Witam,
VW Passat CC 2.0 TDI 140 KM z DSG 6-stopniowa z 2012 roku.
Po wbiciu DRIVEa na skrzyni biegów wszystko działa ok, skrzynia biegi zmienia płynnie.
Przy jeździe na biegu np 4-5 (na wyświetlaczu D4 lub D5 czy D6), po puszczeniu gazu silnik nie trzyma obrotów tylko obroty spadają poniżej 1-tys. tak jakby skrzynia wyrzucała na luz - neutral, na wyświetlaczu pojawia się sam znaczek D.
Po wciśnięciu gazu ponownie na wyświetlaczu pojawia się D4-D5 w zależności jaka prędkością się jedzie.
W drugą stronę działa to tak, jak puszczę gaz, obroty spadają, ale tylko dotknę hamulec silnik wchodzi na obroty i auto zaczyna hamować silnikiem.
Podczas jazdy na trybie SPORT po puszczeniu gazu silnik trzyma obroty i nie wypina go na luz i hamuje silnikiem.
Zaobserwowałem też, że gdy puszczę gaz i obroty spadną na wyświetlaczu jak mam pokazane chwilowe spalanie wyświetla się BIEG JAŁOWY i nie pokazuje spalania chwilowego.
Moje pytanie kieruję do Was, tak powinno być ?
Nie pamiętam czy miałem tak jak jeździłem poprzednio, kilka miesięcy temu autem.
Dodano: 19 - Listopada - 2017 - 18:37:44
Chyba znalazłem przyczynę

Moje auto ma tzw funkcje żeglowania, nawet nie wiedziałem, że coś takiego mam

Poszperałem więcej w necie i znalazłem. Poczytałem... poszedłem do auta i zacząłem grzebać w menu.
Znalazłem opcje BIEG JAŁOWY która była włączona.
Po wyłączeniu opcji podczas jazdy obrotny nie spadają po puszczeniu gazu, a autko hamuje silnikiem.
Później znowu włączyłem tą opcje i podczas jazdy i puszczeniu gazu silnik rozpinał skrzynkę biegów i obroty spadały, muśnięcie hamulca albo gazu powoduje ponowne zapięcie biegu, który jest w pogotowiu.
Tak czy inaczej wszystko jest ok, a już się naczytałem, że DSG maja przypadłość zapinania neutrala (awaria skrzyni).
A co do tej funkcji żeglowania nie za duzo jest w necie.
Opisuję cała historię, bo może kiedyś się komuś przyda
Pozdrawiam,
Karol.