0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
albo przechodzi w N sama softwarowo
przechodzi w tryb gotowości ale to nie jest tożsame z N
U mnie żeglowanie działa też w trybie Normal, ale nie załącza się tak często, jak w trybie ECO.W Normal działa tak, że gdy pedał gazu odpuszczę powoli, to włącza się bieg jałowy, a gdy zrobię to szybko, to wtedy hamuje silnikiem.Gdy aktywny jest bieg jałowy (coasting), to dotknięcie pedału hamulca lub łopatki zmiany biegów powoduje zasprzęglenie skrzyni i aktywowanie hamowania silnikiem.
Żeby zmieniać tryb jazdy musiałem dokupić opcję "Wybór profilu jazdy" w konfiguratorze.U mnie nie ma stricte opcji "Bieg jałowy", jak w załączonym przez Ciebie zdjęciu. Opcja ta jest niejako wpisana w dany profil jazdy.- Eco - bieg jałowy włączany jest zawsze, gdy zdejmę nogę z gazu- Normal - gdy powoli zwolnię gaz- Sport - nigdy- Individual - mogę skonfigurować działanie skrzyni DSG, ale do wyboru są opcje Eco, Normal, Sport
Raczej rozłącza tylko sprzęgło a bieg jest ciągle przygotowany.
To właśnie pisałem
Zdjęcie jest moje z Tiga I FL, gdzieś jest opisane że można to aktywować interfejsem diagnostycznym. W swoim byłym Audi A4 B8 choć nie było skonfigurowane to VCDSem aktywowałem Drive Select
Czyli gównianie osczedności bo skrzynia musi wytworzyć ciśninie na pompie aby otworzyć sprzęgło:)
się muszę chyba do Ciebie kiedyś wybrać:)
jak delikatnie odpuszczałem gaz, to dodatkowo włączał się system start-stop przy prędkości 100km/h.
nie doprowadziłem do kolizji tylko dlatego, że miałem zapas mocy pod nogą w tym momencie.
Czegoś tu nie rozumiem - w czasie jazdy auto się wyłączało?
właśnie tak. nie tylko w tym golfie, w poniższych autach którymi jeździłem też : passat b8 2.0 tdi 240KM 2017audi a4 2.0 tfsi 2017 więc to z pewnością nie usterka
passat b8 2.0 tdi 240KM 2017audi a4 2.0 tfsi 2017
we Wrocławiu zapewne jeszcze mają tego golfa demo, więc możesz pojechać i się przekonać (Centrum Wrocław – Autoryzowany Salon i Serwis VolkswagenaAl. Aleksandra Brücknera 5451-411 Wrocław)
a co do komentarzy typu "nie ma takiej opcji" to.. chyba jednak jest. skoro Ci mówię że coś takiego doświadczyłem i to nie jeden raz
Powiem kolokwialnie - nie wierzę.
Jutro zadzwonię
Odpowiedz mi na jedno pytanie - jak kierowałeś autem skoro wspomaganie nie działa i jak hamowałeś skoro serwo nie działa na wyłączonym silniku?
Wspomaganie normalnie działało, więc nie mam pojęcia jak to działa. Po naciśnięciu hamulca bądź gazu normalnie się wszystko załączało, więc jako że nie jestem specjalnie "techniczny", to Ci nie odpowiem.
Dziękuję, już wszystko rozumiem, nie mamy o czym dyskutować skoro nie wiesz takich podstawowych rzeczy, opowiadasz bajki panie kolego. Dziękuję
Z acałym szacynkiem - nie brnij już w to proszę bo się ośmieszasz
każdy wie, że wspomaganie, serwo czyli podstawowe elementy odpowiedzialne za jazdę i jej bezpieczeństwo nie działają na wyłączonym silniku w obecnie produkowanych samochodach.
"Rozwinięciem hydraulicznego układ wspomagania jest układ elektrohydrauliczny. W tym przypadku pompa łopatkowa napędzana jest przez silnik elektryczny. Zasada działania jest taka sama, ale układ pracuje tylko wtedy, gdy kierowca porusza kierownicą. Można zatem liczyć na oszczędności w zużyciu energii. Poza tym ciśnienie oleju można regulować i dostosowywać je do chwilowych potrzeb, co też sprzyja oszczędności energii. Układ zajmuje mniej miejsca pod maską, stosuje się też mniej przewodów. Wspomaganie działa nawet przy wyłączonym silniku. Można też regulować jego siłę, dostosowując ją do swoich potrzeb. "
Bo póki co , strasznie dużo szczekasz. Dosłownie.
Układ elektrohydrauliczny działa, gdy silnik pracuje kolego, doucz się proszę