Autor Wątek: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post  (Przeczytany 89156 razy)

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post
« Odpowiedź #50 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 12:37:59 »
fun factor dla niektórych może ginąć.

Heh, to powtarzam od pierwszej trasy zrobionej Tiguanem. Jest NUDNO! Biegów zmieniać nie trzeba, zwalniać gdy ktoś na naszym pasie jedzie wolniej nie trzeba*, pilnować swojego pasa nie trzeba*, znaków obserwować nie trzeba* (gdy nam w końcu uruchomią funkcjonalność), nawet lusterek za bardzo nie trzeba* obserwować. Na upartego nie trzeba też przyśpieszać podczas wyprzedzania (wystarczy ustawić odpowiednio wysoko tempomat i dalej sterować jedynie kierunkami i kierownicą).

Samochód w komfortowej trasie jest nudny jak flaki z olejem. Za to jest mega komfortowy. Wygodna pozycja, super widoczność, wystarczająca ilość miejsca dla gościa z nadwagą jak ja ;)

* oczywiście, że dla bezpieczeństwa trzeba.

Offline arljazz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #51 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 13:52:16 »
nie ma 1.8 TSI w Tiguanie. No i pytanie czy nie jeździłeś jakimś zepsutym? ;) Nie będzie tu "wciskania w fotel", bo to nie auto tego typu (no może przy 220KM który ma 6,4s do "setki").

Jednak nie ma fizycznej możliwości, aby takie same auta, ze sporą różnicą w maksymalnym momencie obrotowym, a co za tym idzie w mocy i przyśpieszeniu (9,2s vs. 7,7s) miały niezauważalną różnicę w dynamice.

OK. Masz rację nie ma 1.8 TSI jakoś pomyliłem z mocą 180 KM  :)
Nie było tez moim zamiarem napisać że 1.4 i 2.0 są takie same i można bez problemu kupić 1.4 i mieć dokładnie takie same wrażenia jak przy 2.0. Na pewno różnica jest, ale w normalniej jeździe dla mnie mało znacząca. Kiedy naprawdę się wykorzystuje te 150 czy 180 KM? Bardzo rzadko - przynajmniej w moim przypadku.
Dla mnie to jest rodzinny samochód, który ma być bezpieczny i komfortowy. Dlatego 1.4 TSI i zaoszczędzenie kilkunastu tysięcy na wyposażenie poprawiające komfort i bezpieczeństwo.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #52 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 20:16:20 »
Panowie, prawda jest taka, że każdy patrzy na problem z innej strony i inaczej optymalizuje sobie zakup.

Ja sądze, że każdy zakup był dobry, inaczej byście się nie zdecydowali:) Po prostu każdy ma inne kryteria.

W tym wątku istotne jest, aby przekazać swoje opinie i pomóc tym, którzy przygotowują się do zakupu lub mogą ciągle zmienić zamówienie.

Zwykle ludzie mając komplet informacji są w stanie dokonać bardzo dobrego wyboru.
Zgadzam się całkowicie. Istotne jest kto z jakiego silnika o jakiej mocy się przesiada do Tiguana oraz czy mówimy o manualnej skrzyni czy automatycznej.
Ja np. wybrałem silnik 1.4 150KM ACT ze skrzynią manualną. Po analizie moich potrzeb i wielu dla mnie istotnych argumentów był to strategiczny wybór. Najbardziej bolało mnie to że w tej konfiguracji silnik-skrzynia auto nie występuje w Highline (ale da się to zrównoważyć doposażając CL, jedynie nie da się chyba dołożyć chromowanych listew na zderzakach, ale to najmniej znaczący szczegół).
Porównywałem ostatecznie czy wybrać 1,4TSI 150KM manual 2WD z konfiguracją 2.0TSI 180KM automat 4WD. Nie trudno z miejsca zauważyć, że różnica w cenie jest ogromna ze względu na skrzynię i 4motion. Jednocześnie według danych technicznych średnie spalanie również różni się jak dla mnie sporo bo: 5,7l/100km vs. 7,4l/100km.
Trzeba wziąć pod uwagę, że kupuję samochód jako osoba prywatna (istotny nie tylko koszt zakupu ale i koszt paliwa w dłuższej perspektywie) i zamierzam tym autem jeździć 6-8 lat przez co obawiam się ewentualnych kosztów napraw DSG. Z założenia również nie chciałem diesla, ze względu na głośniejszy silnik i wcale nie takie małe spalanie w porównaniu do 1,4TSI (Testowy 2.0TDI 150KM DSG 4motion zaskoczył mnie spalaniem na poziomie 9,5L/100km na jeździe próbnej!).
Zgodnie z moim opisem, obecnie jeżdżę Golfem Variant 1,4TSI 122KM manual 0-100: 9,9s, więc Tiguan 1,4TSI 150KM manual 0-100: 9,2s wydaje się dla mnie zadowalający. Dla upewnienia się jeździłem również najtańszym testowym Tiguanem z silnikiem 1,4TSI 125KM 0-100: 10,5s i zaskoczył mnie całkiem pozytywnie w mieście i na tarasie do prędkości 120km/h, pewnie mój leciwy Golf stracił już trochę swoje fabryczne paramerty

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #53 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 19:06:08 »
Wydaje mi się, że problem padających skrzyń nie jest zerojedynkowy.

Padają i manulane i DSG.

DSG pewnie droższe w naprawie ale widziałem już 3 faktury za wymianę skrzyni biegów manualnej i wierz mi to nie było mało.

W dwóch służbowych autach dwóch różnych kierowców (Astra II combi i Toyota Corolla combi, skrzynie wytrzymały 130 tys. km.). Jazda to długie trasy (po 150 km minimum) po krajówkach. Byłem głupi więc gaz do dechy, w miarę przepisowo, sporo wyprzedzania, sporo obszarów zabudowanych.

W delikatnie jeżdżonym fordzie Ka po 50000 coś pękło, przebiło obudowę i olej wypłynął. Jak to się skończyło, możesz się domyślić. Dobrze, że przedłużona gwarancja była.

Dzisiejsze silniki (turbodoładowane benzyny i turbodiesle) mają dużo większe momenty niż kiedyś, spodziewałbym się większego odsetka awarii. DSG dostała po opinii, trochę niezasłużenie (głownie VW za długo szukał i rozwiązywał problem który dotykał nowe skrzynie w ciepłych, wilgotnych klimatach z dużym ruchem samochodów).

Myślę, że tu rolę gra szczęście, ile Nm ma auto, jak nisko (obroty) i jak się nim jeździ w stosunku do tego co może skrzynia znieść. DQ500 ma wersję 500Nm. Diesle w Tiguanie mają do 500Nm, benzyny do 350Nm. Biorąc pod uwagę, że mogą ciągnąc przyczepy do 2.4 t.... Ile ma 6 biegowa DSG nie wiem. Tiguany mają wersje mokre DSG, bardziej dopracowane od 7 biegowej DSG np. w Golfie (notabene zastępowanej wkrótce nową, z wyższym maksymalnym momentem).

Biorąc pod uwagę ilość elementów (szczególnie elektroniki) w T. polecam przedłużyć gwarancję;)

Offline Mutek

• Rej: DW
« Odpowiedź #54 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:53:26 »
We wszystkich Tiguanach jest 7 stopniowa mokra skrzynia, czy tylko w wyższych modelach? Wiem, że u mnie w TSI 220km będę miał 7 stopniową.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline rk

« Odpowiedź #55 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 22:08:14 »
Z 1.4 TSI jest starsza, 6 biegowa mokra o symbolu DQ250 (02E>0D9(MQB)). Tak to wynika z SSP.
Mój 220 KM ma 7 biegową DQ500 (0BH>0DL(MQB)), tak jak diesle i 180 KM TSI.
Golf dla przykładu ma suchą 7 biegową DQ200 (0CW(MQB)).

Offline Kabe

« Odpowiedź #56 dnia: 20 - Grudnia - 2016 - 17:01:07 »

Biorąc pod uwagę ilość elementów (szczególnie elektroniki) w T. polecam przedłużyć gwarancję;)

Dzięki za podpowiedź.
Ja właśnie od początku założyłem, że gwarancja 5-cio letnia jest konieczna

Offline rk

« Odpowiedź #57 dnia: 20 - Grudnia - 2016 - 17:34:26 »
Zwłaszcza, że to zupełnie inny silnik jest:) Nazwa podobna, koncepcja ta sama, zalety pozostały. Nie dziwię się więc, że się zdecydowałeś ponownie.

Rozumiem, że problemy były z rozciąganiem łańcucha? Czy z systemem jego prowadzenia? Jak VW się do tego odniósł w praktyce (pomagali itp. czy pozostawili Cię samego sobie) ?

Offline Kabe

« Odpowiedź #58 dnia: 20 - Grudnia - 2016 - 18:07:21 »
Zwłaszcza, że to zupełnie inny silnik jest:) Nazwa podobna, koncepcja ta sama, zalety pozostały. Nie dziwię się więc, że się zdecydowałeś ponownie.

Rozumiem, że problemy były z rozciąganiem łańcucha? Czy z systemem jego prowadzenia? Jak VW się do tego odniósł w praktyce (pomagali itp. czy pozostawili Cię samego sobie) ?
Nie chcę w wątku o Tiguanie zaciemniać pisaniem o Golfie i starej wersji 1,4 TSI ale zarówno VW jak i serwis super się zachowali i partycypowali w dużej części kosztów, zwłaszcza że rozpoczął się już 4 rok, czyli chyba skończyła się "gwarancja dobrej woli". Rozciągnął się łańcuch i miałem wymieniany rozrząd z napinaczem oraz wariator by był komplet.

Offline romek

« Odpowiedź #59 dnia: 18 - Marca - 2017 - 10:37:12 »
Nowa akcja promocyjna: dodatkowe 2 lata gwarancji do 80kkm. Mam nadzieję, że obejmie auta zamówione a jeszcze nie odebrane.

Offline Tig357

• Wersja: Highline
« Odpowiedź #60 dnia: 24 - Marca - 2017 - 15:34:35 »
Nowa akcja promocyjna: dodatkowe 2 lata gwarancji do 80kkm. Mam nadzieję, że obejmie auta zamówione a jeszcze nie odebrane.

Czy ktoś może dowiadywał się u swojego dealera czy zamówione a jeszcze nie wyprodukowane/odebrane auta też to obejmuje? Tzn, można sobie za 4k dodać np inny lakier ;)

Offline romek

« Odpowiedź #61 dnia: 24 - Marca - 2017 - 15:55:53 »
Czy ktoś może dowiadywał się u swojego dealera czy zamówione a jeszcze nie wyprodukowane/odebrane auta też to obejmuje? Tzn, można sobie za 4k dodać np inny lakier
Powiedziano mi, że nie obejmuje. Nie mogę nic dodać ani liczyć na większy rabat. Ale spytaj się...może odpowiedź będzie inna.

Podziękował: Tig357

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #62 dnia: 24 - Marca - 2017 - 15:58:06 »
Zawsze można zrezygnować z zamówienia i zamówić ponownie, na nowych zasadach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mapigeo

« Odpowiedź #63 dnia: 24 - Marca - 2017 - 16:08:31 »
Jeśli nie było zaliczki w co wątpię...

Offline Robert_em

« Odpowiedź #64 dnia: 24 - Marca - 2017 - 16:09:59 »
Ja miałem 1000zł zaliczki czyli przy rabacie na poziomie 4000zł mamy i tak korzyść 3000zł.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #65 dnia: 24 - Marca - 2017 - 16:12:01 »
Ja miałem 10000 więc raczej się by nie opłacało :)

Offline romek

« Odpowiedź #66 dnia: 24 - Marca - 2017 - 16:20:09 »
Sam nie wiem na ile ta sytuacja mi przeszkadza. Jeśli miałbym tracić zaliczkę i termin produkcji po to aby zyskać 2-3tys...to trochę tak jakbym przyzwalał na takie zagrywki VW... więc raczej przebolałbym stratę zaliczki ale poszedłbym do konkurencji.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #67 dnia: 24 - Marca - 2017 - 16:45:13 »
Sęk w tym, że Tig raczej tej konkurencji nie ma za bardzo Technologicznie to jest Audi, a poziom cenowy Audi to 100k więcej...

Offline romek

« Odpowiedź #68 dnia: 24 - Marca - 2017 - 17:56:34 »
No i właśnie 'dogadania' mi brakuje - np przedłużyli by tylko gwarancję osobom oczekującym na dostawę.

Offline arekp

« Odpowiedź #69 dnia: 24 - Marca - 2017 - 18:10:15 »
Gwarancja to lep na nowych klientów, a nie tych którzy już się złapali ;-) Inna sprawa, to skąd się Wam te kwoty 3-4k biorą? Gwarancja do 80kkm/2 lata kosztuje jeśli dobrze pamiętam ~1700 PLN.

Offline romek

« Odpowiedź #70 dnia: 24 - Marca - 2017 - 18:19:41 »
Obecna akcja to gwarancja 80kkm/2 lata + 4k rabatu.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #71 dnia: 25 - Marca - 2017 - 15:05:42 »
Heh, no nie wiem czy tak fajnie....  ::)
Z ciekawości odpaliłem konfigurator i skonfigurowałem swojego Tiga i ....  :o :o :o ... 202k (!) - a jak zamawiałem cena katalogowa była 196k (!)
Więc za ten rabat i tak płaci klient  :D :D :D
Dodatkowo nie wiem czemu obecnie tapicerka skórzana wyklucza pakiet lusterka??? Ja mam i to i to.
 :smoking:

Offline StaszekA

« Odpowiedź #72 dnia: 26 - Marca - 2017 - 23:33:29 »
Cześć,
Podepnę się pod temat. Czy orientujecie się co daje sportowe zawieszenie w Tiguanie jako opcja za 770zł? Domyślam się, że w tej cenie standardowy prześwit z 20cm jest zmniejszany do ... no i właśnie nie wiem o ile. Czy możecie potwierdzić, że jest to 20mm podane w wątku http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,454.msg1411.html#msg1411
"1BE Podwozie sportowe niższe o 20mm"
Poza tym nie wiem, czy ten pakiet można łączyć z opcją dodatkowych osłon pod silnikiem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dla osób, które będą pytać. A po co obniżać zawieszenie w Tiguanie. Passat Alltrack jest za długi do miasta, a tak duży prześwit jak 20cm nie jest mi potrzebny w Tiguanie - powoduje tylko, że auto jest bardziej podatne na boczne podmuchy na autostradzie.

Pozdrawiam,
Staszek

PS
Dlaczego w Tiguanie nie można mieć wszystkich lusterek asferycznych, podczas gdy jest to dostępne w nowej Octavii. VW czegoś chyba nie przemyślał.

Offline rk

« Odpowiedź #73 dnia: 27 - Marca - 2017 - 12:09:25 »
Dodatkowo nie wiem czemu obecnie tapicerka skórzana wyklucza pakiet lusterka??? Ja mam i to i to.
Logika konfiguratorów VW;) Tapicerka skórzana=elektrycznie ustawiane fotele z pamięcią ustawień, co oznacza, że zawierają pakiet lusterka;) Intuicyjność poraża.

Podepnę się pod temat. Czy orientujecie się co daje sportowe zawieszenie w Tiguanie jako opcja za 770zł? Domyślam się, że w tej cenie standardowy prześwit z 20cm jest zmniejszany do ... no i właśnie nie wiem o ile. Czy możecie potwierdzić, że jest to 20mm podane w wątku http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,454.msg1411.html#msg1411
"1BE Podwozie sportowe niższe o 20mm"
Poza tym nie wiem, czy ten pakiet można łączyć z opcją dodatkowych osłon pod silnikiem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nie jestem do końca pewny, ale na niemieckich forach ktoś pytał o to bezpośrednio na helpdesku VW i odpowiedź była, że jest twardsze ale NIE ZMNIEJSZA prześwitu. Możliwe, że to dotyczyło DCC, także dobrze popytaj u dealera, traktując jego odpowiedzi z duża dozą ostrożności. Jak jest w praktyce dowiesz się jak auto dotrze. Jeśli jest tak jak pisze, to pewnie można łączyć.

Jak klikniesz na link do źródła, tam są inne sportowe zawieszenia, nie koniecznie obniżane.

Jeśli nie było zaliczki w co wątpię...
Ja miałem 10000 więc raczej się by nie opłacało :)
Jak rozwiążesz umowę, możesz skutecznie żądać zwrotu zaliczki. Zaliczka to nie zadatek.

Podziękował: StaszekA

Offline StaszekA

« Odpowiedź #74 dnia: 27 - Marca - 2017 - 17:12:39 »
Dzięki za odpowiedź. Widzę, że jeździsz 220TSI. Możesz powiedzieć jakie jest realne spalanie (trasa i miasto - zakładam dość dynamiczną jazdę), bo to z katalogu na pewno ma się nijak do rzeczywistości. Z góry dziękuję.

Tagi wątku: