Witam.
Prawdopodobnie przyszedł już czas rozstania z moim "czerwonym bykiem" z powodu pojawiąjącej się coraz większej ilości rdzy na podwoziu i karoserii. W związku z rdzą, rozpocząłem szukanie młodszego następcy.
Dziwnym trafem, w oko wpadło mi auto, które jest do sprzedania nie dalej niż 10 km ode mnie i jest to dalej Sharan z tym, że model po 2 liftingach i ciekawym silnikiem 2.0 TDI PD.
Sęk w tym, że aktualnie auto jest nad morzem i wraca dopiero za parę dni - nie mniej jednak, chciałbym rozpocząć rozmowę w jego temacie.
VW Sharan I 2FL 2.0 TDI 140 KM z 2007 roku, przebieg licznikowy 218 tyś. km.
Auto jest w Polsce od paru lat u jednego właściciela.
Pojazd ma jeszcze oryginalny DPF i sprawną instalację na płyn Satacen a według właściciela - 1L tego płynu starcza na 50 tyś. km.
Jeśli chodzi o sprawy serwisowe, to jestem w stanie sam go prześwietlić wzdłuż i w szerz ale zależy mi na opiniach ludzi posiadających takie auto w tej konfiguracji i doświadczeń w dotychczasowym użytkowaniu.
1. Jak sprawdzić sprawność samego DPF'a i określić jego ewentualny czas wymiany ?
2. Czy ktoś z posiadaczy silnika 2.0 TDI PD [BRT] miał z nim jakieś większe problemy ?
Z góry dzięki za wszelką pomoc