Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Golf VIII  (Przeczytany 36732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dan118

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GA
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Golf VIII
« Odpowiedź #100 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 13:01:24 »
WVWZZZCDZMW313382 - będę bardzo wdzięczny! 😉

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #101 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 13:14:04 »
WVWZZZCDZMW313382
CD -> kodowe oznaczenie modelu, tzw. "Typ"
Z   -> litera w roli wypełniacza (wyjątek USA/Kanada)
M  -> rok produkcji
W  -> Wolfsburg

Offline Dan118

« Odpowiedź #102 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 13:23:18 »
Dzięki! 🙂

Offline Romanog

• Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: KR
« Odpowiedź #103 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 16:30:49 »
pretor dzięki, o taką właśnie informacje mi chodziło, bo oczywiście wiem, że po "vinie" można sprawdzić fabrykę, ale ja chciałem jakby to powiedzieć wcześniej wiedzieć, a nie jak już jest wyprodukowany "pode mnie" konkretny wóz z nr VIN, bo raczej nie uśmiechałoby mi się wywalać kasę na product made in China.
Może przesadzam, ale darze raczej większym zaufaniem produkty stricte niemieckie, aniżeli od chińczyków. Ponoc fabryka VW w Wolfsburgu ma jednak najlepszą jakość produkowanych tam samochodów i chyba zdecydowanie lepszą niż fabryka w Chinach.
Reasumując, wynika z tego, że na 100 % na polski rynek trafiają G8 z Wolfsburga, czym czuje się uspokojony. A może pozostali szacowni forumowicze, którzy już władają Golfikami to potwierdzą.

Offline CLAU

• Silnik: 1.5 TSI ACT
« Odpowiedź #104 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 16:40:20 »
Oj ale by gryzło Cię, gdyby wyprodukowali auto w szanghaju prawda?

Na szczęście nowy golf jest ładnie odchudzony przez księgowych i da się odczuć w środku, że ma być tanio i nawet "made in Wolfsburg" nie pomoże.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #105 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 16:48:11 »
@Romanog , ja nie gwarantuję w 100%, że w Polsce są tylko auta z Wolfsburga.
Ale biorąc to tak na chłopski rozum: było by bardzo dziwne i nieekonomiczne aby na Polski rynek płynęły auta z Chin, kiedy do fabryki w DE mamy niecały tysiąc km.

Po podanym nr VIN widać, że to auto jest z fabryki w Wolfsburgu a akcja serwisowa dotyczy auta z Niemiec, stąd też moje przekonanie w temacie produkcji Golfa 8  ;)

Dodano:  16 - Kwietnia - 2021  -  16:51:10
@CLAU , nie zdziwiłbym się wcale gdyby auta Volkswagena produkowane w Chinach na ich rodzimy rynek, miały w środku lepsze materiały i wyposażenie od wersji europejskich.

Offline CLAU

« Odpowiedź #106 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 17:05:38 »
Patrząc na rozwój i potencjał rynku azjatyckiego oraz to, że grupa VAG produkuje na ten region modele niedostępne w EU/USA to może tak być i zupełnie mnie to nie dziwi.
Dziwi mnie natomiast to podejście, że coś jest made in china. Gość w swoim otoczeniu pewnie ma większość produktów od chińczyka a obawia się literki wpisanej w dowodzie rejestracyjnym co najmniej, jakby samochody z Chin były produkowane z wyciętymi napisami "Chińczyk" w blachach nadwozia, nie daj boże somsiad jeszcze by zobaczył.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #107 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 17:24:38 »
Należy rozróżnić dwie sprawy: produkt znanego i poważanego producenta, wyprodukowany w fabryce mieszczącej się w Chinach od produktu stricte chińskiego, produkowanego najtańszym kosztem, ze wskazaniem na jak najniższą cenę. To dwa zupełnie inne produkty i porównywanie ich nie ma najmniejszego sensu. Niech przykładem będą tutaj opony znanych producentów, produkowane w Chinach na rynek europejski i opony chińskich producentów na ten sam europejski rynek.

Opon Chińskiego producenta nie kupię nigdy ale opony produkowane w Chinach przez Continental czy inną znaną oponiarską markę już tak  ;) 

Offline Romanog

« Odpowiedź #108 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 17:31:52 »
Patrząc na rozwój i potencjał rynku azjatyckiego oraz to, że grupa VAG produkuje na ten region modele niedostępne w EU/USA to może tak być i zupełnie mnie to nie dziwi.
Dziwi mnie natomiast to podejście, że coś jest made in china. Gość w swoim otoczeniu pewnie ma większość produktów od chińczyka a obawia się literki wpisanej w dowodzie rejestracyjnym co najmniej, jakby samochody z Chin były produkowane z wyciętymi napisami "Chińczyk" w blachach nadwozia, nie daj boże somsiad jeszcze by zobaczył.
Cytuj (zaznaczone)

Polemizowałbym z Tobą Szanowny Kolego,
oczywiście każdy ma prawo do swoich gustów i wydawania kasy jak chce i komu chce ją wydać, ale ja wydając grubo ponad 100 tyś zł wole mieć produkt europejski, a nie chiński, a już na pewno tyczy się to samochodu, ponadto Twoim cyt. sąsiadem ja akurat najmniej się przejmuje.
Oczywiście Kolego, masz prawo do kupowania dla siebie nawet wozów marki MG (produkt oryginalny państwa środka), ale to Twoja sprawa. Nie wiem ja u Ciebie z pamięcią, ale ja z racji już prawie tzw. średniego wieku pamiętam chociażby produkty elektroniki made in Japan w konfrontacji do produktów made in China. Poczytaj sobie Kolego o ich jakości i długowieczności. Natomiast zgadzam się z pretorem, choć obstawiam, że większość z nas w potrzebie wyboru G8 z Niemiec czy Chin wybrałaby to pierwsze.

Offline CLAU

« Odpowiedź #109 dnia: 16 - Kwietnia - 2021 - 17:43:03 »
VW już dawno przestał być synonimem "europy" jeśli chodzi o jakość samochodów i nowy Golf to idealny przykład jak zauważalny regres dostaje się za ponad 100K porównując z siódmą generacją.
Można oczywiście zaklinać rzeczywistość ale już zdecydowanie lepsze jakościowo jest Volvo, notabene kupione przez Chińczyków niż "rodowity" niemiec z Wolfsburga, gdzie montują tanie i chińskie plastiki.

Jeżdżę nowymi VW, które są zmieniane maksymalnie co 3 lata, mam dostęp do samochodów również innych marek i mogę obiektywnie ocenić jakość użytych do produkcji elementów. A te w nowym Golfie śmieją się w twarz. W schowku to powinna być taka wlepka "ale cię zrobiliśmy na szaro i jeszcze nam za to zapłaciłeś".
Podłogę w bagażniku boję się obniżyć o poziom w dół bo te plastikowe panele wyglądają jakby miały się rozpaść od samego patrzenia. Zamykanie rolety? Za każdy razem mam ciarki, czy coś w końcu nie pęknie.
Gdyby nowy Golf był tańszy i VW by otwarcie mówił, że oszczędza na materiałach, bo ekologia, bo taniej dla klienta, bo kryzys, bo to i tamto to bym to zrozumiał. Ale płacenie tyle samo i/lub więcej w stosunku do siódmej generacji za mniej i gorzej to już jest jednak coś nie tak.

Niemiec płakał jak skórował.

Gdyby chińczyk zrobił lepszy jakościowo samochód to nie miałbym najmniejszych oporów aby nim jeździć, nawet wydając "grubo ponad 100k".

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #110 dnia: 20 - Kwietnia - 2021 - 08:03:04 »
Po części się z Tobą zgodzę, ale tylko trochę. Samochody zmieniam często, jeżdżąc też markami premium. W ogóle to uważam, że mercedes, bmw, audi i volvo nie są już markami premium, ponieważ jakość ich wykonania z roku na rok drastycznie spada. Być może Rolls Royce i Bentley są, ale nie testowałem więc nie wiem. Kupując nowy samochód zawsze zastanawiam się, czy wart jest swojej ceny. I tak np. nowa octavia, którą użytkuję od pół roku, warta jest swojej ceny. Pomimo początkowych problemów z elektroniką uważam, że cena zakupu jest adekwatna do jakości. Zobaczymy jak będzie z nowym golfem, ale o tym przekonam się dopiero za kilka miesięcy. Dla mnie oprócz plastików we wnętrzu liczy się ogólny komfort jazdy, wyciszenie, wygoda foteli, dynamika silnika, brak lagów, niskie spalanie, brak skrzypienia we wnętrzu, korzystny leasing i obsługa serwisowa, która bez problemów uznaje naprawy gwarancyjne.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #111 dnia: 21 - Kwietnia - 2021 - 04:35:15 »
Chciałabym przypomnieć, że temat tego wątku dotyczy zakupu i terminu odbioru auta a wszelkie niedoróbki, opisywać proszę w innym temacie.
Dziękuję.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #112 dnia: 26 - Kwietnia - 2021 - 07:04:21 »
Minął już miesiąc od kiedy złożyłem zamówienie na golfa. Na bieżąco monitoruję sytuację dzwoniąc co tydzień do salonu. Na obecną chwilę termin produkcji się nie zmienił i planowany jest na 26 tydzień.

Offline Romanog

« Odpowiedź #113 dnia: 26 - Kwietnia - 2021 - 08:07:38 »
Będę wdzięczny za rozwiniecie. Co to oznacza, ze będzie produkowany np. w 26 tygodniu, ze np. produkcja w fabryce zacznie sie w poniedziałek, a skończy w piątek i ze od np. Od poniedziałku kolejnego np. 27 tygodnia wóz będzie transportowany do Poznania, czy jakoś inaczej. Ile auto idzie od końca produkcji w Wolsburgu do końcowego dealera w którym konkretnie zamówiliśmy samochód. Wiem tylko, ze w kraju miejscem składowania przez importera jest Poznań Krancowa.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #114 dnia: 26 - Kwietnia - 2021 - 12:24:14 »
Takich szczegółowych informacji raczej nigdzie nie uzyskasz chyba, że krótko przed rozpoczęciem produkcji. Udało mi się jeszcze dowiedzieć, że po wyprodukowaniu auto powinno trafić do salonu w przeciągu 2 tygodni. 

Offline Romanog

« Odpowiedź #115 dnia: 26 - Kwietnia - 2021 - 13:12:40 »
Dzięki nawet za te informacje.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #116 dnia: 13 - Maja - 2021 - 07:06:50 »
Nadal produkcja zaplanowana jest na 26 tydzień. Dowiedziałem się natomiast, że 26 tydzień jest już rokiem modelowym 2022. Żadne zmiany w wyposażeniu, które dotyczyłyby mojego auta nie nastąpiły.

Offline Romanog

« Odpowiedź #117 dnia: 13 - Maja - 2021 - 20:09:11 »
Może to dla niektórych zabrzmi trochę dziwnie i maniakalnie, ale czy praktykujecie Koledzy przed odbiorem nowego samochodu w salonie oprócz typowych oględzin wozu pod kątem w szczególności ew. wgnieceń w karoserii lub widocznych zarysowań lakieru - sprawdzenie go czujnikiem grubości lakieru.
Ostatnio wpadł mi przed oczy artykuł https://spidersweb.pl/autoblog/mercedes-s-powtorne-lakierowanie-samochodu-w-fabryce/. Troche to nieciekawie wygląda, a każdemu się może przytrafić.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #118 dnia: 13 - Maja - 2021 - 20:21:46 »
@Romanog, ja tak zrobiłem ze zwykłym czujnikiem na magnes, co mam nadzieję wykazałoby co najmniej grubsze sprawy.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #119 dnia: 21 - Maja - 2021 - 07:32:44 »
Jeszcze nigdy nie sprawdzałem samochodu miernikiem przy odbiorze w salonie. Na szczęście nigdy się nie naciąłem i mam nadzieję, że tak pozostanie.

Offline Michal_HDI

• VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Rej: WF
« Odpowiedź #120 dnia: 21 - Maja - 2021 - 21:02:45 »
Ja tez nigdy nie oglądałem samochodu przy odbiorze i się okazywało później, klapa bagażnika do powtórnego malowania (citroen C5), pęknięte tylne światło (Tiguan). To co najlepsze jak pojechałem reklamować to serwis stwierdził ze samochód miał skasowaną cała d*pę i stad to pęknięcie, nawet pokazali mi miejsca gdzie niby był naprawiany. Jak zacząłem kręcić dym w dziale sprzedaży to serwis ze wszystkiego się wycofał i szybko wymienili lampę na nową. Tak że już nie wiem czy samochód był bity czy nie. 

Offline milosz95

• :: StartLine
  • Model: Leon
  • Rej: EL
« Odpowiedź #121 dnia: 01 - Czerwca - 2021 - 12:47:52 »
Witam, nie ukrywam że zastanawiam się nad zakupem Golfa GTI. Jakie rabaty udało Wam się uzyskać? Podobno rabaty są takie same bez względu czy to jest wersji GTI czy Basic z wyposażeniem Style.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #122 dnia: 07 - Czerwca - 2021 - 13:32:50 »
W przypadku zakupu na firmę uzyskałem 9% rabatu. Zaznaczam jednak, że byłem tylko w dwóch salonach, więc zdaję sobie sprawę, że pewnie można znaleźć korzystniejsze oferty.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #123 dnia: 24 - Czerwca - 2021 - 07:23:10 »
Miłe zaskoczenie, ponieważ otrzymałem informację, że golf już się wyprodukował. Minęły trzy miesiące od złożenia zamówienia.   

Offline Dan118

« Odpowiedź #124 dnia: 24 - Czerwca - 2021 - 08:10:51 »
Mi się udało uzyskać 11% rabatu na firmę, byłem w dwóch salonach.

Tagi wątku: