Autor Wątek: POLO PROSTO Z SALONU - pierwsze wrażenia po odbiorze ?  (Przeczytany 22939 razy)

Offline kolnierz

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.0 TSi
  • Napęd: FWD
  • Rej: WN
POLO PROSTO Z SALONU - pierwsze wrażenia po odbiorze ?
« dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 10:06:36 »
Cześć wszytskim,

W przyszłym tygodniu odbieram Nowe Polo (mam taką nadzieję :-) ), jestem ciekaw waszych opinni o nowym Polo. Jakie wrażenia z jazdy i ogół samochodu. Moje Polo to - Comfortline, 95 km, jasny srebny metalik.

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
Odp: POLO PROSTO Z SALONU - pierwsze wrażenia po odbiorze ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 10:29:14 »
Może nie z punktu widzenia codziennego użytkowania, ale odbyłem dwie jazdy próbne Polo, a także Ibizą, siedziałem w kilku innych autach tego segmentu. Jeśli chodzi o prowadzenie Polo, to układ kierowniczy jest dość precyzyjny, ale moim zdaniem troszeczkę zbyt lekki, wymaga przyzwyczajenia. Trochę nienaturalnie wysokie przełożenia biegów. W obecnym aucie jestem przyzwyczajony, że pierwszy bieg służy w zasadzie tylko do ruszenia z miejsca i od razu zmieniam na drugi bieg. W nowym Polo na drugim biegu to można 100 km/h przekroczyć. Wnętrze najbardziej mi się podobało z wszystkich aut tego segmentu, które oglądałem. W porównaniu do mojej polówki z 2006 r. naprawdę czuć tę różnicę przestrzeni. Jakość wykonania jak na ten segment jest naprawdę solidna. Wygodne fotele w highlinie. Najlepszy system infotainment w klasie moim zdaniem. Co do silnika, jeździłem i zamówiłem 1.0 TSI 95 KM. Wiele osób bardzo marudzi na downsizing, że to tylko trzy cylindry, 1.0, mała moc. Natomiast ja jestem osobą, która od momentu zrobienia prawa jazdy, przez lata jeździła tylko wolnossakiem 55 KM. Dla mnie wrażenie dynamiki w tym silniku w nowym Polo jest naprawdę bardzo pozytywne. Wiadomo, jeśli ktoś jest przyzwyczajony do mocniejszych i pojemniejszych silników, to ma o tym oczywiście zupełnie inne zdanie.

Podziękował: kolnierz

Offline kolnierz

« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 10:40:41 »
Hej,

Moje odczucia względem Nowego Polo były bardzo podobne do Twoich. Jakośc wykonia i precyzja spasowania oraz sam wygląd wg mnie najlepszy w swojej klasie. To jak się siedzi na przednich fotelach, że czuje się jakby mnie wszystko otaczało (obudowany ze wszystkich stron), bardzo podobnie czuję się w Focusie mk3, żona takiego posiada. Nowa fiesta ładna, lecz nie czuje tego otaczającego mnie kokpitu. Wcześniej jeździłęm cytryną 3 cylindrową, mnie to wcale nie przeszskadza zrobiłem nią 90 kkm, bez żadnych usterek więc małych silników się nie boję. A uważam, że niemieckie samochody są o niebo lepiej i porządniej produkowane. Musze się przyznać, że jazdy próbnej nie odbyłem, jedynie siedziałem w środku kilka razy. Można powiedzieć samochód troche w ciemno kupiony. Poprzedni samochód miał tylko 72 konie bez turbo wiec te 95 km z turbo, dla mnie bęedzie jak rakieta :-P

Offline arturch1977

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 10:54:45 »
Akurat moje poprzednie auto to Fabia III i jeśli chodzi o jakość wykonania to nowe Polo jest o wiele lepsze.
Plastiki są miękkie, fotele bardzo wygodne (ja mam wersję Beats z kubełkowymi fotelami). System multimedialny z ekranem 8 cali jest na prawdę dobry, mam do tego subwoofer ze wzmacniaczem i ładnie to gra.
Wnętrze jest w jasnym kolorze z dodatkami czerwieni, boki foteli są skórzane w kolorze jasno beżowym a reszta z ładnie wyglądającego materiału.
Prowadzenie, jazda nim to czysta przyjemność, fajnie się prowadzi, czuć większy komfort niż w Skodzie Fabia III.
Testowałem nową Ibizę w wersji FR (taką też zamówiłem ale oczekiwanie na niego przerosło moją cierpliwość) i jazda Ibizą jest podobna do Polo ale plastiki czy wnętrze są lepsze w Polo.
Swoim już przejechałem prawie 10 000 km od końca maja 2018. Żadnych problemów, czysta przyjemność z użytkowania. Moja wersja jest dosyć bogata, są też full LEDy, kamera cofania, czujniki przód/tył, pakiet zimowy, pakiet komfort, pakiet deszczu, system dźwięku Beats, i jeszcze kilka drobiazgów pomagających użytkować to autko.
Ogólnie wielkość wnętrza w Polo jest większa od swoich konkurentów w klasie.

Offline kolnierz

« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:01:51 »
Też się zastanawiałem naa nową Ibizą, ale wnętrze na dzieńdobry jakoś mnie odpychało. Plastki niestety wyglądają w niej dośc tandetnie. Jedynie za ibizą przemaiwało, że w podobnej cenie możaa było mnieć pakiet fullLed. Polo wygrywało jęzli chodzi o wygląd zewnętrzny i wewnętrzny.
W mojej wersji Comfortline, jest czujnik deszczu, lusterko wsteczne z funkcją ściemniania, pakiet komfort, czujniki p/t, i inne bajery, zastanwaim się tylko czy będą gniazda USB w podłokietniku dla tylnej kanapy.

Offline arturch1977

« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:14:38 »
Gniazd USB w podłokietniku nie ma, ja mam dwa gniazda z przodu plus wejście na SD w schowku i w nim także dodali wejście na CD.
Nie wiem jak wyglądają plastiki z zwykłym Polo a nie jak u mnie w limitowanej wersji ale faktycznie w Ibizie są twarde i porównywane do Fabii.

Offline kolnierz

« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:21:00 »
A jeszcze jest jedna ciekawa kwestia, bo rozumeim, że pakiket czujnik deszczu podiasz. Czy Twoje lusterko wsteczne ma grubą ramkę plastikową, czy cienką lub jest jedynie sama tafla szkła bez ramki?

Offline arturch1977

« Odpowiedź #7 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:25:26 »

Czujnik deszczu mam i lusterko mam ściemniające i jest grubszę a nie takie cieniutkie.

Podziękował: kolnierz

Offline Drmscp

« Odpowiedź #8 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:31:26 »
Wiem, że te auta z RM 2019 mają wejścia USB w tunelu na tylne fotele.

Offline kolnierz

« Odpowiedź #9 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:38:06 »
Właśnie, jak odbiorę Polo opowiem na to pytanie. Już doczekać się nie mogę, na odbiór. Z salonu do domu będę miał 120 km, więc będę mógł od razu przetestować samochód. A  jak z docieraniem silnika trzeba jakoś szczególnie obchodzić się z autem. Czy normlanie jeździć tylko poprostu nie cisnąć od razu na max?

Offline Drmscp

« Odpowiedź #10 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:44:47 »
Na pewno ci powiedzą jak się obchodzić z autem w pierwszych kilometrach. Ogólna zasada jest taka, żeby nie wkręcać na wysokie obroty, nie wciskać gazu do oporu. Czytałem też, że lepiej jest docierać silnik w ruchu zróżnicowanym niż w jednostajnej jeździe autostradą, ale raczej nie ma co popadać w paranoję. Spece zalecają wymienić olej i filtr po okresie dotarcia żeby usunąć wszelkie nieczystości, które powstaną w tym czasie.

Offline arturch1977

« Odpowiedź #11 dnia: 31 - Stycznia - 2019 - 11:44:57 »
Przejrzałem teraz oferty nowego Polo i faktycznie model 2019 ma z tyłu USB.
Ja po odebraniu swojego Polo od razu następnego pojechałem z trasę na wakacje i 1000 km przeleciało w trasie.
Jazda oczywiście dosyć delikatna a nie z maks prędkością czy wkręcanie silnika powyżej 3500 tys. obr.
Wiem że jedni mówią że można cisnąć a drudzy są starej szkoły ale ja zawsze te pierwsze dni jeżdżę delikatnie.

Offline Fazieusz

• Silnik: 1.0 TSI
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #12 dnia: 01 - Lutego - 2019 - 02:38:59 »
Pierwszym wrażeniem po odebraniu Nowego Polo był dziwny dzwięk podczas ruszania na pierwszym biegu, jakby przeskakiwała jakaś blacha pod podłogą a obok turlał się worek kartofli... Dalej tak ma, po rozgrzaniu silnika trochę ciszej ale ogólnie tragedia. Auto przejechane 2100km.

Offline kolnierz

« Odpowiedź #13 dnia: 03 - Lutego - 2019 - 08:07:09 »
Jutro odbieram :D o tylnych pasach wiem żeby sprawdzić czy są wymienione.
Wieczorem zdam relacje jak poszło.

Offline kolnierz

« Odpowiedź #14 dnia: 05 - Lutego - 2019 - 06:25:53 »
Witam, już jestem szczęśliwym posiadaczem Polo.
Tak na szybko samochód świetny, prowadzenie, komfort taki jak się spodziewałem. Nie zarejestrowałem dziwnych styków przy ruszania, pasy z tylu wymienione. USB w podłokietniki dla tylnej kanapy jest  :D na autostradzie prowadzi się jak samochód o klasę większy, prędkości autostradowe są dla niego bez problemowe. Mnogość ustawień i różnych gadżetów przerosła moje oczekiwania. Dziś czas na testowanie w mieście.

Podziękował: Drmscp

Offline Drmscp

« Odpowiedź #15 dnia: 05 - Lutego - 2019 - 07:08:12 »
Miło słyszeć takie opinie. Podobne odczucia miałem na jeździe próbnej. Czekam z niecierpliwością na mój egzemplarz. :-)

Offline sperou

• Rej: EL
« Odpowiedź #16 dnia: 08 - Lutego - 2019 - 21:50:48 »
Po odbiorze auta mam fajne odczucia, chociaż póki co auto jest jakby lekko przymulone. Może to kwestia dotarcia? Przy wyższych obrotach czuć drżenie drążka zmiany biegów. Dodatkowo spryskiwacze działają z 3-4 sekundowym opóźnieniem podczas gdy wycieraczki już pracują. Pomimo wszystko auto jest bardzo komfortowe, zwinne i dobrze się prowadzi. Spalanie jest u mnie dość wysokie, bo jeżdże w korkach głównie stojąc lub od świateł do świateł (ok 10L/100km) jednak jutro jadę w trasę.  :bry:

Offline Drmscp

« Odpowiedź #17 dnia: 08 - Lutego - 2019 - 22:07:53 »
Hmm, u mnie w firmie ostatnio pojawiły się nowe Skody Rapid z tymi samymi silnikami (1.0 TSI 95 KM) i jeżdżący nimi również mówią o przymuleniu. Dziwne. Może taki mechanizm zabezpieczający silnik przez pierwsze kilometry w okresie dotarcia? Albo coś "dziwnego" stało się z nimi po dostosowaniu do WLTP...

Offline kolnierz

« Odpowiedź #18 dnia: 09 - Lutego - 2019 - 09:26:07 »
Hej ja zrobiłem swoim Polo już ponas 300 km. I z każdym kilometrem mam wrażenie że Polo jest coraz bardziej chętne do przyspieszania. Spalanie w mieście max 7.2

Dodano:  13 - Lutego - 2019  -  11:20:05
Drodzy posiadzacze Polówek,
Czy zmienialiście olej w swoim samochodzie po dotarciu silnika np. po 1000 km, czy czekacie na pierwszą wymianę po 15kkm?

[gmod]Proszę założyć nowy temat, dotyczący wymiany oleju. Na forum nie tolerujemy rozmywania tematów i tworzenia off-topów.[/gmod]

Offline Drmscp

« Odpowiedź #19 dnia: 13 - Lutego - 2019 - 09:40:52 »
Na pewno wymienię po 1,5 – 2,0 tys. kilometrów pozaprzeglądowo. Nie kosztuje to majątku, a może znacząco zwiększyć żywotność i kulturę pracy silnika. Chyba, że ktoś bierze z myślą sprzedania po kilku latach, to może na tym oszczędzić bo ewentualne problemy będą już na głowie innego właściciela. ;-)

Offline biner

• :: StartLine
  • Silnik: 1.0
  • Rej: EL
« Odpowiedź #20 dnia: 23 - Lutego - 2019 - 20:05:15 »
Na pewno wymienię po 1,5 – 2,0 tys. kilometrów pozaprzeglądowo. Nie kosztuje to majątku, a może znacząco zwiększyć żywotność i kulturę pracy silnika. Chyba, że ktoś bierze z myślą sprzedania po kilku latach, to może na tym oszczędzić bo ewentualne problemy będą już na głowie innego właściciela. ;-)
pierwsza wymiana według zaleceń 2lata lub 30 kkm

Offline Drmscp

« Odpowiedź #21 dnia: 23 - Lutego - 2019 - 20:40:24 »
To co "zalecają" jako harmonogram przeglądów, a co jest zalecane to dwie różne sprawy. Na youtube masz pełno filmów z wymiany oleju po paru tysiącach kilometrów, zobacz jak on wygląda i ile w nim opiłków jest.

Offline lukimaster

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 85 KM
  • Rej: CCH
« Odpowiedź #22 dnia: 23 - Lutego - 2019 - 20:45:27 »
Dość dyskusyjna sprawa. W żadnym aucie firmowym nie wymieniałem po 1000 km i auta przejeżdżały po 200 czy 300 tys.km. Ale z drugiej strony jak ktoś będzie spokojniejszy to czemu nie  ;)

Offline krzychu8888

• Rej: SB
« Odpowiedź #23 dnia: 23 - Lutego - 2019 - 21:29:03 »
Też się zastanawiałem nad wymianą oleju ale w ASO powiedzieli ze mam przyjechać dopiero za taki czas jak pokazuje komputer.
Ogólnie autko hmm może być chociaż lekko muli.  Ale jak czytałem wyżej pewnie silnik musi się dotrzeć. USD mam z miejscu gdzie jest ładowanie indukcyjne.  Z tyłu mam dwa wejścia.  Denerwuje mnie ze funkcia living home jest sterowana ręcznie :/

Offline Michał77

• Rej: WF
« Odpowiedź #24 dnia: 17 - Marca - 2019 - 18:06:16 »
1.0 TSI 115 KM
Po pierwszych 4 tys...
Z pozytywów..
Bardzo fajne prowadzenie, zaskakujący komfort jak na auto tej klasy.. Całkiem żwawy  :thumbup:
Z minusów to chyba mimo wszystko spalanie, spodziewałem się że dane producenta jak zawsze będą zaniżone ale nie aż tak..
no może mam też za ciężką nogę  :D Pierwsze 2 tys w ogóle jeździłem spokojnie a spalanie w mieście i tak ciężko było zejść poniżej 8 l
Trasa wynik około 7 l przy prędkościach 120-130 km/h  Generalnie teraz kiedy jeżdżę bardziej dynamicznie w mieście dobijam do 9 l. Na trasie od prędkości 140km.h w górę spalanie na poziomie 8 l
Kolejna rzecz to brak tempomatu  :angry: Byłem pewien że w wersji highline to należy mi się jak psu miska   :evilmrgrin: Ogranicznik to jakieś nieporozumienie..
Ogólne wrażenia pozytywne choć te 3 cylindry czasem drażnią :angry: Na tą chwile mój wybór padłby na 1.5 TSI

Tagi wątku: