawania znaków :) Sukces! :)
A przy okazji pozdrawiam Sprzedaż z VW spod znaku K-C w Warszawie ponieważ mimo wielokrotnych pytań nie potrafili do tej pory poinformować swojego niegdysiejszego klienta o tym, iż zgłaszany problem znalazł swoje rozwiązanie.

Offline Markoo

• Silnik: 2.0 TFSI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #197 dnia: 24 - Maja - 2017 - 23:10:07 »
Lellek w Gliwicach również poległ, Panowie nie poradzili sobie.
30 mam kolejną wizytę w innym serwisie.

Offline arljazz

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #198 dnia: 24 - Maja - 2017 - 23:50:09 »
Ja dzisiaj w Porsche Katowice bez problemu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline javeira

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #199 dnia: 25 - Maja - 2017 - 20:55:54 »
Ja wczoraj miałam wgrane w Porsche Sosnowiec i śmiga aż miło. Tylko długo im to zajęło bo 7 godzin xD

Tagi wątku: Front Assist