Autor Wątek: 1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - problemy  (Przeczytany 64390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Problem z podciśnieniem
« Odpowiedź #75 dnia: 09 - Września - 2016 - 16:49:38 »
Kolega Wesol ma racje. Od dawna jest ropowanie gruszki stosowane i jeszcze zadnej nie zabiło chyba ze byla w agonalnym stanie.

andrew7800

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #76 dnia: 09 - Września - 2016 - 20:47:17 »

Wrzuciłem fotkę gruszki turbiny która na połączeniu sztangi ma specjalną harmonijkę gumową która ma chronić przed wszelkimi zabrudzeniami .Czy zdjęcie tej osłony i zaropowanie wnętrza nie mija się z celem .I dodatkowe pytanie czy przy ropowaniu tą osłonkę szlak nie trafi od tej mikstury ? Czy jak osłonka jest cała czy gruszka  ma prawo być brudna w środku ?

Jako że wcześniejsza była od opla to ta fotka przedstawia gruszkę z VW .Mimo osłonki by nie dostał się syf do środka widać wyraźnie na zdjęciu że sztanga nie ma prowadzenia (ma spory zakres ruchu na boki względem gruszki )I żadne smarowanie w niczym nie pomoże a tylko skróci życie elementów gumowych .

By nikt mi nie zarzucał że moje wypowiedzi są stronnicze wrzuciłem fotkę gruszki gdzie jest prowadzenie sztangi i w tym wypadku smarowanie elementów współpracujących jest uzasadnione .Przy tego typu gruszkach wypowiedź kolegi Wesol jest jak najbardziej ok.
W pozostałych przypadkach kąpiele w ropie to bzdura .To jest przykład pisania półprawdy .Lub ogólnikowe podejście że gruszki się ropuje .

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #77 dnia: 09 - Września - 2016 - 21:19:31 »
Gruszka ma też z boku otworek, a opłacalność ropowania niech sobie każdy sam przemyśli, ja jednak przeropuję.
Foto: Sztomel

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #78 dnia: 09 - Września - 2016 - 22:51:05 »
Ta fotka bardzo ładnie obrazuje .Jeśli twoja gruszka wygląda podobnie w środku to kąpiel w ropie już jej nie pomoże .A idąc tym tropem to może warto przeprowadzić smarowanie takiej części od razu jak wóz wyjeżdża z salonu a nie po 10 -15 latach użytkowania .Jeśli wspominasz że masz otworek odpowietrzający dolną część gruszki to po takim ropowaniu kórz nie będzie szybciej zbierał się i kleił do wyropowanej powierzchni przyspieszając blokwanie sztangi? Na przykładzie tej fotki zamiast luźnej rdzy byłoby rdzawe błotko .A na przykładzie sprawnej gruszki zamiast zakurzonego środka będzie błotnista maź z kurzu .Jaka wersja jest lepsza ? Nie można też zapominać o drobiazgu że ropa nie ma zbyt dobrego wpływu na elementy gumowe .Rozsądniej byłoby przesmarować prowadzenie sztangi zamiast kąpieli całości. Jeśli masz taką gruszkę jak na trzeciej fotce jaką zamieściłem jeśli podobną jak na pierwszej lub drugiej to odpuść sobie ropowanie bo mija się z celem.

Zrobisz jak uważasz w końcu to twoja fura w najgorszym wypadku wymienisz gruszkę na nową i będzie git .     

Offline Stywen147

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: GKA
1.9 TDI - Wężyki podciśnienia?
« Odpowiedź #79 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 21:34:22 »
Ma ktoś schemat wezykow podcisnienia

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI