0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
(nie wiem na ile inteligentny jest Jaeger, ale zakładając, że tak)
Moduł musi wykrywać podpięcie przyczepki, inaczej nie puści prądu.Dodano: 21 - Kwietnia - 2022 - 12:25:07 Tu masz moduł fabryczny 8E0907383C z wtyczkami i nawet kawałkami instalacji, podpinasz i po problemie https://allegro.pl/oferta/modul-sterownik-haka-vw-audi-skoda-8e0907383c-11423453846
Nie ma konieczności szukania ten jest jak najbardziej do naprawienia.Jeśli przekaźnik jest zabezpieczony masą/klejem dla lepszej stabilizacji beszczelnie się go dewastuje po kawałku uważając by nie uszkodzić płytki drukowanej. Następnie wlutowuje nowy.Inną metodą jest dolutowanie przewodów do pinów uszkodzonego przekaźnika i umieszczenie nowego po za pudełeczkiem modułu.Przed całą zabawą warto potwierdzić diagnozę co do uszkodzonego przekaźnika na płytce najczęściej stosuje się zabezpieczenia i nie koniecznie usłyszana diagnoza musi być trafna.Jeśli nie problem zrób zdjęcie płytki od strony ścieżek drukowanych (od drugiej strony niż zaprezentowana)może będzie widać coś więcej. Dodano: 18 - Kwietnia - 2022 - 08:49:53 Bardziej wyraźna fotka tego obszaru też mogła by wiele podpowiedzieć.
Masz czujniki cofania?
Napewno jest gniazdo przyczepki podłączone z zegarami bo jak podpiąłem przyczepkę ze spaloną żarówką to pokazywało na zegarach .
Jak możesz to dorzuć jeszcze fotki samej kostki tak by było dobrze widać kolorystykę kabli ( jaki kolor do jakiego pinu).
O to właśnie chodziło.Nie dokładnie widać czy na pinie (miejscu z numerem) 22 jest zielony czy zielono/czarny.Czy na pinie 16 jest żółty/zielony czy jest to bardziej brązowo /zielony tylko tak dziwnie wyszło na fotce.Dopytuję tak dla pewności by było wiadomo jakim podeprzeć się schematem.
Jak możesz porównaj czy się zgadza lub wrzuć fotkę w lepszej jakości tej części strony schematu.
czy dobrze wrzucam te fotki??
Do całego kompletu podrzucam rozpiskę gniazda 13 pinowego. Tak by było wiadomo o co chodzi (dla innych którzy zajrzą do tego tematu w przyszłości z podobnym problemem)
Daj znać co wyszło
Robiłeś z siebie osobę która podobno słabo "ogarnia"elektrykę a tu widać że dajesz radę całkiem ok.
Czy wystarczy puścić 12v na piny które w moim przypadku przychodzi stóp do modułu i wychodzi na wtyczkę przyczepki??? I co się stanie wtedy czy to da jakiś sygnał nie wiem może cykanie tak jak robi jak się kierunkowskaz włącza to 1 przekaźnik tak cyka.
dobry przekaźnik wydaje ten dźwięk, ale to, że wydaje dźwięk nie oznacza (nie daje gwarancji), że jest dobry - trzeba sprawdzić czy przewodzi
Może sam nie wiem czy taki przekaźnik się grzeje to podłączył by przyczepkę powłączał wszystkie światła i popatrzył termowizją której nie posiadam Zobaczył by który się nie grzeje i zlokalizował może .