Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 95855 razy)

Offline Tiguan1a

• :: StartLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #225 dnia: 15 - Czerwca - 2020 - 15:30:42 »
Posiadam od niedawna Tiguana z 2106 ale w Menu "nawigacji" Discover Media przy Front Assist nie mam możliwości wyboru czułości tego systemu mogę go tylko włączyć lub wyłączyć przy okazji wizyty w ASO zapytałem o to i serwis stwierdził że w moim egzemplarzu ten wybór był niedostępny :/ działa u mnie rozpoznawanie znaków ale jest mało precyzyjne czyta również znaki które są na równoległej drodze co wprowadza w błąd w Tucsonie którym jeździłem nigdy coś takiego się nie zdarzyło. Czy ten model tak ma czy jest to kwestia aktualizacji oprogramowania mogę coś z tym zrobić ? dziękuję za sugestie.

Offline Tiguan1a

• Wersja: Comfortline
« Odpowiedź #226 dnia: 31 - Lipca - 2020 - 10:46:56 »
Może ktoś jednak się podzieli opinią czy wybór opcji w ustawieniach zależy od daty produkcji samochodu czy od aktualizacji oprogramowania ?
Czy tylko jak nie mam opcji wyboru czułości Front Assist ?

Offline kris17009

• :: TrendLine
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKZA
  • Moc: 190 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WA
« Odpowiedź #227 dnia: 02 - Sierpnia - 2020 - 08:37:50 »
Ja bym spróbował włączyć przez VCDS/OBDeleven. Możliwe że to tylko brak wystawionego menu. Osobiście w Golfie z 2017 mam to ustawienie i we wszystkich którymi jeździłem było. możliwe ze od pewnego roku modelowego zaczęli to włączać.
2020 --> Tiguan II 2.0 TSI 190KM R-Line - szary "indium"
2017 --> Golf VII FL DSG 1.4 TSI 180KM/280Nm(chip) Highline - czarna perła
2012 --> Skoda Octavia II 1.6

Offline Arekkk

• Rej: KN
« Odpowiedź #228 dnia: 05 - Października - 2020 - 14:22:04 »
Witam
Mam podobny problem jak w temacie z tym, że w moim tigu front assist działa w porządku (nie raz mnie ostrzegał, na szczęście nie musiał hamować  :P) lecz nie działa system rozpoznawania znaków i Dynamic Light Assist. Byłem dzisiaj w ASO zrobili aktualizacje ale jak nie działało tak dalej nie działa, nie wiedzą dlaczego (świateł nie miałem jeszcze jak sprawdzić lecz nie spodziewam się cudów). Jestem umówiony na wymianę rozrządu i wtedy również mają coś jeszcze po sprawdzać. Wstępnie ustalili że do wymiany może być kamera (dodam, że lane Assist działa super widzi linie dokładnie i utrzymuje mnie na środku jezdni, więc nie wiem czy dokładnie to jest problemem). Najbardziej zależy mi na Światłach, ponieważ często jeżdżę nocą i światła były głównym atutem decydującym o zakupie tego samochodu. Jeżeli ktoś miał taki problem lub wie jak można go rozwiązać (szczególnie jak rozwiązać problem ze światłami) prosił bym o pomoc.

Tagi wątku: Front Assist