Autor Wątek: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post  (Przeczytany 89171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adrian195

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post
« dnia: 02 - Listopada - 2016 - 12:06:31 »
Witam. Zdecydowalem sie na kupno nowego Tiguana i problem jest taki, ze nie wiem ktora wersje silnika wybrac. Rozwazam miedzy 2.0 TSI BMT 4MOTION 180 KM DSG a 2.0 TDI BMT,SCR 4MOTION DSG.
Samochodem bede dojezdzac codziennie do pracy 40 km w o(liczac dokazd i powrot) i co dwa tygodnie trase ok 500 km.
Prosze o pomoc w doborze motoru.
Pozdrawiam

Offline Mutek

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
Odp: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Listopada - 2016 - 13:25:23 »
Też miałem dylemat czy diesel czy bezyna. Ostatecznie wybrałem silnik TSI 2.0 220 KM

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Listopada - 2016 - 17:12:40 »
Ja wybrałem 2.0TDI 150KM, spalanie jak na razie w okolicach 7,5L.  W kabinie kompletnie nie słychać, że to diesel, co potwierdził najlepiej mój kumpel, który jeździ obecnie nowym CLS, a wcześniej A5 Sportback 2.0TDI 140KM.
Minusem diesla jest też konieczność uzupełniania AdBlue, ale to już w każdym nowym dieslu praktycznie.
W moim przypadku wpływ na decyzję miało też finansowanie - diesel mniej traci na wartości i jest lepsze finansowanie w Easy Drive.

Offline Mutek

« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Listopada - 2016 - 19:33:32 »
Ktoś już może z Was posiada Tiguana z silnikiem TSI 2.0 220 KM? Ciekawi mnie rzeczywiste spalanie, bo do tego co podaje producent pewnie trzeba trochę doliczyć

Offline lehmat

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Listopada - 2016 - 14:15:04 »
Ja przy TSI 2.0 180 koni po przejechaniu ok. 1000KM mam ok. 7-8 litrów w trasie i 10-11 litrów w mieście.

Producent deklaruje, że początkowe spalanie jest wyższe i dopiero po przejechaniu 5 tyś. km wartości będą bliższe "docelowym".

Offline arljazz

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 13:35:02 »
To ja mam najmniejszy z tutaj omawianych silników 1.4TSI 150KM ze skrzynią DSG. Spalanie mam średnio około 8l, a przejechane jak na razie 3500km.
Na trasie (bez autostrad - prędkości do 120km/h) to około 7l.
Na bardzo krótkich trasach typu dom-szkoła/sklep (kilka kilometrów) około 11-12l.
Na autostradzie (prędkość 160km/h i więcej) to wyszło pod 10l.

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Listopada - 2016 - 23:52:40 »
Mam taki sam silnik jak arljazz i potwierdzam spalanie, u mnie jest identycznie.

Osobiście uważam, że dynamika tego silnika jest ok, nic nie można mu zarzucić.
Nie odczuwam także efektu "turbo dziury",  co zdarzyło mi się jeżdżąc np wcześniej Golfem z silnikiem 1.4 TSI w październiku 2015.

Jak ktoś nie musi mieć Turbo Rakiety to uważam ten silnik za dobry do jazdy. :)
Przed zakupem jeździłem też KIA Sportage GTLIne i subiektywnie wg mnie było głośniej i bardziej ospale, dla porównania jeździłem też BMW z silnikami Diesla (2 Tourer i X1) i było dynamiczniej ;)

Offline icadoit

« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Listopada - 2016 - 17:58:50 »
Witam.Mam w samochodzie silnik 1.4 125 km.po przejechaniu 2000 km spalanie wygląda następująco :
-miasto 9,4 l/100km
-trasa -max prędkość 160 km/h 6,7l/100km

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rk

• Rej: ZS
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 22:30:21 »
Jeździsz sporo więc wydaje się, ten diesel może być dobrym wyborem. Samych tras masz 12000. Nie napisałeś, co to za trasy, czy dużo wyprzedzania a to może zmienić moja rade na 2.0 TSI). Pisze z perspektywy kogoś kto kiedyś robił 60-100 tys. km rocznie.

Moje opinie o tych 3 silnikach (jeździłem każdym, 1.4 TSI mialem w Golfie 7 przez 3 lata, 2.0 TDI i 2.0 TSI w Tiguanach II).

2.0 TDI 150 KM
- nie jest zbyt głośny, ale serio go słychać (szczególnie w porównaniu z 1.4 TSI), zwłaszcza jak go pociśniesz
- w mieście w korkach udało się zrobić ponad 10l/100km, przy spokojnej jeździe, ale w normalnych warunkach powinno być znacznie mniej
- powyższe oznacza bardzo dobry zasięg
- minimalnie brakuje mu dynamiki (do miasta jest OK, do bezpiecznego wyprzedzania ma minimalne braki)
- moment wyżej niż w benzynach, czuć to przy kickdownie z niskich obrotów
- niestety SCR=AdBlue

2.0 TSI 180KM
- cichszy niż diesel, ale dużo głośniejszy niż 1.4 TSI
- przygotuj się na średnią w okolicach 10l/100km, chyba, że twoje trasy jeździsz 70-100km/h
- gorszy zasięg, częste tankowanie zwłaszcza w mieście
- fun factor, idealne dopasowanie do masy auta, jeździ się dużo lepiej w mieście i wyprzedza się lepiej
- dobry moment, nisko, szeroki zakres, dobra elastyczność
- powinien długo pożyć

1.4 TSI 150KM
- super cichy i aksamitny, mega dobrze wyważony (nie wiem czy dopracowali soft jeśli chodzi o ACT, jeśli nie to licz się z możliwości wibracji przy niskich prędkościach obrotowych kolo 1400 rpm, w Golfie zajęło to 2 lata)
- idealny do miasta, na trase tak do 120km/h, powyżej będzie się męczył przy wyprzedzaniu
- 8l/100km srednio jest do zrobienia
- troche za slaby IMHO
- moment OK i nisko

Jeśli chodzi o ACT, włącza się to często jak jedziesz 70km/h z mega stałą prędkością. Przy 120km/h to włączy się na autostradzie jak z górki jedziesz albo odpuścisz gaz. W mieście przy płynnej jeździe włączy się od czasu do czasu. Podsumowując, DSG oszczędza więcej paliwa, ACT jest dobre jak nie masz DSG. Lepiej zainwestować w DSG (chociaż w Tiguanie chyba się w benzynach nie da kupić DSG bez ACT)., bo zrzuca biegi za ciebie a komfort i bezpieczeństwo jest dużo wyższe.

Pzdr
Robert

Offline mapigeo

« Odpowiedź #9 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 17:15:05 »
Mój Tiguan 1.4 TSI ACT jeździ głównie po mieście. Autem jeździ żona. Tryb dwu cylindrowy nawet często gości na zegarach. Po przejechaniu 1000 km ze średnią prędkością 26 km/h spalanie 8,9 l/100. Na tracie schodzi  do 6 l. Ale jeździ bardzo spokojnie bez dociskania. Potwierdzam że bardzo cichy silnik.

Offline rk

« Odpowiedź #10 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 18:38:24 »
Prawda. Przy tej prędkości średniej będzie się włączał częściej. Moje oscylowały pomiędzy 32-36 przy jeździe miejskiej, ale prędkość mi się często zmieniała. Nogę miałem lekką.

Naturalnie, im więcej odcinków gdzie można utrzymać stała, niską prędkość przez dłuższy czas tym częściej będzie miała miejsce dezaktywacja cylindrów.

Przy jego profilu jazdy (dość długie przebiegi po mieście i 50% trasy), zakładając, że nie będzie jeździł dużo ponad 120km/h powinien tak jak u poprzedników zamknąć się w 8l/100km. Jeśli profil użytkowanie w oryginalnym poście byłby taki jak Twój, zdecydowanie 1.4 TSI miałby największy sens.

Inna sprawa, że zużycie paliwa dla ACT+DSG i samego DSG nie różniło się zbytnio (0.1l/100km max) - jeździłem też manualem. No ale Golf miał suche sprzęgło więc mniejsze opory. W Tiguanie różnica mogła by być wyższa,z drugiej na niekorzyść działa tu jego masa.

Offline sasza

• Moc: 180 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SM
« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 11:30:46 »
Na początek - cześć wszystkim !  Zamówiłem niedawno nowego Tiguana, jest to mój pierwszy nowy samochód. Nie wiem czy to właściwy temat ale nie chciałem zakładać nowego. Czy moglibyście doradzić, ocenić tą konfiguracje ?  Co wg Was powinno się dodać do nowego Tiguana ? Samochód ma robić ok. 18tys km rocznie, głównie aglomeracja śląska + trasy autostradowe 2-3 razy w miesiącu po 350km.

2.0 TDI 190KM z DSG, wersja Highline.

Dodatkowe wyposażenie:
- Rline exterieur,
- biały pure
- pakiet lusterka
- easy open/close
- fotele ergo active kierowca/pasażer
- autoalarm
- czarna podsufitka

Reszta standard wersji highline (DM, standardowe audio, tapicerka Art Velours, itd).  Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:16:31 »
Oceniać Twojego wyboru nikt nie powinien, to są indywidualne preferencje kupującego.

Ja mogę tylko każdemu polecić pod rozważenie jedną opcję z konfiguratora, która cenowo jest bardzo tania, moim zdaniem pozycja obowiązkowa, ale sam wiem że lecąc przez konfigurator można nie zwrócić na nią uwagi.

Chodzi o dodatkowe poduszki powietrzne tylnej kanapy dla pasażerów zewnętrznych siedzeń. Kurtyna, kurtyną. Poduszki fotela, poduszkami fotela. Jak na element znacząco podwyższający bezpieczeństwo pasażera, jak dla mnie bardzo tani "dodatek".

Podziękował: sasza

Offline parker

« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:27:28 »
Ktoś już może z Was posiada Tiguana z silnikiem TSI 2.0 220 KM? Ciekawi mnie rzeczywiste spalanie, bo do tego co podaje producent pewnie trzeba trochę doliczyć
Ja mam ale jeszcze 1000 nie zrobilem. Na trasie 8/100, w miescie 11-12

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Robert_em

« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:28:33 »
Witam!

Potwierdzam post powyżej - też domówiłem boczne poduchy z tyłu.
Poza tym:
1. Ja też mam R-Line ext. i biały kolor, ale ja dopłaciłem za Oryx White - po pierwsze dlatego, że widziałem oba kolory obok siebie na targach w Poznaniu - i różnica była zdecydowana, a po drugie dlatego, że bazowe lakiery (te bez dopłaty) są baaaardzo słabe. Zajmuję się zawodowo lakierami przemysłowymi, więc wiem co mówię. Poza tym miałem już kilka służbowych aut z bazowym lakierem i po kilku - kilkunastu miesiącach wygląda masakrycznie - bardzo szybko matowieje, znać nawet najdrobniejsze uderzenia po kamykach itp.
2. Wydaje mi się, że Pakiet "parkingowy" też jest dobrą opcją, ja wziąłem kamerki 360 i rzeczywiście żona mocno korzysta ;)
3. Progresywny układ kierowniczy też nie jest drogi (coś chyba ok. 900zł), a daje to, że mniej trzeba się nakręcić kierownicą, żeby osiągnąć zamierzony kąt skrętu

Pozdrawiam.

Offline arljazz

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:38:00 »
A ja bym się na twoim miejscu zastanowił czy potrzebuje napędu na 4 koła oraz czy przy planowanym przebiegu silnik diesla jest odpowiednim wyborem. Po odpowiedzi można  zaoszczędzić koło 30tys

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Robert_em

« Odpowiedź #16 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:54:46 »
Masz rację z tymi oszczędnościami, ale:
1. Jeśli chcesz DSG a chcesz, bo bez DSG praktycznie wszystkie systemy wspomagające na czele z ACC są bez sensu, to musisz brać 4Motion.
2. Bez 4motion a z DSG jest tylko jedna opcja - podstawowy 1,4TSI ACT - hmmm. jak dla mnie niespecjalny silnik do tego auta.
3. Zależy jeszcze jaką formę finansowania się wybiera i jak długo zamierza się tym autem jeździć - wersje z silnikiem benzynowym tracą dużo mocniej na wartości i koniec końców może się okazać, że wychodzi na to samo i oszczędności brak, a jednak 4Motion w zimie jest nie do przecenienia.

Pozdrawiam.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #17 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 13:02:11 »
Dobierałem pakiet drogowy 2 ale parkowanie tylko kamera tył, i oczywiście dwie poduszki z tyłu (trochę dziwię się że nie w standardzie są oferowane). Brałem jeszcze szybę przednią podgrzewaną (co wymusza pakiet tel komfort), obicia skórzane (co pozwoliło pozbyć się pakiety lusterek, ogrzewaną kierownicę, pakiet cargo, easy open, i rear assist, DCC i to chyba wszystko. Żałuję, że nie ma DM PRO (ale sprzedawca mówił że różni się DM brakiem dysku twardego a nie wspominał ile jeszcze jest innych różnic łącznie z mapami ... a lakier perłowy czarny.

Dodano:  11 - Grudnia - 2016  -  13:06:32
1. Jeśli chcesz DSG a chcesz, bo bez DSG praktycznie wszystkie systemy wspomagające na czele z ACC są bez sensu, to musisz brać 4Motion.
2. Bez 4motion a z DSG jest tylko jedna opcja - podstawowy 1,4TSI ACT - hmmm. jak dla mnie niespecjalny silnik do tego auta.

Mam DSG z 1,4 nie jest może do ścigania ale "z piskiem opon" można ruszyć :) (czego się po mojej żonie nie spodziewałem. Na autostradzie spoko. Spalanie spoko, do miasta spoko. Tylko nie ma 4motion i to rozumiem bo za słaby

Jeszcze zmieniłem felgi na Nizza

Offline rk

« Odpowiedź #18 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 14:07:11 »
Przy tym profilu który Sasza opisał wybrałbym 1.4 TSI.

Założyłem, że to 350 km to w dwie strony, i 18000 to jest łączny przebieg a nie bez autostrad.

Z DSG absolutnie nie rezygnuj.

Po mieście 1.4 TSI będzie spoko, na trasie powyżej 120 kmh będzie się odrobinę męczył przy wyprzedzaniu i zacznie paliwo ciągnąć. Odpada Ci 4-motion i jego koszty eksploatacji.

Alternatywa to 2.0 TSI 180 KM, idealny silnik do Tiguana (stracisz na zasięgu, odrobine na hałasie ale fun jest).

Diesel też nie jest zły jak regularnie jeździsz trasy po autostradzie a miejskie są w miarę długie (wydaje się jednak, że nie są). Przy odsprzedaży ostatnio  ludzie z większym podejrzeniem patrzą na nowoczesne diesle. Trudno mi powiedzieć jak się to odbije na ich cenach.

Weź sobie do serca uwagi o lakierach, nie bierz tych podstawowych. Naprawdę, nie warto. Powody podał Robert_em.

Ja lubię czarnuchy ale biały R-line wygląda naprawdę dobrze, szczególnie na Suzukach (zależy to od dróg w twoim regionie, twojej tolerancji na wstrząsy [z wiekiem jest gorzej] oraz jak znosisz trzeszczące auta.

Zdecydowanie zgadzam się z uwagami o dodatkach związanych z bezpieczeństwem. Polecam ekstra poduszki/kurtyny, pre crash i pakiet asystentów oraz minimum tylną kamerę.

4-motion bym nie przeceniał, ale to zależy od stylu, pogody, jakości dróg itp. Dla jeżdżących spokojnie, po mieście głównie, po porządnych drogach, bez garaży z podjazdami, nie w górach  itp to może być tylko gadżet, który ma koszty eksploatacyjne.

Osobiście wziąłem 220 TSI Higline+skóra+R-line na Sebringach z wszystkimi opcjami (oprócz R-Line Interieur i ogrzewania postojowego). Interfejs telefoniczny Business.

Żeby Ci trochę więcej pomóc napisz więcej o swoich preferencjach:
- jaki budżet
- jak cenisz komfort, czy masz wymaganie do wygodnej pozycji
- czy lubisz dynamiczną jazdę
- czy jeździsz w teren albo bo drogach gruntowych
- czy przeszkadzając ci trzaski w aucie
- jak dużo korzystasz z tel i jak ważny jest dla Ciebie zasięg telefonii (wliczając zasięg internetu)
- czy czas życie na baterii jest ważny, czy masz czas/chęć żeby podłączać tel kablem do USB
- jak dużą masz awersję do ryzyka w stosunku do siebie, pasażerów i ludzi wokół pojazdu
- czy lubisz często jeździć na stację
- czy jakość audio jest dla Ciebie ważna
- preferencje do wyglądu auta na zewnątrz/wewnątrz (klasyka/sport/nowoczesny/z klasą)
- jak się zapatrujesz na łatwość czyszczenia obic
- czy komfort cieplny zimą jest dla Ciebie bardzo istotny
- ile osób eksploatuje samochód i czy lubisz ustawiać za każdym razem lusterka,fotele (chyba, że wszyscy używają tym samych ustawień)
- czy lubisz mieć widno w aucie
- czy bardzo dobra wentylacja jest dla Ciebie ważna
- czy lubisz mieć szybko schłodzony samochód jak już ruszysz
- potrzebujesz przewozić rowery
- czy lubisz skrobać szyby
- czy przeszkadzają ci porysowane od skrobaczki  szyby
- czy trzymasz auto w garażu, jak łatwo jest do niego wjechać
- czy masz problemy z parkowaniem, jak dużo miejsca jest na lokalnych parkingach
- jakiego oświetlenia drogi potrzebujesz
- czy lubisz szybką reakcję systemów infotainment
- finansowanie

Tiguana można naprawdę fajnie wyposażyć. Dość wkurzające w aucie na zamówienie to nie zamówić czegoś co chcesz mieć. Póżniej dodanie jest niemożliwe lub trudne. Lepiej to dobrze przemyśleć.

Offline arekp

« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 14:21:16 »
Dość wkurzające w aucie na zamówienie to nie zamówić czegoś co chcesz mieć.

Lub nie móc zamówić tego co się chce ;) U mnie to była kamera cofania, ale bez automatycznego parkowania. Więc nie wziąłem wcale.

Inna sprawa to kolor. Zamawiałem na etapie braku rzeczywistych próbników, na podstawie obrazka w katalogi i dosłownie kilku pierwszych filmów w sieci. Nie chciałem tradycyjnego czarnego lub białego. No i nie do końca mam odcień którego się spodziewałem ... no ale "no risk, no fun" i finalnie nie jest najgorzej - zwłaszcza w słońcu jest super.

Offline rk

« Odpowiedź #20 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 14:26:39 »
Zawsze mogłeś zamówić i nie używać Park Assista. Bez sensu, że nie można tego zamówić oddzielnie bo to cenę tylko podnosi.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #21 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 14:43:53 »
Nie chciałem tradycyjnego czarnego lub białego. No i nie do końca mam odcień którego się spodziewałem ... no ale "no risk, no fun" i finalnie nie jest najgorzej - zwłaszcza w słońcu jest super.

To jaki kolor masz tego Tiguana :)

Offline arekp

« Odpowiedź #22 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 15:30:47 »
Bez sensu, że nie można tego zamówić oddzielnie bo to cenę tylko podnosi.

Właśnie z powodu bezsensownego podnoszenia ceny tego nie domówiłem. W żadnym Audi nie miałem kamery, więc jeszcze nie jestem rozpieszczony i uznałem że przeżyję ;)

Dodano:  11 - Grudnia - 2016  -  15:37:17
To jaki kolor masz tego Tiguana :)

Atlantic Blue

Dodano:  11 - Grudnia - 2016  -  15:44:41
Pierwotnie miał być biały (ten z dopłatą), ale gdy dwa dni po zamówieniu wyszedłem na spacer z psem i zobaczyłem zaparkowane jeden za drugim 3 SUVy, wszystkie białe z czarnym progiem, to tego samego dnia zmieniłem zamówienie na Indium Gray.

Niestety łatwo mnie przekonała żona, że A4 mieliśmy szare (jasny, ale nazwy nie pamiętam), wcześniejsze A3 też szare (choć rzadki jak na tamten czas Doplhin Gray) to może jednak nie szary. Na jednym z filmów z prasowych testów we Francji zobaczyliśmy śliczny niebieski, aczkolwiek patrząc w katalog Caribbean wydawał się za jasny, Atlantic zbyt fioletowy.

Nadal nie widziałem na żywo Caribbean'a, ale wydaje mi się że Atlantic to nie to co widziałem na filmie ;)

Za to jeśli ktoś się zastanawia nad szarym, to widziałem ostatnio "na wydaniu" Indium Gray w R-Line, do tego ładnie oświecony słońcem i mnie wywaliło z butów.

Offline WuWojtas

• Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #23 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 20:47:18 »
Ja mam Indium Gray ale bez R-line, mimo to wyglada rewelacyjnie...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

« Odpowiedź #24 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 21:04:11 »
Rozważałem ten kolor ale bez R-line, bardzo mi się podobał. W R-line trochę gorzej IMHO.

W końcu wziąłem czarną perłę z R-Line, ale niewiele brakowało, a wziąłbym Iridium Gray.

WuWojtas, masz jakieś fotki?

Tagi wątku: