Chodzi o dodatkowe poduszki powietrzne tylnej kanapy dla pasażerów zewnętrznych siedzeń. Kurtyna, kurtyną. Poduszki fotela, poduszkami fotela. Jak na element znacząco podwyższający bezpieczeństwo pasażera, jak dla mnie bardzo tani "dodatek"
1. Ja też mam R-Line ext. i biały kolor, ale ja dopłaciłem za Oryx White - po pierwsze dlatego, że widziałem oba kolory obok siebie na targach w Poznaniu - i różnica była zdecydowana, a po drugie dlatego, że bazowe lakiery (te bez dopłaty) są baaaardzo słabe.
2. Wydaje mi się, że Pakiet "parkingowy" też jest dobrą opcją, ja wziąłem kamerki 360 i rzeczywiście żona mocno korzysta
3. Progresywny układ kierowniczy też nie jest drogi (coś chyba ok. 900zł), a daje to, że mniej trzeba się nakręcić kierownicą, żeby osiągnąć zamierzony kąt skrętu
A ja bym się na twoim miejscu zastanowił czy potrzebuje napędu na 4 koła oraz czy przy planowanym przebiegu silnik diesla jest odpowiednim wyborem. Po odpowiedzi można zaoszczędzić koło 30tys
Przy tym profilu który Sasza opisał wybrałbym 1.4 TSI.
Żeby Ci trochę więcej pomóc napisz więcej o swoich preferencjach:- jaki budżet <190k zł- jak cenisz komfort, czy masz wymaganie do wygodnej pozycji zamówiłem ergo activ kierowca + pasażer liczę że będzie ok. BTW samochód pod 200 tys z ręczną regulacją siedzeń... słabo- czy lubisz dynamiczną jazdę tak- czy jeździsz w teren albo bo drogach gruntowych być może w niedalekiej przyszłość- czy przeszkadzając ci trzaski w aucie tak!- jak dużo korzystasz z tel i jak ważny jest dla Ciebie zasięg telefonii (wliczając zasięg internetu) jadąc samochodem skupiam się na drodze, zazwyczaj słucham radia- czy czas życie na baterii jest ważny, czy masz czas/chęć żeby podłączać tel kablem do USB dla mnie nieistotne- jak dużą masz awersję do ryzyka w stosunku do siebie, pasażerów i ludzi wokół pojazdu staram się jeździć bezpiecznie, zwłaszcza w mieście- czy lubisz często jeździć na stację oczywiście że nie - czy jakość audio jest dla Ciebie ważna niezbyt, wolę dobre słuchawki w mieszkaniu- preferencje do wyglądu auta na zewnątrz/wewnątrz (klasyka/sport/nowoczesny/z klasą) sport- jak się zapatrujesz na łatwość czyszczenia obić dbam o wnętrza aut, lubię czystość -bez pedantyzmu- czy komfort cieplny zimą jest dla Ciebie bardzo istotny istotny, przy dieslu podgrzewane siedzenia z przodu to minimum dla mnie- ile osób eksploatuje samochód i czy lubisz ustawiać za każdym razem lusterka,fotele (chyba, że wszyscy używają tym samych ustawień) 2 osoby, praktycznie te same ustawienia- czy lubisz mieć widno w aucie we wszystkich autach miałem przyciemniany tył, więc nieistotne- czy bardzo dobra wentylacja jest dla Ciebie ważna byleby działała - czy lubisz mieć szybko schłodzony samochód jak już ruszysz tak- potrzebujesz przewozić rowery nie- czy lubisz skrobać szyby nie, obecnie i w przyszłości garaż- czy przeszkadzają ci porysowane od skrobaczki szyby tak- czy trzymasz auto w garażu, jak łatwo jest do niego wjechać tak, łatwo (obecnie)- czy masz problemy z parkowaniem, jak dużo miejsca jest na lokalnych parkingach parkowanie większym suvem przez 3 lata nie sprawiało problemu- jakiego oświetlenia drogi potrzebujesz dobrego zwłaszcza nocą, dla żony to ważne- czy lubisz szybką reakcję systemów infotainment tak, ale to tylko dodatek, jeśli potrzebuję coś szybko sprawdzić wolę użyć smartfona- finansowanie leasing
Nice, fajna kombinacja z Nizza.
Na jednym z filmów z prasowych testów we Francji zobaczyliśmy śliczny niebieski, aczkolwiek patrząc w katalog Caribbean wydawał się za jasny, Atlantic zbyt fioletowy.Nadal nie widziałem na żywo Caribbean'a, ale wydaje mi się że Atlantic to nie to co widziałem na filmie
1. Ja też mam R-Line ext. i biały kolor, ale ja dopłaciłem za Oryx White - po pierwsze dlatego, że widziałem oba kolory obok siebie na targach w Poznaniu - i różnica była zdecydowana,
arekp oscyluje w mieście ok. 11l/100km, parkerp pisze przy 220 KM O 11-12.
BTW Opłaca się wziąć listwy ochronne na progi i na zderzak przy bagażniku ??
W benzynach jest REST (ogrzewanie po zatrzymaniu się na postoju z wykorzystaniem ciepła w układzie chłodzenia silnika). Bardzo fajny patent jak na kogoś czekasz. Działa do 30 min (jak zimno na zewnątrz to może z 10).
Wartość rezydualna może grać rolę i to sporą
Już nie pamiętam dokładnie jak było przy Tiguanie, ale w BMW wartość wykupu po trzech latach zmieniała się z 54% (diesel) do ok 48%(benzyna).Zakładając wartość ok. 200k to jest 11k - tylko dlatego wziąłem diesla.W Tiguanie zdaje się było nawet ciut więcej...
podstawowy 1,4TSI ACT - hmmm. jak dla mnie niespecjalny silnik do tego auta.
U mnie od kiedy serwis wyczyścił ustawienia mam z miasta (Szczecin) długookresowo 37km/h i 10,7l/100km.Przy tak niskiej różnicy między 1.4, a 2.0 ... widzę, że 2.0 było super wyborem. Zwłaszcza, że mam dodatkowo 4-Motion, które pewnie z 1l wypije. Chyba, że ktoś tylko w niedzielę do kościoła, a w tygodniu po bułki.Przy czym swój styl jazdy określiłbym dynamicznym.
Ja wolałem zaoszczędzić te kilkanaście tysięcy na wyposażenie dodatkowe
dynamika 1.4 TSI w stosunku do 1.8TSI z 4Motion będzie pewnie zbliżona. Jeżdziłem na testach 1.8TSI i nie pamiętam żeby jakoś strasznie wciskał w fotel w porównaniu do mojego aktualnego 1.4TSI