Autor Wątek: HAK HOLOWNICZY - wybór, montaż, kodowanie - problemy [Caddy III/IV]  (Przeczytany 8464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlodymazur

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: RP
HAK HOLOWNICZY - wybór, montaż, kodowanie - problemy [Caddy III/IV]
« dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 21:17:42 »
Witam wszystkich.

VW Caddy III 1.9 TDI 105 KM [BLS]
Mam problem dotyczący modułu haka (przynajmniej elektryk tak powiedział).
Odkąd zakupiłem Caddy'ego nie działają mi światła stop w przyczepie po podłączeniu do przejściówki bo oryginalnie mam na 7 pinów. Elektryk powiedział że spalił się jakiś przekaźnik w tym module (niebieski na zdjęciu).
Wymienić się niestety nie da bo zalane jest jakąś białą masa której nie da rady zerwać.
Chciałem kupić taki moduł ale nigdzie nie mogę tego kupić.
Czy mogę jakoś zamienić na inny a może ktoś ma taki do sprzedaży ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: HAK HOLOWNICZY - brak świateł STOP w przyczepie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 08:06:28 »
Nie ma konieczności szukania ten jest jak najbardziej do naprawienia.
Jeśli przekaźnik jest zabezpieczony masą/klejem dla lepszej stabilizacji beszczelnie się go dewastuje po kawałku uważając by nie uszkodzić płytki drukowanej. Następnie wlutowuje nowy.
Inną metodą jest dolutowanie przewodów do pinów uszkodzonego przekaźnika i umieszczenie nowego po za pudełeczkiem modułu.
Przed całą zabawą warto potwierdzić diagnozę co do uszkodzonego przekaźnika na płytce najczęściej stosuje się zabezpieczenia i nie koniecznie usłyszana diagnoza musi być trafna.
Jeśli nie problem zrób zdjęcie płytki od strony ścieżek drukowanych (od drugiej strony niż zaprezentowana)może będzie widać coś więcej.

Dodano:  18 - Kwietnia - 2022  -  08:49:53
Bardziej wyraźna fotka tego obszaru też mogła by wiele podpowiedzieć.

Podziękował: mlodymazur

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 11:36:51 »
Dziękuję za odpowiedź która wreszcie mnie zadowala 😁
Problem jest taki że u tych fachowców co byłem żaden nawet nie zaproponował tego co ty i pewnie nie chciałby tego się podjąć jakbym podjechał i zapytał. Może ty albo znasz kogoś w okolicy Warszawy lub w niedługim czasie w okolicy Elbląga  co by się podjął tego?? A drugi problem jest taki że jak wypinamy ten moduł to szaleją mi światła a niektórych to wogóle nie ma i mam unieruchomione auto które jest mi potrzebne.

https://naforum.zapodaj.net/c4bb70aeb4a0.jpg.htmlOd dołu dołączę za parę dni bo wyjechałem na święta do rodziny a auto zostało.

Musisz się nauczyć robić i wrzucać zdjęcia, to nie jest takie trudne.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 19:48:25 »
Jeśli dysponujesz chęcią, miernikiem oraz lutownicą to możesz dokonać naprawy we własnym zakresie.
Zamieszczenie fotki drugiej strony pozwoli podpowiedzieć co i jak dokładnie sprawdzić ( podpowiem w którym miejscu przyłożyć miernik i co powinno się na nim ukazać).Samemu zdiagnozujesz co jest ewentualnie uszkodzone i samemu usuniesz awarię ( naturalnie jeśli są do tego chęci bo to jest najistotniejsze).

Z zamieszczonej fotki tej strony modułu w miejscu gdzie dorzuciłem strzałkę znajduje się dioda. Warto ją sprawdzić przed ewentualną walką z przekaźnikami. Jej uszkodzenie będzie rzutowało dość mocno na pracę modułu.Zastosowane przekaźniki z tego co widać są o dość dużej mocy/wartości i dosyć ciężko byłoby któregoś z nich uszkodzić zwarciem instalacji oświetlenia przyczepy (prędzej powinien usmażyć się któryś z kabli/ścieżki na samej płycie drukowanej niż przekaźnik).
Podrzuć fotkę drugiej strony bo jak na razie to głównym podejrzanym jest wspomniana dioda (koszt nowej to 0,50 zł-1,50 zł)

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 22:27:35 »
 Problem w tym że na drugiej stronie nie widać nic poza jakąś białą masą ale strasznie mocną bo nie idzie nawet za bardzo wydrapać tego , a jak już się wydrapie to na pewno uszkodzi się te ścieżki. Fotkę mogę wrzucić dopiero w niedzielę bo tak jak pisałem auto zostało w garażu a ja wyjechałem na święta. Ale znalazłem w telefonie jeszcze jedno zdjęcie może coś to pokaże co za masa. Zaznaczyłem ile tej masy tam jest i jak widać sporo i na pewno nie widać żadnej elektroniki.
Bardzo chętnie pomierzę o ile mi się uda z twoją pomocą.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 08:01:50 »
Faktycznie chłopaki poszli z rozmachem robiąc wszystko by utrudnić życie. Taka ilość kleju/masy to raczej nie po to by ustabilizować elementy na płytce a po to by zrobić ją jednorazową.Taka ich złośliwość. Nie ma co się poddawać. Zrób fotki kostki przychodzącej do tego modułu tak by była dobrze widoczna kolorystyka kabelków ( który przychodzi do jakiego pinu modułu).
Dodatkowo warto było by zerknąć czemu tak skrzętnie zamaskowany jest kabelek zaznaczony strzałką

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 09:51:44 »
mlodymazur czy ten Jaeger jest na CAN-ie? Łączy się z CAN-gateway? Czy jest to niefabryczne akcesorium? po wiązce widać że nie jest to raczej robione w fabryce. W instalacji widzę cieniutki pomarańczowy kabelek więc wskazywałoby to na to, że jest na CAN. Jeśli jest na CAN to podłączyłbym fabryczny moduł w zależności od roku produkcji Twego auta 8E0907383C lub 1K0907383E (zastąpił go 1K0907383F). Twoje Caddy to który rok modelowy?

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 11:14:53 »
Po mojemu wszystko jest na CAN-ie. Rocznik 2005 ale modelowo programy pokazują 2006. Auto było przywiezione z Niemiec ale oczywiście w Poznaniu składane  :)
Dokumenty od haka i wiązki są oryginalne typowo do VW Caddy widać po zdjęciach. Mam jeszcze chyba więcej papierów od tego ale to w samochodzie i zobaczyć mogę dopiero w niedzielę bo na telefonie tylko to. Jak wypnę ten moduł to od razu mi się choinka zaświeca na zegarach. Ale tak normalnie się nie świeci dopiero jak podłączę przyczepkę. sprawdzanie było na różnych przyczepach i czy wtyczka poprawnie wskazuje prąd na odpowiednich pinach. Najlepsze jest to że elektryk powiedział że można by było kawałkiem drutu zrobić zworkę i włożyć między jakieś tam kolory i pewnie by działało ale nie skusiłem się bo znowu inny powiedział żeby lepiej tego nie robić bo można sobie dopiero wtedy narobić biedy  :confused:

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #8 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 11:30:40 »
Jeśli problemem są tylko "światła stop w przyczepie", to osobiście poprowadziłbym przewód od świateł stopu w aucie do (podłączenia) świateł stopu przyczepy i ewentualnie wymienił bezpiecznik na trochę większy (dodać 5A) jeśli by się przepalił. Wiem, trochę prowizorka, ale powinno działać jeśli będzie dobrze zrobione.
Na marginesie: "Elektryk powiedział że spalił się jakiś przekaźnik w tym module (niebieski na zdjęciu)." Jeśli wiadomo który, to raczej otworzyłbym obudowę od góry i tam przylutował, niż rozwalał ten syf od spodu, nie wiadomo co jeszcze przy okazji rozwalając...
Przede wszystkim zmieniłbym... elektryka!! ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 12:18:00 »
Jeśli problemem są tylko "światła stop w przyczepie", to osobiście poprowadziłbym przewód od świateł stopu w aucie do (podłączenia) świateł stopu przyczepy i ewentualnie wymienił bezpiecznik na trochę większy (dodać 5A) jeśli by się przepalił. Wiem, trochę prowizorka, ale powinno działać jeśli będzie dobrze zrobione.

Jako tymczasowe rozwiązanie tak ale w ostatecznym rozrachunku dążyłbym jednak do właściwego usprawnienia układu poprzez  wymianę sterownika na inny fabryczny bądź uniwersalny.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 20:47:51 »
W instalacji widzę cieniutki pomarańczowy kabelek więc wskazywałoby to na to, że jest na CAN.
Sama ilość kabli jak i ich grubości wskazują na to że nie jest obsługiwane CAN-em. Jeśli autor tematu posiada własną przyczepkę lub najczęściej będzie latał taką z wtyczką 7-pinową to nie musi na dobrą sprawę nic kupować tylko przełożyć kabelki we wtyczce modułu (tak by stop był obsługiwany z innego /wolnego przekaźnika).Nie wszystkie przekaźniki są wykorzystywane przy 7-mio pinowej kostce.
Sugeruję naprawę tego modułu.Planem "B" modyfikacja z innego przekaźnika bez inwestowania "grosza"
Brakuje fotki kolorystyki kabli w powiązaniu do pinów by coś więcej podpowiedzieć.

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #11 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 21:30:41 »
Po mojemu wszystko jest na CAN-ie. Rocznik 2005 ale modelowo programy pokazują 2006. Auto było przywiezione z Niemiec ale oczywiście w Poznaniu składane  :)
Dokumenty od haka i wiązki są oryginalne typowo do VW Caddy widać po zdjęciach. Mam jeszcze chyba więcej papierów od tego ale to w samochodzie i zobaczyć mogę dopiero w niedzielę bo na telefonie tylko to. Jak wypnę ten moduł to od razu mi się choinka zaświeca na zegarach. Ale tak normalnie się nie świeci dopiero jak podłączę przyczepkę. sprawdzanie było na różnych przyczepach i czy wtyczka poprawnie wskazuje prąd na odpowiednich pinach. Najlepsze jest to że elektryk powiedział że można by było kawałkiem drutu zrobić zworkę i włożyć między jakieś tam kolory i pewnie by działało ale nie skusiłem się bo znowu inny powiedział żeby lepiej tego nie robić bo można sobie dopiero wtedy narobić biedy  :confused:

Tak jak wcześniej napisałem i dodałem zdjęcia to raczej oryginał. Jeżeli odepnę ten moduł to nie działają mi kierunkowskazy itd....

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 22:42:26 »
Nie zaprzeczam że oryginał. Tylko oryginał producenta haka który do kompletu dokładał taki lub zupełnie inny moduł.Z takim samym lub bardzo zbliżonym( różnica w jednej cyferce w zależności od rocznika/ partii produkcji ) pakowany był np. do BMW a i opla np. astrę można trafić z takim" Jaegerem" ( nawet i z dokładnie takim  samym numerem modułu) . Inny producent haka i może być inny moduł nawet w tym samym modelu auta.
W Caddy III najczęściej był pakowany moduł haka z dwoma wtyczkami ( z trzema rzadziej) i były oba po CAN. Ten jak na moje jest biedniejszej wersji bez CAN.
Może ktoś podrzuci jak wygląda moduł J 345 typowy z Caddy tak dla porównania z tym co można zobaczyć na powyższej fotce?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 22:55:12 »
Caddy z roczników 2005 i 2006 wychodziły z modułem 8E0907383C lub 1K0907383E (chyba w 2009/10 zastąpiony przez 1K0907383F), te Jaeger nie występują w ETKA w ogóle, to jakieś akcesorium dokładane na jakimś etapie, może już w ASO po procesie produkcji, nie wiem

Dodano:  19 - Kwietnia - 2022  -  22:59:00
Dokładnie taki sam moduł zakładałem do swojego Golfa 5 rocznik 2005

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #14 dnia: 19 - Kwietnia - 2022 - 23:46:22 »
Fajnie że mogę się czegoś dowiedzieć nowego  :D
Nie rozumiem dlaczego nie można kupić takiego modułu! Gdzieś znalazłem na jakiejś aukcji ale to chyba na jakiejś niemieckiej stronie i już dawno nieaktualne. Ktoś ma z was jakieś pomysły jak ten temat ugryźć ?? Bo kombinuje już trochę czasu a nie chciałbym robić jakiejś prowizorki itd...
Wywalić tego nie mogę bo jak odepnę to cuda się dzieją na desce rozdzielczej i ze światłami. Dodam jeszcze że znajomy kombinował i próbował puścić kablem centralnie na wtyczkę przyczepki tam gdzie ma być stop że światła stopu od lampy. Ale na niewiele się to zdało bo było ok jak przyczepa była podłączona a jak odłączyłem przyczepę to od razu zapaliła mi się kontrolka od spalonej żarówki. Dramat normalnie że nikt do kogo zadzwoniłem i podjechałem w Warszawie nie chciał lub jak to mówią dla nich jest to nie opłacalne pokombinować bo ile pieniędzy oni to by musieli za to wziąć  :curve:
Tylko ja chcę żeby mi to działało a im pewnie się wogole nie chce za to brać.
A może to nie ten moduł ??? Jak myślicie jest jeszcze coś co moglo się popsuć??

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 07:13:13 »
Jak myślicie jest jeszcze coś co moglo się popsuć??
Naturalnie że tak.Wyszedłem z założenia że skoro auto było u elektryka to wykluczył inne możliwości usterki. Najczęściej wszystkie usterki zaczynają się od gniazda przyczepy jak i wiązki dochodzącej do niego.Gniazda 13 pinowe i kombinacje z przejściówkami na 7 pinów to proszenie się wręcz o kłopoty. Dziwne że elektryk nie zaproponował zmiany gniazda na 7 pinowe (może dba o pracę).
Jeśli ktoś nie planuje zakupu lub wypożyczania przyczepy poza granicami naszego kraju to w pierwszej kolejności powinien zacząć od wymiany gniazda tym bardziej że jest tańsze od "przejściówki".

A może to nie ten moduł ???
Też się chwilę nad tym zastanawiałem słysząc o "choince"na desce i braku oświetlenia na aucie po próbie jego odłączenia.Niestety bez możliwości dokładnego obejrzenia tego co znajduje się w module (zalanie klejem/masą) jedynym punktem zaczepienia w tym wypadku jest kolorystyka kabli powiązana z pinami modułu. Na podstawie tego można podjąć próbę prześledzenia schematu jak i tego co znajduje się fizycznie w aucie.

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 08:23:20 »
Chyba zacznę sam sprawdzać i przerabiać to wszystko oczywiście z waszą pomocą  :D, chodź chciałem to zostawić tym co się tym zajmują na co dzień.
Zacznę chyba faktycznie od zmiany gniazda chodź nie wiem czy jest sens jak mam już przejściówkę. Z rozpędu i po doradztwie ze sklepem z dobrymi hakami ( bo nie wiem czy mogę napisać adres sklepu internetowego) zakupiłem zestaw który ma pasować do tego modelu. Dobrany był po rozmowie i przedstawieniu mojego problemu i tego co jest założone w aucie. Może to jest jakieś wyjście awaryjne??

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 10:03:30 »
Pamiętaj tylko że jeśli przewozisz rowery lub planujesz to w przyszłości na platformie lub bagażniku na haku z dodatkową tablicą na rejestrację i oświetlenie to musisz mieć 13 PIN bo w wersji 7 pin nie ma światła wstecznego, które jest wymagane. Przyczepy kampingowej tężnie pociagniesz zgodnie z przepisami :P  Ja od wielu lat do swojej przyczepki lekkiej używam przejściówki z 13 na 7 PIN i nigdy nie miałem żadnych problemów z oświetleniem. Od czasu do czasu tylko styki traktuję WD-40

Dodano:  20 - Kwietnia - 2022  -  10:11:45
Może to jest jakieś wyjście awaryjne??
Jakieś jest. Dotychczasowy moduł komunikuje się z CAN-Gateway więc trzebaby wykodować moduł żeby nie zgłaszał błędów. Poza tym pamiętaj że obecny moduł po podpięciu przyczepki zmienia charakterystykę pracy układu ESP i ABS. Taki szczegół dla jednych istotny dla innych nie dlatego ja bym poszedł w kierunku oryginału 8E0907383C lub 1K0907383E/1K0907383F

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 10:25:32 »
Zdecydowanie najlepszy jest, jak sugerował @doggie: oryginalny sterownik, który powinien wyłączać tylne (oryginalne) czujniki parkowania by nie wariowały, gdy jest przyczepa, generować odpowiednie błędy, które można odczytać, jeśli jest zwarcie lub przepalona żarówka itd., a światła w samochodzie powinny nadal działać bez problemu niezależnie od tego co dzieje się z podłączeniem przyczepy.

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #19 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 10:39:22 »
Gdyby tylko był taki moduł do kupienia to gitara. A inne różnią się wtyczkami itd... Szukam już tego bardzo długo i nic. Naprawdę ręce opadają z tym już . 

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 11:11:19 »
Gdyby tylko był taki moduł do kupienia to gitara. A inne różnią się wtyczkami itd... Szukam już tego bardzo długo i nic. Naprawdę ręce opadają z tym już . 

Jeśli chodzi o tego Jaegera, to podłącz jeden przewód woltomierza do masy, a drugim sprawdź czy jest gdzieś zasilanie na wejściu, gdy wciskasz hamulec. Następnie to samo na wyjściu. Będziesz wiedział czy to faktycznie moduł i dodatkowo może uda się ustalić który przekaźnik. Który możesz naprawić, jeśli chcesz, tak jak było to już opisane.
Niezależnie od tego ile razy będziesz pytał, raczej nikt na forum nie urodzi takiego modułu - opcje są jakie są... Oryginalne VW powinny być dostępne.

Offline mlodymazur

« Odpowiedź #21 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 11:27:35 »
Wiem że nikt nie urodzi tylko szukam rozwiązania od was którzy się na tym znają. To tak jak mówisz i na 1 przewodzie po naciśnięciu hamulca pojawia się prąd ale nie przechodzi na 2 rząd bo wtyczka ma 2 rzędy przewodów. I jeżeli dobrze myślę to 1 rząd to jest odpowiedzialny za wejście prądu od danych świateł a 2 do gniazda przyczepki. Działa to tak jak myślę lub podobnie czy się mylę??

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 11:55:27 »
Wiem że nikt nie urodzi tylko szukam rozwiązania od was którzy się na tym znają. To tak jak mówisz i na 1 przewodzie po naciśnięciu hamulca pojawia się prąd ale nie przechodzi na 2 rząd bo wtyczka ma 2 rzędy przewodów. I jeżeli dobrze myślę to 1 rząd to jest odpowiedzialny za wejście prądu od danych świateł a 2 do gniazda przyczepki. Działa to tak jak myślę lub podobnie czy się mylę??
Sprawdzałbym na pozostałych 2 podłączeniach przewodu prowadzącego do modułu. Chyba masz je narysowane na tym co umieściłeś - słaba rozdzielczość... Potem możesz sprawdzić, gdzie są podłączone do modułu (tam jest jakieś podłączenie producenta modułu, dedykowane do tego modułu lub ewentualnie częściej stosowane przez tego Jaegera, ale nie mam pojęcia jak to sobie wymyślił).

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 21 - Kwietnia - 2022 - 12:18:04 »
To tak jak mówisz i na 1 przewodzie po naciśnięciu hamulca pojawia się prąd ale nie przechodzi na 2 rząd bo wtyczka ma 2 rzędy przewodów
Moduł musi wykrywać podpięcie przyczepki, inaczej nie puści prądu.

Dodano:  21 - Kwietnia - 2022  -  12:25:07
Tu masz moduł fabryczny 8E0907383C z wtyczkami i nawet kawałkami instalacji, podpinasz i po problemie https://allegro.pl/oferta/modul-sterownik-haka-vw-audi-skoda-8e0907383c-11423453846

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #24 dnia: 21 - Kwietnia - 2022 - 13:07:54 »
Moduł musi wykrywać podpięcie przyczepki, inaczej nie puści prądu.

Jeśli tak (nie wiem na ile inteligentny jest Jaeger, ale zakładając, że tak), to rozwiązaniem jest podpięcie przyczepki do testów, co nieco utrudni podpięcie miernika, ale chyba mimo wszystko warto, jeśli Kolega będzie chciał naprawiać.

Tagi wątku: