czy praktykujecie Koledzy przed odbiorem nowego samochodu w salonie oprócz typowych oględzin wozu pod kątem w szczególności ew. wgnieceń w karoserii lub widocznych zarysowań lakieru - sprawdzenie go czujnikiem grubości lakieru.
Ja na swojego czekałem 3 miesiące. Też uważam, że udało mi się dosyć sprawnie.
Na dzień dzisiejszy sytuacja dotycząca szacowanego tygodnia produkcji Państwa Golfa jest bez zmian, planuje się 2 tydzień 2022 roku.Otrzymaliśmy informację od Importera, że Volkswagen intensywnie pracuje, aby minimalizować skutki globalnego niedoboru półprzewodników na produkcję samochodów. Jednak w nadchodzących miesiącach dostępność półprzewodników pozostanie ograniczona i w najbliższych tygodniach otrzymamy prognozę dostępności półprzewodników i produkcji samochodów w 2022 roku . Niestety nowe ogniska Covid-19 w Azji doprowadziły do ponownych przestojów w kluczowych zakładach produkujących półprzewodników i sytuacja nie poprawiła się co oznacza dalsze opóźnienia w produkcji i dostawach aut.
Dziwnie to wygląda z autami grupy VAG
Szef Volkswagena, Herbert Diess, w opublikowanym 17 marca komunikacie prasowym informuje, że fabryki w hiszpańskiej Pampelunie, portugalskim Setubal, słowackiej Bratysławie oraz w Polsce - Poznaniu, Swarzędzu i Wrześni — wstrzymają działalność nie później niż od soboty 21 marca. Pozostałe placówki dołączą do tego grona najprawdopodobniej nie później niż za 2 tygodnie.
Marki wchodzące w skład koncernu dostały wolną rękę w podejmowaniu decyzji. Seat, podobnie jak Lamborghini, na chwilę obecną zamknął już wszystkie swoje fabryki. Škoda informuje natomiast o planach wstrzymania całej czeskiej produkcji od dziś (środa 18 marca 2020 roku).
Z kolei Audi popracuje jeszcze przez kilka dni, by najpóźniej w najbliższy poniedziałek zamknąć niemieckie zakłady w Ingolstadt i Neckarsulm, a także fabrykę w Brukseli i węgierskim Gyor.
Brak chipów dla przemysłu samochodowego na przełomie 2020 i 2021 roku był raczej pokłosiem kiepskiego planowania niż problemów wywołanych bezpośrednio przez pandemię. Na początku zeszłego roku kryzys gospodarczy spowodowany nagłym uderzeniem pandemii doprowadził do mocnego spadku sprzedaży samochodów. Producenci rozpoczęli wówczas poważne cięcia zamówień na części, w tym chipy do komputerów pokładowych. Wszyscy spodziewali się, że głęboka recesja potrwa wiele miesięcy, jeśli nie lat i zabije popyt na nowe samochody.Ale popyt na samochody szybko odbił, na co producenci aut nie byli absolutnie przygotowani. Ich dostawcy odsprzedali nadprogramowe chipy firmom wytwarzającym komputery, konsole do gier wideo i inną elektronikę, na którą popyt w czasie pandemii gwałtownie wzrósł. A firmy samochodowe zostały bez podzespołów niezbędnych do produkcji.Koncerny motoryzacyjne spodziewały się, że niedobór podzespołów zostanie wyrównany w drugiej połowie bieżącego roku, co pozwoli im nadrobić zaległości w produkcji. Jednak plany te pokrzyżowało pojawienie się wariantu Delta oraz niskie wskaźniki szczepień w Azji Południowo-Wschodniej. Oba te czynniki bardzo negatywnie wpłynęły na możliwości produkcyjne dostawców chipów. Dlatego wiele wskazuje na to, że chętni na zakup nowego albo używanego samochodu będą przez dłuższy czas borykać się z ograniczeniami w dostawach aut i rekordowo wysokimi ich cenami.
W odpowiedzi informuję, że w tym tygodniu przesunął się na 6 tydzień 2022 ale jeszcze może ulec zmianie.Terminy są szacowane i często zmieniają się, czekamy na zatwierdzenie konkretnego tygodnia produkcji o czym Państwa poinformuję.
chyba się nie zrozumieliśmy.
U mnie felgi 18 jak coś bo wcześniej nie napisałem i jak wspominałem bez DCC bym nie brał. Na 17 tez bym wziął DCC.