Autor Wątek: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post  (Przeczytany 89158 razy)

Offline WuWojtas

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
Odp: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post
« Odpowiedź #25 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 21:15:08 »
Mam tylko trochę brudny :)

------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #26 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 21:55:34 »
Nice, fajna kombinacja z Nizza.

Widać brud bardzo w praktyce? Mialem, wrażenie, że ten kolor całkiem dobrze sobie radzi, ale chciałem podpytać praktyka.

Offline sasza

• Moc: 180 KM
  • Rej: SM
« Odpowiedź #27 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 22:04:54 »
Dziękuję wszystkim za zainteresowaniem moim postem.

Chodzi o dodatkowe poduszki powietrzne tylnej kanapy dla pasażerów zewnętrznych siedzeń. Kurtyna, kurtyną. Poduszki fotela, poduszkami fotela. Jak na element znacząco podwyższający bezpieczeństwo pasażera, jak dla mnie bardzo tani "dodatek"

Dzięki za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście przeoczyłem tą opcję. Bezpieczeństwa nigdy za mało :)

1. Ja też mam R-Line ext. i biały kolor, ale ja dopłaciłem za Oryx White - po pierwsze dlatego, że widziałem oba kolory obok siebie na targach w Poznaniu - i różnica była zdecydowana, a po drugie dlatego, że bazowe lakiery (te bez dopłaty) są baaaardzo słabe.

Pure White jest za dopłatą (chyba ~550zł). Chciałem biały kolor bo oprócz fajnego wyglądu w rline, samochód nie nagrzewa się tak bardzo latem. Myślałem o ceramice zaraz po kupnie żeby go zabezpieczyć. Oryx jest jak dla mnie kosmicznie drogi (dopłata 4,5k za lakier!). Teraz jednak zaczynam myśleć o zmianie na Indium Gray...

2. Wydaje mi się, że Pakiet "parkingowy" też jest dobrą opcją, ja wziąłem kamerki 360 i rzeczywiście żona mocno korzysta

Z żoną stwierdziliśmy, że zwykłe czujniki zbliżeniowe wystarczą:)

3. Progresywny układ kierowniczy też nie jest drogi (coś chyba ok. 900zł), a daje to, że mniej trzeba się nakręcić kierownicą, żeby osiągnąć zamierzony kąt skrętu

Nie zwróciłem na to uwagi podczas jazdy testowej. Jakkolwiek wydaje mi się, że dzisiejsze zwykłe systemy wspomagania są już wystarczająco komfortowe przy manewrowaniu na parkingu.

A ja bym się na twoim miejscu zastanowił czy potrzebuje napędu na 4 koła oraz czy przy planowanym przebiegu silnik diesla jest odpowiednim wyborem. Po odpowiedzi można  zaoszczędzić koło 30tys

W niedalekiej przyszłości chcę się przenieść na wieś. Tam napęd na wszystkie koła może się przydać.

Przy tym profilu który Sasza opisał wybrałbym 1.4 TSI.

Obawiam się, że 1.4 może okazać się dla mnie za słaby i po zakupie samochodu za +160k zł będę rozczarowany dynamiką. Być może ten silnik radzi sobie z Tiguanem przy normalnej jeździe po mieście, ale jazda testowa 2.0 TSI 180KM nie zrobiła na mnie mega wrażenia. Teraz mamy mały samochód miejski w dieslu z mocą 170 KM, a kilka tygodni temu sprzedaliśmy bardzo mocnego suva w benzynie (koszty eksploatacji zaczęły nas przerastać). Z mojego diesla jestem b. zadowolony, przy przebiegu 280k km (10lat, od 4 u mnie) zmieniam tylko klocki,  dynamika bajka, spalanie max 7,5 l/100km. Po prostu nie chciałbym się cofać zbytnio jeśli chodzi o moc. Co do 2,0 TSI 10-12l średniego spalania to nie jest problem, ale już przy dynamicznej jeździe pewnie już nie wygląda to tak kolorowo (>15l ?). Chyba, że się mylę co do jego spalania, proszę o info.

Żeby Ci trochę więcej pomóc napisz więcej o swoich preferencjach:
- jaki budżet  <190k zł
- jak cenisz komfort, czy masz wymaganie do wygodnej pozycji zamówiłem ergo activ kierowca + pasażer liczę że będzie ok. BTW samochód pod 200 tys z ręczną regulacją siedzeń... słabo
- czy lubisz dynamiczną jazdę tak
- czy jeździsz w teren albo bo drogach gruntowych być może w niedalekiej przyszłość
- czy przeszkadzając ci trzaski w aucie  tak!
- jak dużo korzystasz z tel i jak ważny jest dla Ciebie zasięg telefonii (wliczając zasięg internetu) jadąc samochodem skupiam się na drodze, zazwyczaj słucham radia
- czy czas życie na baterii jest ważny, czy masz czas/chęć żeby podłączać tel kablem do USB dla mnie nieistotne
- jak dużą masz awersję do ryzyka w stosunku do siebie, pasażerów i ludzi wokół pojazdu   staram się jeździć bezpiecznie, zwłaszcza w mieście
- czy lubisz często jeździć na stację oczywiście że nie :)
- czy jakość audio jest dla Ciebie ważna  niezbyt, wolę dobre słuchawki w mieszkaniu
- preferencje do wyglądu auta na zewnątrz/wewnątrz (klasyka/sport/nowoczesny/z klasą) sport
- jak się zapatrujesz na łatwość czyszczenia obić dbam o wnętrza aut, lubię czystość -bez pedantyzmu
- czy komfort cieplny zimą jest dla Ciebie bardzo istotny istotny, przy dieslu podgrzewane siedzenia z przodu to minimum dla mnie
- ile osób eksploatuje samochód i czy lubisz ustawiać za każdym razem lusterka,fotele (chyba, że wszyscy używają tym samych ustawień) 2 osoby, praktycznie te same ustawienia
- czy lubisz mieć widno w aucie we wszystkich autach miałem przyciemniany tył, więc nieistotne
- czy bardzo dobra wentylacja jest dla Ciebie ważna byleby działała :)
- czy lubisz mieć szybko schłodzony samochód jak już ruszysz  tak
- potrzebujesz przewozić rowery nie
- czy lubisz skrobać szyby nie, obecnie i w przyszłości garaż
- czy przeszkadzają ci porysowane od skrobaczki  szyby tak
- czy trzymasz auto w garażu, jak łatwo jest do niego wjechać tak, łatwo (obecnie)
- czy masz problemy z parkowaniem, jak dużo miejsca jest na lokalnych parkingach parkowanie większym suvem przez 3 lata nie sprawiało problemu
- jakiego oświetlenia drogi potrzebujesz  dobrego zwłaszcza nocą, dla żony to ważne
- czy lubisz szybką reakcję systemów infotainment  tak, ale to tylko dodatek, jeśli potrzebuję coś szybko sprawdzić wolę użyć smartfona
- finansowanie leasing

Czy zmiana lakieru i dodanie poduszek może zmienić planową produkcje ?

Pozdrawiam i udanego nowego tygodnia :)

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #28 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 23:11:02 »
Nice, fajna kombinacja z Nizza.

Moje Nizzy czekają do wiosny teraz mam zimówki na innych felgach (z aso zmieniłem od razu przy zakupie)

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #29 dnia: 12 - Grudnia - 2016 - 00:27:33 »
Pozwolę sobie wypowiedzieć się o kolorach, pomimo że to inny wątek, ale widzę że tak jakoś zeszła rozmowa przy silniku również na kolor
Na jednym z filmów z prasowych testów we Francji zobaczyliśmy śliczny niebieski, aczkolwiek patrząc w katalog Caribbean wydawał się za jasny, Atlantic zbyt fioletowy.

Nadal nie widziałem na żywo Caribbean'a, ale wydaje mi się że Atlantic to nie to co widziałem na filmie ;)
Ja zamówiłem właśnie w kolorze Niebieski Carribean, ale produkcja i odbiór 03.2017 więc jeszcze poczekam sobie :-)

1. Ja też mam R-Line ext. i biały kolor, ale ja dopłaciłem za Oryx White - po pierwsze dlatego, że widziałem oba kolory obok siebie na targach w Poznaniu - i różnica była zdecydowana,
Na targach obok Tiguanów stał Touran właśnie w kolorze Niebieski Carribean i ten kolor skradł żony i moje serce, zwłaszcza w ładnym oświetleniu jakie było na targach. Zanim zobaczyliśmy kolory Tiguana na żywo to faworytem był Czerwony Ruby, ale okazało się że dla nas to bordowy a nie czerwony ... 

Offline rk

« Odpowiedź #30 dnia: 12 - Grudnia - 2016 - 21:17:48 »
Sasza,

Bierz lepszy lakier, warto. Te ceramiczne wynalazki są dość drogie w aplikacji i często nie żyją tak długo jak twierdzi producent, zwłaszcza przy myciu na myjni i bez częstego odświeżania.

Boczne poduszki, precrash musowo, pakiet asystentów.

Dodatkowo bezpieczeństwo podniesie (od najmniej do najbardziej wg mnie)
- wybieranie głosowe bez sensu, najczęściej rozprasza, często lepiej już się zatrzymać
- HUD (nie trzeba odrywać wzroku, jeśli zdarza Ci się sprawdzać prędkość, znaki:) ). Nie jest optymalny (na szybce) ale w miarę funkcjonuje.
- Security&Service - często w czasie wypadku możesz stracić przytomność lub zniszczyć telefon, albo w stresie nie być w stanie przypomnieć sobie nr alarmowego:)
- kamery 360 (chodzi o nie rozjechanie jakiegoś dziecka itp., wydaje się, że do niczego innego Ci nie potrzebne, bo takie masz warunki eksploatacji
- kamera cofania i Park Pilot (ja bym wziął jako minimum, z tyłu dziecka nie zobaczysz, jak parkować umiesz to i tak z Park Pilotem parkując będziesz mógł się skupić na otoczeniu)

Szyby podgrzewanej nie potrzebujesz - garaż minimalizuje skrobanie, no chyba, że się łatwo pocisz, to ona podobno ogranicza wpływ słońca. Szyberdachu do niczego prócz szybkiego chłodzenia - ja bym raczej pojechał chwilę z otwartymi oknami. Webasto też nie bo garaż, chociaż webasto wentyluje - wadą jak zwykle dwa piloty. i cena:). Rozważ ogrzewaną kierownicę.

W R-linie są laczki 235/19 minimum, więc mogą ci rozklekotać auto, chociaż sam się zastanawiam jak będzie z moimi. Polecam DCC, można jeździć na komfort a mieć większość zalet normalnego zawieszenia (w silnikach 220K TSI i 240KM TDI jest w cenie). No chyba, że lubisz sportowe zawieszenia i jeździłbyś na sport. To wtedy nie. Dynaudio odpada bazująć na twoich preferencjach (muzyczno-trzaskowych).

Głośniczki standardowe są trochę płaskie, ale ci to nie przeszkadza, więc DM powinno być OK. Wystarczy ci zestaw telefoniczny basic zawarty w DM.

Bez skóry też przeżyjesz, zwłaszcza, że nie potrzebujesz pamięci ustawień. Ja biore skórę głównie dla pamięci ustawień Manualne fotele przestawia się dużo szybciej niż elektryczne, ale fakt mogło to by być w ErgoActive chociaż.

Do smartfona może ci się przydać App-Connect. Przetestuj w salonie czy to Ci wogóle potrzebne.

I teraz najważniejsze. Trzeba było pisać co testowałeś i jakie miałeś odczucia. 190KM diesel będzie bardzo podobny do 180TSI, może nawet gorszy ciut w dynamicznej jeździe. 180 TSi ma cykl Millera, arekp oscyluje w mieście ok. 11l/100km, parkerp pisze przy 220 KM O 11-12. Popytaj, czy są w stanie 15l/100km złamać. Ja niestety nie podam Ci przez jakiś czas bo ludzie w Volkswagen Group Polska poszli na szkolenie i jeszcze minimum 2 dni czekania na kartę pojazdu;). Diesel o podobnym performance weźmie ze 2 l mniej średnio, a może i mniej jak jeździsz krótkie trasy.

Progresywne sterowanie nie tylko ogranicza machanie kierownicą przy parkowaniu, ale sprawi, że dynamiczne prowadzenie będzie łatwiejsze.

Ja mając twoje wymagania kupiłbym (wpisz ten kod w konfiguratorze)

VLALVI75

Cena 184340 z 2.0 TSI 108 KM. 220KM TSI to 188 480. Ewentualnie 240KM TDI, jeździ podobnie jak 220 KM TSI, zasięg będzie większy. Negocjuj rabat i powinieneś się w budżecie zmieścić.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #31 dnia: 12 - Grudnia - 2016 - 21:48:19 »
arekp oscyluje w mieście ok. 11l/100km, parkerp pisze przy 220 KM O 11-12.

Pamiętajcie, że ważne są miasta i odcinki. Ja w Szczecinie, odcinki zazwyczaj po 2-5km. Spalanie średnie wychodzi równiutko 11l/100km - liczone z tankowań, choć komputer jak na razie daje podobne wyniki (0,1l różnicy to nie różnica).

Robert, jeśli gonię od siebie na prawy, do Selgrosa czy naszego dealera przez dawną Poznańską, to wychodzi mi z takiej "trasy" znacząco poniżej 10l - bywa, że przy małym natężeniu i poniżej 9l.

Offline sasza

« Odpowiedź #32 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 12:56:13 »
Post na szybko z biura :) Czy 2.0 TSI 180KM mą tą samą skrzynie DSG co 2.0TDI 190KM (DQ500!?) ?

Offline rk

« Odpowiedź #33 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 13:15:13 »
Tak.

Podziękował: sasza

Offline sasza

« Odpowiedź #34 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 23:54:58 »
Jak wygląda sprawa nagrzewania się silnika TDI w Tiguanie zimą (żeby mieć ciepłe powietrze z nadmuchu) ? Powiedzmy wypad na zakupy np. 5km przy spokojnej jeździe po mieście. W moim obecnym dieslu jest to nieosiągalne gdy temperatura spadnie poniżej 5C. A jestem ciepłolubny :)

Policzyłem na szybko koszty (w załączniku). Oczywiście jest to uproszczona kalkulacja, ale ciężko chyba z nią dyskutować. Czy coś pominąłem? Dziś, po przemyśleniu, przekalkulowaniu, rzeczywiście 2.0 TSi wydaje się rozsądniejszym wyborem a zaoszczędzone pieniądze przeznaczę na lakier oryx, poduszki i pare pierdół. Oby ten TSI był na prawdę poprawiony względem poprzednich generacji.

BTW Opłaca się wziąć listwy ochronne na progi i na zderzak przy bagażniku ??

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline arekp

« Odpowiedź #35 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 00:14:42 »
BTW Opłaca się wziąć listwy ochronne na progi i na zderzak przy bagażniku ??

Jak dla mnie za bardzo pojechali z ceną tych folii. Za to do bagażnika kupiłem matę z "językiem" ochronnym na zderzak. Po rozpakowaniu miła niespodzianka - mata jest podwójna, oznacza to że po złożeniu siedzeń można ją rozłożyć również na złożone siedzenia.

Offline rk

« Odpowiedź #36 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 00:24:33 »
Tak, w Golfie rysowały mi się (niezbyt, ale jednak progi). Od szpilek jak żona nosi może być gorzej. Moja dodaje w każdym aucie. Jest tam w Highline listwa alu lub chrom ale tylko od środka, zewnętrzny próg nie jest chroniony. Szkoda, że dodatkowe listwy nie są przezroczyste (są tylko do tyłu ale te sobie darowałem). Mimo super ostrożnego ładowania zakupów do bagażnika (i generalnie wożenia małych ilości rzeczy) wyraźnie po 3 latach była porysowany zderzak. Jak budżet się nie domyka weź minimum na zderzak. Może od dealera wycyganisz.

Jak w bagażniku wozisz teściową lub worek ziemniaków lub inne brudne duże rzeczy to taka mata jak ma arekp się sprawdzi. Ja wożę mniejsze rzeczy, a ta listwa jest bardzo dyskretna i nie trzeba nią machać jak tą matą.

Diesle mają dogrzewanie (dodatkowy układ który spala paliwo, naturalnie działa tylko po ruszeniu) jak się nie mylę. Ponieważ nie jestem traktorzystą od jakiegoś czasu zweryfikuj czy w Tiguanie to występuje tylko przy webasto, czy z samym dieslem. W instrukcji nic nie mogłem znaleźć i nie moge sobie przypomnieć co miały testowe diesle. Moge ci jutro sprawdzić jak chcesz On z natury będzie się wolniej nagrzewał niż benzyna. W benzynach jest REST (ogrzewanie po zatrzymaniu się na postoju z wykorzystaniem ciepła w układzie chłodzenia silnika). Bardzo fajny patent jak na kogoś czekasz. Działa do 30 min (jak zimno na zewnątrz to może z 10).

Dodano:  14 - Grudnia - 2016  -  00:29:08
Diesel - dolicz potencjalne koszty napraw, no chyba, że masz gwarancję 5 lat i pozbywasz się truchła.

Dodano:  14 - Grudnia - 2016  -  00:31:41
Te diesle mocniejsze potrafią wziąć ponad 10 litrów w mieście bez problemu. Nawet ten 150KM przy małych korkach łyknął 10l/100km a był rozgrzany jak zacząłem  mierzyć. Ja bym przyjął 2 litry różnicy, może ciut więcej ale 3,5 ?

Offline rk

« Odpowiedź #37 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 00:39:02 »
I dość ważne - zwróć uwagę na masę dużych diesli kontra duże benzyny. Może przy czołówce z autem to ci pomoże, ale przy drzewie już niekoniecznie. Pewnie nic nie pomoże:). Na pewno też będzie wpływ tej masy na opony i skuteczność hamowania.

Dodano:  14 - Grudnia - 2016  -  00:41:36
Wartość rezydualna może grać rolę i to sporą

Dodano:  14 - Grudnia - 2016  -  00:46:13
Różnica w masie to dla diesla (z niemieckiego katalogu to nie wiem co oni uwzględniają):
1723-1925(TDI 190), 1610-1828 (TSI 180) czyli 100 kg. Dla 220 i 240 KM to 126 kg.

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #38 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 06:23:15 »
W benzynach jest REST (ogrzewanie po zatrzymaniu się na postoju z wykorzystaniem ciepła w układzie chłodzenia silnika). Bardzo fajny patent jak na kogoś czekasz. Działa do 30 min (jak zimno na zewnątrz to może z 10).

W dieslu też jest funkcja REST, ale jeszcze nie testowałem.
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #39 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 07:48:45 »
Wartość rezydualna może grać rolę i to sporą

Już nie pamiętam dokładnie jak było przy Tiguanie, ale w BMW wartość wykupu po trzech latach zmieniała się z 54% (diesel) do ok 48%(benzyna).
Zakładając wartość ok. 200k to jest 11k - tylko dlatego wziąłem diesla.
W Tiguanie zdaje się było nawet ciut więcej...

Offline rk

« Odpowiedź #40 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 08:43:33 »
Spojrzałem na kilka filmików i rzeczywiście jest tylko REST w Dieslu. Zatem to szybkie dogrzewanie jest tylko z webasto.

Jeśli chodzi o benzyny to nowe generacje nagrzewają się i utrzymują ciepło zdecydowanie szybciej niż poprzednie generacje. Stygną też zauważalnie wolniej. Thermal management jest wieloetapowy i naprawdę sprytnie rozwiązany. W teorii diesle mają też usprawnienia, ale jak to jest w praktyce powie Ci tylko użytkownik.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #41 dnia: 14 - Grudnia - 2016 - 14:06:35 »
A propo jeszcze wyboru...
Ja wziąłem felgi 20" Suzuka i DCC do tego i do końca, tzn do momentu odbioru auta byłem w ciężkim strachu jak to będzie jeździć.
I powiem tak: szczerze polecam! Znajomy kupił R-line na Sebringach i w standardowej bieli i każdy kto widział oba nasze Tigi, mówi to samo - mój wygląda o niebo lepiej.
A co do samej jazdy - z DCC na ustawieniu komfort - super!
Założyłem do nich Pirelli SottoZero Serie 3 i dzisiaj zbierałem szczękę z podłogi. Na kompletnie białych drogach (w nocy i rano sypało) większość kierowców wolniutko, albo bujając się na boki, a ja w Tigu 4Motion - noga na gaz i auto po prostu jedzie - jak po suchym! Zupełna rewelacja! Po przesiadce do drugiego auta (Astra IV) - taka sama jazda kończyła się nie gasnącą kontrolką od kontroli trakcji. W Tigu nawet nie błysnęła! LOL  :D :D :D
To moje pierwsze doświadczenia z 4x4 i mega pozytywne!
 :smoking:

Offline rk

« Odpowiedź #42 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 14:09:16 »
Potwierdzam słowa Roberta. Ja ze strachu wziąłem 19 cali Sebring (255/45), chciałem nawet 18 cali Sebring przywieźć z Niemiec na zimę (u nas niestety nie ma koła zimowego 18 cali ze wzorem Sebring). W końcu skończyłem z 19 (ale 235/50) Auckland.

DCC i tak chciałem i miałem nadzieję, że pomoże.

I kurka wodna jeździ się po prostu fantastycznie. A jestem bardzo uczulony na to jak mną telepie.

Wyjechałem załadowany tymi ciężkimi zimówkami, bagażnikiem i całą masą akcesoriów. Ciśnienie 2.7 bar (pełne obciążenie). Ustawienie normal. Bajka.

Po wyrzuceniu na normal było sztywniej ale bardziej komfortowo. Ustawienia normalne to 2.6 bara. Zmniejszyłem z 2.7 na komfortowe 2.3 bara (wg naklejki). Kolejna poprawa komfortu. Przełączenie w komfort i .... nie mogłem uwierzyć, że mnie tak mało telepie.

Poćwiczę jeszcze standardowe 2.6 bara z komfort i normal.

Kombinacja Suzuka + biel jest najładniejszą kombinacją, ale niestety dość popularną. Mój czarnuch chyba lepiej wygląda na Sebringach ale musze kiedyś na żywo porównać z czarnuchem na Suzukach. Powinien się świetnie komponować z chyba lekko antracytowym zabarwieniem Aucklandów.

Dodano:  15 - Grudnia - 2016  -  14:11:27
Dla zainteresowanych - masa naszych aut jest prawie identyczna. Kombinacja 20 cali + DCC wydaje się bezpieczna:)

Dodano:  15 - Grudnia - 2016  -  14:32:06
Niedotarty 220 KM 2.0 TSI. Wrażenie z pierwszych 150 km.

Miasto 11-12 l/100km (bliżej 11). Ustawienia normal, laczki letnie 19'' Sebring (255/45). Jazda wieczorem (światła włączone). Klima ustawiona na 21 stopni. Temperatura zewnętrzna od 1 do 5 stopni. 2 osoby koło 90 kg w środku. Bagażnik pusty. Bak pełny. Styl jazdy - przepisowo plus kilka km/h więcej według wskazań AID, jeździłem spokojnie ale bez napinki na przewidywanie sytuacji (relaksowałem się raczej muzyczką). Ruch średni, czasami mały.

Krótka autostrada (sporo wzniesień i spadków) - prędkość 120km/h przez kilka km. 9.6 l/100km. Co do wiatru trudno powiedzieć.

Dzisiaj przejechałem startując z zimnym silnikiem standardową trasę 11.5 km i powrót. Wyjazd i parkowanie w garażu pod budynkiem. Pierwsza część to jakieś 100m różnicy wysokości w dół, powrót 100 m w górę (trochę wzniesień i spadków). Temperatury dodatnie (od 3-5 stopni). Jechałem sam w dzień, pozostałe warunki jak powyżej. spalanie równo 11 l/100km

Dla porównania Golf 7 Highline z 1.4 TSI 140KM zużywał 7-7.5 l/100km na tej samej trasie (takie same warunki).

Dane z komputera, jeszcze nie tankowałem po raz drugi:)

Dodano:  16 - Grudnia - 2016  -  00:47:30
Autostrada ca 10 km, 160 km/h - spalanie 13.5l/100km:)

Miasto w szczycie, te same warunki i trasa co powyżej - 12l/100km.

Offline arljazz

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #43 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 09:08:01 »
Już nie pamiętam dokładnie jak było przy Tiguanie, ale w BMW wartość wykupu po trzech latach zmieniała się z 54% (diesel) do ok 48%(benzyna).
Zakładając wartość ok. 200k to jest 11k - tylko dlatego wziąłem diesla.
W Tiguanie zdaje się było nawet ciut więcej...

Dla mojego Tiguana 1.4 TSI DSG z leasingiem z wysoką wartością wygląda to tak:
Leasing na 3 lata i 20tys przebiegu rocznie.
Cena samochodu 121 984 netto (150 400 brutto)
Wartość końcowa 61 845 netto (76 070 brutto), czyli prawie 51%

Dodano:  16 - Grudnia - 2016  -  09:16:38
podstawowy 1,4TSI ACT - hmmm. jak dla mnie niespecjalny silnik do tego auta.

Mam taki silnik - 1.4 TSI z DSG. Ostatnio miałem zastępczego Passata z 2.0 TDI 150KM DSG i moje subiektywne (oczywiście) odczucia są takie, że mój Tiguan jest o wiele bardziej żwawy niż ten Passat. Zwłaszcza jeżeli chodzi o taką typowo miejską jazdę z prędkościami w zakresie 0-70km/h. Nie miałem okazji testować z prędkościami autostradowymi.
Do tego ten dźwięk - nikt mi nie powie, że nie słychać w nim Diesela. To jest zupełnie coś innego niż dźwięk silnika benzynowego.
Podsumowując jest bardzo zadowolony, że kupiłem TSI, a nie TDI o tej samej mocy. Dla mnie argumentów jest wiele:
1. Cena zakupu
2. Czas nagrzewania
3. Dźwięk silnika
4. Żwawość napędu
5. Stosunkowo mała różnica w spalaniu, gdy używamy samochodu głównie w warunkach miejskich (dla mnie około 1 litra). W trasie na pewno różnica jest większa.
6. Większy ciężar silnika, a co za tym idzie przodu samochodu.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #44 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 09:52:38 »
Ja mam leasing z niską wartością na 4 lata.

Popieram wszystkie argumenty arljazz.

Co do spalania z ostatnich 1200 km (średnia prędkość 25 km/h!) spalanie 9l.

Jeździ żona i na eco tam jakiejś punktacji ma 98 punktów na 100 możliwych :). Czasami używa start/stop (korki). Jazda po mieście 75% z tego. Autostrada ok 140 na godzinę (średnio) ale też jechała w korku po autostradzie koło Krakowa. Ja generalnie jeśli ktoś jeździ spokojnie nie widzę alternatywy dla TSI 1.4, chyba, że dużo trasy to co innego.

Offline arljazz

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #45 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:47:09 »
U mnie od kiedy serwis wyczyścił ustawienia mam z miasta (Szczecin) długookresowo 37km/h i 10,7l/100km.

Przy tak niskiej różnicy między 1.4, a 2.0 ... widzę, że 2.0 było super wyborem. Zwłaszcza, że mam dodatkowo 4-Motion, które pewnie z 1l wypije. Chyba, że ktoś tylko w niedzielę do kościoła, a w tygodniu po bułki.

Przy czym swój styl jazdy określiłbym dynamicznym.

Ja wolałem zaoszczędzić te kilkanaście tysięcy na wyposażenie dodatkowe :) 4Motion nie potrzebuje w ogóle, a dynamika 1.4 TSI w stosunku do 1.8TSI z 4Motion będzie pewnie zbliżona. Jeżdziłem na testach 1.8TSI i nie pamiętam żeby jakoś strasznie wciskał w fotel w porównaniu do mojego aktualnego 1.4TSI

Offline Robert_em

« Odpowiedź #46 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:49:50 »
Hihi teraz każdy będzie bronił swojego wyboru.
I w sumie dobrze, bo po to jest tyle wersji żeby każe wybrał to, co mu pasuje najbardziej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #47 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 11:11:25 »
Mam 1.4 TSI 150 KM, jazda 80% po mieście. Powiem szczerze nie narzekam. Silnik uważam za dynamiczny do pewnego momentu. Średnie spalanie to 10,1 l/100km. Jeżdzę głownie w trypie Sport. Na jeździe próbnej jeździłem TDI 150 km i też mi się podobał, zdecydowałem się jednak na TSI ze względu na cenę.
Jak ktoś spyta czy polecam to polecam. Jak ktoś chce większy silnik też może wybrac większy.

Z dodatkowych opcji na pewno polecam system Dynaudio, warto zainwestować w lepszy dźwięk oraz system kamer 360.
Na początku nie widziałem plusów tego systemu, po kolejnych 2 miesiącach jestem na tak. Mam wąski wjazd do garażu i muszę bardzo blisko podjechać do drugiego samochodu. Wcześniej zdarzało mi się dotknąć/lekko uderzyć, teraz nigdy.

Offline arekp

« Odpowiedź #48 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 11:14:34 »
Ja wolałem zaoszczędzić te kilkanaście tysięcy na wyposażenie dodatkowe :)

Rozumiem argument cenowy. Aczkolwiek ....

dynamika 1.4 TSI w stosunku do 1.8TSI z 4Motion będzie pewnie zbliżona. Jeżdziłem na testach 1.8TSI i nie pamiętam żeby jakoś strasznie wciskał w fotel w porównaniu do mojego aktualnego 1.4TSI

... nie ma 1.8 TSI w Tiguanie. No i pytanie czy nie jeździłeś jakimś zepsutym? ;) Nie będzie tu "wciskania w fotel", bo to nie auto tego typu (no może przy 220KM który ma 6,4s do "setki").

Jednak nie ma fizycznej możliwości, aby takie same auta, ze sporą różnicą w maksymalnym momencie obrotowym, a co za tym idzie w mocy i przyśpieszeniu (9,2s vs. 7,7s) miały niezauważalną różnicę w dynamice. Fizyki nie oszukasz :)

Dodam, że nie miałem opcji na jazdę testową żadnym TSI. Kupowałem swój nieco w ciemno, a testowy 2.0TDI 190KM mnie nie porwał (po 143KM 2.0 TDI w Audi) - znów 180KM w TSI pozwala mi się pobawić samochodem.

Ponieważ rk odebrał już swoje 2.0 TSI 220KM, za kilka tygodni będzie nam znana różnica dynamiki między 180KM, a 220KM - liczę że będzie duża i będę mu zazdrościł za każdym razem jak się miniemy ;)

Offline rk

« Odpowiedź #49 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 11:53:29 »
Panowie, prawda jest taka, że każdy patrzy na problem z innej strony i inaczej optymalizuje sobie zakup.

Ja sądze, że każdy zakup był dobry, inaczej byście się nie zdecydowali:) Po prostu każdy ma inne kryteria.

W tym wątku istotne jest, aby przekazać swoje opinie i pomóc tym, którzy przygotowują się do zakupu lub mogą ciągle zmienić zamówienie.

Zwykle ludzie mając komplet informacji są w stanie dokonać bardzo dobrego wyboru.

Moje opinie na temat różnicy między 1.4 TSI (jeździłem nim w Golfie) a 2.0 TSI 180KM jest taka, że różnica w dynamice i elastyczności jest. Tak samo jak jest między 180 a 220 KM. Czy 1.4 TSI ma wystarczająca dynamikę - dla mnie zdecydowanie ma, jest spoko na miasto, na trasie będzie bezpiecznie, pali mniej i jest cichy. W zależności od kryteriów może być dobrym wyborem.

Ważną rzeczą jest czy nie porównujecie auta w manualu z DSG. Jak testowałem Golfa 7 z ręczną skrzynią biegów moja żona piszczała przy każdym przyspieszeniu. Z DSG nie ma szarpnięć, i mimo, że np. auto przyśpiesza szybciej i jest to bardziej komfortowa, fun factor dla niektórych może ginąć.

Hipotetycznie, nawet gdy budżet nie jest problemem, mały zasięg w szybko jeżdżących dużych benzynach może być. Wtedy diesel może być lepszym wyborem.

No i to wszystko to są problemy pierwszego świata;)

Tagi wątku: