Autor Wątek: 1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - problemy  (Przeczytany 64388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - problemy
« dnia: 31 - Lipca - 2016 - 18:31:48 »
Słuchajcie, mam problem. Po trzech naciśnięciach twardnieje mi pedał hamulca i wydaje mi się, że stracił na mocy (nie jeździłem innym sharanem z takim motorem, jak było wcześniej- tego nie wiem). Pierwszym podejrzeniem był plastikowy wężyk z zaworkiem zwrotnym idący z vacum pompy do serwa. Wymieniony na nowy oryginalny. Dzisiaj wymieniłem wszystkie wężyki podciśnieniowe łącznie z tym idącym do ECU oraz dobrałem się do wnętrza ECU, sprawdziłem wężyk który był okej. Zostały nie wymienione jedynie takie gumowe kolanka przy zaworkach, ale wyglądały też dobrze. Wydaje mi się że podczas przyspieszania słyszę w kabinie gdzieś w okolicach hamulca syczenie. Ale zastanawiam się czy faktycznie to słyszę czy słyszę np. turbo (przykładowo, bo wiem że zazwyczaj ciężko mi dojść do czegoś słuchowo), choć nie wydaje mi się i jestem skłonny uznać że gdzieś w tamtych okolicach puszcza. Co wy na to? Serwo? Zrobiłem log 011 ale w sumie to bardziej z ciekawości żeby sobie przejrzeć, ale może się przyda, widać że turbo nie jest dobrze wysterowane (a przynajmniej tak to rozumiem). Jedyne co mi zostało to serwo, vacum pompa i ta gruszka (akumulator). Najbardziej skłaniam się ku serwo ale co wy na to?

http://vaglog.pl/log_272491.html

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: RST
Odp: Problem z podciśnieniem
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Lipca - 2016 - 18:47:47 »
Najpierw sprawdż czy dobrze pompuje VACUM pompka, póżniej po kolei czy masz dobre podciśnienie w układzie.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Lipca - 2016 - 22:01:43 »
Okej, wakuometr posiadam, wepnę się w przewód idący z pompy do serwa i przy zaworku zwrotnym są dwa króćce, pod jeden się podepnę. Tylko jakie powinno być prawidłowe podciśnienie?

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: RST
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Sierpnia - 2016 - 21:05:51 »
Nie jestem pewny, ale swita mi wartość 0,3 Atm.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Sierpnia - 2016 - 22:25:49 »
Jeśli wepniesz się w cały układ ,a coś będzie nieszczelne to wartość podciśnienia będzie licha tak samo jakby układ był szczelny a umierająca pompa .Proponuję odłączyć pompę od całego układu sprawdzić ją oddzielnie jak będzie ok. podłączyć serwo a manometr pod wężyk który idzie na resztę sterowania .Jak podciśnienie będzie ok . to pole poszukiwań zawęzi się do drobnicy .Najczęściej jednak umiera pompa wackum (luźny króciec ).Tym bardziej iż opis usterki najbardziej do tego pasuje .

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Sierpnia - 2016 - 22:48:25 »
Pompa vaq powinna dość szybko po odpaleniu robić podciśnienie na -0.8 a nawet na -0.9 bara. Pamiętajmy że wyjściowe to jest zero a maksymalnie -1 czyli próżnia. 
Widać że jest problem z występowaniem turbo ale czego to wina to nie wiem. Sztanga wygląda jakby była za długa.  Jakby ktoś tam majstrowal ale też widać ze może być geometria zasyfiona  lub gruszka zardzewiala.
Te pompy w afn nie cierpią na luźne krocie bo to występuje w silnikach na PD i do tego z pompami tandemowymi lukasa bo bosch tego nie miewal.
Syczenie na dole przy nogach może pochodzić od sterowania obiegiem powietrza bo obieg zamknięty jest sterowany właśnie podcisnieniem. Częsta usterka w tych autach.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Sierpnia - 2016 - 07:51:07 »
Tak, tu pompa vacum jest inna. Podepne sie manometrem bezposrednio pod vacum a pozniej zaloze ten plastikowy wezyk i podepne pod krociec ktory idzie do n75 jak dobrze pamietam.
Gruszka w turbo po zewnatrz wyglada okej, ogolnie przy turbo w naszych rekach nikt nic nie robil ale co bylo wczesniej tego nie wiem. Mysle ze szybciej geo bedzie zarypane.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Sierpnia - 2016 - 18:32:58 »
Sorki panowie faktycznie pomotałem przecież nie chodzi o PD tylko zwykłego i o pompę starego typu .W niej króciec nie wypadał ( za mało było nowoczesności ).Ale co do sposobu sprawdzania to i w jednym jak i w drugim przypadku postępuje się tak samo .
Jak będzie duża nieszczelność to i anemicznie będzie zmieniać geometrię (może po wyeliminowaniu nieszczelności okazać się że będzie chodzić cacy ).

Wesol dobrze że byłeś czujny jak ważka i wyłapałeś mój błąd .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Sierpnia - 2016 - 20:33:39 »
generalnie widac ze cos nie halo z wysterowaniem turbo- za niskie sa wskazania na N75 ale tez wida cze raz troszke podbija a pozniej zaniza doladowanie. Tak moze tu byc przyczyna tez w geometrii, moze gruszka skorodowana w srodku bo tu i juz wiek taki auta i konstrukcja tez bo co innego gruszka w np passacie B5 czy np w touranie a co innego w golfie czy sharanie- inaczej ustawiona jest.

Króćce to raczej nie wypadaja - chyba ze to juz stan agonalny tego elementu ale poprostu robil sie tamluz ale wystarczy tylko docisnac i leciutko mloteczkiem zaklepac i sprawa rozwiazana na kilka lat. Zreszta pompa luka tylko miala ten defekt a stosowana tez pompa boscha juz miala ten ktorociec wkrecany.  Ja bym sciaglał gruszke i wybadal czy chodzi geo bez zaciec bo tak profilaktycznie tez mozna turbo wuciagnac i rozebrac i wyczyscic ale w AFN to nie 15 minut roboty niestety.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Sierpnia - 2016 - 22:18:11 »
Ogólnie to w niedalekiej przyszłości szykuję się na wymianę turbo, bo prawdopodobnie zaczyna puszczać olej. Ale najpierw chciałem zrobić porządek z tym podciśnieniem bo miałem nadzieję że to w nim lezy problem.

A tak nawiasem mówiąc to u mnie turbo schodzi razem z kolektorem czy osobno, bo nawet nie wiem?

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 03 - Sierpnia - 2016 - 06:29:53 »
osobno ale jest troszeczke inny kolektor. Troszke jak klocki lego. Trzeba zachowac odpowiednia kolejnosc by zdemontowac wszystko. A wiemy ze te sruby od duzej temperatury i lat to bez palnika nie chca sie poddac.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #11 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 16:19:02 »
Dzisiaj podłączyłem wakuometr, podłączyłem się do wężyka który idzie chyba do silniczka obiegu wewnętrznego (podłączony do wężyka pompa vac-serwo i wchodzi do wężyka który idzie przez grodź). Nagrałem filmik bo nie wiem jak szybko powinno nabijać. Przed odpaleniem wypompowałem hamulcem podciśnienie. Skala po wewnętrznej stronie to cale słupa rtęci a po zewnętrznej cm słupa rtęci. Spadki podciśnienia to wciskanie przeze mnie hamulca. Zanim nagrywałem nie wciskałem hamulca i nabiło do 70 cm słupa rtęci co po przeliczeniu wychodzi okolo -0.9bar.

Jeszcze muszę wejść pod auto i sprawdzę czy sztanga chodzi i jak ta gruszka wygląda.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #12 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 17:14:34 »
Uważam że poprawnie działa.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:28:10 »
Jak na moje bardzo anemicznie .Wygląda że jest szczelny układ tylko pompa się nie wyrabia .

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #14 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:42:49 »
Ja też uważam że jest ok. Zastanawia mnie jedno. Ten przewód idący z pompy vacum do serwa. Jak go nacisnę przy serwie to słychać syczenie właśnie w tym miejscu. Teraz tylko pytanie, czy to normalne że jak go ruszę to robi się nieszczelność czy jednak powinno trzymać mimo to? Według mnie powinno trzymać, a nie wiem czy podczas jazdy gdzieś tam nie będzie uciekało. Chodzi o miejsce zaznaczone na zielono.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:59:36 »
Jeśli syczenie występuje po dość dużym przegięciu to raczej normalne jeśli po bardzo delikatnym to gorzej bo silnik podczas jazdy też się dość mocno buja na poduszkach i też szarpie tym przewodem .Na filmiku widać że kilkukrotne naciśnięcie pedału hamulca doprowadza do braku podciśnienia (braku wspomagania hamulca ).Co będzie w sytuacji jak będziemy potrzebować wcisnąć go podczas normalnej jazdy kilka razy pod rząd w niewielkim odstępie czasu ?Na moje pompa działa na ostatnich nogach lub serwo jest nieszczelne w momencie wciskania hamulca i jest duże zapotrzebowanie na podciśnienie .Dla sprawdzenia wystarczy rozłączyć cały układ przy samej pompie i sprawdzić najpierw samą pompę .
Powinna uzyskać wartość podciśnienia po sekundzie.Jeśli tak nie będzie to potwierdzi to usterkę pompy.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 20:04:13 »
U mnie siedzą w autach te przewody dość sztywno i przy ruszaniu tym wężem nic nie syczy. Może masz w tym miejscu nieszczelność a to nie dobrze bo sprawność układu spada.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 20:20:05 »
Jeśli jest nieszczelność na układzie to po zgaszeniu silnika wartość na podłączonym manometrze (wackumetrze ) dość szybko osiągnęła by wartość  "0"

Dodano:  07 - Sierpnia - 2016  -  20:27:00
A co do sztangi to widząc jak anemicznie wzrasta wartość podciśnienia (mimo przygazówki )to nie będzie w stanie wysterować turbiny tak jak powinna .

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #18 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 22:25:45 »
Wcześniej szukałem po necie i znajdowałem filmiki w których podciśnienie szło jak u mnie:

Poszukałem teraz i znalazłem dwa filmiki które zburzają moją teorię na korzyść Gulasza

Faktycznie bardzo szybko, praktycznie już w momencie odpalenia silnika jest wartość podciśnienia kiedy u mnie trochę to zajmuje.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 23:06:31 »
W tym twoim filmiku to masz podpięty ten akumulator podcisnienia-ta taka piłkę? 

Trzeba wiedzieć że przy przegazowce to każde puszczenie gazu to otwarcie n75 di atmosfery wiec gulasz twoja teoria juz tu upada. O ile owszem dodając gazu podciśnienie rośnie tak przegazowka to nabicie próżni i puszczenie pedału to poważny skok na manometrze w kierunku wzrostu ciśnienia. A o dziwo wciśnięcie pedału hamulca to tez skoki próżni ale strzałka na tym manometrze powinna być na zielonym polu.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 23:08:08 »
A ja nie do końca się z tym zgodzę co pisze kolega Gulasz ponieważ na jednych filmikach są starsze modele na innych nowsze. W starszych modelach vacum pompa miała słabsza wydajność a w nowszych po 2000 roku lepszą wydajność. I to ja widzę w tych 4 filmikach.

Dodano:  07 - Sierpnia - 2016  -  23:19:33
Tu mamy filmik z uszkodzoną Vacum pompą.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 08 - Sierpnia - 2016 - 06:27:42 »
Wypada postawić pytanie co chcemy sprawdzić wydajność pompy czy szczelność układu .Jak zaczniemy sprawdzać całość to nie będzie wiadomo do końca o co chodzi .Podłączając manometr bezpośrednio pod pompę sprawdzamy jej wydajność .Jeśli sama pompa będzie anemicznie wytwarzać podciśnienie to nie ma co drążyć i szukać nieszczelności .Wiadomo że w niej będzie tkwił problem .A jeśli pompa będzie zachowywać się pozytywnie to dopiero sprawdzamy cały układ pod kontem nieszczelności .Jak zaczynamy sprawdzanie od podpięcia manometru pod cały układ to nadal nie wiadomo czy problem tkwi w wydajności pompy czy pompa jest ok.a mamy nieszczelny układ bo efekt jest podobny po wciśnięciu kilkukrotnym pedału hamulca zaczyna zanikać wspomaganie .Przy takim sprawdzaniu wystarczy że będzie uszkodzony zawór zwrotny na wężu a efekt będzie podobny jak na filmiku autora tematu .

Dodano:  08 - Sierpnia - 2016  -  06:44:06
Trzeba wiedzieć że przy przegazowce to każde puszczenie gazu to otwarcie n75 di atmosfery wiec gulasz twoja teoria juz tu upada.
Na filmikach nie ma przygazówek tylko wolne obroty i deptanie po hamulcu dlatego nie do końca wiem jaką rolę ma odgrywać zawór jak i akumulator podciśnienia .

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #22 dnia: 08 - Sierpnia - 2016 - 08:49:36 »
wesol akumulator podpięty.

Gulasz, dzisiaj podepnę się jeszcze raz, jak po zgaszeniu auta wskazówka nie zacznie opadać to według mnie układ jest szczelny.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 08 - Sierpnia - 2016 - 09:41:20 »
@Gulasz
Cytuj (zaznaczone)
Na filmikach nie ma przygazówek tylko wolne obroty i deptanie po hamulcu dlatego nie do końca wiem jaką rolę ma odgrywać zawór jak i akumulator podciśnienia .

Wypowiedź kolegi @Wesol dotyczyła użycia pedału gazu w filmiku zamieszczonego przez @ Scrappy.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #24 dnia: 16 - Sierpnia - 2016 - 12:31:52 »
Dzisiaj auto stało pół godziny, po zdjęciu wężyka słychać było mocne syczenie - według mnie układ szczelny.

Druga sprawa. Podpiąłem turbo bezpośrednio pod wężyk od pompy vacum, przejechałem się i zrobiłem loga. Tak jak się spodziewałem turbo przeładowywało cały czas, czyli geometria coś tam chodzi. Po tym wszystkim zamieniłem N75 z N18 i miałem nadzieję że będzie okej ale widzę że to doładowanie dalej faluje (czyli geometria jakoś chodzi ale nie tak jak powinna, przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę).

Log z turbo podłączonym bezpośrednio pod vacum http://vaglog.pl/log_274417.html

Zamieniony N75 z N18 http://vaglog.pl/log_274418.html

Stary log z oryginalnie podpiętymi wężykami http://vaglog.pl/log_272495.html

Myślę że kolejnym sensownym krokiem to będzie wyciągnąć turbo i je wyczyścić. Co Wy na to?

Tagi wątku: