Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 296720 razy)

Offline Bajbel13

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: SH
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #50 dnia: 17 - Marca - 2019 - 16:34:17 »
Witam. U mnie taki problem, 2 razy mi sie juz to przydazylo, mianowicie, przy jezdzie na trasie, predkosc ok. 120km/h zaczyna mrugac ikona z 'kabelkami', odciecie turbiny i straszny muł' po chwili zaswieca sie 'check engine'. Czy to wina zapchanego dpf-a?

Vw Passat B6 2.0 DSG

Offline Pablo2019

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
« Odpowiedź #51 dnia: 26 - Kwietnia - 2019 - 23:57:48 »
Witam.
Kupiłem Golfa VI 2.0 TDI z uszkodzoną przepustnica.
Udało mi sie wymienić pęknięta zębatkę i jest Ok. Ale w tym czasie zapaliła sie lampka DPF. 
Uszkodzona przepustnica zablokowała wypalanie.
Teraz mam dwie ikonki na desce - DPF i spirala. Proces wypalania nie rusza. 
Podłączyłem pod delphi wyskoczyło ze za dużo popiołu 60 na 175. Komputer delphi nie chce wypalać bo ma próg do 45 a ja mam 57.
Płakałem środkiem k2 cliner i nic. Jeździłem na 2 biegu 50 km/h tez nic.
Co teraz robic czy płukanie w maszynie pomoże i reset licznika DPF ? 
Jaki jest nr bloku do adaptacji filtra DPF? 

Offline Baruszka

• VW: Passat B8
  • Silnik: 1.6 TDi
  • Kod: AAA
« Odpowiedź #52 dnia: 05 - Maja - 2019 - 20:50:31 »
Często się zdarza, że po zaparkowaniu auta i wyłączeniu silnika, wentylatory chodzą na wysokich obrotach przez długi czas.
z tego co wyczytałem na forach wynika, że procedura wypalania DPF została przerwana, a wiatraki mają za zadanie wystudzić filtr, aby nie doszło do jego uszkodzenia.
Czy ktoś już studiował ten temat? Dlaczego ani kontrolka, ani panel DM, nie informują kierowcy o wszczętej procedurze? Czy kontrolka filtra DPF oznajmia tylko o jego uszkodzeniu???

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #53 dnia: 15 - Maja - 2019 - 20:26:35 »
Tak czytam i oczom nie wierzę. Co Wy tu ludzie wypisujecie...

Jeśli chodzi o filtry DPF - są dwa rodzaje. Mokry (z ad blue) i suchy - jak np. u mnie. Nie należy stwierdzać kategorycznie, że ma ssać czynnik z dodatkowego zbiorniczka, bo nie każdy go ma.

Co do podwyższonych obrotów - tutaj robi się ciekawie.
Po 1. Podwyższone obroty nie świadczą o wypalaniu filtra, a o procedurze rozgrzewania przed wypaleniem.
Po 2. To, że obroty wracają do normalnych - nie świadczy o zakończeniu procedury wypalania, tylko o zakończeniu procedury przygotowania. Gdy filtr osiągnie już temperaturę zapłonu sadzy - obroty spadają, bo nie ma sensu dalej go grzać. Ale procedura jeszze nie została ukończona. O zakończeniu procedury wypalania świadczy wentylator, który przestaje kręcić się jak szalony.
Po 3. Nie każde auto ma podwyższone obroty w trakcie rozgrzewania przed wypaleniem. Auta z dodatkowym, piątym wtryskiem tego nie mają, bo... nie potrzebują.
Po 4. Mieszanie oleju z ropą (przybywanie oleju) występuje w autach z czterema wtryskiwaczami i wynika z tego, że do komory spalania wlewana jest bardzo duża ilość ropy, która jest rzadsza od oleju i niespalone paliwo jest zbierane przez pierścienie.

Ja jeżdżę 95% po mieście, robiąc odcinki ~10km jednorazowo, średnio 20 km dziennie. Przy wymianie oleju zawsze proszę o zalanie do 3/4 bagnetu. Po 25 tys. km mam ponad max. Jak raz pojeździłem dłużej na oleju - przy wymianie bardzoej śmierdział ropą, niż olejem...

Poza tym - mój DPF ma przejechane tyle km co auto czyli 305 tys. km i nic mu nie dolega. W ub. roku wymieniłem jedynie czujnik różnicy ciśnień bo się sfajczył.

Dodano:  16 - Maja - 2019  -  09:58:38
przy jezdzie na trasie, predkosc ok. 120km/h zaczyna mrugac ikona z 'kabelkami', odciecie turbiny i straszny muł' po chwili zaswieca sie 'check engine'.

Odnośnie tego pytania - rozumiem, że "ikonka z kabelkami" to tzw. sprężynka?

Jeśli o to chodzi to obstawiam zawór EGR albo sterownik geometrii łopatek turbiny. Bez podłączenia kompa to trochę wróżenie z fusów, jednak zazwyczaj jedna z tych dwóch rzeczy pada. W przypadku zatkanego filtra - świeciła by Ci się kontrolka filtra + check.

Podziękował: pretor, Blupol, Majer

Offline olop

• Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #54 dnia: 25 - Maja - 2019 - 18:58:19 »
Mam takie pytanie, czy podczas wypalania dpf automatycznie włączane są inne odbiorniki prądu aby obciążyć silnik tak jak to bywa we francuskich wozach ?

Offline Albercik

• Clubowicz
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #55 dnia: 04 - Czerwca - 2019 - 15:48:40 »
@olop , nie.
Podwyższone są obroty graniczne zmiany biegu (jak masz DSG) - tak jakby przeciągał trochę biegi.
Tak samo redukuje wcześniej na niższy bieg.

Offline olop

• Kod: CFFB
« Odpowiedź #56 dnia: 04 - Czerwca - 2019 - 18:34:55 »
Odpowiedź, że nie załącza odbiorników - satysfakcjonuje mnie.
Dzięki

Offline chesterxp

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Rej: WK
« Odpowiedź #57 dnia: 03 - Września - 2019 - 07:34:46 »
Cześć, :vw-good:
W lipcu 2019 kupiłem Golfa 7 1.6tdi BlueMotion 110KM – 2015 - 120 tys km przebiegu. Pierwszy raz mam DPF. Początki były dziwne bo po przejechaniu 10 km i wyłączeniu auta, wentylatory chodziły jak szalone. Po kilku minutach przestawały działać. Dowiedziałem się, że to wypalenie DPF. Dodatkowo kupiłem OBD2 - ELM327 aby sprawdzać kiedy proces ww. się odpalił i jak wygląda jego przebieg. Korzystam z płatnej wersji aplikacji VAF DPF.
Moja jazda: codziennie po Warszawie 2x19 km i weekend trasa 500km.
Moje spostrzeżenia: Wypalanie w miejcie odpala się różnie 200-300 km. W trasie rekord 535km - autostrada. Wskaźnik zapchania PDF w aplikacji pokazuje od 24% do 100%. Często jak mam 60-70% zapchania DPF to potrafi mi się już proces odpalić. Dzieje sie tak chwile po starcie auta(z rana) jak tylko silnik złapie odpowiednią temperaturę, powyżej 60-70C.
Pytanie:
Czy ktoś weryfikował ww. wskaźnika? Przy jakich wartościach odpala sie proces?
Czy to jest normalne, że proces odpala się już po 300km? Czytam komentarze, że u niektórych proces potrafi się odpalić po 1000km lub nawet po 1500km? Jest to troche męczące bo mi odpala się 2 razy w tygodniu. Często 10 minut przed długim postoje(praca) i trzeba przejechać się dłuższą trasą lub postać w garażu 15-20 minut …
Do jakich wartości spada zapchanie podczas wypalania? U mnie spada do 24% i koniec, niżej nie idzie.  Nie wiem czy to normalne i czy nie powinienem cos z DPF-e zrobić... przeczyścić lub juz zregenerować?

Offline mario11

• Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Rej: ZGY
« Odpowiedź #58 dnia: 03 - Września - 2019 - 20:08:57 »
Cześć. Procedura wypalania DPF załącza się gdy zapełnienie sadzą (nie mylić z popiołem) wyniesie 40% a samochód w czasie jazdy osiągnie warunki do wypalania.Temperatura silnika powyżej 50 stopni. Częstość wypalania zależy od ilości popiołu. Im więcej popiołu tym częściej dochodzi do wypalania. Ja mam Passata B6 2.0 tdi 2006r i u mnie wypalanie jest dokładnie co 400km. Nie ma znaczenia ,czy jeżdżę po mieście ,czy w trasie. Obecnie zapełnienie popiołem mam jakieś 67gr(resetowałem do 0gr). Czyli 7gr temu powinienem wymienić DPF (kolega ma 90gr i dalej jeździ). U ciebie zapełnienie popiołem jest mierzone w ml a nie w gramach.  Granica zapełnienia to 195ml. U mnie sadza wypala się podczas jazdy do zera. Trwa to 11-12km. Oczywiście nie unikam dolewki ropy do oleju jak mnie złapie w mieście. Ot takie ekologiczne g... zmuszające do częstszej wymiany oleju. Możesz to wyczyścić, wymienić albo wywalić. Wartości jakie podałem widoczne są w VCD$.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Diesel_Particle_Filter_Emergency_Regeneration
Passat B5 1.9 TDI PD [ATJ] 115 KM

Podziękował: chesterxp

Offline chesterxp

« Odpowiedź #59 dnia: 03 - Września - 2019 - 20:25:58 »
W załączniku przesyłam screena z VAD DPF po zakończonym wypalaniu. Na które wskaźniki mam patrzeć?

Dodano:  03 - Września - 2019  -  20:26:51
Dodatkowo screen przy 71%.

Offline mario11

« Odpowiedź #60 dnia: 03 - Września - 2019 - 21:55:00 »
Nie znam tej aplikacji. Ale po obejrzeniu zdjęć masz 26.3 gr popiołu (nie dużo). Sadza to prawdopodobnie kratka w górnym lewym rogu 5.56 i na drugim 16.69.Temperatury przed i za DPF różnica ciśnienia spalin przed i za. Czas od zakończenia ostatniej regeneracji. Ja bym przy takim przebiegu nie czepiał się DPF. Musisz ewentualnie zwrócić uwagę kiedy ci się wypala i jakie są objawy. (u mnie samochód jest bardzo czuły na pedał gazu , większe spalanie, jak zimno to na początku puszcza siwo niebieskiego bąka. Na koniec wypalania czuję takie zwolnienie-lekkie szarpnięcie i spadek spalania na wyświetlaczu z 7-9 do 5 litrów. Kontroluj poziom oleju i jeździj.Ja jeszcze resetuję po wypalaniu podlicznik i po 400km wiem,że będzie się wypalał. I jeszcze jedno kup sobie coś lepszego do diagnostyki.

Offline chesterxp

« Odpowiedź #61 dnia: 04 - Września - 2019 - 07:29:26 »
U mnie wypalanie objawia się (na luzie, na postoju):
•   podniesieniem spalania(z 0.4L do 1.0-1.1L),
•   wyższymi obrotami (z 900 podnosi się na 1000),
•   samochód lekko drży
•   może trochę ma mniej mocy lub wydaje się taki lekko zamulony

Co do diagnostyki to polecasz jakąś inną aplikacje? Czy w ogóle ma zmienić OBD2 - ELM327 bo to jakiś najtańszy z allegro za 25zł.

Offline mario11

« Odpowiedź #62 dnia: 04 - Września - 2019 - 08:16:44 »
Do poważniejszej diagnostyki, kodowania, czy adaptacji kup sobie VCDS, a tę aplikację zostaw do podglądania kiedy jest wypalanie DPF.

Offline mariusz27zuk

• VW: Golf VI
  • Rej: BIA
« Odpowiedź #63 dnia: 04 - Września - 2019 - 15:07:09 »
Korzystając z okazji tematu PDF chciałbym podpiąć się do pytania kolegi :)

Jestem również ciekaw jakie konsekwencje wiążą się z usunięciem PDF? Polecacie czy nie?

Pozdrawiam,

Mariusz

Offline malyex

• VW: T5
  • Kod: CAAC
  • Rej: LU
« Odpowiedź #64 dnia: 18 - Października - 2019 - 08:13:43 »
Mam problem z DPF (jak większość chyba).
Podczas jazdy po mieście filtr wypalał się co ok. 30-40 km.
Postanowiłem go oddać do firmy, która zajmuje się czyszczeniem filtrów. Filtr został wymyty i zamontowany.
Poprawa jest taka, że teraz w mieście wypala go co ok. 120-130 km. Poza miastem to samo, ale już na autostradzie robię 600 km i filtra nie wypala.
Dziwne wydaje się to, że jak jadę na autostradzie na 4 czy 5 biegu 2500 obr poziom sadzy wzrasta, a jak jadę na 6 biegu, też 2500 obr. poziom sadzy spada.
Filtr zaczyna wypalać, jak poziom sadzy wzrośnie do 18g - wtedy gwałtownie wskakuje na 24g i wypala.
EGR wyczyszczony, nowy czujnik różnicy ciśnień, wtryski wyjęte, sprawdzone i działają jak nowe, turbo sprawdzone i też w bdb stanie.

Czego jeszcze można się czepić? ????
Nie chcę go wycinać.
Wsadziłem już sporo hajsu na sprawdzenie wszystkiego i chciałbym już dla własnego spokoju dojść, co to może być.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #65 dnia: 18 - Października - 2019 - 09:01:33 »
Z tego co opisałeś najbardziej podejrzanym wydaje się turbo walące olej w układ wydechowy.
W parametrach będzie ok. a nieszczelność na części gorącej w przedostawaniu się oleju do układu wydechowego może robić takie siupy.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #66 dnia: 18 - Października - 2019 - 20:20:42 »
ale już na autostradzie robię 600 km i filtra nie wypala.
Zawsze się wypala tylko o tym nie wiesz, na autostradzie wypala się pasywnie bez wymuszania i  ingerencji sterownika, bo temp. spalin pod dużym obciążeniem przekracza 650 st

Jeżdżąc autostradami możesz mieć zmierzoną masę sadzy nawet na poziomie 0 gram a obliczona masa wg algorytmu zapisanego w sterowniku  i tak przekroczy 24 gram, wówczas DPF wchodzi w pasywny tryb wypalania. Tak na chłopski rozum - filtr masz zawsze pusty a i tak się dopala - pasywnie :D

Dodano:  18 - Października - 2019  -  20:37:19
Filtr zaczyna wypalać, jak poziom sadzy wzrośnie do 18g. Wtedy gwałtownie wskakuje na 24g i wypala.
to wartość zmierzona czy obliczona?

Offline malyex

« Odpowiedź #67 dnia: 19 - Października - 2019 - 07:56:17 »
Mechanik twierdzi, że turbo jest o.k. Przewody są suche.
Takie wartości pokazuje komputer, ale nie wiem czy są to wartości zmierzone, czy obliczone  :redface:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #68 dnia: 19 - Października - 2019 - 08:36:10 »
Mechanik twierdzi, że turbo jest o.k. Przewody są suche.
Na części zimnej może turbo nie walić oleju.Przewody będą suche.Może dawać właściwe ciśnienie doładowania.Parametry będą ok.Wizualnie wszystko będzie ok.
Jedyną metodą sprawdzenia czy turbina nie wali oleju w wydech jest rozłączenie układu wydechowego jak najbliżej turbiny odpalenie i wzrokowa ocena.Kawałek białej kartki papieru może być pomocny w diagnozie.
Jeśli wóz pokonuje dziennie krótkie dystansy na nie do końca rozgrzanym silniku/PDF/katalizatorze  dochodzi do dość szybkiego uklejenia sadzą z takim wyplutym olejem .W rezultacie szybkie zapełnienie/ częste wypalanie .W trasie silnik raczej będzie rozgrzany i na bieżąco wypala część takiego syfu trafiającego na PDF/katalizator.Czyli podobny objaw jaki opisałeś.
Nie zaszkodzi sprawdzić skoro przeprowadziłeś już z tym wozem taką walkę i wpompowałeś kasy.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #69 dnia: 19 - Października - 2019 - 11:37:38 »
Takie wartości pokazuje komputer, ale nie wiem czy są to wartości zmierzone, czy obliczone 
To trzeba wiedzieć bo to istotne, bo nas bardziej interesuje wartość zmierzona a nie obliczona,

Offline malyex

« Odpowiedź #70 dnia: 19 - Października - 2019 - 12:21:03 »
Właśnie rozmawiałem z mechanikiem. Turbo sprawdzał, jak wyjmował DPF do mycia. Mówi, że na 100% nie wali olejem.
Wartości zmierzone przez komputer.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #71 dnia: 19 - Października - 2019 - 13:24:34 »
Najlepiej gdybyś dał scan z pomiarów rozszerzonych UDS pokazujący stosunek wartości obliczonej do zmierzonej, co szybciej wzrasta i w jakim tempie

Offline malyex

« Odpowiedź #72 dnia: 19 - Października - 2019 - 13:30:11 »
Porozmawiam z mechanikiem. Postaram się zrobić skan.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #73 dnia: 19 - Października - 2019 - 19:07:35 »
pokazujący stosunek wartości obliczonej do zmierzonej, co szybciej wzrasta i w jakim tempie
Nie do końca zaskoczyłem o co chodzi w tej wypowiedzi .Prośba byś rozwinął tą myśl może czegoś się nauczę .
Z wypowiedzi problemu wynika jasno że zapycha się PDF i to w zastraszającym tempie.Dokładne wartości obliczeniowe czy zmierzone są w tym wypadku mało istotne .Skoro rozpoczyna procedurę zbyt często to znaczy że zbiera się w PDF szybko syf.Jeśli wtryski są ok.(sprawdzone i chodzą dobrze), o dłubaniu przy dawkach nie było nic mowy .O zmianie map które mają wpływ na ilość paliwa też nikt nic nie wspominał to nadmierną ilość syfu z paliwa można raczej wykluczyć.No chyba że zostało coś przemilczane.O umierających pierścieniach tłokowych objawiających się niebieskim bąkiem podczas porannego rozruchu też nikt nic nie wspominał .Po zebraniu wszystkiego w całość ostatnim podejrzanym zostaje turbo.

Offline malyex

« Odpowiedź #74 dnia: 20 - Października - 2019 - 04:17:22 »
Myślałem o tym, żeby sprawdzić i ewentualnie wgrać oryginalną mapę. Może ktoś kiedyś coś zmieniał. Myślicie, że jakby ktoś podnosił moc, mogłoby tak często wypalać filtr?

Tagi wątku: DPF FAP