Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Golf VIII  (Przeczytany 36745 razy)

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Golf VIII
« dnia: 19 - Stycznia - 2020 - 11:56:36 »
Temat o zakupie i terminach odbioru Golfa VIII

Jestem już po jazdach testowych nowym golfem.
Udało mi się znaleźć w Niemczech golfa z silnikiem 1.5 TSI 150 KM z manualną skrzynią biegów.
Po testach jestem w 100% nastawiony na jego zakup. 

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Stycznia - 2020 - 09:42:59 »
@Tomasz2510 trzymam kciuki za udany zakup  :vwclubpolska:

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Stycznia - 2020 - 22:32:57 »
Dzięki  ;)
Cennik nowego golfa już posiadam - wygląda on bardzo optymistycznie.
Rozpoczynam konfigurację i w przyszłym tygodniu po negocjacjach będę składał zamówienie.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Stycznia - 2020 - 15:49:28 »
Znalazłem test nowego golfa z silnikiem, który będę zamawiał.
Wygląda to bardzo optymistycznie:
https://antyweb.pl/nowy-volkswagen-golf-8-z-1-5-etsi-dsg-i-mild-hybrid-48v-test

Dodano: 30 - Styczeń - 2020 - 19:06:09
Wrzucam jeszcze dwa zdjęcia z jazdy testowej w Niemczech. Golfa mam już skonfigurowanego. Wyszło dosyć dużo, bo ponad 140 tysiące.
Jest to cena bez rabatów.
Niestety nie mogę jeszcze złożyć zamówienia, ponieważ nie ma oferty leasingowej Easy Drive.
VW bank nie ustalił jeszcze utraty wartości nowego golfa.

Offline vg8

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: OP
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Lutego - 2020 - 12:58:45 »
Ja złożyłem zamówienie na Golfa 8 z wyliczeniem mojej zdolności.
Po pojawieniu się kalkulatora po stronie banku zostanie podpięty wniosek o kredyt.
Wpłaciłem narazie zaliczkę i czekam na produkcje.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Lutego - 2020 - 14:22:33 »
Cieszę się, że zamówiłeś nowego golfa. Już myślałem, że nikt oprócz mnie go nie zamówi i na forum zostanę sam. Dzisiaj dostałem informację z salonu, że w tym tygodniu powinno się coś ruszyć, jeśli chodzi o oferty leasingowe. Należy pamiętać, że cena auta jest sprawą drugorzędną. Wszystko zależy od oferty banku. Liczę na korzystną ratę, ponieważ golf powinien trzymać cenę. Złożyłeś zamówienie na 1.5 130KM z manualną skrzynią biegów? Jak długo będziesz musiał czekać za autem? Z tego co słyszałem, to produkują się dosyć szybko. Jaki rozmiar felg wybrałaś i jaki kolor nadwozia?

Offline vg8

« Odpowiedź #6 dnia: 03 - Lutego - 2020 - 22:39:50 »
Auto do produkcji ma trafić w marcu, także liczę ze w kwietniu będzie gotowe do odbioru.
Jeśli oczywiście nie będzie poślizgu. Sprawa jest jeszcze świeża.
Wybrałem 1.5 TSI 130 KM z manualem.
Felgi takie jak w standardzie dla wersji Style.
Lakier moonstone :) ciekawe jak będzie wyglądał na żywo.

Jak już będzie odebrany to podeśle fotki :)

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Lutego - 2020 - 09:10:04 »
No to będzie nas dwóch, bo ja też wybrałem ten kolor nadwozia. Obejrzałem dużo testów golfa i ten betonowy kolor podoba mi się najbardziej. Uważam, że na żywo będzie wyglądał jeszcze lepiej. Ja również będę zamawiał wersję style, ale z innym silnikiem i skrzynią dsg. Dużo dobrałeś z wyposażenia dodatkowego? 

Offline vg8

« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Lutego - 2020 - 15:18:15 »
Ja nie jestem przekonany do automatu. A wiadomo ze o gustach się nie rozmawia. Dobrze ze jest wybór. Dokładałem także szybki przyciemniane. W środku fotele ciemne choć powiem ze te szare tez bardzo ładne. Dodatkowo wziąłem nowe reflektory led, innovision cockpit, pakiet bussines, kamera cofania. Myśle ze wszystko wymieniłem.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Lutego - 2020 - 18:46:55 »
Już najeździłem się samochodami z manualną skrzynią biegów. Teraz będę kupował już tylko automaty. Po prostu z wiekiem człowiek staje się coraz bardziej wygodny. Mam tylko nadzieję, że nie będzie opóźnień reakcji silnika na wciśnięcie pedału gazu. Przez nowe normy emisji spalin, auta ze skrzyniami automatycznymi mają straszne lagi. Jeśli chodzi o kolor tapicerki, to również wybrałem czarny, chociaż jasny szary też jest bardzo ładny. Niestety jasna tapicerka jest trudna w utrzymaniu. Również dobrałem wszystko, co wymieniłeś z wyposażenia opcjonalnego plus jeszcze kilka innych dodatków. Najwięcej wątpliwości miałem z zawieszeniem DCC, ponieważ trochę ten wynalazek kosztuje. Decyzję „na tak” podjąłem po jeździe testowej w Niemczech. Byłem zaskoczony w jaki sposób na ustawieniach komfortowych auto pokonywało dziury i nierówności na drodze. Celowo zjechałem z autostrady w boczne uliczki, żeby sprawdzić zawieszenie. Nie dobrałeś bezkluczykowego dostępu i uruchamiania samochodu?     

Offline vg8

« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Lutego - 2020 - 22:39:14 »
Masz to szczęście ze mogłeś przejechać się nowym golfem. Ja tego nie miałem :( ale co tam. Chciałem się jeszcze pokusić o bezkluczykowy dostęp ale stwierdziłem ze mając wybór wole brać kamerę cofania. Jakoś przeżyje bez tego, a kamerka bardzo mi się przyda. Mam taka sytuacje ze wyjazd z garażu na parking z samochodami które dość płytko parkują. Trzeba uważać przy wyjeździe. Nie wszystkie bajery wydają mi się teraz potrzebne. Jeśli uznam ze coś mi będzie w przyszłości potrzebne bądź nie (ale to mnie prawdopodobne) to będę wymieniać auto za 3 lata. Nie wszystko można mieć ;) Dałem sobie czas na wypróbowanie takiego rodzaju finansowania. Jeśli nie będzie niespodzianek i dużych dopłat to chętnie wymienię na nowe auto. Tzn oddam te i kupuje nowe. Wiem ze golf to dobra inwestycja i po drugie spełnienie moich nastoletnich marzeń. W końcu kto nie chciał mieć golfa. To jest ikona motoryzacji :) ale to tylko moje skromne zdanie. Nie trzeba się z nim zgadzać.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Lutego - 2020 - 19:09:54 »
Dzięki jeździe próbnej przekonałem się, że golfa warto zamówić. Z wyposażeniem opcjonalnym zawsze jest trudny wybór. Na szczęście ja mogłem sobie pozwolić na to, żeby dołożyć prawie wszystko. Nie dobrałem tylko haka holowniczego (nie planuje holowania), szyberdachu (jest głośniej w aucie) i wyświetlacza head-up (nie mogę się do tego przyzwyczaić). Rozumiem jednak Twoją decyzję, że musiałeś dokonać wyboru. Gdybym jednak musiał wybierać pomiędzy kamerą cofania, a bezkluczykowym dostępem, to zostawiłbym obydwie opcje rezygnując np. z przyciemnianych szyb. Nie wyobrażam sobie wracać do czasów, kiedy szukałem kluczyka po kieszeniach, żeby otworzyć i odpalić auto. Uważam, że bezkluczykowy dostęp i odpalanie jest jednym z najwygodniejszych wynalazków, jakie wymyślono. Pamiętaj, że od momentu złożenia zamówienia możesz jeszcze cały czas zmieniać konfigurację samochodu. Dopiero na krótko przed rozpoczęciem produkcji samochód jest blokowany w systemie. Jaki rodzaj finansowania wybrałeś?   

Offline vg8

« Odpowiedź #12 dnia: 06 - Lutego - 2020 - 11:40:53 »
Termin produkcji mam już zaklepany. Zmian już nie prowadzę. Ale nie wiąże się z autem na wiele lat. Myśle ze za kilka będę już bardziej świadomi co potrzebuje a co nie. Nie mniej nie narzekam na wyposażenie. Jest zadowolony. Wydaje mi się ze Golf jest teraz mocno wypasiony i odstaje na plus od aktualnego standardu kompaktów. Kredyt EasyDrive. Przyciemniane szyby są dla żony istotne także to jej sprawka, a tym bardziej ze będą jeździć dzieciaki.  Jedna szkoda ze nie można było wybrać pięknego błękitnego koloru nadwozia. Był zarezerwowany tylko dla aut z lini rline. A ten mi się podobał ;) no cóż. Na rline nie będę czekał. Może kiedyś :P

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #13 dnia: 06 - Lutego - 2020 - 17:58:11 »
Jeżdżę różnymi samochodami, ale golfa jeszcze nigdy nie miałem. W nowym modelu podczas jazdy nie znalazłem wady, która mocno by mnie irytowała. Za to zalet znalazłem dużo np. niskie spalanie, dynamika, wyciszenie i bardzo wygodne fotele. Dzisiaj pojawiła się oferta leasingu EasyDrive. Jutro jadę na ostateczne negocjacje i zamawiam. Ile rabatu udało Ci się uzyskać od ceny katalogowej?

Offline vg8

« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Lutego - 2020 - 18:22:38 »
Ok 7% ja tez czekam na informacje na temat finansowania. Wstępnie wiem ile będzie to kosztować. Ale szczegóły po tym jak VW Bank przedstawi ofertę na Golfa 8.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #15 dnia: 06 - Lutego - 2020 - 20:24:55 »
7% nie mając floty aut, to bardzo dużo. Oferta leasingowa pojawiła się dzisiaj około południa, więc oferta kredytowa może też już jest.

Dodano:  07 - Lutego - 2020  -  16:43:35
No i stało się. Dziś zamówiłem golfa 1.5 e-TSI 150KM DSG mild hybrid, lub jak kto woli 1.5 TSI EVO mHEV. Planowana produkcja to 12 tydzień, czyli dosyć szybko. Teraz pozostaje tylko czekać.

Offline vg8

« Odpowiedź #16 dnia: 07 - Lutego - 2020 - 21:43:37 »
Gratulacje! Czyli podobnie szybko zamówiłeś auto i nie musisz długo czekać na realizacje w produkcji. Wychodzi na to ze nie ma jeszcze kolejek na ten model. Pewnie się to zmieni po wypuszczeniu aut do jazd próbnych w marcu. Jestem ciekawy jak ci się spisze nowość VW pod maską. To w końcu nowość w tym modelu :) chyba odbiór planują u Ciebie pod koniec kwietnia?

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #17 dnia: 07 - Lutego - 2020 - 22:06:35 »
Liczę na to, że auto odbiorę na początku kwietnia, ponieważ produkcja golfa jest blisko Polski. Sam jestem bardzo ciekawy nowego silnika, jego kultury pracy i spalania. Myślę, że lawina zamówień zacznie się dopiero, gdy wprowadzą do sprzedaży silniki 1.0TSI, które będą zdecydowanie tańsze w zakupie. Pytanie do moderatora, dlaczego zdjęcia nowego golfa, które wrzuciłem zostały usunięte?

Offline vg8

« Odpowiedź #18 dnia: 07 - Lutego - 2020 - 22:41:06 »
Tez liczę na szybką dostawę. Tym bardziej że moce przerobowe są bo spada liczba zamówień na golfa 7.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #19 dnia: 08 - Lutego - 2020 - 18:19:49 »
Czy masz już tak jak ja ustalony tydzień produkcyjny? Ten rok zapowiada się bardzo ciekawie jeśli chodzi o segment aut kompaktowych. Nowy golf, nowa octavia, nowy leon i nowe audi A3. Klienci będą mieli w czym wybierać. Ja postanowiłem z różnych względów zamówić golfa i mam nadzieję, że nie zawiodę się.

Offline vg8

« Odpowiedź #20 dnia: 09 - Lutego - 2020 - 14:15:24 »
Ja mam zatwierdzony 10 tydzień. Przewidywany odbiór w kwietniu.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #21 dnia: 09 - Lutego - 2020 - 19:31:46 »
Czyli teoretycznie powinieneś odebrać golfa przede mną. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Dowiedziałem się również, że najtańsza wersja golfa z silnikiem 1.0TSI 90KM, będzie kosztować 75tys. Zobaczymy, kiedy ujawnią cenniki pozostałych wersji silnikowych i jak to wpłynie na zamówienia. Widzę, że moje zdjęcia z testów, które wrzuciłem powróciły, fajnie.   

Offline vg8

« Odpowiedź #22 dnia: 09 - Lutego - 2020 - 21:45:06 »
Na Twitterze znalazłem fotki z pakietem R-line:
https://twitter.com/simplykaygee/status/1223849407617077248?s=21

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #23 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 15:30:31 »
Wygląda trochę agresywniej, ale nie wiem czy dokupiłbym ten pakiet.
Czasami zewnętrzne pakiety stylistyczne wnoszą dużo, ale często bywa też tak, że są mało zauważalne.
Musiałbym zobaczyć auto na żywo i oczywiście poznać cenę pakietu R-line.
Mój golf i tak kosztuje już dużo, jak na auto kompaktowe.

Dodano: 14 - Luty - 2020 - 18:57:54
Dzisiaj dostałem informację z salonu, że zatwierdził się 11 tydzień produkcji. Oferta kredytowa jest już dostępna?

Offline vg8

« Odpowiedź #24 dnia: 14 - Lutego - 2020 - 19:29:13 »
U mnie nadal 10 tydzień. Także po moim pójdzie twój do produkcji. Ale oferty kredytowej jeszcze nie mam

Tagi wątku: