Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 195960 razy)

Offline E65

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SBL
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #25 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 13:17:55 »
@pretor ,wszystko ok tylko jest różnica w Sharan I a Tiguan II i niestety nie łączy się każdy ELM z kompem.
Dlatego pisałem aby ktoś polecił model który łączy się z naszymi jednostkami.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #26 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 13:35:19 »
@E65 , wiem że to są diametralnie rożne auta i dlatego dałem link do tematu aby każdy mógł się zapoznać z doświadczeniami innych.
Pisałem też że ten mój najtańszy ELM327 nie łączy się wcale z moim Sharanem, za to bardzo dobrze łączy się z autami 2-3 letnimi.
Cena 10 zł za możliwość sprawdzenia tego najtańszego ELM-a chyba nie jest aż tak wysoka żeby tego nie spróbować a jak nie zadziała podarować go komuś np. z forum  ;)

Offline ZibiVW

• Skrzynia: MT
« Odpowiedź #27 dnia: 26 - Grudnia - 2017 - 20:54:47 »
Tak jak pisałem wyżej używałem tego ELM-a i łączy się. Choć jak widzę w opisie nie jest napisane że działa z Tiguanem a działa. Sprawdziłem w archiwum kiedy kupiłem ELM-a maj 2014 ver 1.5 za 75,-. czyli jeszcze przed Tiguanem II.
Chciałem kupić lepszy ELM (np. tego typu lub inny żeby można było wyłączyć definitywnie przycisk start-stop.
Wtedy połączono mnie z serwisem firmy sprzedającej i gość  powiedział mi żebym nic nie podpinał do złącza bo można stracić gwarancję, a od sprawdzania jest serwis, a Kowalski ma jeździć i tyle.
Więc nie wiem ile w tym prawdy i odpuściłem.

Dodano: 27 - Styczeń - 2018 - 15:43:23
Podczas regeneracji okresowej świeci żółta lampka kontrolna  :aviso1:- symbol filtra DPF nie świeci.
Czy ktoś z Was zauważył czy to rzeczywiście świeci żółty trójkąt .?
Nie, nie wyświetla. Przy wypalaniu "okresowym"  czy jak inni nazywają "cichym" zauważyłem jedną tendencję.
Jak jeżdżę wyłącznie po mieście załącza mi się ciche wypalanie dokładnie co 320km.
Jeżeli w międzyczasie pojadę w trasę to chyba właśnie  360-380km.
Zawsze jak widzę, że mam "ciche wypalanie" resetuję Trip po zakończeniu i sprawdzam mniej więcej czy przy zbliżającym się okresie 320 lub 360-380km znowu się nie załącza.
Mało kiedy to się zmienia. 
Raz miałem że było 323km i nie załączył się, jednak na drugi dzień po przejechaniu krótkiego odcinka załączył się.

Offline E65

« Odpowiedź #28 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 19:05:58 »
No tak tylko konkretnie jak to widzisz.obroty wzrastają gdy silnik nie ma pełnych 90 'c więc jest to raczej trudno uchwycić. A tak jak mówisz wypalanie następuje średnio co 320 _ 360 km

Offline ZibiVW

« Odpowiedź #29 dnia: 29 - Stycznia - 2018 - 18:43:03 »
Nie może być więcej jak 360 km to jest wartość max.
Bardzo możliwe. To jest w granicach błędu. Zależy kiedy zrestartowałem Trip-a. Dlatego napisałem 360-380.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym to on w nissanie ma sygnalizację cichego wypalania i tak powinno być, a nie że się człowiek domyśla  czy wyższe obroty to w związku zimnym silnikiem czy to ciche wypalanie wypalanie.

Offline E65

« Odpowiedź #30 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 12:43:22 »
I o to właśnie chodzi - czy przy cyklicznym wypalaniu nie mogła by migac dioda z dpf a podczas awaryjnego swiecić cały czas. Ale po co - Niemcy maja wszystko w  d..... a bedą pierniczyć o ekologii. Tak to ekologia gdy nie wiedząc o wypalaniu wyłączamy silnik i proces po nagrzaniu silnika rozpoczyna się od początku.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #31 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 15:06:39 »
Tak to ekologia gdy nie wiedząc o wypalaniu wyłączamy silnik i proces po nagrzaniu silnika rozpoczyna się od początku.

Wiedząc o wypalaniu, większość będzie stała na parkingu pod blokiem czekając na koniec procesu wypalania - co jest bardzo szkodliwe dla otoczenia i powinno być wykonywane tylko w trakcie jazdy.

Offline E65

« Odpowiedź #32 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 15:47:42 »
No tak a jak system włączy sie po ponownym uruchomieniu to w ich myśleniu to ekologia bo znowu zwiększona dawka paliwa i automatycznie większy syf z tłumika

Offline ZibiVW

« Odpowiedź #33 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 17:46:55 »
Czytałem gdzieś, że w benzynach VW ma wstawiać niby od 2018r.  DFP czyli odmiana DPF w dieslach.
Nie ma co się cieszyć z tym TSI.
Tylko mogą ci co już kupili wcześniej, a ekologia to pitolenie żeby na czymś zarabiać tak jak silniki z przebiegiem wymiany oleju co 30 000km.

Offline arekp

« Odpowiedź #34 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 19:16:45 »
Nie na temat moder

Bo tak pierdzicie o tym DPF, że tylko rozładowanie tematu z uśmieszkiem wypadało wstawić.

Przelatałem w dieslu z DPFem kupę kilometrów, połowę z nich w 400-tysięcznym mieście i ani nie wycinałem DPF, ani nie wymieniałem DPF, ani nie miałem problemu z tym że on tam jest. Brak kontrolki sygnalizującej wypalanie (akurat mówimy o Audi, więc to nie przypadłość Tiguana) nie spędzał mi snu z powiek.

Auto sprzedałem z przebiegiem prawie 250kkm, kolejny właściciel jeździ nim dalej i nadal problemów z DPF nie miał - ani go nie wycinał.

Dziwi mnie tylko zaskakująco niski zasięg który podajecie, u mnie było to więcej jak tysiąc km jeśli jeździłem ciągle po mieście i raz na kilka tysięcy przy trasach.

Jako że mam dostęp do sprzętu diagnostycznego grupy VAG, wielokrotnie sprawdzałem poziomy zapchania i nawet jeżdżąc po mieście i nie zawsze czekając do końca procesu - z powodu wspomnianego wyżej zanieczyszczania podczas postoju - nigdy nie było problemów.

Czytałem gdzieś, że w benzynach VW ma wstawiać niby od 2018r.  DFP czyli odmiana DPF w dieslach. Nie ma co się cieszyć z tym TSI. Tylko mogą ci co już kupili wcześniej, a ekologia to pitolenie żeby na czymś zarabiać tak jak silniki z przebiegiem wymiany oleju co 30 000km.

Nazywa się to GPF i otrzymały to małe jednostki TSI (1.4 / 1.5).

Nie ma co demonizować DPFa, stresować się tym czy wypala czy nie i co ile kilometrów - a już zwłaszcza w aucie odebranym rok temu czy krócej.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #35 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 20:23:26 »
Czytałem gdzieś, że w benzynach VW ma wstawiać niby od 2018r.  DFP
GPF bo tak to się nazywa w benzynach jest już w Tiguanie 1.4tsi ACT od jakiś 2 miesięcy,  ale tylko w wersji manual 2WD

Offline eldar

• :: StartLine
  • Kod: CFHD
« Odpowiedź #36 dnia: 08 - Marca - 2018 - 11:42:17 »
Od tamtej pory jeżdżę głównie po mieście i za każdym razem jak tylko silnik łapie temperaturę włącza się wypalanie i jest coś dziwnego. Poziom sadzy(Particle filter; soot mass measured) wzrasta wraz z jazdą i osiąga bardzo wysokie wyniki, ok. 50g. Po zatrzymaniu się silnik pozostaje na obrotach ok. 1000rpm i dopiero wtedy poziom sadzy zaczyna spadać. Wypalanie kończy się, gdy poziom sadzy wynosi 5,80g.
Spróbuj wtedy utrzymać ok 50 km/h na 2/3 biegu (1800-2300 rpm) i powinno się wypalić w czasie jazdy.

Offline Gustaw54

• Rej: OK
« Odpowiedź #37 dnia: 15 - Marca - 2018 - 09:42:31 »
Jak jeżdżę wyłącznie po mieście załącza mi się ciche wypalanie dokładnie co 320km. Jeżeli w międzyczasie pojadę w trasę to chyba właśnie  360-380km. Zawsze jak widzę, że mam "ciche wypalanie" resetuję Trip po zakończeniu i sprawdzam mniej więcej czy przy zbliżającym się okresie 320 lub 360-380km znowu się nie załącza.  Mało kiedy to się zmienia.  Raz miałem że było 323km i nie załączył się, jednak na drugi dzień po przejechaniu krótkiego odcinka załączył się.
Potwierdzam jeżdżę głównie po mieście i wypalanie ciche czy jak tam się to nazywa rozpoczyna się praktycznie zawsze po przejechaniu 320 km. Odkryłem że rozpoznać to można w Car status samochodu przyciskając Start Stop po przejechaniu około 5-6 km zimą jest komunikat "Układ start-stop jest dostępny" kiedy rozpoczyna się wypalanie automatycznie pojawia się komunikat "Konieczna praca silnika" gdy proces wypalania się zakończy odczuwalna praca silnika spokojniejsza i komunikat zmienia się na "Układ start-stop jest dostępny" wtedy resetuję Trip i tak to u mnie wygląda

Offline magda621

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: BLS
« Odpowiedź #38 dnia: 31 - Sierpnia - 2018 - 15:19:42 »
Witam :vwclubpolska:
Mam problem, jakiś czas temu zauważyłam,że w aucie nagle rosną mi obroty wtedy zaczyna silnik dymić.
Mechanik powiedział, że będę miała do wymiany filtr DPF bo wypalić się nie da. Czy to już tylko wymiana czy można to naprawić w inny sposób, jakaś regeneracja DPF czy coś?

Offline K9Darek

« Odpowiedź #39 dnia: 31 - Sierpnia - 2018 - 16:05:47 »
Witaj  :bry:
Regeneracja to koszt średnio.. powiedzmy około 500zł.
A powiedział dlaczego nie da się wypalić??

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #40 dnia: 02 - Września - 2018 - 09:50:31 »
@magda621 jeśli byłaś u konkretnego mechanika to powinien podłączyć komputer do auta i sprawdzić parametry życiowe auta oraz DPF-a.
Powinno pokazać w procentach zapełnienie filtra i jeśli jest duże a opcja wypalania nie skutkuje zmniejszeniem zapełnienia to filtr cząstek do regeneracji lub wymiany.

Offline magda621

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: BLS
« Odpowiedź #41 dnia: 06 - Września - 2018 - 10:00:39 »
Dziękuje wam za odpowiedzi miałam z tym naprawdę poważny problem. Mechanik wymontował i wysłałam do Stalowej Woli bo czytałam w necie dobre opinie o ich naprawach filtrów to ten serwis: [Spam - link usunięty] miałam bardzo dobry kontakt z nimi. Ale teraz pytanie ile to pochodzi jak długo i co robić, zeby się znowu nie zapchał. Czytałam , że trzeba jeździć długie trasy co jakiś czas to się sam będzie oczyszczał. Czy są inne sposoby. Co robić aby nie było już takiego problemu?

Nikt nie prosił o link do serwisu, takie wstawki (szczególnie od nowych) traktujemy jak typowy spam. Proszę o tym pamiętać.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 06 - Września - 2018 - 10:08:10 »
Jesli auto uzytkujesz w miescie to czesciej filtr zaczyna sie zatykac. Trzeba raz na miesiac np w weekend wyjechać sobie autem poza miasto i jak to sie potocznie mowi wcisnąć gaz mocniej. przejechac tak okolo 20 km i filtr powinien sie wypalić.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline kubek197878

• VW: Passat B8
« Odpowiedź #43 dnia: 06 - Września - 2018 - 23:29:51 »
Witam kolegów...
Pisze bo też mam problemy z DPF, a raczej z jego częstym dopalaniem i to od samego odebrania auta z salonu. U mnie kontrolka DPF zapaliła się już przy przebiegu uwaga 500km, a to dla tego, że przerwałem kilka razy procedurę wypalania o której nie wiedziałem bo to mój pierwszy diesel z DPF.
Na początku nie wiedziałem co się dzieje, doczytałem instr. i wypaliłem go na trasie. I tak przez 1,5 roku (39 tyś km przebieg) użytkowania miałem chyba dwa razy taki przypadek bo niestety użytkuje auto głównie w mieście. Wypala mi średnio 2x w tygodniu ale w zimie musiałem urządzać sobie dodatkowe wycieczki żeby go dopalić bo silnik w mrozy nie mógł się nigdy dobrze nagrzać jak jeździłem do pracy 6 km .
Dla tego nauczyłem się jeździć po mieście na podwyższonych obrotach, tak żeby silnik szybciej się nagrzewał czyli około 2-2,5 tyś RPM.
Jakoś to wypalanie można przeżyć tylko najbardziej martwi mnie zużycie silnika i ostatnio zauważyłem podwyższony stan oleju. Mam zwykły DPF i niby skąd ten podwyższony stan oleju ? Minęło 10 tyś od wymiany ,a pamiętam że był na połowę na bagnecie.Co do samych wymian oleju to skróciłem na 10 tyś i tak robie od nowości.
Widzę też, że użytkownicy nowych Tiguanów II mają problemy z częstym wypalaniem i dziwne, że tego jakoś nie usprawnili.
Generalnie w rodzinie mam auta z EURO 5, Ford, Tiguan I, Audi A4 i DPF nigdy nie sprawiał problemów nawet po mieście ale na EURO 6 już jest masakra.
Byłem nawet po pół roku w ASO z tym problemem bo wypalał mi już 2x w tyg. w lato ale stwierdzili, że jest wszystko OK z tym, że dziwne było to bo po tej wizycie miałem spokój na >3 tyg. Do tej pory nie wiem co zrobili ale potem stopniowo coraz częściej zaczął się regenerować i tak minął rok i znów mam dość.
Zauważyłem, że jak robię trasy tylko po 5 km do pracy to wtedy jest problem i trzeba na koniec tyg. zrobić gdzieś rundkę lub jechać do pracy okrężną drogą. Leje zawsze diesla premium na markowych stacjach ale nie używam żadnych dodatków. 

Podziękował: wesol

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #44 dnia: 07 - Września - 2018 - 08:01:31 »
To ze oleju przybywa to skutek częstego odpalania DPF. Przy procedurze wypalania DPF pobierany jest nie tylko czynnik z dodatkowego zbiorniczka ale też komputer podaje większe ilości paliwa do silnika. Po prostu jak silnik nie dogrzany a procedura wypalania się uruchomi to silnik musi czymś sobie to zrekompensować wiec leje paliwo  by tą temp podnieść. To co masz w misie i stan się zwiększa to olej plus niespalone paliwo które dostaje się do oleju. W takim wypadku to bardzo dobrze ze skróciłeś interwał wymiany oleju z 15 na 10 tyś km

Offline E65

« Odpowiedź #45 dnia: 07 - Września - 2018 - 08:29:35 »
coś was wkręca - 18 miesięcy auto - 39 tysi przebiegu  - daje to  ponad 2000 km miesięcznie a do pracy ma 5 km ? 

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #46 dnia: 07 - Września - 2018 - 09:11:43 »
U mnie kontrolka DPF zapaliła się już przy przebiegu uwaga 500km
Jaka kontrolka ??? U mnie nic nie ma ??? Jakie masz auto ???

Offline kubek197878

« Odpowiedź #47 dnia: 07 - Września - 2018 - 17:30:19 »
coś was wkręca - 18 miesięcy auto - 39 tysi przebiegu  - daje to  ponad 2000 km miesięcznie a do pracy ma 5 km ? 

Nie kupiłem auta tylko na dojazdy do pracy, a uważasz, że ten przebieg to dużo ? Widziałem 2 latki z przebiegami 200-250 tyś.
Dziennie robię więcej niż 5 km tylko tutaj chodzi o jednorazową trasę i potem gaszę silnik .

Kontrolka pomarańczowa z filtrem DPF (filtr prawie zapchany), z tego co wiem jak się to już oleje to zapali się potem checkengine i pozostaje jechać do ASO na czyszczenie.

Offline Bajbel13

• VW: Passat B6
  • Rej: SH
« Odpowiedź #48 dnia: 17 - Marca - 2019 - 16:34:17 »
Witam. U mnie taki problem, 2 razy mi sie juz to przydazylo, mianowicie, przy jezdzie na trasie, predkosc ok. 120km/h zaczyna mrugac ikona z 'kabelkami', odciecie turbiny i straszny muł' po chwili zaswieca sie 'check engine'. Czy to wina zapchanego dpf-a?

Vw Passat B6 2.0 DSG

Offline Baruszka

• Silnik: 1.6 TDi
  • Kod: AAA
« Odpowiedź #49 dnia: 05 - Maja - 2019 - 20:50:31 »
Często się zdarza, że po zaparkowaniu auta i wyłączeniu silnika, wentylatory chodzą na wysokich obrotach przez długi czas.
z tego co wyczytałem na forach wynika, że procedura wypalania DPF została przerwana, a wiatraki mają za zadanie wystudzić filtr, aby nie doszło do jego uszkodzenia.
Czy ktoś już studiował ten temat? Dlaczego ani kontrolka, ani panel DM, nie informują kierowcy o wszczętej procedurze? Czy kontrolka filtra DPF oznajmia tylko o jego uszkodzeniu???

Tagi wątku: DPF FAP