Autor Wątek: DSG - ŻEGLOWANIE - COASTING - jazda na luzie  (Przeczytany 29759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Odp: DSG - ŻEGLOWANIE - COASTING - jazda na luzie
« Odpowiedź #50 dnia: 12 - Grudnia - 2019 - 17:50:15 »
Rozumiem, ja nie przyszedłem z kolei bajek opowiadać.
Żałuję zatem, że nigdy nie nagrałem filmu.
Obiecuję jednak, że jak tylko przydarzy mi się to raz jeszcze (a na przestrzeni roku to już trzeci samochód), to wrócę do tego tematu z dowodem w postaci nagrania :)

Obawiam się tylko, że wtedy zostanę nazwany oszustem, który przerabia filmy. No cóż..

[edit [; nieważne..

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #51 dnia: 12 - Grudnia - 2019 - 18:01:00 »
PS.
W końcu jakiś ślad..
https://autokult.pl/34988,jest-szkodliwy-mechanicy-jednoznacznie-o-systemie-start-stop
"W najnowszych samochodach, z instalacją elektryczną opartą na systemie 48-woltowym, wyposażonych w układy mikrohybrydowe, system start-stop jest jeszcze bardziej zaawansowany. Silnik wyłącza się nawet w czasie jazdy, nawet z prędkością autostradową. Jak to się będzie sprawować po latach? Dowiemy się za kilka lat."

Tyle że żadne z tych aut które wymieniłem, to nie są mikrohybrydy.....

Offline Michal_HDI

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WF
« Odpowiedź #52 dnia: 12 - Grudnia - 2019 - 18:04:57 »
Ja zauważyłem że jak się rozpędzę i zjeżdżam z górki pojawia się komunikat "bieg jałowy" i zapala się kontrolka eko jazdy, w samochodzie robi się cicho jak by silnik zgasł, ale sądzę że cały czas chodzi na niskich obrotach i przez to jest niesłyszalny.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #53 dnia: 12 - Grudnia - 2019 - 18:06:43 »
Ja zauważyłem że jak się rozpędzę i zjeżdżam z górki pojawia się komunikat "bieg jałowy" i zapala się kontrolka eko jazdy, w samochodzie robi się cicho jak by silnik zgasł, ale sądzę że cały czas chodzi na niskich obrotach i przez to jest niesłyszalny.
dokładnie tak jak piszesz, najgorzej jak jedziesz w sznurku aut i jesteś zmuszony co chwila odpuszczać gaz, to to zapinanie i rozpinanie biegu o czym wspominałem na poprzedniej stronie, mocno mnie denerwuje

ale sądzę że cały czas chodzi na niskich obrotach i przez to jest niesłyszalny.
Widać to przecież na obrotomierzu chyba że na AID akurat nie wyświetla ci się obrotomierz, to wówczas może się wydawać, że silnik zgasł. Co innego w hybrydzie gdzie masz dwa układy napędowe i silnik spalinowy może się wyłączyć bo kontrolę przejmuje silnik elektryczny

trochę zabrnęłiśmy w OT, może moderator wybaczy i wyodrębni posty i przeniesie do innego tematu o żeglowaniu DSG

@pretor ? :vwclubpolska:

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #54 dnia: 12 - Grudnia - 2019 - 23:54:13 »
Strona 158 instrukcji do mojego Tiguana z 2018 R
Jazda na swobodnym biegu z przekładnia ze sprzęgłem dwustopniowym DSG
Tez mówi ze silnik zostaje nie tylko odsprzeglony ale również wyłączony.
Zakres prędkości 40-130km

Wspomaganie elektryczne miałem już w 307sw z 07r.
Wiec tu pewnie będzie działać jak zaczniesz kręcić to załączy silnik.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Podziękował: doggie, m4ayhem

Offline Michal_HDI

« Odpowiedź #55 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 02:03:33 »
Widać to przecież na obrotomierzu
Szczerze mówiąc nie przykuwał on mojej uwagi w tym momencie.

Tez mówi ze  silnik zostaje nie tylko odsprzeglony ale również wyłączony. Zakres prędkości 40-130km
Teraz na to zwrócę baczną uwagę, przełączę na tryb eko i będę nasłuchiwał i obserwował obroty. Tylko jeszcze zagadka, czy pojawi się charakterystyczny dźwięk rozrusznika, czy samochód zapali tak jak by odpalał „na pych”.

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Rej: DW
« Odpowiedź #56 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 08:07:55 »
Tez mówi ze  silnik zostaje nie tylko odsprzeglony ale również wyłączony. Zakres prędkości 40-130km
A ja już myślałem żem wariat.. :)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 09:50:53 »
@m4ayhem zwracam honor  :bry: widać nie nadążam za eco-nowinkami aczkolwiek jeździłem zawsze na wyłączonym S/S dlatego pewnie funkcja nigdy w żadnym aucie w ten sposób nie zadziałała

Dodano:  13 - Grudnia - 2019  -  09:52:08
Wspomaganie elektryczne miałem już w 307sw z 07r.
VW golf5 miał już w 2004 a Touran w 2003, ale tam nie  działają po wyłączeniu zapłonu, widać kwestia podłączenia

Dodano:  13 - Grudnia - 2019  -  09:56:54
czy samochód zapali tak jak by odpalał „na pych”.
nigdy na pych, zawsze rozrusznik

Podziękował: m4ayhem

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #58 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 10:19:54 »
A ja już myślałem żem wariat..
Nie wariat tylko nie do końca świadomy o co w tym wszystkim chodzi i osobą którą między innymi cudowna elektronika wprawiła w osłupienie.To że silnik zgasi wcale mnie nie dziwi ( fanaberie konstruktorów nie znają granic). W aucie wyposażonym w elektryczne czy elektryczno-hydrauliczne wspomaganie kierownicy będzie działało normalnie przy zgaszonym silniku ( wystarczy włączony zapłon /kluczyk w stacyjce na pozycji włączonej). Jeśli chodzi o wspomaganie hamulców to nawet bez elektrycznych pomp wspomagających i innych nowoczesnych cudeniek podciśnienie w układzie spokojnie pozwoli na kilkukrotne naciśnięcie hamulca (tak jakby silnik był włączony z normalnym wspomaganiem).Przy usterce silnika i zgaśnięciu w niekontrolowanych okolicznościach każdy konstruktor musiał przewidzieć tego typu sytuację i zapas podciśnienia do normalnego zatrzymania pojazdu został wzięty pod uwagę.
Bardziej obrazowo jeśli silnik zdechnie podczas jazdy w obojętnie jakim pojeździe i tak zdołasz go zatrzymać (naturalnie przy sprawnym /szczelnym układzie podciśnienia)posiadając tyle podciśnienia jeszcze w układzie na normalne zatrzymanie pojazdu.
W autach typowo opartych na systemie ciśnienia sterującego układem hamulcowym zgaśnięcie silnika również umożliwia normalne zatrzymanie ,a zupełny brak ciśnienia lub zbyt niskie ciśnienie po kilkukrotnym wciśnięciu hamulca powoduje samoczynne zablokowanie hamulców (stosowane najczęściej w autach powyżej 3.5 tony).

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #59 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 10:34:12 »
W aucie wyposażonym w elektryczne czy elektryczno-hydrauliczne wspomaganie kierownicy będzie działało normalnie przy zgaszonym silniku ( wystarczy włączony zapłon /kluczyk w stacyjce na pozycji włączonej).
Jak widać działa w funkcji ECO + żeglowanie i ze skrzynią DSG a nie manualną, ale niewiele aut ma tę funkcję i elektryczne wspamaganie z reguły działa tylko na włączonym silniku. Elektryczne wspomaganie jest od 20 lat albo i wiele więcej i do tej pory było podłączone zgodnie z takim schematem, że nie działało, dopiero obecne ECO nowinki dopuszczają jazdę na wyłączonym silniku choć osobiście jestem sceptycznie nastawiony do takich wynalazków i mam obawy, aby je stoswać, raczej nie stosuję i nie będę, aby toczyć się w ruchu ulicznym na wyłączonym silniku, chyba że kiedyś nabędę hybdydę

Dodano:  13 - Grudnia - 2019  -  10:43:55
pytanie czy wyłączanie silnika w ECO działa jadąc nie na dziennych tylko na światłach mijania czy też drogowych, z włączoną klimą itp...

Offline Marcino

« Odpowiedź #60 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 10:51:02 »
Dodano: Dzisiaj o 10:43:55
Cytat: Marcino w Wczoraj o 23:54:13
pytanie czy wyłączanie silnika w ECO działa jadąc nie na dziennych tylko na światłach mijania czy też drogowych, z włączoną klimą itp...
Jak go kupiłęm, miałem tryb ECO, jechałęm na dziennych i chyba klima na auto koncem wrzesna, nie było gorąco, to dojezdzajc do świateł miałęm wrazenie ze własnie dociskajac lekko hamulec silnik mi gasł zanim się jeszcze zatrzymałem, co mnie wkurzało bo czesto zamiast się zatrzymać wpadało zielone i ja od razu gaz a on zgaszony i się odpalał jeszcze tocząc.

Dodano:  13 - Grudnia - 2019  -  10:56:54
A wracajac do tematu - to odłaczanie napedu jak bardzo szkodliwe dla DSG?
Przeczytałem w instrukcji ze sprzegła w skrzyni DSG podlegają również zużyciu jak normalne sprzegło w maualnej. Wynika z tego ze kazdy taki tryb eko powoduje prace ukłądu sprzęgła i w jakims stopniu poślizg. Pracą sprzęgła steruje komuter, wykonawczym elementem jest hudraulika czyi trzeba podać cieśninie na siłownik...

Dodano:  13 - Grudnia - 2019  -  11:43:39
. W aucie wyposażonym w elektryczne czy elektryczno-hydrauliczne wspomaganie kierownicy będzie działało normalnie przy zgaszonym silniku ( wystarczy włączony zapłon /kluczyk w stacyjce na pozycji włączonej).
Nie no, muszę sprawdzić ale na postoju raczej nie działa

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #61 dnia: 13 - Grudnia - 2019 - 15:47:57 »
Nie no, muszę sprawdzić ale na postoju raczej nie działa
Nie należy zapominać o takim drobiazgu w postaci kolejnej elektroniki jakim jest czujnik kąta skrętu. Między innymi (oprócz pedału gazu czy hamulca) to i na tym drobiazgu konstruktor oparł zapewne ponowne uruchomienie silnika i kąt wychylenia kierownicy daje sygnał do ponownego startu.To tak by nie było za łatwo i za prosto dołożyli kolejną elektronikę i garść czujniczków by biedna skrzynia wiedziała jaki ma zapiąć bieg do obecnej prędkości a by nie było dodatkowego szarpnięcia to obroty silnika muszą być dopasowane do danego przełożenia.Czy sprzęgło jakie by nie było suche czy mokre przez tego typu szarpaniny pożyje dłużej?Co z układem smarowania/chłodzenia turbiny?Czy odpalanie wymaga większej dawki paliwa?Czy ponowne uruchomienie silnika przy danej prędkości i kontynuacja jazdy np. z 5-6 biegu korzystnie wpływa na obciążenie silnika (zużycie paliwa) w takim momencie?Jak przy tym wszystkim ma się wpajane od lat że hamowanie silnikiem wpływa korzystniej na zużycie paliwa(jazda z górki bez wciskania pedału gazu do trybu "żeglowania"). No i naturalnie troszeczkę gryzie się to z przepisami odnośnie jazdy na luzie nie wspominając o gaszeniu silnika podczas jazdy.
Wytoczyli ciężkie działa w postaci sporej mocno zaawansowanej elektroniki (która swoje waży wraz całą kabloteką dając większe obciążenie dla alternatora który musi wykonać większą pracę ładując akumulator) tylko po to by zaoszczędzić kilka kropli paliwa ( w niektórych wypadkach nawet zwiększy to zużycie).Większa masa pojazdu wymusza większe zużycie paliwa(chyba nikt temu nie zaprzeczy).Drobiazgi typu że jest to kolejny bubel skracający życie części i podzespołów danej jednostki w tym wypadku działa na korzyść konstruktorów/księgowych a nie zwykłego "Kowalskiego"Ale jak to bywa ładna nazwa,dobry marketing a ludzie i tak to "kupią".

Offline Michal_HDI

« Odpowiedź #62 dnia: 14 - Grudnia - 2019 - 01:20:51 »
Wracając do tematu, dzisiaj podczas jazdy starałem się pojechać tak aby silnik się wyłączył, niestety nie udało mi się tego zrobić, samochód przechodził tylko na bieg jałowy a obroty trzymały się w granicach 1000. Mogę powiedzieć że przez niecały miesiąc użytkowania jeszcze nie zdarzyła mi się taka sytuacja aby silnik zgasł podczas jazdy, wszystkie zaobserwowane przypadki odnosiły się biegu jałowego. Próbowałem wymusić taką sytuację podczas zjazdu z wiaduktów ale wtedy był albo bieg jałowy albo włączał się asystent zjazdu. No cóż będę próbował dalej przy prędkościach bardziej autostradowych "pożeglować" z wyłączonym silnikiem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #63 dnia: 14 - Grudnia - 2019 - 07:39:59 »
By silnik został wyłączony podczas "żeglowania" muszą być spełnione pewne kryteria.Wóz przez dłuższy okres czasu musi poruszać się ze stałą prędkością ,nie może być znacznych ruchów kierownicą ,pedał gazu jak i hamulca przez dłuższy okres nie może być dotykany system start-stop musi być aktywny. Najkrócej mówiąc styl jazdy jak i określone warunki muszą być spełnione.

Offline Marcino

« Odpowiedź #64 dnia: 08 - Stycznia - 2020 - 09:59:23 »
Odkryłem ze jadąc bez wcisniętego gazu, i chcesz wywołać funkję zeglowania aby samochód leciał swobodnie to wystarczy na chwilkę wcisnać i puscic pedał gazu, dosłownie musnać i samochó przechodzi w jazdę ECO a obroty silnika spadaja.

Wyłącznia silnika nie udało się zastosować, być moze światła ogrzewanie itp nie pozwalaja na to.

Offline mroz1sty

• VW: Passat B7
  • Wersja: R-Line
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DSW
« Odpowiedź #65 dnia: 26 - Sierpnia - 2020 - 13:18:49 »
Witam Panowie, odgrzeje kotleta.

Witam Serdecznie,

Panowie posiadam VW Passat B7 2011 2.0 tdi 140 km z dsg. Dopiero co kupiłem nie dawno.

Strasznie irytuje mnie w trybie Drive że włącza mi się bieg jałowy / żeglowanie. Niestety nigdzie nie mogę tego wyłączyć w menu nie mam takiej opcji. Czy ktoś zna jakiś sposób lub by mnie pokierował ?
W trybie S hamuje biegami, ale tutaj trzyma wyższe obroty niż na D.

Moje menu (brak biegu jałowego):

youtube. com/watch?v=gSa9vmSxKUM

W rzeczywistości włącza się na D bieg jałowy:

youtube. com/watch?v=xEtIwjDX3ww

Jak widzicie u mnie działa tryb żeglowania ale nie mogę go wyłączyć :( Czy ktoś mógłby pomoc co mam zrobić aby to się pojawiło w menu ?
Automat? Tylko gdy kupujesz nowe auto na gwarancji.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #66 dnia: 26 - Sierpnia - 2020 - 20:51:35 »
VCDS-em zaloguj się do adresu 17-zestaw wskaźników i sprawdź czy w adaptacjach jest opcja do zakodowania "bieg jałowy", jeśli jest to jak zakodujesz powinno pojawić się w menu MFD

Offline kris17009

• Kod: DKZA
  • Rej: WA
« Odpowiedź #67 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 09:57:58 »
Ale chyba to zakodowanie nie pomoże w wyłączeniu żeglowania tylko po prostu pokaże w Menu. A chyba koledze chodzi jak się pozbyć wrzucania na luz w trybie normal.
2020 --> Tiguan II 2.0 TSI 190KM R-Line - szary "indium"
2017 --> Golf VII FL DSG 1.4 TSI 180KM/280Nm(chip) Highline - czarna perła
2012 --> Skoda Octavia II 1.6

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #68 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 10:05:04 »
Jeśli pokaże się w menu to będzie mógł włączyć i wyłączyć jak w moim menu poprzez odhaczenie ptaszka przy opcji i wyłączyć działanie w trybie D. W trybie S żeglowanie nie jest aktywne

Offline kris17009

« Odpowiedź #69 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 10:10:38 »
ooo to ciekawe. Muszę u siebie pokombinować bo wkurza mnie to w trybie D. Wolę jednak hamowanie silnikiem.

Offline Marcino

« Odpowiedź #70 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 10:15:40 »
bo wkurza mnie to w trybie D. Wolę jednak hamowanie silnikiem.

Idzie się przyzwyczaić.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #71 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 10:35:02 »
ooo to ciekawe. Muszę u siebie pokombinować bo wkurza mnie to w trybie D. Wolę jednak hamowanie silnikiem.
Ale ty masz Tiga II czyli MQB a kolega passata B7 czyli PQ35

Dodano:  27 - Sierpnia - 2020  -  10:42:13
Idzie się przyzwyczaić.

Jak musisz to idzie ;) ja nie mogę i dlatego rozłączyłem

Offline Marcino

« Odpowiedź #72 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 11:03:06 »
Cytat: Marcino w Dzisiaj o 10:15:40
Idzie się przyzwyczaić.

Jak myślisz to idzie  ja nie mogę i dlatego rozłączyłem
Prawda taka ze to nie jest moj daily car, w trasie faktycznie czasem chciałbyś silnikiem hamować a on wręcz przyspiesza i sobie myślisz ze producentowi to na reke ze co chwile deptasz hamulec i schodzą klocki, załancza się sprzęgło - zużywając tarcze itp. Bedze biznes na aftermarkecie.

Offline kris17009

DSG - ŻEGLOWANIE - COASTING - jazda na luzie
« Odpowiedź #73 dnia: 27 - Sierpnia - 2020 - 11:11:58 »
@doggie  czyli rozumiem że w MQB nie wyłączę ?

Online doggie

• Clubowicz