Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II  (Przeczytany 123234 razy)

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GTC
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II
« Odpowiedź #250 dnia: 24 - Czerwca - 2020 - 19:53:14 »
Mogę wziąć w piątek miernik z pracy i pomierzyć.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Sleepy

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #251 dnia: 03 - Lipca - 2020 - 10:08:02 »
A więc moja przygoda z Tiguanem II właśnie się zakończyła.
Cztery lata to chyba dobry okres aby można było wypowiedzieć się na temat tego samochodu i odpowiedzieć na pytanie: "Czy ponownie kupiłbyś Tiguana II?"
Jeżeli chodzi o zalety, to na pierwszym miejscu wymieniłbym silnik, jeżeli chodzi o jego moc i przyspieszenie ale już jeżeli chodzi o zużycie paliwa to jest to temat mocno kontrowersyjny.
Średnia z ponad 50 tyś. km to 8,53 l/100 km - liczona z tankowań i rozłożona 50/50% miasto - trasa.
Czy to mało czy to dużo? Moim zdaniem sporo. Inny mój samochód (benzyna) też 4x4, prawie dwa razy mocniejszy miał średnie spalanie 11,19 l/100 km, a więc można chyba stwierdzić, że Tiguan wypada na tym tle mocno średnio.
Zaletą na pewno jest niedolewanie oleju do silnika - dojeżdżał od przeglądu do przeglądu z 75% procentowym poziomem na wskaźniku. DSG też zachowywała się poprawnie.
Co do wad, to największą jest to nieszczęsne "regulowane" zawieszenie. Totalna porażka (!!!).

Odpowiadając natomiast na pytanie - Czy ponownie kupiłbyś Tiguana II, to odpowiem, że "nie", a składa się na to kilka przyczyn.
Po pierwsze, już na drugi dzień po wyjeździe z salonu przestała działać kamera cofania, dwa razy wymieniano uszczelniacz skrzyni biegów - chyba nie muszę tłumaczyć z czym się to wiąże. Raz na tyle "skutecznie", że nie podłączono jednej z chłodnic (!) i na autostradzie temperatura już praktycznie była na czerwonym polu. A więc z jednej strony na odpowiedź na "nie" składają się przyczyny ewidentnie zawinione przez VW, a z drugiej zawinione przez serwis.

Na marginesie - samochód, którym jeżdżę od sierpnia ubiegłego roku (też mocny SUV) nie był jeszcze w serwisie z żadną usterką, a więc duża praca przed VW aby dojść do takiego wyniku i to jest też kolejna przyczyna na moją odpowiedź "nie".

Podziękował: pretor

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #252 dnia: 03 - Lipca - 2020 - 12:06:34 »
jeżeli chodzi o zużycie paliwa to jest to temat mocno kontrowersyjny. Średnia z ponad 50 tyś. km to 8,53 l/100 km - liczona z tankowań i rozłożona 50/50% miasto - trasa. Czy to mało czy to dużo? Moim zdaniem sporo. Inny mój samochód (benzyna) też 4x4, prawie dwa razy mocniejszy miał średnie spalanie 11,19 l/100 km, a więc można chyba stwierdzić, że Tiguan wypada na tym tle mocno średnio.
To mnie zawsze bawi. Ludzie kupują auto opływowe jak kiosk na kółkach a chcieliby, żeby paliło tyle co przednionapędowy Golf 1.6 TDI

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #253 dnia: 03 - Lipca - 2020 - 12:18:44 »
Jak jeździłem Tiguanem I z silnikiem benzyna 2.0, to palił 14.5l/100km

Offline Sleepy

« Odpowiedź #254 dnia: 03 - Lipca - 2020 - 13:26:41 »
To mnie zawsze bawi. Ludzie kupują auto opływowe jak kiosk na kółkach a chcieliby, żeby paliło tyle co przednionapędowy Golf 1.6 TDI
Z tą opływowością zgadzam się w 100%, natomiast co do zużycia paliwa, to ten temat jest dla mnie bardzoooooo daleki. Napisałem i faktycznie samochód palił i nigdy od niego nie oczekiwałem 4,5 l/100 km jak tu niektórzy piszą, że tyle im pali. I tyle w temacie.

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #255 dnia: 03 - Lipca - 2020 - 13:30:00 »
Żeby było 240 koni to musi podlać odpowiednio dużo paliwa, na powietrzu nie pojedzie. Uważam że średnia 8,5 litra z 50 tys km na taką moc i tak jest dobrym wynikiem

Offline Sleepy

« Odpowiedź #256 dnia: 04 - Lipca - 2020 - 10:51:52 »
Żeby było 240 koni to musi podlać odpowiednio dużo paliwa, na powietrzu nie pojedzie. Uważam że średnia 8,5 litra z 50 tys km na taką moc i tak jest dobrym wynikiem
Zauważ proszę, że temat wątku nie dotyczy spalania i ja również do tego odniosłem się marginalnie. Też uważam, że samochód o opływowości szafy trójdrzwiowej swoje m usi palić.
A co do meritum tematu przygodę z Tiguanem II podsumowałem jednoznacznie:
Odpowiadając natomiast na pytanie - Czy ponownie kupiłbyś Tiguana II, to odpowiem, że "nie", a składa się na to kilka przyczyn.
Po pierwsze, już na drugi dzień po wyjeździe z salonu przestała działać kamera cofania, dwa razy wymieniano uszczelniacz skrzyni biegów - chyba nie muszę tłumaczyć z czym się to wiąże. Raz na tyle "skutecznie", że nie podłączono jednej z chłodnic (!) i na autostradzie temperatura już praktycznie była na czerwonym polu. A więc z jednej strony na odpowiedź na "nie" składają się przyczyny ewidentnie zawinione przez VW, a z drugiej zawinione przez serwis.
I tego trzymajmy się w ewentualnej polemice.

Podziękował: spejson83

Offline sedael

• VW: Golf VII
  • Rej: WA
« Odpowiedź #257 dnia: 05 - Marca - 2021 - 10:58:11 »
Cześć
Czy ktoś może jeździł lub miał okazję oglądać to auto w realu?

Planuję zakup (najem długoterminowy) pod koniec wakacji - ale się jeszcze waham.

Zależy mi na PHEV bo mam instalację foto w domu więc zakładam szansę na oszczędności na paliwie (głównie jazda po mieście w korkach).

1. W specyfikacji technicznej podane jest regulowana podłoga, ale jak widziałem jakieś zdjęcia i relacje w sieci to pod podłogą jest takie wypełnienie plastikowe i jakaś metalowa pucha.
Baterie chyba są pod fotelami... w "tradycyjnych" jest chyba poprostu podwójna podłoga...
2. Jak realnie wygląda konsumpcja paliwa - silnik benzynowy ma 140KM więc bez wsparcia elektryki nie powinien przesadnie dużo "pić"...
3. Fotele ergoActive - jak się sprawdzają? To dotyczy dowolnego VW chyba.

Offline Marcin1

• :: StartLine
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CJSA
  • Rej: GR
« Odpowiedź #258 dnia: 19 - Marca - 2021 - 15:47:43 »
Witam,
przymierzam się do zakupu nowego auta i zastanawiam się nad wyposażeniem dodatkowym.
Za co warto  dopłacić a co sobie podarować?
Co można włączyć za pomocą VCDS-a i OBD11?

Offline mksiazek

• Wersja: R-Line
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #259 dnia: 15 - Kwietnia - 2021 - 17:02:20 »
Czesc,
czy ktos z Was ma model z tego roku? Co sie zmienilo vs poprzednie roczniki? Montuja juz nowy AID i CarPlay Wireless?

Konczy mi sie leasing i nie wiem czy czekac na lifting czy nie...
Pozdr
MK

Offline tpomaski

• clubmen
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PY
« Odpowiedź #260 dnia: 26 - Sierpnia - 2021 - 20:46:27 »
Posiadam Tiguan od 1.5 roku. Auto bardzo fajne, bardzo flexi na retrofity. Trochę na nim poduczyłem się doposażania vagów w dodatkowe funkcje.
Jestem z niego zadowolony. Czy kupiłbym ponownie Tiguan II.
TAK i NIE
TAK - gdybym miał wybierać w tej klasie auto to wolę VW niż Skodę czy Seata
NIE - jeśli stać mnie będzie kupię AUDI lub BMW - w założeniu że mam fundusze Tiguan byłby dla mnie przejściem do aut z podobnej kategorii ale wyższym standardzie.

Offline Marcino

« Odpowiedź #261 dnia: 27 - Sierpnia - 2021 - 09:07:05 »
Czy kupiłbym ponownie Tiguan II.
TAK i NIE
TAK - gdybym miał wybierać w tej klasie auto to wolę VW niż Skodę czy Seata
NIE - jeśli stać mnie będzie kupię AUDI lub BMW - w założeniu że mam fundusze Tiguan byłby dla mnie przejściem do aut z podobnej kategorii ale wyższym standardzie
Tak kupiłbtym tiguana bo nie chce skody seata.
Byłem w salonie i te nowe..... niczym sczególnym mnie nie zachwyciły z wyposazenia. Ciągle czekam na fotel w pełni regulowany elektrycznie bez tej smiesznej wajchy góra dół. Mam taki full elektryk w moim starym mitsubishi.  No i widomo ze jak bym miał $ to bym w luxus poszedł.  Ale ogólnie jestem zadowlony, małzonka jeszcze bardziej i to jest najważniejsze a znajomi i rodzina mówia ze super auto.

Offline PawciozaMK

• VW: Tiguan II FL
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: GMB
« Odpowiedź #262 dnia: 13 - Listopada - 2021 - 17:44:36 »
Za co warto  dopłacić a co sobie podarować?

warto wziąć komfortowe fotele z funkcja masażu /ergoctive/ i podgrzewane, jeżeli nie masz garażu to podgrzewana kierownica, zegary elektroniczne, ładowanie bezprzewodowe telefonu /o ile masz taki telefon/, sparowanie telefonu z radiem, pinne niż seryjne felgi - można ładne wybrać bez większych dopłat np. Tulsa,
a darować? to kwestia ... gustu no i kasy, ja zrezygnowałem z chromów /mam Life w czarnym kolorze/, świateł Matrix, oświetlenia Ambiente, trzeciego gniazda USB w tylnej konsoli

to tak na szybko mi przyszło do głowy

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #263 dnia: 13 - Listopada - 2021 - 22:37:32 »
Ja polecam ErgoActive, DCC, kamery, czujniki i światła też zawsze biorę najlepsze jakie są.
Z luksusów fajne jest ogrzewanie postojowe z funkcją wentylacji w lato.
Reszta co kto lubi...

Offline Michal_HDI

• VW: Tiguan Allspace
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WF
« Odpowiedź #264 dnia: 17 - Listopada - 2021 - 17:16:14 »
Ja najbardziej zadowolony jestem ze świateł (matrix), foteli i podgrzewania kierownicy. Oczywiście asystenci choć nie zwracam już na nich uwagi, zawsze mam włączone, nie raz uratowały mi tyłek, chociaż automatycznie parkowanie to pomyłka. A to co zbędne dla mnie to Head Up (bardziej mnie rozprasza niż pomaga), radio Discovery Pro.

Offline Marcino

« Odpowiedź #265 dnia: 06 - Grudnia - 2021 - 12:10:38 »
Z luksusów fajne jest ogrzewanie postojowe z funkcją wentylacji w lato
To jest ta opcja REST na klimatorniku? Korzystam teraz bardzo często...

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #266 dnia: 06 - Grudnia - 2021 - 19:08:16 »
Nie. Ogrzewanie postojowe (webasto) jest (niestety drogim) dodatkiem, który spala benzynę lub ON i daje ciepło zupełnie niezależnie od silnika, czyli możesz np. rano włączyć pilotem lub przez aplikację, 10 minut przed jazdą, jeśli auto nie stoi w garażu i wchodzisz do ciepłego. Tak samo silnik jest już trochę rozgrzany, więc unikasz zimnego startu. Może też wspomagać normalne grzanie, gdy jest zimno, nawet gdy wcześniej nie uruchomisz. Można też ustawić harmonogram kiedy ma się włączać. Tak samo w upały np. 10 minut przed powrotem do auta możesz sobie uruchomić wentylację. Można też zostawić na chwilę dzieciaki w aucie (oczywiście niezbyt młode), w którym działa ogrzewanie lub wentylacja, mimo że wyłączony jest silnik/zapłon.

Offline sebisebi

• VW: Tiguan II FL
  • Moc: 200 KM
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #267 dnia: 06 - Grudnia - 2021 - 20:50:50 »
Tak, webasto jest fajnym dodatkiem, zwłaszcza w obecnej porze roku. Niestety jak pisał Kolega, nie jest to tani dodatek i chyba wolałbym przeznaczyć kasę na inne gadżety przy konfigurowaniu nowego auta. Na szczęście w moim aucie było :D. Generalnie jeśli chodzi o mnie to największym atutem w T II jest DSG. Jest to moje pierwsze auto w automacie, ale frajda i wygoda jest niesłychana w stosunku do skrzyni z lewarkiem. Poza tym światła z systemem ASL, czy jakoś tak, mega wygoda i super oświetlenie drogi. A, i jeszcze elektryczna klapa od bagażnika..... Reszta jak w każdym innym aucie. Poza tym auto jak auto, ma być wygodne, zawsze kiedy trzeba odpalić i przewieźć z punktu A i B.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #268 dnia: 14 - Stycznia - 2022 - 19:13:15 »
Rest to funkcja która po wyłączeniu samochodu  włącza nawiew ciepłego powietrza korzystając z rozgrzanego silnika
Czyli obieg płynu krąży dopóki nie spadnie do jakiejś temperatury . Nie pamiętam dokładnie ile.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #269 dnia: 18 - Stycznia - 2022 - 10:54:16 »
Ja kupiłem po krótkiej przerwie ponownie Tiguana I FL.
Jeździłem trochę tigiem z 2012 roku, późnej audi A4 i nie pasowało mi to. Sprzedałem go dlatego bo w pracy miałem RS6, i jak dla mnie nie ma takiego komfortu jak w Tiguanie. Mam namyśli pozycje za kierownicą.
Więc ponownie zakupiłem tiga FL z 2015 roku. Mniej bajerów jak w RS6 ale dużo lepiej się w nim czuje.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Wizarddave

• Moc: ?? KM
  • Rej: WR
« Odpowiedź #270 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 21:20:53 »
Witam.
Mam zamiar kupić Tiguana i zmartwiło mnie trochę jedno zdjęcie licznika.
Widać, że na uruchomionym silniku świeci się Check Engine - czy to normalne?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #271 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 21:31:57 »
Czy to normalne?

Nie, po odpaleniu powinno zgasnąć. Nie ma też sensu wróżyć co jest przyczyną, trzeba odczytać błąd urządzeniem diagnostycznym.

Dodano: 17 - Sierpień - 2022 - 21:36:32

Pytanie do użytkowników TII w 1.4/1.5 TSI DSG, jakie macie realne średnie spalanie, chodzi mi o jazdę mieszaną tj. drogi lokalne trochę miasta, trochę wokół komina? Przymierzam się do zakupu TII i raczej padnie na FWD i TSI w Highline lub R-line, coś w ten deseń https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-tiguan-1-4-tsi-150-km-highline-salon-polska-fv23-masaz-virtual-kokpit-ID6EBodK.htm

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #272 dnia: 18 - Sierpnia - 2022 - 11:59:12 »
@doggie , jasny gwint jakie ceny!!!! :o I ciekawe, że z lwa wracasz jednak do Tiga i wybierasz TSI - napisz kiedyś gdzieś coś więcej na ten temat...
Teraz trochę bardziej do rzeczy...
Ważne by podać jak najwięcej szczegółów odnośnie spalania, bo np. w 2.0TSI, ja ostatnio jadąc 700 km przez Polskę spaliłem 8.1 (wg komputera), a czasem było 10+ (więcej autostradą i odrobinę ;) szybciej). Jeżdżąc nad morzem w cyklu, który można nazwać mieszanym, bo przejeżdża się niby przez większe i mniejsze miejscowości, nie mam problemu z zejściem poniżej 9, a zdarza się poniżej 8, około 7 niby też, ale to wyjątkowo. I to zazwyczaj nie rezygnując z dynamicznego wyprzedzania w trybie "S" od czasu do czasu, a wtedy TSI pije jak alkoholik... Natomiast, w Krakowie bywa 15... a jak się trochę "zmiesza" trasy, to równie dobrze może być 12 z "mieszanej".  Po mieście Żona często ma większe spalanie niż ja, mimo że jeździ wolniej, ale jakoś mniej płynnie...
Reasumując 2.0 TSI jest bardzo wrażliwy na styl jazdy i przede wszystkim *warunki* (zwłaszcza korki są zabójcze! przydałaby się jakaś miękka hybryda!) - subiektywnie dużo bardziej niż TDI. Domyślam się, że z 1.5/1.4 jest podobnie... 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #273 dnia: 18 - Sierpnia - 2022 - 13:19:26 »
Pod linkiem temat, który w założeniu miał być tematem z danymi spalania w Tiguanie II: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,3344.0.html

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #274 dnia: 18 - Sierpnia - 2022 - 13:26:39 »
@doggie , jasny gwint jakie ceny!!!!  I ciekawe, że z lwa wracasz jednak do Tiga i wybierasz TSI - napisz kiedyś gdzieś coś więcej na ten temat...
Peżo zostanie, żona się przesiądzie, to zbyt świeże auto, zbyt niski przebieg żeby się go pozbywać, jest jak na razie bezproblemowy, serwis ASO na bieżąco, nigdzie lepszego egzemplarza nie dostanę bez dołożenia kilkudziesięciu tysięcy zł. Rozważam Tiguana vs. Touareg II. Touareg to jednak inna klasa samochodu i miałem z nim krótką przygodę jako użytkownik, bardzo fajnie się mi nim jeździło a spalanie w 3.0 V6 TDI naprawdę można uzyskać porównywalne z 2.0 TSI, ale jednak wnętrze to już inna epoka i nie wiem czy bym to przełknął dlatego raczej Tiguan no i generalnie Touaregiem woziłbym powietrze, nie potrzebuję aż tak wielkiej kolubryny. TDI w Tiguanie już nie biorę pod uwagę, ich czas powoli się kończy. Rozmyślam nad TSI czy to 1.4/1.5 czy to 1.4 eHybrid, nie odrzucam też 2.0 TSI. Chodzi mi po głowie Toyota RAV4/Lexus NX 2.5 Hybrid ale to znowu nie VAG, a ja jestem uzależniony od niego, jestem lekko spaczony :P Zobaczymy, na razie sonduję.

Dodano:  18 - Sierpnia - 2022  -  13:28:53
@pretor  szukałem tematu o spalaniu ale przyznam że przewertowałem tylko kilka stron działu TII i się nie natknąłem

Tagi wątku: