Autor Wątek: Elektryfikacja motoryzacji - czy to się uda w Polsce ?  (Przeczytany 8268 razy)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Elektryfikacja motoryzacji - czy to się uda w Polsce ?
« Odpowiedź #100 dnia: 01 - Marca - 2024 - 19:09:09 »
akumulatory wymieniane w EV są natychmiast zużywane jako przydomowe magazyny energii - nie ma co utylizować...
Potwierdzam taką informację bo znam człowieka który robi takie stacje . Ale nie tak łatwo jest to nabyć.  Mam na myśli używane baterie.
Nie mam nic przeciwko elektryką , w kraju w którym mieszkam infrastruktura do ładowania jest nawet dobrze rozwinięta.
Kolega posiada takie cudo i chwali sobie bo korzysta z fotowoltaiki ładowanie taniej go wychodzi niż tankowanie spalinowego.  Osobiście jeśli poruszał bym się ,że tak nazwę w koło komina to może i sam bym myślał o takim aucie choćby ze względów ekonomicznych.  Wypowiedź moja że miało by sens  chwaląc się że to EKO było by gdy by zanim to powstało był już plan jak utylizować bądź wykorzystać te ogniwa.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #101 dnia: 01 - Marca - 2024 - 19:44:27 »
Ale negowanie w ten sposób uważam za brak rzeczowych argumentów. "Ja wiem lepiej i już"
Jest mnóstwo rzeczowych argumentów, tylko nie mam ochoty dyskutować, ponieważ "ja wiem lepiej" a "Ty również wiesz lepiej" i dyskusja nie ma sensu. Pzdr

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #102 dnia: 03 - Marca - 2024 - 15:38:31 »
Odnośnie elektryfikacji , taki oto materiał na niemieckiej prasie , pozwolę sobie zacytować część wypowiedzi z jednego z większych koncernów " ....Dokonując niezwykłego strategicznego odwrócenia się, Mercedes-Benz ogłasza, że ​​zwiększy swoją koncentrację na produkcji pojazdów spalinowych, zamiast skupiać się wyłącznie na samochodach elektrycznych. Decyzja ta, ogłoszona przez dyrektora generalnego Olę Källenius, oznacza znaczącą zmianę strategii firmy ( śr.: 23.02.24 )."

Można odnieść wrażenie że producenci coś mogą wiedzieć na temat nadchodzących trendów. 

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #103 dnia: 03 - Marca - 2024 - 17:51:35 »
Czytałem cały ten artykuł, generalnie elektryki w Niemczech kiepsko się sprzedają i koncerny robią powoli zwrot z powrotem w kierunku kontynuacji rozwoju silników spalinowych, sami już widzą że to się nie uda.

Offline Ksześ

• :: TrendLine
  • VW: ID.4
  • Silnik: E-Motor
  • Moc: 174 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: RWD
  • Rej: WH
« Odpowiedź #104 dnia: 04 - Marca - 2024 - 00:16:56 »
Ale negowanie w ten sposób uważam za brak rzeczowych argumentów. "Ja wiem lepiej i już"
Jest mnóstwo rzeczowych argumentów, tylko nie mam ochoty dyskutować, ponieważ "ja wiem lepiej" a "Ty również wiesz lepiej" i dyskusja nie ma sensu. Pzdr

Cytuj proszę całe zdania, a nie tylko to co Tobie pasuje. Powtórzę więc - nie jestem „wyznawcą” samochodów elektrycznych. Tak jak odnoszę wrażenie, że Ty jesteś „wyznawcą” jedynych słusznych samochodów spalinowych. W dyskusji przedstawiam rzeczowe argumenty, że zarówno samochody elektryczne jak i spalinowe mają swoje zalety i wady. Każdy teraz ma wybór jednych i drugich. Jeśli więc przeczytałeśze zrozumieniem moje posty, to zauważysz, że EV mają zalety i są w niektórych aspektach lepsze od spalinowych. Jeśli te akurat zalety mają dla kogoś większe znaczenie, to może zdecydować się na EV.

Niestety często słyszę wypowiedzi posiadaczy super aut spalinowych które w mieście wąchają smród za mną. OOPS - nie ma smrodu…
Oglądają mój zadek. I ciężko im z tym się pogodzić.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #105 dnia: 04 - Marca - 2024 - 00:38:22 »
Smród pozostawia taki sam jeśli nie większy, tylko że w innym momencie, czasie, miejscu. "Całokształt" elektryków nie ma nic wspólnego z ekologią, tylko się Tobie wydaje, że jesteś Eco.

Dodano:  07 - Marca - 2024  -  19:31:32
Ludzie to jednak nie są barany https://moto.rp.pl/producenci/art39956531-volkswagen-ma-problem-z-popytem-na-modele-elektryczne-produkcja-wstrzymana

Offline Ksześ

« Odpowiedź #106 dnia: 15 - Marca - 2024 - 01:01:14 »
Ludzie to jednak nie są barany
Nie rozumiem zawiści w tym zdaniu.

Cytat z przytoczonego linku, co to ma wspólnego z klientami?
"Teraz linie produkcyjne w Emden ponownie stoją w miejscu z powodu problemów z zaopatrzeniem."

Czy to też oznacza, że ludzie nie są baranami, których koncerny oszukują na spalinach?:
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/znany-japonski-producent-aut-wstrzymuje-produkcje/tq79yxz

Albo takie informacje, może kabelki to tylko pretekst?
https://forsal.pl/biznes/przemysl/artykuly/8381166,bmw-i-volkswagen-wstrzymanie-produkcji-aut-brak-wiazek-przewodow-ukraina.html
https://autokatalog.pl/blog/2024/wstrzymanie-produkcji-suzuki-vitara
https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/184589-tymczasowe-wstrzymanie-produkcji-suv-ow-w-fabryce-volkswagena-slovakia-w-bratyslawie

I ostatni powód - myślę, że najważnieszy. Jeśli VW nie zmieni cen, to zostanie zmieciony z rynku. A EV będą świetnie sprzedawali inni, między innymi BYD.
https://pim.pl/chinskie-samochody-elektryczne-rozjada-europe-niemcy-znalezli-sie-pod-sciana/

Dodano:  16 - Marca - 2024  -  21:09:44
Smród pozostawia taki sam jeśli nie większy, tylko że w innym momencie, czasie, miejscu. "Całokształt" elektryków nie ma nic wspólnego z ekologią, tylko się Tobie wydaje, że jesteś Eco.

Dodano:  07 - Marca - 2024  -  19:31:32
Ludzie to jednak nie są barany https://moto.rp.pl/producenci/art39956531-volkswagen-ma-problem-z-popytem-na-modele-elektryczne-produkcja-wstrzymana
Czy gdziekolwiek napisałem cokolwiek o ekologii? Przeczytaj proszę jeszcze raz cały wątek ze zrozumieniem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #107 dnia: 19 - Marca - 2024 - 11:42:34 »
To jest ekologia przez duże "E"

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #109 dnia: 23 - Marca - 2024 - 07:02:26 »
 Pozwole sobie zacytować część tekstu
"Czy kamper na prąd to dobry pomysł? Wszystko wskazuje na to, że jeszcze nie. Taki samochód generuje dużo problemów. Po pierwsze - przy mniejszym zasięgu pojawia się problem z ładowaniem w różnych odległych miejscach. "

I to tyczy się nie tylko kamperów.  Na zdjęciu poniżej ,Audi q7 etron z problemem baterii.

Zauważyłem,  że głównie problemy mają samochody hybrydowe. Gdzie ludzie używając samochodu na krótkim dystansie nie dają możliwości baterii się naładować. 

Podziękował: Frodo, Ksześ

Offline Ksześ

« Odpowiedź #110 dnia: 23 - Marca - 2024 - 11:12:40 »
No i to jest jeden z przykładów, że EV nie jest idealny do każdych zastowań. A niektórzy ortodoksyjni zwolennicy jednego czy drugiego napędu na siłę próbują przedstawiać wyższość i swoją rację.

Niedawno widziałem VW Buzz, który jak jeden z niewielu remak-ów, bardzo się udał koncernowi VW. Piękny, funkcjonalny, tylko, że to auto do niczego. A w zasadzie do bardzo wąskiego zastosowania - dowożenia na krótkich dystansach w mieście. Mając takiego VAN-a oczekiwałbym zupełnie innej mobilności, najczęściej chciałbym móc pojechać w długą podróż. I tu diesel jest bezkonkurencyjny pod każdym względem.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #111 dnia: 23 - Marca - 2024 - 13:43:13 »
@tomnaj84 , czy to ogólny problem VAG PHEV czy tylko poszczególnych modeli/roczników?
PS.
Rozważam Q5 PHEV nowy w leasingu, ale chcę auto do zostawienia na długo... Wolałbym tańszego Tiga PHEV, ale brak 4x4...
Będzie nowy Q5 (to raczej będzie za drogie! podobnie jak Q6 e-tron), ale też nowy RAV4 (ciekawe czy w końcu nie zapomną o wygłuszeniu...), lift Tesli Y i Chińczycy mają coraz ciekawsze EV. Więc jeśli VAG nie ogarnia PHEV, to może nie tędy droga... 
Gdyby tak jeszcze był czas na jazdy testowe...  :(
Tig II oczywiście zostaje! Da się lubić! :D

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #112 dnia: 23 - Marca - 2024 - 14:03:21 »
W tym łączeniu 3.0 tdi i elektryka który na pełnej baterii zrobi 50 km. Jest problem w tym że jak ktoś jeździ krótkie odcinki to nie następuje ładowanie pelne a wręcz zerowe baterii. Pozostaje tylko gniazdko , ale czas ładownia z gniazdka jest też długi.  Ogólnie jak dla mnie to poroniony pomysł.  A czy taki problem będzie w Q5. Myślę że tak . Bateria ktora jest niedoładowywana w końcu zacznie robić figle jak w tym akurat przypadku.  Z drugiej strony sam serwis zrzucił winę na użytkownika i po niekąd ma rację, bo Ty my jako użytkownicy musimy o to dbać. A z relacji właściciela auta jak zakupowal ten samochód wynika że miało być super ładowanie baterii podczas jazdy itp.. Niestety tak jest ale na trasie a nie w koło komina.

Podziękował: Frodo, Ksześ

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #113 dnia: 23 - Marca - 2024 - 14:32:26 »
Dziękuję! To ma sens. Przy czym zwalałbym bym jednak winę zdecydowanie na producenta, nie użytkownika. Auto mogłoby się ładować podczas jazdy koło komina i powinny jeśli akumulator się zbyt mocno rozładowuje. Nie robią tego zapewne by wyszło niskie spalanie. Alternatywą jest częstsze ładowanie, ale jeśli tak, to też auto powinno krzyczeć by doładować. Nie powinni liczyć, że użytkownik będzie miał w głowie jakiś skomplikowany wzór wiążący procenty naładowania i odległości... w czasie... z degradacją akumulatora. Auta powinny być budowane dla ludzi, którzy wsiadają i jadą jak i ile chcą (tak jak to robi Toyota) bo mało kto ogarnia co się dzieje pod maską.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #114 dnia: 23 - Marca - 2024 - 15:45:40 »
jeśli tak, to też auto powinno krzyczeć by doładować
Oczywiście widać stan baterii,  Ale jest to męczące non stop latać z kablem .
Przy czym zwalałbym bym jednak winę zdecydowanie na producenta, nie użytkownika
No niestety z tym nie wygramy , właściciel też powiedział że jak by go sprzedawać nie wprowadził w błąd to by raczej takiego mieszańca nie kupił.  W tym przypadku doszło jeszcze do uszkodzenia samego mechanizmu utwierania klapy.  Ale to przy tym wszystkim pikuś. 

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: N
« Odpowiedź #115 dnia: 24 - Marca - 2024 - 21:42:54 »
To jest ekologia przez duże "E"
Spytam czy płynąłeś kiedyś statkiem? Żaden statek wyprodukowany po 1990 roku tak nie dymi, a myślę że nawet te wcześniejsze też tak nie kopcą. Obecnie w Norwegii 60% promów samochodowych jest przebudowana na elektryczne i silniki spalinowe jako generatory mają tylko jako zasilanie awaryjne. Dodam że od lat 90 do napędu statków zaczęto używać silniki na LNG czyli skroplony gaz.
Co do częstego ładowania chybryd czy elektryków o małym zasięgu no cóż wybór jest po stronie kupującego. My kupiliśmy elektrycznego Zoe mimo jego zasięgu do 140 km świadomie, bo ma jeździć na krótkie odcinki. A i tak czasami okazuje się, że w czasie dnia jest podładowywany aby jeszcze gdzieś pojechać.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Podziękował: Ksześ

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #116 dnia: 25 - Marca - 2024 - 07:27:26 »
LNG to na razie margines, większość transportu morskiego napędzana jest jednak dieslami i posiada generatory diesla, tak samo metanol też jeszcze jest rzadkością, prom Stena Line zdaje się ma nowatorski napęd na metanol

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Rej: N
« Odpowiedź #117 dnia: 25 - Marca - 2024 - 20:30:49 »
@doggie no nie da się wszystkiego w krótkim czasie wymienić ale systemy filtrów są potężnie rozbudowane więc ten dym z komina statku nie wygląda tak jam na tym obrazku z teslami.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #118 dnia: 25 - Marca - 2024 - 21:01:56 »
Jakoś nie za bardzo ludziska rozumieją co się dzieje przy okazji elektryfikacji motoryzacji. Można śmiało powiedzieć, że silnik spalinowy to taka siłownia, w której spala się benzynę/olej napędowy/gaz w miejscu zapotrzebowania na moc, czyli w samym aucie. Natomiast w momencie elektryfikacji motoryzacji każda siłownia z auta zostaje przeniesiona gdzie indziej, a konkretnie do zbiorczej elektrowni. Teraz moc elektryczna potrzebna do napędu auta musi być jakoś do niego przeniesiona i w nim zmagazynowana. Pytanie: ile trzeba zwiększyć moc elektrowni w całym kraju, by wyeliminować produkcję energii w samochodach? Poza tym pozostaje jeszcze cała infrastruktura do przesyłu prądu elektrycznego z elektrowni do miejsca ładowania, a tamże zainstalować trzeba odpowiednią ładowarkę.
Jak popatrzeć na to z tej strony to cały problem wygląda zupełnie inaczej ? Kiedy uda się nam wybudować tyle nowych elektrowni ? Tyle przesyłowych linii energetycznych i infrastruktury ładowania, czyli dystrybucji energii w miastach, wsiach i wzdłuż dróg ?
Czy jednak nie prościej zostawić produkcję energii w samochodzie ?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #119 dnia: 25 - Marca - 2024 - 22:00:15 »
ten dym z komina statku nie wygląda tak jam na tym obrazku z teslami.
To zdjęcie przecież nie jest realne, to swego rodzaju żart :P

Podziękował: Ksześ

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #120 dnia: 26 - Marca - 2024 - 12:46:00 »
Najgorsze jest to, że o tym ile co kosztuje w dużej mierze decydują... politycy, którzy (zdaje się na gazie) żonglują dopłatami, podatkami i karami, mimo że nie rozróżniają wata od dżula, nie mówiąc o zasobach, rezerwach mocy, współczynnikach wykorzystania mocy znamionowej (szczególnie gdy nie wieje wiatr i/lub nie świeci słońce), nie mają pojęcia jak działa krajowy system energetyczny, a zapytani o stężenie CO2 w atmosferze (o którym co chwilę pouczają) pomyliliby się zapewne w większości o co najmniej 2 rzędy wielkości (100x)... W tych warunkach naprawdę trudno ocenić co się będzie opłacać "Kowalskiemu", szczególnie w dłuższym okresie.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #121 dnia: 26 - Marca - 2024 - 14:47:24 »
Najgorsze jest to, że o tym ile co kosztuje w dużej mierze decydują... politycy, którzy (zdaje się na gazie) żonglują dopłatami, podatkami i karami, mimo że nie rozróżniają wata od dżula, nie mówiąc o zasobach, rezerwach mocy /.../
Za nimi stoi zawsze jakieś lobby z walizkami pełnymi pieniędzy, którym dane zmiany mają służyć i pomnażać ich miliardy. Tavares ten od Stellantis zarabia 100000 euro .... dziennie! Czy to jest normalne? Czy człowiek potrzebuje aż tyle do życia kosztem innych?

Podziękował: Frodo

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #122 dnia: 26 - Marca - 2024 - 17:11:03 »
Czy człowiek potrzebuje aż tyle do życia kosztem innych?
On nie, ale jego Ego tak !

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #123 dnia: 28 - Marca - 2024 - 15:23:51 »
Użytkowanie elektryka w naszych realiach  :evilmrgrin:

Offline Ksześ

« Odpowiedź #124 dnia: 28 - Marca - 2024 - 16:48:18 »
Użytkowanie elektryka w naszych realiach 
Chyba tak wraca do "domu" każde auto z wypożyczalni... ale BEV zawsze można dowalić.

Tagi wątku: