Zgłosiłem problem i pytanie, dlaczego tak zrobili nie uprzedzając mnie o żenującej alternatywie: albo znaki, albo nawigacja. Na razie cisza.
W opcjach systemu wszystko włączone.
Jeszcze raz dzięki, rk, za dobre naprowadzanie. Rzeczywiście, FA chyba działa, bo po raz pierwszy i na razie jedyny zapalił się czerwony samochodzik, gdy auto było na ciasnym zakręcie ze stalowymi barierami. Od kupy żelastwa radar musiał dostać kopa...
Nie zmienia to wszystko faktu, że doskonałość systemu FA nie daje mi pewności, czy aby na pewno auto zahamuje przed pieszym. Albo kolesiem jadącym po przejściu na rowerze.
Ostatnio spadło mi na pół drogi drzewo - FA nie zareagował. Żona i owszem:) Udało się dzięki jej ostrzeżeniu ominąć. Fakt, że pień zajmował tylko 25% drogi, reszta to korona z gałęzi.
Pedestrian protection (od 4km/h do 65km/h - na pewno robione jest radarem nie kamerą więc działa w nocy)1. ostrzeżenie wstępne ( lekko zwiększone ryzyko kolizji)- sygnały akustyczne i wizualne- podniesienie ciśnienia w układzie hamulcowym- zwiększenie progu czułości asystenta hamowania