Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Golf VIII  (Przeczytany 36731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vg8

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: OP
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Golf VIII
« Odpowiedź #50 dnia: 25 - Kwietnia - 2020 - 07:49:05 »
Miałem podobne skojarzenia zanim go zobaczyłem na żywo. Emaliówka albo podkład :) nie widziałem go na żywo także była adrenalina. Na szczęście finalnie tak nie było. Kolor przypadł do gustu. Szczególnie drugiej połówce.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #51 dnia: 25 - Kwietnia - 2020 - 12:43:21 »
Teraz fotki robią już bardzo dobre wrażenie i postrzeganie nowego Golfa 8 nabrało innego wymiaru :thumbup:
Gdybym miał oceniać kolor, to napisałbym, że to jeden z ciekawszych nowych trendów na drogach europy.
Od 2-3 lat obserwuję w EU nowe Audi, Seaty, Skody (inne marki także), właśnie w takim żartobliwie mówiąc: "mysim" kolorze.
Wyglądają ciekawie i unikatowo, dopóki tak jak kolor biały nie spodobają się większości ale najważniejszy jest fakt, że kolor podoba się właścicielowi i jego żonie - reszcie nie musi  ;)

Co do nowego trendu z nazwą modelu na środku klapy: wiele nowych aut ma takie napisy.
U większości widzianych aut, widniejąca nazwa modelu, posiada większą ilość liter i bardziej rozciągnięty napis na szerokość.
Niestety nowe Mk8 z racji swojej tradycyjnej już nazwy, ma w niej tylko 4 litery (bez skojarzeń proszę) i do tego dość ciasno spakowane.
Moim zdaniem nie wygląda to dobrze i gdybym miał na to wpływ, to dałbym większą czcionkę i rozsunąłbym te litery dużo szerzej, tak aby napis nie "gubił" się pod znaczkiem VW. Wystarczy porównać to z nowym Focusem i wiadomo będzie o czym mowa ;)

Patrząc na ogromne wnęki kół, aż się prosi żeby dać tam minimalnie większe koło. W przypadku zastosowanego rozmiaru 17" i rozmiaru opon 225/45, można zastosować profil 50 a wnęka koła będzie dużo lepiej wypełniona i amortyzacja na nierównych drogach zyska większy komfort. Można też pójść w kierunku większego rozmiaru felgi i wtedy zachować profil 45 - efekt wizualny będzie bardzo podobny.

Reasumując: gratki za zakup i szczęśliwy odbiór auta  :vwclubpolska:

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #52 dnia: 21 - Maja - 2020 - 21:25:18 »
Witam ponownie. Od czasu do czasu muszę tutaj zajrzeć, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o nowym golfie.
Czy jesteś z auta zadowolony?
Czy znalazłeś jakieś wady podczas eksploatacji?
Gdybym sam nie zrezygnował z zakupu, to i tak golfa bym nie odebrał, ponieważ znalazłem w internecie informację o wstrzymaniu dostaw. Zapewne Ty również dostaniesz wezwanie do serwisu.
https://motofilm.pl/2020/05/dostawy-volkswagena-golfa-mk8-wstrzymane-z-powodu-problemow-z-oprogramowaniem/

Offline vg8

« Odpowiedź #53 dnia: 22 - Maja - 2020 - 11:11:06 »
Cześć. Z auta jestem zadowolony i utwierdzam się że to dobry wybór. Na plus mega oszczędność w zużyciu paliwa. Przy spokojnej jeździe potrafi oscylować w okolicy 4 litrów na setkę. Wynik mnie zaskoczył. Aktualnie jestem na etapie docierania także nie szaleję. Są rzeczy które można by poprawić. Nie są to wielkie sprawy. Otóż chętnie widziałbym gumowe dywaniki bo te welurowe nie będą sie sprawdzały w zimie. Wystarczy ze VW będzie dokładał dwa rodzaje. Do zrobienia w przyszłości przez VW elektryczne otwieranie klapy bagażnika. Sam komfort i wyciszenie jak najbardziej OK. Aktualnie jedynym minusem który mi przeszkadza to kierownica. Jest wysokość jest dla mnie niewystarczająca. Za każdym razem zahaczam nogami. Nawet jak jest w pozycji najwyższego położenia. Ale już się przyzwyczaiłem.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #54 dnia: 23 - Maja - 2020 - 10:42:46 »
Fajnie, że jesteś zadowolony z auta. Spalanie jest zaskakująco niskie. Przy takim wyniku nie ma sensu kupowania aut hybrydowych np. corolli. Obecnie sprzedaż nowych samochodów załamała się. Spadek sprzedaży w kwietniu r/r wyniósł 67%. Corolla z jakiś powodów jest zdecydowanie na pierwszym miejscu (6099 sztuk). Golf zajął pozycję 8 z wynikiem 2279 sztuk. Są to dane od początku stycznia do końca kwietnia. Jeśli chodzi o sam kwiecień, to corolla również jest na 1 miejscu z wynikiem 786 sztuk. Golf zajął miejsce 9 z wynikiem 258 sztuk. Zobaczymy, co pokaże maj. Sprzedaż nowych samochodów tak drastycznie spadła, że vw oferuję spłatę trzech pierwszych rat leasingowych za klienta. Ja czekam na pomoc z tarczy antykryzysowej.

Dodano: 24 - Maj - 2020 - 16:26:24
Z jakiś powodów Toyota zaczyna dominować na rynku nowych samochodów osobowych w Polsce. Od początku roku do końca kwietnia zarejestrowano w Polsce 18515 sztuk samochodów tej marki. Na drugim miejscu jest Skoda z wynikiem 17049 sztuk, a dopiero na trzecim Volkswagen 10118 sztuk. Jak tak dalej będzie, to Volkswagena przegoni Kia, która z wynikiem 7530 sztuk jest na czwartym miejscu. Jak widać Volkswagen traci rynek w bardzo szybkim tempie. Ciekawe co jest tego przyczyną? Jedyne co przychodzi mi do głowy, to awaryjność. Może też w przypadku nowego golfa klienci wystraszyli się tabletów i skomplikowanej elektroniki. Cena z bogatym wyposażeniem też nie zachęca do kupna. Ja podtrzymuję swoje zdanie na temat nowego golfa i uważam, że jest to najlepsze auto kompaktowe. Oczywiście jako całość, bo wady również można w nim znaleźć. Widać jednak, że jestem w mniejszości, bo dane mówią co innego.   

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #55 dnia: 31 - Maja - 2020 - 22:12:10 »
Od 2-3 lat obserwuję w EU nowe Audi, Seaty, Skody (inne marki także), właśnie w takim żartobliwie mówiąc: "mysim" kolorze.
Ja też coraz więcej widzę aut w takim pastelowym szarym. Wg mojej stronniczej i nieobiektywnej opinii wygląda to dosyć oszczędnościowo. Tak aż do bólu oczu.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #56 dnia: 04 - Sierpnia - 2020 - 20:45:00 »
Po rezygnacji z zamówionego golfa, zamówiłem nową skodę Octavię - wersja kombi style 1.5 TSI 150 KM.
W związku z tym muszę się z Wami pożegnać, bo przenoszę się na forum octavii.     

Offline Dan118

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Rej: GA
« Odpowiedź #57 dnia: 06 - Sierpnia - 2020 - 18:48:04 »
No szkoda, szkoda. Jeśli jesteś to może powiesz co spowodowało, że jednak octavia?

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #58 dnia: 07 - Sierpnia - 2020 - 23:06:47 »
Głównym powodem wyboru octavii było to, że po pandemii zmieniła się sytuacja w firmie i potrzebuję wersji nadwoziowej combi. Niestety nowego golfa w tej wersji nie ma. Gdybym jednak miał wymienić zalety octavii w porównaniu do golfa, to wymieniłbym dźwiękoszczelne szyby, wentylowane fotele, elektryczną klapę bagażnika, schowek w desce i kieszenie w drzwiach wyściełane miękkim filcem, siłowniki maski i przestronność w kabinie. Tych rzeczy w golfie nie znajdziemy. Dodatkowo z okazji 125 lat skody bank zaproponował bardzo korzystny leasing.

Offline Dan118

« Odpowiedź #59 dnia: 07 - Sierpnia - 2020 - 23:11:19 »
Czekałem najbardziej na to ostatnio zdanie ale rozumiem, że kwestia nadwozia była jednak tutaj istotna. I do tego jaki silnik wybrałeś?

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #60 dnia: 08 - Sierpnia - 2020 - 08:41:51 »
I do tego jaki silnik wybrałeś?

Po rezygnacji z zamówionego golfa, zamówiłem nową skodę Octavię - wersja kombi style 1.5 TSI 150 KM.

Offline Dan118

« Odpowiedź #61 dnia: 08 - Sierpnia - 2020 - 12:38:38 »
No i dobra.
Trzymaj się i życzę przejechania dużo, owocnych kilometrów :)

Dodano: 27 - Październik - 2020 - 21:25:01
W piątek odebrany, na razie jedna fotka prosto po odebraniu w Gdyni. W weekend może porobię coś więcej ;)

Proszę aby nie wrzucać zdjęć auta do załączników. Można skorzystać z hostingu zewnętrznego lub z aplikacji Tapatalk

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #62 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 13:32:09 »
Witam. Co prawda pożegnałem się z Wami, ale dzisiaj z ciekawości zajrzałem na to forum i widzę, że nic się tu dzieje. Tak, jak pisałem wcześniej miałem zamówionego golfa z którego zrezygnowałem. Miesiąc temu odebrałem octavię combi 1.5 TSI 150KM z manualną skrzynią biegów. Jak sprawują się Wasze auta? Czy kupilibyście golfa jeszcze raz? Po przejechaniu 2tys/km z octavii jestem zadowolony, chociaż ma kilka wad, których nie akceptuję. 

Dodano: 23 - Listopad - 2020 - 11:01:31
Pojawił się już Tiguan po fl, więc powinien być jeszcze bardziej dopracowany. Jeśli chodzi o golfa, to w porównaniu do octavii sprzedaje się bardzo słabo. Pewnie dlatego nadal obowiązuje na niego rabat w wysokości 6tys. Z kolei octavia sprzedaje się tak dobrze, że od 48 tygodnia produkcji podnoszą ceny. Na forum skody octavii zrobił się bałagan, ponieważ jest już dużo użytkowników i wielu chętnych na kupno. Jeśli pandemia nie pokrzyżuje moich planów, to za kilka miesięcy zamierzam zamówić golfa 1.5 tsi 150KM z pakietem r line. Oglądałem na żywo golfa z tym pakietem i wygląda świetnie na zewnątrz, jak i wewnątrz.

Offline vg8

« Odpowiedź #63 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 11:04:10 »
@Tomasz2510 trzymam kciuki za kupno: może zdecydujesz się na GTI albo Golfa R  :D
A co powiesz na Varianta  ::)

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #64 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 19:59:31 »
Jeśli chodzi o golfa varianta, to kupiłem octavię combi, więc drugiego auta z takim nadwoziem nie potrzebuję. GTI sobie konfiguruję, ale wychodzi aż 175tys. Różnica w cenie w porównaniu do 1.5TSI 150KM jest ogromna. Cennika golfa r jeszcze nie ma, ale podejrzewam, że 200tys będzie trzeba wyłożyć. Dla mnie liczy się rata leasingowa, a nie cena auta, więc nie wykluczam żadnej wersji golfa. Kluczowe będzie, jaki spadek wartości auta po trzech latach ustali sobie vw bank. Ciekawy jestem, jakie w przyszłym roku będą rabaty flotowe i ile czasu będzie trzeba czekać na auto od momentu złożenia zamówienia. Auto planuję zamówić tak, żeby odebrać je w czerwcu. Do tego czasu chcę pozbierać jak najwięcej informacji od użytkowników nowego modelu, żeby później nie żałować zakupu. Jakie znalazłeś wady w swoim golfie?

Offline Dan118

« Odpowiedź #65 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 20:01:26 »
Nowy Golf VIII R na niemieckiej stronie Volkswagena, wychodzi 48k euro w podstawowej wersji :)

Offline vg8

« Odpowiedź #66 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 21:04:51 »
No właśnie to dalej tylko golf. Może z lepszym silnikiem czy tam dodatkami. Ale to tylko golf. To już przesada.

Offline Dan118

« Odpowiedź #67 dnia: 24 - Listopada - 2020 - 06:44:19 »
Też jeszcze niedawno tak myślałem ale optymalnie wyposażona nowa octavia też kosztuje 150k pln. Czasy, że to tylko golf powinny już minąć bo ja pomimo interfejsu, który cały czas żyje swoim życiem jestem fest zadowolony. Audi, które mnie interesowało kosztowało 182k, a nowa beemka 1 tez coś koło tego. Ceny poszły do góry i trzeba się z nimi pogodzić.

Co do nowej R to myślę, że z racjonalnymi dodatkami zapłacimy 250k. Kupę siana ale jak ktoś nie ma to sobie po prostu nie bierze R. Przykładowo w tych pieniądzach kupimy nowego arteona. Znowu kwestia czego oczekujemy od auta.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #68 dnia: 24 - Listopada - 2020 - 07:23:50 »
Jeśli ta cena golfa r się potwierdzi, to nawet 200tys na początek nie wystarczy, a gdzie jeszcze wyposażenie dodatkowe. Ciekawe co jest powodem tak słabej sprzedaży golfa w Polsce. Patrząc na rejestracje nowych samochodów w Polsce, to od początku roku do końca października zarejestrowano 15720 sztuk octavii, a golfa tylko 6110 sztuk. Nowa octavia też ma sporo wad, ale uważam, że cena i koszty leasingu są adekwatne do jakości samochodu. Być może to jest powodem tak dobrej sprzedaży. Jeśli chodzi o nowego golfa, to mam wątpliwości i dlatego pytam Was o wady. Pośród wielu testów na YouTube znalazłem ten. Jest w nim sporo krytyki w stosunku do nowego golfa. Czy potwierdzacie wady i zalety, które wymienione są w tym teście?

Offline Dan118

« Odpowiedź #69 dnia: 24 - Listopada - 2020 - 08:38:05 »
48k euro widnieje golf r na stronie niemieckiej, można już go zamówić. Wiec jest to cena potwierdzona. Same 19 calowe felgi są za dopłata bo w podstawie masz 18. Wiec 250k pln przy racjonalnej konfiguracji możesz liczyć świadomie.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #70 dnia: 24 - Listopada - 2020 - 19:12:28 »
Gdybym chciał wydać 250tys na auto kompaktowe, to kupiłbym nowe Audi S3.

Dodano:  25 - Listopada - 2020  -  08:30:25
Żeby nie być posądzonym o to, że szukam tylko wad w nowym Golfie VIII, to napiszę jakie wady ma nowa Octavia:
- obraz z kamery cofania po zmroku jest bardzo słabej jakości,
- nawiewy środkowe są umiejscowione zbyt nisko co powoduje, że powietrze dmucha nam albo na kolano, albo na rękę, gdy zmieniamy biegi,
- brak osobnego przycisku do włączenia obiegu zamkniętego - żeby włączyć obieg zamknięty trzeba przedostawać się przez menu.
- jadąc na aktywnym tempomacie ciągle pojawia się komunikat, żeby jechać środkiem pasa ruchu pomimo, że jedziemy prawidłowo.

Zdarzyło się też kilka razy, że samochód nie utrzymał toru jazdy pomiędzy pasami i wyjechał na zakręcie poza linię.
Również kilka razy nie udało mu się automatycznie wyhamować, gdy jadący przed nim samochód zaczął gwałtownie hamować.
Puszcza nagle hamulec i pojawia się komunikat dźwiękowy i wizualny, żeby hamować.
Zalet nowa Octavia ma bardzo dużo, ale ja zawsze przed zakupem szukam wad.

Dodano: 26 - Listopad - 2020 - 10:24:36
Pojawił się cennik Golfa VIII w wersji R i można już sobie konfigurować auto.
Mi wyszło 250 tyś. zł, podobnie jak Audi S3.   

Offline Dan118

« Odpowiedź #71 dnia: 26 - Listopada - 2020 - 20:52:43 »
Czyli trafiłem w punktu. Ładnie ich pogięło.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #72 dnia: 27 - Listopada - 2020 - 20:14:23 »
Dokładnie. Z takimi cenami, to w Polsce sprzedaż Golfa R będzie znikoma. Obejrzyjcie sobie na showtestuje, pierwszy polski test Golfa GTI i Audi S3. Na początku testu S3 jest mowa o cenach VW. Ja też nie rozumiem polityki cenowej marki Volkswagen.

Offline Dan118

« Odpowiedź #73 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 20:56:58 »
Golf R dostępny na polskiej stronie VW. Cena wyjściowa 198k, biorę się za konfig :D

Offline vg8

« Odpowiedź #74 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 21:48:24 »
Sensowny config to minimum 250t. Dużej sprzedaży im nie wróżę.

Tagi wątku: