Autor Wątek: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post  (Przeczytany 90850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Odp: PORADY ZAKUPOWE / RABATY - przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post
« Odpowiedź #150 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 18:12:08 »
Czasami akurat warto - np. dodatkowe felgi/koła, żeby płacić od nich ubezpieczenie. Bo jak np. zwiną wam auto na zimówkach lub sami je uszkodzicie, to mogą być cyrki z autocasco. Lepiej to sprawdzić, zanim podejmiecie decyzję. Koszt 19-stek to 10 tys. więc głupio by było dostać odmowę.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #151 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 18:34:20 »
A nie jest przypadkiem tak, że dodanie ubezpieczenia do wartości leasingowanej pozwala obejść limit 20K EUR jako maksymalny koszt podatkowy ubezpieczenia samochodu?
Czyli, jeśli zapłacę za ubezpieczenie osobno to mogę wrzucić w koszty tylko część ceny ubezpieczenia, która przypada na 20K EUR wartości samochodu. A jeśli wrzucam w leasing to cała cena ubezpieczenia jest kosztem.

Obawiam się, że koszt odsetek może być wyższy niż różnica w kwocie odliczenia. Tak jak napisałem, polecam kalkulator. Tym bardziej, że wątek czytają też osoby prywatne, które nie rozliczają kosztów.

Offline omen

• Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #152 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 19:36:14 »
Mnie niezbyt pozytywnie zaskoczyło to że do wartości auta wskoczyła przedłużona gwarancja i pakiet przeglądów. Wszystkie inne dodatki "fizyczne": felgi, elektryczna klapa, fotele itd. - OK. To dzięki nim doposażone auto jest więcej warte, a więc wg mnie powinny być ubezpieczone.

Jak zrobić - kupuję auto prywatnie bez leasingu czy kredytu  - aby te pakiety nie wchodziły w kwotę od której liczone jest ubezpieczenie?
Da sie doposażyć auto i osobno zapłacić za pakiet przeglądu i dłuższą gwarancję?
Obecnie przedłużona gwarancja na dodatkowe 24 miesiące/60 kkm (za 1690 pln z tego co pamiętam) jest obowiązkowym elementem aby skorzystać z rabatu 4000 pln.

Offline arekp

« Odpowiedź #153 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:12:44 »
Wszystkie inne dodatki "fizyczne": felgi, elektryczna klapa, fotele itd. - OK. To dzięki nim doposażone auto jest więcej warte, a więc wg mnie powinny być ubezpieczone.

Miałem na myśli bardziej: matę do bagażnika, kratkę metalową dzielącą przestrzenie bagażową i osobową czy belki na dach. Wyposażenie "katalogowe" to inna sprawa.

Jak zrobić - kupuję auto prywatnie bez leasingu czy kredytu  - aby te pakiety nie wchodziły w kwotę od której liczone jest ubezpieczenie?
Da sie doposażyć auto i osobno zapłacić za pakiet przeglądu i dłuższą gwarancję?

Ja mam osobne faktury, na pakiety przeglądów, serwisowy oraz usługę położenia ceramiki - 3 sztuki.

Obecnie przedłużona gwarancja na dodatkowe 24 miesiące/60 kkm (za 1690 pln z tego co pamiętam) jest obowiązkowym elementem aby skorzystać z rabatu 4000 pln.

Nie sądzę, aby zakup pakietu na osobną fakturę miał wpływ na politykę rabatową - pakiet przeglądów oraz serwisowy są wklejane w kartę pojazdu z adnotacją ważności pakietów.

Offline arekp

« Odpowiedź #154 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:19:17 »
Czasami akurat warto - np. dodatkowe felgi/koła, żeby płacić od nich ubezpieczenie. Bo jak np. zwiną wam auto na zimówkach lub sami je uszkodzicie, to mogą być cyrki z autocasco. Lepiej to sprawdzić, zanim podejmiecie decyzję. Koszt 19-stek to 10 tys. więc głupio by było dostać odmowę.

Ja uważam, że akurat wystarczy mieć na te dodatki fakturę, a w razie szkody jesteś w stanie wykazać dodatkowe akcesoria - oraz, że koła letnie stoją w garażu, bo zimowe były na aucie.

Nie miałem "okazji" sprawdzać w praktyce tematów kradzieżowych, ale szkodę na innym aucie już tak i nigdy nie było większych problemów - tym bardziej, że mam swoich specjalistów od odszkodowań.

Słuszną radą jest, aby każdy sobie sprawdził we własnym zakresie. To co napisałem wyżej traktuję jako poradę z mojego własnego doświadczenia i kalkulacji na etapie zakupu - podobnie jak podawałem wyliczenie, dlaczego moim zdaniem diesla się nie opłaca kupować.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #155 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:30:34 »
Jak nie wliczysz np. gwarancji to przy np. utracie pojazdu maksymalne odszkodowanie będzie ograniczone do wartości pojazdu. Mówiąc krótko - za odzyskane pieniądze nie kupisz już takiego samego auta (z tym samym wyposażeniem).

Każdy ma inna sytuację, nie każdy chce utrzymania wartości jak ja itp. Więc to trzeba dobrać indywidualnie. Ważne by mieć pełny obraz sytuacji. Faktury za ceramikę warto trzymać, w razie szkody z cudzego OC można ją sobie odtworzyć.

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #156 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:35:11 »
a mam osobne faktury, na pakiety przeglądów, serwisowy oraz usługę położenia ceramiki - 3 sztuki.

I do tego będę dążył.
Oczywiście, że te dodatkowe pakiety podnoszą wartość samochodu - ale wg mnie nie w przypadku ubezpieczenia. Nie są fizyczna częścią auta - tylko dodatkiem użytkowym. To tak jakby ubezpieczyć pakiet paliwa na 2 lata... (abstrachując - fajnie byłoby taki mieć :) ).

kratkę metalową dzielącą przestrzenie bagażową
wiecie jak to wygląda w TIGUNIE? zastanawiałem się nad tym dodatkiem - w przypadku wyjazdów z zapakowanym bagażnikiem pod dach. Ale czy to można szybko zamontować/ zdemontować, przewozić np pod podwójną podłogą bagażnika (aby w razie potrzeby mieć ze sobą)?
Dla mnie najfajniej jak byłaby to składana kratka ewentualnie roleta rozciągana pomiędzy kołkami montażowymi.

Jedyne wyobrażenie o tym elemencie mam na podstawie zdjęcia z konfiguratora - a tam wygląda jak sztywna rama ze sztywną kratką metalową.

Offline arekp

« Odpowiedź #157 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:59:25 »
wiecie jak to wygląda w TIGUNIE?

Utworzyłem osobny wątek, aby tu nie śmiecić.

Offline elektrod

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #158 dnia: 25 - Czerwca - 2017 - 19:01:48 »
Witam wszystkich
Jestem nowym użytkownikiem forum bo dopiero myślę o kupnie Tiguana i w związku z tym mam kilka pytań.
Mój budżet na samochód to ok 100k w leasingu na firmę. Samochód do jazdy w większości po mieście, kilka wyjazdów do rodziny i na wakacje (2+1). W tym budżecie auta które do tej pory brałem pod uwagę to Skoda Octavia kombi w najwyzszej wersji, Superb w średniej wersji, VW Toureg, Nissan qashqai. Nissan odpadł ze względu na mały bagażnik i stary model, Toureg bo zewnętrznie mi się nie podobał, Superb troszkę za duży na miasto. Została Oktavia, aż trafiłem na Tiguana City.
Z silnikiem 1.4 TSI 150KM, skrzynią DSG, (dodatkowe wyposażenie: reflektory LED, ierownica 3-ramienna, multifunkcyjna, obszyta skórą, z funkcją Tiptronic, autoalam, Car-Net: App Connect - widok ekranu smartfona na ekranie radia lub nawigacji, Klimatyzacja automatyczna Pure Air Climatronic, 3-strefowa z filtrem antyalergicznym, System Keyless Access, pakiet lusterka i pakiet zimowy 1) dealer zaproponował 101k przy 114k z cennika. I tu mam dylemat między Oktavią a Tiguanem. Wiem, że są to różne segmenty, ale te zostały na placu boju. Wszędzie te same silniki z DGS. Jeździłem Octavią i wrażenia jak najbardziej pozytywne, jutro mam jazdę Tiguanem. Przychylam się do Tiguana i chyba bardziej szukam potwierdzenia swojego wyboru, ale wszelkie rady i wskazówki mile widziane. Może są użytkownicy wersji City i podpowiedzą jak wyglądają fotele i użytkowanie ich, bo to jest moim zdaniem największa różnica do comfortline.

Kolejne pytanie dotyczy koloru :) Mi bardziej pasuje Indium szary bo bez chromów i przy czarnych dodatkach będzie to jakoś wyglądało (przy chromach brałbym tungstena), a żona namawia na czarną perłę. Jakie są wasze opinie dotyczace koloru czarnego.

Następne pytanie dotyczy finansowania. Korzystał ktoś z Was z leasingiem w dużym wykupem (inaczej wynajem długoterminowy). W VW nazywa się to EasyDrive. Wygląda to ciekawie, trzy lata spłacam raty za wynajem i po tym okresie biorę nowe auto nie zawracając sobie głowy sprzedażą, VATami itd. Wartość końcową po 3 latach wyliczyli na 60%. Jakie są pułapki takiego rozwiązania? W internecie bardzo mało jest info na ten temat.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i możliwe, że niedługo dołącze do grona użytkowników Tiguana.

Offline arekp

« Odpowiedź #159 dnia: 25 - Czerwca - 2017 - 19:20:27 »
Jestem nowym użytkownikiem forum bo dopiero myślę o kupnie Tiguana i w związku z tym mam kilka pytań.

Generalnie powinieneś zapoznać się z tym wątkiem od początku, w całości. Tworzenie nowego, to marnowanie czasu innych użytkowników forum.

Przydatne mogą być też poniższe linki:

Czy ponownie kupiłbyś Tiguana?

oraz

Zmiany w roku modelowym 2018

Offline EdiBrown

• Moc: 150 KM
  • Rej: LU
« Odpowiedź #160 dnia: 29 - Czerwca - 2017 - 15:49:14 »
pytanie dotyczy koloru  Mi bardziej pasuje Indium szary bo bez chromów i przy czarnych dodatkach będzie to jakoś wyglądało (przy chromach brałbym tungstena), a żona namawia na czarną perłę. Jakie są wasze opinie dotyczace koloru czarnego.

odnośnie czarnego to widać wszelakie zarysowania itp., no i najmniejszy pyłek i kurz.

a co powiecie o: Pomarańczowy "Habanero" metalik   - zależy jakie światło pada na lakier- w słońcu wydaje się strasznie ostry zaś w cieniu wydaje się na spokojny kolor

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #161 dnia: 29 - Czerwca - 2017 - 16:24:17 »
co powiecie o: Pomarańczowy "Habanero" metalik   - zależy jakie światło pada na lakier- w słońcu wydaje się strasznie ostry zaś w cieniu wydaje się na spokojny kolor

Mnie się podobał ale nie miałem pewności czy po roku dalej mi się będzie podobał :-) dlatego wybrałem Caribbean

Offline Potenza82

• :: StartLine
  • Rej: WY
« Odpowiedź #162 dnia: 30 - Czerwca - 2017 - 11:22:04 »
I tu mam dylemat między Oktavią a Tiguanem. Wiem, że są to różne segmenty, ale te zostały na placu boju. Wszędzie te same silniki z DGS. Jeździłem Octavią i wrażenia jak najbardziej pozytywne, jutro mam jazdę Tiguanem. Przychylam się do Tiguana i chyba bardziej szukam potwierdzenia swojego wyboru, ale wszelkie rady i wskazówki mile widziane. Może są użytkownicy wersji City i podpowiedzą jak wyglądają fotele i użytkowanie ich, bo to jest moim zdaniem największa różnica do comfortline.

Weź pod uwagę, że wersja City nie posiada dojazdówki tylko zestaw naprawczy. Na dojazdówkę nawet nie ma miejsca ponieważ bagażnik jest skonstruowany inaczej:brak podwójnej solidnej podłogi z uchwytem, jedynie miękka dykta z pętelką do podnoszenia, od spodu odboje z pianki i i w zasadzie goła blacha. Na płasko też nie można złożyć siedzeń bo powstaje wielki próg, wystają tez elementy konstrukcyjne obok nadkoli. Tak więc funkcjonalność bagażnika (jeśli to istotny argument dla Ciebie) staje się dyskusyjna w tej wersji. Wszak musieli jakoś zubożyć tę wersję - nie ma cudów. Brak też możliwości składania kanapy od strony bagażnika dźwigniami, brak podłokietnika, schowka na okulary, szuflad pod fotelami i wielu innych elementów.
Fotele są dokładnie takie jak w Trendline, czyli bez regulacji lędźwiowej, nawet ta sama tapicerka.

Offline Potenza82

« Odpowiedź #163 dnia: 30 - Czerwca - 2017 - 13:34:48 »
1. Ja też mam R-Line ext. i biały kolor, ale ja dopłaciłem za Oryx White - po pierwsze dlatego, że widziałem oba kolory obok siebie na targach w Poznaniu - i różnica była zdecydowana, a po drugie dlatego, że bazowe lakiery (te bez dopłaty) są baaaardzo słabe. Zajmuję się zawodowo lakierami przemysłowymi, więc wiem co mówię. Poza tym miałem już kilka służbowych aut z bazowym lakierem i po kilku - kilkunastu miesiącach wygląda masakrycznie - bardzo szybko matowieje, znać nawet najdrobniejsze uderzenia po kamykach itp.

Gdyby ten Oryx był w cenie lakierów metalicznych to ok, ale przy tej cenie większość i tak pomyśli o białym Pure. Naprawdę tak z nim źle?

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #164 dnia: 30 - Czerwca - 2017 - 13:52:46 »
Poczytaj sobie o lakierach UNI a lakierach perłowych czy metalizowanych...

UNI jest 2 warstwowy i jest bardzo miekki - jednoczesnie bardzo ciezki do polerowania (czyli ten biały specjalny)

Offline Potenza82

« Odpowiedź #165 dnia: 30 - Czerwca - 2017 - 14:10:03 »
Przy kupnie auta na 4 lata ma to aż takie znaczenie?  :curve: IMHO T2 w białym wygląda najlepiej, alem cena za Oryx to przegięcie.

Offline E65

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SBL
« Odpowiedź #166 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 12:56:57 »
Mam problem. W środę odbieram i mam mały problem. Czy Discover Media dla pakietu premium ma funkcje obsługi głosowej?
Ktoś na forum pisał , że w ramach bonusu w salonie  włączyli mu właśnie obsługę głosowa - kosztuje 850 zł . Ja przez przypadek przy zamówieniu  zamówiłem najpierw pakiet zimowy - podgrzewane fotele i spryskiwacze a po obejrzeniu na zapleczu salonu koloru tungsteen kontra indium i zwykłe fotele vs ergo zamówiłem ergo które w standarcie maja podgrzewanie. Myślę , że mogłoby się udać naciągnąć VW na włączenie tej funkcji tym bardziej , że nie zamówiłem podczas konfiguracji.
Moder jeżeli nie w tym wątku to nie usuwaj tylko przenieś. Pozdrawiam

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #167 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 13:07:57 »
Niewiele zrozumiałem z twojej wypowiedzi ale DM nie ma obsługi głosowej - trzeba dokupić

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #168 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 14:44:08 »
Potwierdzam.
Ja również nie do końca zrozumiałem o co pyta mwilk71 ...

Tak, DM nie ma w standardzie obsługi głosowej i trzeba za nią dopłacić.
Rozumiem że w chwili domowienia foteli Ergo, cena pakietu zimowego została obniżona z 1390pln na 810pln?
Jeśli tak, to kupiłeś sobie podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby za 810pln i VW winy w tym nie ma żadnej. 
Co do pytania by Dealer dodał to w gratisie myślę że może być ciężko, musisz mieć ewidentny hak że to on coś zawalił ... Ale życzę powodzenia w negocjacji.
Znając spryt dowiesz sie że nie da się dodać obsługi głosowej. Więc najpierw ustal czy się da a dopiero potem negocjuj by było to w gratisie.

Offline E65

« Odpowiedź #169 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 15:34:25 »
O to chodzi - ktoś na forum pisał, że w ramach przeprosin w salonie uruchomili mu programowo obsługę głosową. Ja mam zamówiony Discover Media dla pakietu premium - bez obsługi głosowej. I teraz - czy da się to domówić - skoro komus włączyli to widocznie jest to kwestia programowa. Mikrofon do instalacji telefonicznej jest więc nie powinno być problemu. A problem jest w tym jak pisałem - 2 razy zapłaciłem za  podgrzewane fotele więc chcę coś ugrać. Nie mogę znaleźć tego postu bo skontaktowałbym się z nim bezpośrednio.

Offline arekp

« Odpowiedź #170 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 16:18:38 »
A problem jest w tym jak pisałem - 2 razy zapłaciłem za  podgrzewane fotele więc chcę coś ugrać. Nie mogę znaleźć tego postu bo skontaktowałbym się z nim bezpośrednio.

Nie zapłaciłeś dwa razy, ponieważ jeśli jakaś część z "pakietu" jest zawarta w innym wyposażeniu auta, cena tego pakietu automatycznie ulega obniżeniu - inna kwestia, to wartość tej różnicy.

Dokładnie wygląda to tak:

Fotel ergoActive dla kierowcy 1030 PLN
Pakiet zimowy 1390 PLN

Po dodaniu fotela do wyposażenia, cena pakietu zimowego (czyli tylko podgrzewane dysze spryskiwaczy) jest obniżona do 810 PLN/

Podziękował: E65

Offline E65

« Odpowiedź #171 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 16:31:20 »
W środę się wyjaśni. Dziękuję za pomoc i odpowiedzi

Offline aro73

« Odpowiedź #172 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 18:51:42 »
Witam wszystkich.

Przymierzam się do zamówienia Tiguana z pakietem R-line. Mam pytanie czy ktoś może wie dlaczego dla pakietu R-line nie jest dostępny każdy z palety kolorów, tylko niektóre ? Sprawdzałem też na niemieckim konfiguratorze, w salonie i jest to samo, tylko wybrane kolory.

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #173 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 09:17:26 »
dlaczego dla pakietu R-line nie jest dostępny każdy z palety kolorów
Bo takie maja ustalenia i już. Względy ekonomiki produkcji.

Offline Jos

« Odpowiedź #174 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 00:02:23 »
Panowie,

Ktoś zamawiał w tym roku tiguana? Ile można urwać rabatu jak się bierze leasing?

Tagi wątku: