Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY Sharan I - wybór wersji i silnika  (Przeczytany 65474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY Sharan I - wybór wersji i silnika
« Odpowiedź #150 dnia: 26 - Kwietnia - 2016 - 23:22:31 »
Gratulacje nowego zakupu. :vw-good-club: Jak będziesz miał chwilkę to pochwal się swoim nowym autem w odpowiednim dziale.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #151 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 06:33:41 »
Gratulacje
Widziałem ogłoszenie i wyglądał naprawdę super.
Niech dobrze służy  :vwclubpolska:

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #152 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 07:02:44 »
Widziałem ogłoszenie i wyglądał naprawdę super.
Ja też, ale gratulacje złożę dopiero jak wszystko co widać na fotkach, okaże się takie w rzeczywistości ;)

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #153 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 08:33:14 »
@pretor
powiem tak , oprocz tego że brak roletki w aucie ( pewnie byla tylko handlarz wyjal) nie ma haka no i rozrzadzik nie byl robiony oraz musze podjechac z klimatyzacja ( chłodzic chlodzi tylko taki metaliczny dzwiek slychac podczas jej dzialania ) to autko jest superasne :0
wczoraj wczolgalem sie pod nie w garazu i powiem Ci że nawet nie przypuszczalem, że autko 12-to letnie moze tak wygladac :))))))
Teraz tylko bede musial nauczyc sie obslugi tego radia z nawigacja bo tam wszystko po germańsku :) 5-go maja ide go przerejestrowac, potem rozrzad i klima i bedziemy jezdzic :))))
NA razie jest ok :) Boje sie tylko czy nic nie bedzie z turbina czy jakimis tam rezczami co padaja w tych silnikach i  o ktorych oczytalem sie na forum :(
Wkrotce fotki zapodam :)
Pozdrawiam i szerokosci :)
1.8T Sharik :)

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
« Odpowiedź #154 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 23:54:30 »
No nie mogę się doczekać na fotorelację. Każde niemal auto będzie wymagało od nowego właściciela jakiś wydatków. Wszystko zrobisz i będziesz smigac ;)

Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka

Offline wojtas255

• VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #155 dnia: 02 - Maja - 2016 - 11:56:40 »
No ja tez mam nadzieje, że niebawem umieszcza pare fotek mojego nowego nabytku :)
Ale teraz czekam jeszcze na wizyte w Wydziale komunikacji , dopiero jak bede mial polskie numery zaczne cosik dzialac i prezetnowac autko światu ...... Dopoóki nie jest zarejestrowany nie wiadomo tak do konca czy nie ma żadnych prawnych mankamentów ... :) Dokumenty wymagane do rejestracji dostalem od sprzedajacego takze raczej sa wszystkie :)
Wkrotce bede informowal co i jak :0
1.8T Sharik :)

Offline aniol0505

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: ATJ
  • Rej: SLU
« Odpowiedź #156 dnia: 04 - Stycznia - 2018 - 13:23:56 »
Witam wszystkich.
Panowie jestem raczej nowy na forum mam dylemat miedzy 2 ogłoszeniami i prosiłbym o pomoc w kupnie samochody padło na Sharana ponieważ 2 wózków do sedana to nie zmieszczę  :P i po zimie chciałbym kupić.

1. https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-sharan-webasto-klimatronik-6-biegow-niski-przebieg-zestaw-glosnomowiacy-ID6zp30U.html#59ad95da7d
2. http://moto.gratka.pl/tresc/volkswagen-sharan-i-2-0-tdi-7-osobowy-gwarancja-16665095.html#7ed57c7cbbfc1250,1

Jeśli ktoś by znalazł lepsze ogłoszenie, to bardzo proszę o podanie linku.

Interesuje mnie czarny srebrny brązowy szary grafit, na pewno od 2007 wzwyż. Cena do 30 tyś. zł. i oczywiście mały przebieg do 140 tyś. km.
Fajnie by było z fotelikiem dla dziecka ale jak by nie było to ok. i oczywiście 7 miejsc.

Czy opłaca się ściągnąć auto z np. Niemiec po małym dzwonie ile się płaci za opłaty itd. już takie znalazłem ale widzę ze już sprzedane
to była okazja 2014r. 140 tys. km przejechane. Dzwon był z przodu, obydwie poduszki wystrzelone, szyba nie ruszona odpalał ale gasł.

Będę nim jeździł z 3-małych dzieci dlatego padło na Sharana i zaraził mnie nim kolega @pretor :D :P bo chciałem tourana ale ciężko dobrego znaleźć i są droższe
Z góry dzięki za pomoc mam jeszcze 3 miechy na kupno wiec już chce się zagłębić w temacie

Pozdrawiam aniol0505
Passat B5 sprzedany ->>> Citroen C4 Picasso 1.6 TDCI

Offline K9Darek

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #157 dnia: 04 - Stycznia - 2018 - 17:19:19 »
Jeśli obie poduchy strzelone to nie taki mały dzwonek. Możliwe że silnik oberwał i nie wiadomo co jeszcze skoro nie odpala.
Grubo bym się zastanawiał. I jeszcze nie możesz obejrzeć na miejscu bo auto stoi setki km od ciebie.

Podziękował: aniol0505

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #158 dnia: 04 - Stycznia - 2018 - 23:26:27 »
Ten jasny z pierwszego linku odpuść sobie. Przysłowiowy ,,Janusz" już w nim naprawiał.
Fotele pochodzą ze starszej wersji. Nie zgadza się z opisem ponieważ nie posiada auto foto chromatycznych luster. Skóra na kierownicy jest w gorszym stanie jak w moim aucie a przebieg dopiero co 115 tysięcy. Boczki w drzwiach tylnych pochodzą od wersji manualnej szyb a widać że w rączkach są przełączniki.

Auto z drugiego linku jest dość ciekawe i ku niemu bym się skłonił oczywiście po sprawdzeniu historii w ASO. Mam taki model trzeci rok to coś o tym wiem. ;)

Offline aniol0505

« Odpowiedź #159 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 14:05:10 »
@andrew7800, dzięki za odpowiedź  :thumbup:

Jeśli miałbyś czas poszperać, to napisz mi jakiegoś linka z autkiem mam jeszcze 3 miesiące na kupno brak na razie całej kwoty  :(
A jak myślisz bo pytam o ten kolor czarny słyszałem ze lubi wyblaknąć a martwię się wszystkim ponieważ będę nim jeździł bardzo długo na pewno co najmniej 8 lat.
Ale czyli ten czarny możliwe ze wiarygodny ciekawe bo ma raczej mały przebieg a wyposażenie w twojej ocenie jest ok? 
Martwi mnie tez fakt ze nie ma vinu podanego tak jak przy innych autach.
Dzięki za poświęcony czas jak coś znajdę to Ci napisze.
Pozdrawiam

Dodano:  05 - Stycznia - 2018  -  14:10:15
andrew7800 jeszce jedno pytanie czy te silniki są dobre co Ty masz co mozesz o tym mi powiedzieć??? czy mam sie bać...
Czy jeśli kupie mam zmieniać od razu rozrząd? itd.
Dzięki pozdrawiam

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #160 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 15:45:33 »
Konkretniej odpisze wieczorem. Co do lakieru to nic nie blaknie a jedyne co to ciagle trzeba go myc jesli jeździmy po mokrych nawierzchniach.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Dodano:  07 - Stycznia - 2018  -  15:45:36
Ten drugi egzemplarz jest w wersji UNITED więc to fajne autko. Widać że nie skatowane. Kolor pewno tak jak u mnie lub Roberta. To nie jest Czarny tylko Czarna perła zmieszana z metalikiem a dokładniej to kolor Deep black. Najlepiej szukać auta w swojej okolicy a dopiero później dalej. Możemy wtedy wizualnie ocenić w jakim stanie jest auto i czy nie było uszkodzone, znaczy bite.
Jeśli chodzi o fajny egzemplarz to jest taki w mojej okolicy oczywiście 1,9 TDI 150 KM wersja Specjal. Też czarny z chromami. Z wyglądu fajny ale głębiej nie sprawdzałem. Mogę rozejrzeć się za fajnym autkiem pewnie inni koledzy też.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #161 dnia: 07 - Stycznia - 2018 - 20:29:34 »
Czy opłaca się ściągnąć auto z np. Niemiec po małym dzwonie ile się płaci za opłaty itd.
Trochę info pod linkiem >>> https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,rejestracja_auta_z_zagranicy.html

Offline aniol0505

« Odpowiedź #162 dnia: 07 - Stycznia - 2018 - 22:37:09 »
A jaki to rocznik itd. Jak bys mial czas to podeslij linka chetnie sobie poogladam.
Fajnie by bylo jak by ktos tez mial cos godnego uwagi to tez chetnie sprawdze mam malo czasu wolnego to chetnie przyjme pomoc  :D

Dodano:  07 - Stycznia - 2018  -  22:48:12
No pretor pomocny link.  :thumbup:

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #163 dnia: 08 - Stycznia - 2018 - 07:15:22 »
Sharany w wersji special z silnikem BTB wychodziły tylko w roku modelowym 2005 i było ich tylko 2000(!) sztuk więc auta te są dość wyjątkowe. Co do ich wyposażenia to urosła wokół tego tematu legenda ale zdarzają się egzemplarze nie wyposażone np. w parktronic, FIS, multifunkcyjną kierownicę, grzane fotele czy ogrzewaną przednią szybę itp. Wersje special nie występowały z tapicerką skórzaną ani z napędem na 4 koła ale wszystkie miały pełny chrom pakiet, tylko w tej edycji występujący wzór tapicerki i tarcze hamulcowe 313mm przód /294mm tył.
Od roku modelowego 2006 w ofercie były tylko 2 diesle - 115 konny 1.9 o oznaczeniu BVK oraz 140 konny 2.0 BRT fabrycznie wyposażony w filtr DPF.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #164 dnia: 08 - Stycznia - 2018 - 16:23:09 »
@aniol0505, parę uwag odnośnie zakupu auta w Polsce i za granicą.

1. Auta za granicą, jeżeli są w dobrym stanie technicznym, z dobrym wyposażeniem i chodliwym silnikiem diesla a do tego mają atrakcyjną cenę, to po ukazaniu się ogłoszenia, schodzą jak ciepłe bułeczki i zazwyczaj biorą je albo handlarze lub ktoś kto jest na miejscu i ma szansę na szybka reakcję.

2. Jeżeli nie masz za granicą nikogo, kto zna się na kupowaniu aut i mógłby w razie czego wyłożyć za ciebie odpowiednią sumę na auto a sam siedzisz w Polsce i nie masz możliwości na szybką reakcję w przypadku znalezienia dobrej oferty. To daj sobie spokój z szukaniem okazji za granicami naszego kraju, bo zanim się tutaj zdecydujesz na wyjazd, to za granicą auta już NIE BĘDZIE.

3. Szukaj auta jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania, bo większość ofert które widać w portalach ogłoszeniowych, to najzwyczajniej w świecie zwykła ściema. Zazwyczaj, to co jest wypisane w ogłoszeniu odnośnie stanu auta i wyposażenia i to co widać na zdjęciach, nijak się ma do tego co zastajesz na miejscu. I nic ci nie da sprawdzanie nr VIN przed wyjazdem, jak auto z ogłoszenia w rzeczywistości jest w innym stanie technicznym, wizualnym, wyposażeniowym i jedno co opowiada prawdzie to kolor i cena.

Pod linkiem więcej przydatnych porad: Poradnik: Jak kupić samochód?

Offline aniol0505

« Odpowiedź #165 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 21:06:22 »
 andrew7800
mam cosik dla Ciebie. Co o tym myślisz? i jaka tak naprawdę jest różnica miedzy S a vw na pewno będziesz wiedział... :P
Wg. mnie są tańsze ale ocen Ty prosze
http://moto.gratka.pl/tresc/seat-alhambra-i-reference-21296515.html#1c32bfc171b06272,1

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #166 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 21:24:35 »
Witaj @aniol0505.

Czy mam udzielić odpowiedzi na temat tego konkretnego pojazdu z linku który podałeś czy też mam powiedzieć co lepiej kupić Seat Alhambra czy Vw Sharan?

Offline aniol0505

« Odpowiedź #167 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 21:28:10 »
Poproszę to i to  :P
Bede mądrzejszy ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #168 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 21:46:04 »
Dobrze. Najpierw opiszę auto z aukcji.
Auto wygląda na zdjęciach bardzo ładnie ale jak każde auto używane ma delikatne ślady użytkowania które pokazują zdjęcia. Otarcia tapicerki czy brak pleców fotela oraz dołożone 2 fotele z trzeciego rzędu ze starszego egzemplarza. Zdjęcia są tak zrobione że wielu rzeczy nie sposób ocenić dla tego napiszę ogólnie. Opis auta jest zbyt ubogi i nie wspomina o wielu ważnych rzeczach. Silnik 2.0 TDI ale czy ma DPF czy też nie. Wersja auta jest z tych średnio ubogich. Do full to jeszcze sporo brakuje np: nawigacja, skóry, ogrzewanie postojowe, parktronik, podgrzewane fotele, podgrzewanie przedniej szyby, telefon itd... Ma też wymienione lusterka boczne na lusterka z Vw Sharana a nie z Alhambry.
Aukcja jest nadal aktualna? Wynika że auto było wystawione wieki temu i ma nieważny przegląd.

Teraz napiszę ogólnie na temat Seata Alhambra i Vw Sharana. Vw zawsze był droższym autem na rynku wtórnym a Alhambra tańszym. W rzeczywistości to dwa bliźniacze auta poza kilkoma różniącymi je wizualnie elementami np: przód i tył pojazdu. Różnice we wnętrzu polegają na różniącym się podświetleniu licznika i innych elementów. Sharan ma niebieskie z czerwonym a Alhambra czerwone. Mogą różnić się wzory tapicerek. Reszta jest to samo w obu autach. Silnik,skrzynia napęd itd. Różnice pomiędzy tymi dwoma pojazdami są kosmetyczne biorąc pod uwagę że oceniamy auta z takim samym wyposażeniem. ;)

Offline aniol0505

« Odpowiedź #169 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 22:01:04 »
Dzieki za odp. tak autko aktualne ciekawy rocznik co do lusterek to nie wiedziałem ale fotele juz poznałem
Andrzej jak byś coś znalazł z Seata lub vw ciekawego z Twoich okolic to jestem w stanie przyjechać  :P
Mam nadzieje ze po zimie bedzie wysyp aut i cos sie znajdzie ;)
Pozdrawiam

Offline aniol0505

« Odpowiedź #170 dnia: 01 - Lutego - 2018 - 08:24:45 »
Andrew7800 Mam pytanie w sprawie tego linku z seata co wyslalem. Jesli lusterka i te siedzenia co zauwazyles nie sa z tego auta i fakt ze jakos dziwna historia z wystawieniem tego uw auta jest to na Twoje oko cos tam jest kombinowane? Pytam bo nie chce wyjsc na glupka jak bede z facetem gadal. :P

Dodano:  01 - Lutego - 2018  -  08:31:47
A i bylem pytac madrego za biurkiem celnika na granicy  jak to jest dokladnie z kupnem auta z np. Niemiec to powiedzial mi ze tak koszt tablic i np. Jesli auto kosztuje 6tys. Euro to wychodzi to 3% czyli jakies 600zl  ale w 1500zl. Sie zamknie co myslisz o tym???

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #171 dnia: 01 - Lutego - 2018 - 12:27:40 »
Dobrze. Najpierw opiszę auto z aukcji.
Auto wygląda na zdjęciach bardzo ładnie ale jak każde auto używane ma delikatne ślady użytkowania które pokazują zdjęcia. Otarcia tapicerki czy brak pleców fotela oraz dołożone 2 fotele z trzeciego rzędu ze starszego egzemplarza. Zdjęcia są tak zrobione że wielu rzeczy nie sposób ocenić dla tego napiszę ogólnie. Opis auta jest zbyt ubogi i nie wspomina o wielu ważnych rzeczach. Silnik 2.0 TDI ale czy ma DPF czy też nie. Wersja auta jest z tych średnio ubogich. Do full to jeszcze sporo brakuje np: nawigacja, skóry, ogrzewanie postojowe, parktronik, podgrzewane fotele, podgrzewanie przedniej szyby, telefon itd... Ma też wymienione lusterka boczne na lusterka z Vw Sharana a nie z Alhambry.
Aukcja jest nadal aktualna? Wynika że auto było wystawione wieki temu i ma nieważny przegląd.
Kolego @aniol0505 nie lubię się powtarzać ale konkrety:
- Aukcja wystawiona była ,,Ogłoszenie z dnia: 2016-10-27 14:25:20"
- Opis auta zbyt ogólny
- Brak przeglądu technicznego pojazdu ,,Przegląd do:   Wrzesień 2017"
-Brak nr VIN do ewentualnej weryfikacji historii pojazdu.

Raczej ja osobiście bym trzymał się od tej aukcji z dala. :evilwink:

Dodano:  26 - Lutego - 2018  -  13:03:37
W godzinach południowych odbyłem ciekawą rozmowę telefoniczną w sprawie tego auta z Aukcja
Miły kobiecy głos oznajmił mi iż:
- auto nie posiada żadnej historii serwisowej lub dokumentacji w postaci książki serwisowej.
- na pytanie czy jest DPF w tym aucie, odpowiedź raczej nie bo w tych rocznikach go w tym aucie nie montowano,
- moc 140 KM -uważam osobiście że przy tej mocy DPF występował a taką informację można zweryfikować adnotacją w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
- pytanie o fotele 3 rzędu - rozmówczyni zdziwiona że są inne ale chwile późnij opowiedziała jak to właściciel obszył tył jednego z foteli materiałem by nie było brzydkiej dziury po brakującym elemencie.
- prośba o podanie nr VIN miałem otrzymać przez tel podczas rozmowy a chwilę później miała mi miła Pani przesłać SMS-em. Od 13 godz do chwili obecnej nic nie dostałem
- Jak zapytałem czy mogę kogoś z pobliża podesłać by w moim imieniu zweryfikował stan auta ponieważ ja osobiście mam za daleko usłyszałem mocną nutkę zdziwienia ,,Jak to???"

Czy aukcja warta zainteresowania? Każdy może odpowiedzieć sobie sam. ;)

Offline aniol0505

« Odpowiedź #172 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 13:16:34 »
Andrzej czy możesz mi pomóc w sprawie tego autka. Jak będziesz miał czas to zadzwoń tam jak byś mógł.
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-sharan-2-0-tdi-united-7-os-navi-xenon-serwis-webasto-ID6zAuzp.html#685cf64bc2

Dodano:  25 - Lutego - 2018  -  14:51:48
Mam jeszcze jeden egzempl.
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-sharan-ID6zCojJ.html#2b73b09f6f

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #173 dnia: 26 - Lutego - 2018 - 00:29:31 »
W sprawie pierwszego linku to dodzwoniłem się i rozmawiałem. Auto ma lakierowany przód i z Fotek wynika ze zderzak założono z lifta a nie polifta. Podobno auto zarezerwowane. Konkretów więcej napiszę jak dostanę info i fotki.

Z drugiego linku nikt nie odbierał telefonu.

Dodano:  26 - Lutego - 2018  -  13:03:19
Miałem tel z drugiego linku. Czekam na fotki i VIN

Offline aniol0505

« Odpowiedź #174 dnia: 26 - Lutego - 2018 - 12:29:53 »
Ok. Super.

Dodano:  26 - Lutego - 2018  -  20:59:48
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-sharan-20-tdi-140-km-biznes-nowe-auto-igla-rezerwacja-ID6zy7AK.html#94c382e7e4
Nie rozumiem zapisu klimatyz. Czterostrefowa chyba takiej niema przeciez??? Ale ocencie sami.
I ta klasa Biznes???
A CO DO RESZTY TO NAPEWNO SIE DOWIEM OD SPECJALISTOW  :vw-good:

Tagi wątku: