Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY Sharan I - wybór wersji i silnika  (Przeczytany 65384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniurek1981

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BI
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY Sharan I - wybór wersji i silnika
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 06:09:18 »
Dzieki paniwie za infirmacje a macie kolgos kto ma vin jak sprawdzic albo vaga podpiac by przebieg sprawdzil i reszte bo ja to nie mam mechanika takiego ktory by podjechal ze mna  :( a prosilem o poda adresu w ostrowi to mowia ze to porazka same uklady tak wiec lipa . Jeszcze raz dzieki koledzy z  :vwclubpolska:

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 06:57:26 »
Napisałem na PW - jak pasuje niedziela to mogę Ci pomóc w oględzinach - mam VAG a i trochę znam ten model - chętnie pomogę.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #27 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 07:09:24 »
Andrzej może i my w.niedzielę zajrzyjmy do Ostrowi i sprawę zobaczymy ?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #28 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 07:16:29 »

Grzesiek źle podchodzisz do tego tematu. 
Jeśli auto jest w naprawdę super stanie, i ma ori przebieg ( w co głęboko wątpię ) to moim zdaniem jest warte swojej ceny.

To na takiej samej zasadzie jak z Audi 80 2.8 quattro
Te auta w stanie szrot kosztują ok. 2,5 tysia. W naprawdę dobrym stanie nawet i 10 tysi.
I teraz wolisz wydać 2,5 i mieć szrot czy 10 i mieć taką w naprawdę dobrym stanie ? 

Pamiętaj co dobre to się ceni ;)

A jak Przemek sprawdzisz który to szrot a który wart 10 000? Na zdjęciach obydwa wyglądają dobrze. Właściciel szrotu wartego 2,5 tysiąca zobaczył że takie chodzą po 10 tysięcy i za tyle go wystawił, wcześniej zrobił kilka zaprawek, może nawet pomalował jakiś element i zrobił ładne zdjęcia. Nie napisze w ogloszeniu że to szrot tylko auto w dobrym stanie, zadbane i czyste, nikt w nim nigdy nie palił itp.
Jedynie dokładne oględziny odkryją rzeczwisty stan tego auta.
Pamiętaj że w przypadku takich samochodów cena to nie jest rzeczywista wartość tylko suma jaką kupujący jest w stanie zapłacić.

Dodano:  04 - Lutego - 2015  -  07:25:44
Andrzej może i my w.niedzielę zajrzyjmy do Ostrowi i sprawę zobaczymy ?
Ja jak ślepy kon wyścigowy nie widzę przeszkód
Mam tylko nadzieję że to nie u tego samego pana co tą ale oglądaliśmy bo gość był przyjemny jak związek radziecki
I wiemy gdzie w Ostrowi dobrą pizzę serwują

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #29 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 09:28:28 »
A czemu nie. ;) Sebastian możemy jechać do Ostrowi. Przy okazji obczaimy temat tej przyczepy.
A jeśli kolega chce sprawdzić to auto to mu możemy w tym pomóc.

Jesteśmy w tym dobrzy. Jak wjeżdżamy to sprzedający nic nie ukryją. :evilmrgrin:

Offline red

• S7
« Odpowiedź #30 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 11:21:38 »
Jesteśmy w tym dobrzy. Jak wjeżdżamy to sprzedający nic nie ukryją. :evilmrgrin:

Dokładnie - przed nami nic się nie ukryje  :evilmrgrin:
A pozatym też okazja żeby się spotkać - dawno się nie widzieliśmy.

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #31 dnia: 04 - Lutego - 2015 - 18:35:29 »
Jak coś to i ja się mogę przyłączyć a co do stanu technicznego to nigdy nie wiesz co ci pierdyknie to tak jak mój brat kupił se bryke miał być nie bity a ślady po migu znalazłem a tak naprawdę to tym bardziej handlarz nie musi wszystkiego wiedzieć pozdrawiam

Offline maniurek1981

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
« Odpowiedź #33 dnia: 20 - Lutego - 2015 - 20:31:31 »
Kolego oglądałeś je na posesji autokomisu pod adresem 2 ??

Dodano:  20 - Lutego - 2015  -  20:33:22
Nie ma to jak full opcja ( skóry ) i brzydkie alusy :)

Offline maniurek1981

« Odpowiedź #34 dnia: 20 - Lutego - 2015 - 22:14:56 »
Jeden w komisie wesola3 drugie w domach dzis bylem masakra zdewastowane auta na maxa bez klockow sprzegla  w kazdym szyba jakas nie dzialala poobijane malowane nie zdziwil bym sie gdyby byly przywiezione na lawetach do mechanika i kazano mu je poskladac a on pozniej dzwonil do zleceniodawcy i mowi ze jak by go nie klepal to sharan nie wychodzi a przystanek autobusowy  ;). Opony na zdjeciu w tym 1 linku sa rewelacja tylko ze z tylu juz ich nie ma jedna wielka lipa

Offline Tomas47k

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9TDI
  • Rej: NKE
« Odpowiedź #35 dnia: 25 - Kwietnia - 2015 - 19:49:41 »
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć które roczniki VW Sharana mają jeszcze pompy paliwa a które już pompo-wtryskiwacze ?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #36 dnia: 25 - Kwietnia - 2015 - 20:14:29 »
Stara buda była na pompie VP37 (wyjątek to rocznik 1999 -2000 silnik 90KM ANU - tu były pompowtryski) nowa buda od 2000 roku tylko na pompowtryskach.

Offline Wojtek26

« Odpowiedź #37 dnia: 05 - Maja - 2015 - 11:35:17 »
Witam mam zamiar kupić sharana 2000/2002 rok tylko nie mam pojęcia czy benzyna czy diesel który lepszy i wytrzymalszy.
Proszę o pomoc z góry dziękuje.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #38 dnia: 05 - Maja - 2015 - 12:16:07 »
Wszystko zależy do czego on Ci będzie potrzebny.
W tych latach TDI były tylko 115KM i to raczej udane silniki niestety użytkowe walory tych aut powodują że większość ma już spory przebieg.
Benzyna zwykle ma mniejszy przebieg, więc i stan zwykle lepszy, co do wyboru silnika to sam zdecyduj czy lepsze proste 2.0 de facto trochę słabe w sharanie, czy mocny i ciekawy 1.8 turbo czy mocny ale nieco kłopotliwy 2.8 VR6 (na znaczkach V6)

Offline Wojtek26

« Odpowiedź #39 dnia: 06 - Maja - 2015 - 09:55:52 »
witam ja bede go używal jako taxi i chodzi mi zeby mialo moc ale zeby i za duzych problemow ciaglych mi nie sprawial :/

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #40 dnia: 06 - Maja - 2015 - 16:19:24 »
witam ja bede go urzywal jako taxi i chodzi mi zeby mialo moc ale zeby i za duzych problemow ciaglych mi nie sprawial :/
W takim przypadku najlepiej szukać auta za granicą naszego kraju i z jak najmniejszym przebiegiem. Można szukać też u nas ale tylko ze 100% źródła, od sprawdzonego forumowicza lub znajomego. Najlepszy silnik do takiej eksploatacji to na pewno TDI ale z małym akceptowalnym przebiegiem a nie skręconym licznikiem. Jak kupisz auto z autentycznym przebiegiem 200-300 tyś km, to nie powinieneś długo przejmować się ewentualnymi naprawami.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #41 dnia: 07 - Maja - 2015 - 10:21:56 »
Jeszcze można przekalkulować zakup 1.8T + gaz. Moc będzie, a przy gazie koszt przejechania 100km może być na tym samym poziomie co TDI, a przebiegi mniejsze :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #42 dnia: 07 - Maja - 2015 - 12:18:54 »
Dość ciężki VAN na Taxi z dużą butlą gazową w bagażniku ? Mało praktyczne i chyba nie można odliczyć VAT-u od ceny paliwa.
VAN na Taxi to tylko w dieslu, ale ostatecznie to właściciel podejmie decyzję co dla niego będzie najlepsze.   

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 07 - Maja - 2015 - 19:17:21 »
Mój dobry kolega z ktorym razem w przedszkolu sie chowalismy jezdzi po Goleniowie na taxi chyba juz z 10 lat. Mial juz rozne auta. PRzerabial sharany i starsze i nowsze czyli VP i PD. Takze tourana 1.9 tdi 105 KM i ten to mu dal dopiero popalic. Na remonty nie szczedzil kasy a mimo to lipton nieprzecietny. Sam mialem na tourana przejsc ale sporo ludzi mi odradza w tym modelu i 1.9 i 2.0 tdi. Kolega obecnie smiga na taxi audica A6 taka w sumie juz leciwa z silnikiem 2.0 wolnossacym z lpg. Mowi ze w koncu odżył. Zero problemow a jak problem to naprawia za grosze. Nawet jak silnik by padl to wymieni go za 600 zl i po sprawie.
Jedyny dobry to kolega mowil ze w starszym sharanie 1.9 TDI VP. JEdyny ktory smigal i smigla i nic sie nie psulo.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #44 dnia: 07 - Maja - 2015 - 20:55:52 »
Niekoniecznie butla musi być przecież w bagażniku. Nawet jeśli miałoby to taxi, które śmiga po mieście to zastanawiałbym się też czy jest sens wozić zapasówkę/dojazdówkę. Pod względem masy można by było też zastanawiać się czy jeden z silników nie jest lżejszy od drugiego oraz wziąć pod uwagę wagę paliw. Zakładając że wywalamy zapasówkę, w jej miejsce wkładamy zbiornik LPG oraz to, że 1.8T ma o 35KM więcej od najpopularniejszego diesla to myślę, że 1.8 wyjdzie na prowadzenie a jeśli nie to będzie na równi z TDI. Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę droższy przegląd, ewentualny serwis instalacji no i to, że jednak na tym gazie trzeba częściej tankować ale w zamian zimą autko grzeje momentalnie. Diesle co prawda posiadają dogrzewacze silnika, lecz jest to element dosyć awaryjny, niektórym po naprawie śmiga długo, a innym psuje się co chwilę.

Co do przepisów dot. odliczania VAT'u to nie mam pojęcia jak to wygląda w wypadku taxi.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 08 - Maja - 2015 - 06:27:51 »
na taxi raczje sielni niedoladowany czyli wolnossacy jest bardziej na miejscu. Chodzi ot tez ze puki nie jest dolaodwany to benzynowy silnik pracuje jak syrenka czyli na stopniu dosc niskim. Czyli jazda emerycka w Turbo benzynie moze wyjsc gorzej jak nieco z werwą. Wolnossacy ma stopień juz ponad 10 gdzi eturbo ma z 8. Diesel bylby dobry gdyby nie awaryjnosc. Wywalic zbiornik benzyny, wstawic jakis maly plus w podwozie butle lpg i mozna latac.

Offline Wojtek26

« Odpowiedź #46 dnia: 08 - Maja - 2015 - 08:17:53 »
witam no teraz to nie wiem co mam myslec ale silnik benzyna tanszy w naprawie papa paliwa itd od disla ale to tak jak pan mowil ze nie wiem czy na taxi mozna sobie odliczac gaz czy tylko rope i co do kupna to tez tak myslalem zeby niemca albo belga kupic nie polskie bo zmarnowane troche

Offline red

• S7
« Odpowiedź #47 dnia: 08 - Maja - 2015 - 09:25:05 »
Trochę nie na temat:
Odliczyć VAT możesz od każdego paliwa - nie ma znaczenia czy będzie to diesel, benzyna, LPG czy CNG. Co więcej można odliczyć też VAT za części, naprawy, przeglądy (w tym rejestracyjny),  akcesoria, dodatkowe wyposażenie, mycie, pranie itp.
Oczywiście możliwe jest to tylko w przypadku pojazdów znajdujących się w rejestrze środków trwałych przedsiębiorstwa lub będących przedmiotem wynajmu długoterminowego (np. leasing) lub krótkoterminowego (wynajem np. w wypożyczalni).
Warunkiem odliczenia 100% VATu jest:
a. Posiadanie przez pojazd wpisu VAT1A w dowodzie rejestracyjnym swoją drogą bez sensu w taksówce bo może być tylko jeden rząd foteli;
b. Udokumentowanie że pojazd jest używany tylko do wykonywania działalności gospodarczej - droga trudniejsza bo w naszym kraju trzeba udowadniać swoją niewinność ale myślę że w przypadku taksówki nie będzie to trudne ale też Urząd Skarbowy może mieć zastrzeżenia że takim autem odwozi się np. dzieci do szkoły lub jeździ na prywatne zakupy;
c. przy pomocy indywidualnej interpretacji Ministerstwa Finansów - w uzasadnionych przypadkach Ministerstwo Finansów ustanawia na piśmie wyjątek w ustawie o VAT - droga trochę trudniejsza ale ma sens kiedy samochód jest np. nośnikiem reklamy co w przypadku taksówki jest zwykle faktem.
Oczywiście od wszystkie koszty użytkowania można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu, do tych co wymieniłem wcześniej można jeszcze dodać koszt ubezpieczeń które nie podlegają opodatkowaniu VAT a kosztami uzyskania przychodu jak najbardziej są.
Dodatkowym plusem jest amortyzacja - tu wszystko zależy od wartości początkowej i okresu amortyzacji.
W przypadku sprowadzenia samochodu na firmę będzie trzeba zapłacić VAT od jego wartości (i w przypadku sprzedaży wystawić fakturę VAT ze stawką 23%) i chyba bardziej opłaca się kupić auto z fakturą VAT od firmy.
W przypadku osoby prywatnej płaci się tylko ok. 170 zł za deklarację VAT25 która zwalnia pojazd z obowiązku zapłaty podatku VAT.
Najlepiej poradź się księgowego/ księgowej jaka forma byłaby dla Ciebie najkorzystniejsza.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #48 dnia: 08 - Maja - 2015 - 16:57:17 »
Moim zdaniem odpowiedz na pytanie czy diesel czy Pb +gaz jest prosta.Jako że ma być to wóz na taxi wystarczy popatrzeć czym się kulają na taksówkach .Zdecydowana większość to diesle .A czym starszy (konstrukcja) tym lepszy .Z założenia ma być to auto zarobkowe a nie skarbonka do której można wiecznie wkładać kasiorkę .Jeśli nie będzie turbiny to się ona nie zepsuje ,jeśli nie będzie dwumasy to się nie zepsuje itd.Zastanawia mnie po co duża moc w taxi (czy to ma jeździć jak ta z filmu taxi).Najczęściej i tak kula się po mieście w większych lub mniejszych korkach .Nikt nie wspomina takiego drobiazgu jakim jest czekanie na przysłowiowym słupku zimową porą .Odpalasz klekota aby nie zamarznąć .Jaka jednostka wygrywa? .Wystarczy porównać spalanie na postoju .Podobnie z klimą latem.Buda musi być w miarę nowoczesna tak by klienci nie omijali a reszta to nie koniecznie (wyjątkiem może być stara warszawa do której wsiądą szybciej niż do mesia) . Skończyły się czasy gdzie zdecydowana większość taxi to był nieśmiertelny W123 i to do tego w wersji ON.Tak żywotnego auta nie kupisz w dzisiejszych czasach (producenci o to dbają by się psuły szybko i często )Według mnie nie wyważaj otwartych drzwi kieruj się rozsądkiem skoro większość taxi to ON idź jak oni .Wybierz wersje bez zbędnych dupereli i wodotrysków co sprawi większe prawdopodobieństwo bezawaryjnej jazdy

Offline albatros

• VW: Jetta V
  • Rej: RNI
« Odpowiedź #49 dnia: 19 - Maja - 2015 - 18:36:30 »
W dokumentacji Bosch Service znajdziesz wszystkie silniki i zastosowania pompowtryskiwaczy.

Tagi wątku: