Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 95861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mapigeo

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #50 dnia: 17 - Listopada - 2016 - 16:08:02 »
ACC i Front Assist korzystają z tego samego czujnika. Czujnik do wymiany? Serwis coś robi  w temacie?

Offline lehmat

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #51 dnia: 24 - Listopada - 2016 - 09:24:21 »
Front Assist - w serwisie powiedzieli, że w logach tego systemu były błędy. Zaktualizowali sterownik. Pomogło.
Aktualizacja map nic nie zmieniła w kontekście znaków.
Potwierdzam jeden z postów dotyczący dróg osiedlowych / przyzakładowych nieopisanych na mapach - tam potrafi wyskoczyć ograniczenie do 10 km/h.
Podsumowując to irytująca sprawa, że nadal nie ma oficjalnej reakcji VW tym bardziej, że wg. serwisu identyczna sytuacja ma miejsce w nowym pasacie.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #52 dnia: 03 - Grudnia - 2016 - 17:02:05 »
Po przemyśleniach w ramach rekompensaty chcę uderzyć w odblokowanie obsługi głosowej, gdyż tej opcji nie wybrałem a mam przycisk do jej obsługi.
Zobaczymy czy się da i co VW na to 

Jest jakaś odpowiedz z VW w sprawie odblokowania obsługi głosowej?

Offline Markoo

• Silnik: 2.0 TFSI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #53 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 10:37:01 »
Witam,
Myślałem że tylko ja ma problem z brakiem czytania znaków. Ale widzę że jest nas więcej

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #54 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 15:07:11 »
jeden był odbierany w lipcu, a drugi we wrześniu. W tym pierwszym jest wszytko ok. a w drugim nie działa czytanie znaków.

Powoli klaruje się sytuacja, bo w aucie z sierpnia już nie działa.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #55 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 15:27:39 »
A nie jest tak, że od sierpnia zaczynają klepać rok modelowy 2017? Może zamienili jakieś ustrojstwo w konfiguracji co niestety odbiło się na kompatybilności z softem? W innej sytuacji wystarczyłoby wgrać oprogramowanie z modeli lipcowego i powinno działać.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #56 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 19:47:59 »
Witam,

Co do ACC/front assist:
Jest na to akcja serwisowa, pojawiła się jakieś półtora tygodnia temu, do wymiany i kalibracji jest sterownik z wada (nie wiem czy obudowa), afektowane auta sa wzywane i w miare możliwosci jest to naprawiane przed wydaniem nowego samochodu, pewna seria samochodów miała tą wadę (nie wszystkie)

Było o tym problemie głośno na niemieckim motor talku.

Objawia się to dość częstym (co kilkadziesiąt,kilkaset km) komunikatem "Czujnik Front Assist nie ma widoczności", po ponownym uruchomieniu samochodu problem znika. Oczywiście ma to wpływ na Front Assist, gdyż korzysta z tego samego sterownika.

Po naprawie problem całkowicie znika. Powyższy komunikat może sie naturalnie pojawić w wypadku złych warunków drogowych (bardzo duży deszcz, śnieg, błoto na obudowie czujnika itp.). W moim byłym juz Golfie 7 zdarzlyo mi się to raz w ciagu 3 lat ( a jeździłem po 25-30 tys rocznie).

Front Assist w Golfie 7 na MQB działał nawet jak zwalniałem, hamując silnikiem a ktoś z przodu zahamował gwałtownie. Ktoś komuś opowiada bajki, albo coś sie zmieniło w sofcie.

Co do map i systemu rozpoznawania znaków:
Rok modelowy 2017 zaczęli robić w 24 tygodniu (13 czerwiec)

W niemieckiej instrukcji ze stycznia i maja 2016 Polska jest na liście krajów obsługiwanych. W listopadowej instrukcji już Polski nie ma (instrukcja jest cześciowo updatowana do zmiany modelowej z 45 tygodnia). Ta część instrukcji jest wspólna dla DP i DM. Możliwe, że zmieniając instrukcję albo się zorientowali, że jest problem albo chcą to z jakiś powodów wyłączyć w Polsce. Podobnie było z komfortowym zamykaniem szyberdachu. Jak ich niemiecki regulator pogonił, bo przekroczono dopuszczalne siły podczas zamykania, poupgradowali ludziom softy w Pasacie i pousuwali z instrukcji. Instrukcja (przynajmniej niemiecka, bo tylko do takich ma dostęp online) zawiera pozostałości komfortowego zamykania/otwierania.

W testówkach z DM i DP testowanych do czerwca rozpoznawanie znaków zdecydowanie działało. Naturalnie sytem działa (tzn. rozpoznawanie przed kamerę) w Polsce, co można przetestować wyciągając kartę SD w DM lub wyjechać poza drogi znane mapie. Problemem może być nie zaznaczenie Polski przez pomyłkę lub celowe (np. brak informacji o drogach publicznych co uniemożliwia skasowanie ograniczenia na skrzyżowaniu itp.).

Mam nadzieję, że z Discover Pro (wiem, że piszecie o DM ale z moim szczęściem...;))  w autach produkowanych w listopadzie będzie to działało, bo jak nie to się nieźle wpienię i możliwe, że nie odbiorę auta. Jak dobrze pójdzie, za kilka dni będę wiedział.

Co do EasyOpen.
Były problemy sprzętowe, i kilka osób z niemieckich forów miało coś grzebane przy siłownikach i czujnikach. W niektórych testówkach cieżko to było uruchomić.

Jedna rzecz o której należy pamiętać, że po rekomendowanym przez instrukcje "kopnięciu" (a nie ruchu lewo-prawo) cofnąć się lekko poza zasięg bagażnika. Oczywiście to nie działa z wysuniętym hakiem, przy dużym deszczu czy też po długim nieużywaniu samochodu (deaktywacja by oszczędzać akumulator).  Podobno też, jak donoszą niemiaszki poprawkach działa to jak należy (podobno nie trzeba się też cofać??). Czy to prawda to nie wiem nie sprawdzałem.

Co do AreaView:
Rzeczywiście, pewne rzeczy działają z tylko z DP, o czym się dowiedziałem dopiero czytając Self Study Programs. W VW Group tak często jest, ze tańsze wersje czegoś maja ograniczona/ograniczają funkcjonalność innych elementów a żaden sprzedawca o tym nie wie (pomijając jednego). A powinni.

Inna  sprawa, że widok 2D z góry (duży) chyba działa, nie? Te widoki 3D mają dla mnie zerowe zastosowanie praktyczne, natomiast widok 2D  z góry i widoki 2D na koła/progi zdecydowanie się przydają. Szczególnie przy wysokich krawężnikach lub słupach w garażach.

Pozdrawiam,
Robert

Offline mapigeo

« Odpowiedź #57 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 17:26:29 »
jeden był odbierany w lipcu, a drugi we wrześniu

Rok modelowy 2017 zaczęli robić w 24 tygodniu (13 czerwiec)

Może ten odbierany w lipcu był z produkcji sprzed 13 czerwca? Skoro ta sama konfiguracja a działa tylko w jednym to musieli coś zmienić w produkcji.

Offline rk

« Odpowiedź #58 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 18:25:41 »
Bardzo możliwe, chociaż wydaje mi się, że zrobiłem błąd i zmiana była po 22KW (30 maja). Zwykle od dostawy do produkcji mija mniej niż miesiąc, chyba, że klient chce (albo dealer ma w tym interes).

Softy chyba zmieniają w miarę na bieżąco. Mam na myśli, że nie czekają na zmianę roku modelowego tylko jak są jakieś problemy to od pewnego momentu samochody mają nowy soft z poprawkami.

Jak piszesz, wygląda na to, że zmienili po prostu w pewnym momencie soft (czy przy zmianie roku modelowego czy nie to inna sprawa) i zaczęły się problemy.

Offline Markoo

• Silnik: 2.0 TFSI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #59 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 22:27:44 »
Tak czy inaczej musimy czekać bo serwisy są bezradne.
Wiecej na ten temat dowiedziałem się na forum , niż w serwisie

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #60 dnia: 09 - Grudnia - 2016 - 22:19:16 »
Witam,

odebrałem dzisiaj swojego nowiutkiego Tiguana i już po kilku kilometrach pojawił się problem z brakiem widoczności czujnika, czego efektem było wyłączenie Front Assist i ACC! Myślałem, że jak odbiorę auto nowe dopiero z produkcji, to już będą bez tych błędów...

Dzwonię w poniedziałek do serwisu i dam znać.

:vwclubpolska:
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

« Odpowiedź #61 dnia: 09 - Grudnia - 2016 - 22:46:58 »
Serwisy nie powinny wydać auta bez aplikowania akcji serwisowej.

Na chwile obecna powinni sprawdzić czy łapiesz się na jedna z dwóch aktywnych akcji. Druga dotyczy oparć siedzeń.

To, że twoje auto jest do sprawdzenia nie znaczy, że należało wykonać jakieś czynności (np. rama oparcia mogla być z serii wykonanej dobrze, to samo tyczy ACC, chociaż tu nie wiem jakie są kryteria). Jeśli auto się łapało i akcja została wykonana powinna być naklejka (nie pamietam dokładnie gdzie, chyba gdzieś w niewidocznym miejscu od wewnątrz na klapie bagażnika).

Zawsze jest możliwość, że wymieniono Ci sterownik a on był wadliwy lub się zepsuł. Jak nie podlegałeś akcji mógł się też zepsuć po kilku km;)

Pogoda zakładam była dobra, nie jechałeś przez tunel albo w pobliżu dużego żelastwa itp?

Znając życie pewnie Ci nie wymienili po prostu albo coś spaprali.

Daj znać jaki serwis i co z tego wszystkiego wynikło. Przyda się innym w przyszłości.

Dodano:  09 - Grudnia - 2016  -  22:49:52
Jeszcze jedno - pamiętaj, że nie będzie ci działało rozpoznawanie pieszych. Robione jest tym samym sterownikiem. Dzięki temu Tiguan może wykryć pieszych nocą.

Offline WuWojtas

« Odpowiedź #62 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 07:34:33 »
Serwisy nie powinny wydać auta bez aplikowania akcji serwisowej.

.. a jednak

Pogoda zakładam była dobra, nie jechałeś przez tunel albo w pobliżu dużego żelastwa itp?

Pogoda - lekki deszczyk, mżawka, ciemno... Podczas 70km trasy wyłączyłem silnik 3 razy, błąd za każdym razem ustąpił, ale po kilku, kilkunastu kilometrach powracał. Droga normalna, bez tuneli, trochę S3, trochę międzymiastowa w lesie.

Odezwę się jak coś więcej ustalę.
------------------------------------------------------------------------------------

Offline mapigeo

« Odpowiedź #63 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 09:50:33 »
A znaki rozpoznaje?

Offline WuWojtas

« Odpowiedź #64 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 12:18:48 »
Tak, ale ja mam PRO

Offline rk

« Odpowiedź #65 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 17:46:51 »
WuWojtas,

No to masz podręcznikowe objawy. Ciśnij serwis.

To, że napisałem, że serwisy 'powinny' to nie znaczy, że nie wiem jaka jest rzeczywistość. Jeśli się potwierdzi, że nie zaaplikowali akcji serwisowej to bardzo źle o nich świadczy.

Offline Jacek_76

• :: StartLine
« Odpowiedź #66 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 21:32:29 »
Czy możecie opusać jaki jest problem z oparciami siedzeń?

Offline rk

« Odpowiedź #67 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 22:00:15 »
Któryś z robotów wykonał złe spawy (chyba oprogramowanie/ustawienia były wadliwe). Pewne serie foteli mają problem z dolną częścią ramy siedzisk z przodu. W wypadku uderzenia z tyłu fotel może nie być tak wytrzymały jak powinien. Serwis najpierw sprawdzi czy nr serii się zgadza. Jeśli miałeś pecha to dokonają naprawy. Jeśli mialeś szczęście nic nie trzeba robić.

Dotyczy to tylko pewnej grupy Tiguanów. Od niedawna jest to naprawiane przed wydaniem. Jak masz felerne auto VW będzie się z tobą kontaktował.

Offline Jacek_76

• :: StartLine
« Odpowiedź #68 dnia: 10 - Grudnia - 2016 - 22:10:03 »
Dzięki

Offline Raku71

« Odpowiedź #69 dnia: 12 - Grudnia - 2016 - 11:26:46 »
Witam,
orientuje się ktoś czy można wywalczyć coś w zamian za ten brak rozpoznawania znaków bo pod koniec tygodnia odbieram swojego białego R-line niestety z DM bo oczywiście sprzedawca powiedział, że nie warto dopłacać ponieważ różnią się z PRO tylko twardym dyskiem?
Echhh polskie salony.

Pozdrawiam

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #70 dnia: 12 - Grudnia - 2016 - 11:44:09 »
pod koniec tygodnia odbieram swojego białego R-line

Jesteś w o wiele lepszej sytuacji niż ci z nas, którzy już auta odebrali i mogą podzielić się listą zauważonych problemów już po odbiorze samochodu.

Specjalnie w tym celu utworzyłem wątek "Lista fuckupów", w którym prosiłem o brak dyskusji, a jedynie wypisywanie kto co zauważył.

Potraktuj tamten wątek jako swojego rodzaju listę weryfikacyjną przed odbiorem swojego samochodu. A "marudzić" jest o co. Negocjuj z dealerem, jeśli nic nie wskórasz ... nie musisz odbierać samochodu :)

Offline mapigeo

« Odpowiedź #71 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 18:55:45 »
orientuje się ktoś czy można wywalczyć coś w zamian za ten brak rozpoznawania znaków

ktoś miał walczyć w tym temacie... ale nie daje znaku co i jak (napisał oficjalne pismo do VW), na pewno przy odbiorze można wywalczyć coś więcej niż jak już maja kasę na koncie :)

Offline arljazz

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #72 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 08:58:48 »
Cześć
Właśnie wczoraj odebrałem mojego Tiguana z warsztatu. Wymieniany był czujnik Front Assist oraz sterownik klapy bagażnika. Dodatkowo sprawdzana była aukcja serwisowa z fotelami.
Po wymianie ja na razie nie mam błędu z Front Assist, ale nie robiłem jeszcze dłuższej trasy. Planuje taką po świętach (600km w jedną stronę) więc się okaże czy to na 100% działa.
Sterownik klapy bagażnika rzeczywiście działa i teraz mogę otwierać za pomocą ruchu nogi :)
Zostałem także poinformowany, że na początek roku jest planowana akcja serwisowa rozwiązująca problem rozpoznawania znaków, ale to już wiemy.

Offline WuWojtas

« Odpowiedź #73 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 06:33:19 »
odebrałem dzisiaj swojego nowiutkiego Tiguana i już po kilku kilometrach pojawił się problem z brakiem widoczności czujnika, czego efektem było wyłączenie Front Assist i ACC! Myślałem, że jak odbiorę auto nowe dopiero z produkcji, to już będą bez tych błędów...
Pogoda - lekki deszczyk, mżawka, ciemno... Podczas 70km trasy wyłączyłem silnik 3 razy, błąd za każdym razem ustąpił, ale po kilku, kilkunastu kilometrach powracał. Droga normalna, bez tuneli, trochę S3, trochę międzymiastowa w lesie.

Błąd czujnika ACC pojawił mi się tylko raz, w pierwszy dzień po odbiorze auta. Do tej pory zrobiłem kolejne 500km w róznych warunkach i nie wystąpił ani razu. W serwisie nie zdążyłem być jeszcze, bo mi nie śpieszno... Jest to możliwe, że jeszcze się w nim coś kalibrowało?

Offline KrzysztofB

« Odpowiedź #74 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 16:26:21 »
Cześć,
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

Dobrze że jest to forum, to człowiek ni wychodzi na głupka w serwisie;)

Od 3 tygodni jestem w posiadaniu Tiguana II 1,4 Highline, R-line. U mnie standardowe problemy, czyli nie działające w Polsce znaki, które już sprawdziłem w Czechach, Austrii i Niemczech... działają. Na ostatniej trasie 3 razy przestał działać Front Assist, raz zaciął się schowek w desce, gdzie miałem portfel i presję czasu, musiałem podważyć i otworzyć siłą, no i co jakiś czas lusterka wykręcają mi się przy rozkładaniu w drugą stronę.

Przed wizytą w serwisie poczytałem sobie forum i broniłem się przed fachowcami, jak mogłem. A więc specjaliści usiedli i przeczytali mi z kartki że to może szyba brudna, zepsuta kamera, albo złe znaki w Polsce, ale już czytania znaków bez karty nie umieli wytłumaczyć. Zostawiłem auto na 3 godziny i zgadnijcie co naprawili? NIC! Znaki to jakiś większy problem więc kiedyś będzie akcja serwisowa, Front Assist, to też jakaś wada i ma być akcja serwisowa, schowek działa (mimo że raz się zaciął) a z tymi lusterkami to chyba przez mróz i potrzebują dowodu, to ja im zdjęcie daje, to mi mówią że film być musi... a na moje pytanie "..czyli rozumiem że na mrozie lusterka mają się wykręcać w drugą stronę?", odpowiedzieli że nie, ale bez filmu nic nie zrobią. Tak więc teraz na mrozie muszę otwierać samochód z włączoną kamerą, jakby znowu się powykręcały.

Również ciekaw jestem czy ktoś coś wywalczył? Ja napisałem pismo do VW i odpowiedzieli mi tak jakbym w innym języku do nich pisał, wysłałem więc im jeszcze jedną wiadomość, dam znać jak podejdą do sprawy.

Pozdrawiam,

Tagi wątku: Front Assist