Autor Wątek: Czy warto zmieniać opony na zimowe ?  (Przeczytany 35224 razy)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Czy warto zmieniać opony na zimowe ?
« Odpowiedź #50 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 16:28:33 »
to albo przespał ostanie 20-30 lat albo nie chce tego zrozumieć
Wyczuwam aluzje ale to nie ja przespałem 20-30 lat tylko drogowcy bo 90% dróg ma te same znaki z tymi samymi ograniczeniami prędkości .I jeśli ktoś jeździ zgodnie z przepisami (po Polsce ) to letnie wystarczą w zupełności tak jak starczały 20-30lat temu.

Offline tygrojasz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUWA
  • Moc: 184 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SZA
« Odpowiedź #51 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 17:24:37 »
Pokaż takiego kierowcę, który jeździ zgodnie z przepisami >:( Nie słyszałem o takim.
Nie zapomnij także o obecnym natężeniu ruchu w odniesieniu do końcówki XX wieku

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #52 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 17:55:41 »
Natężenie ruchu jest większe więc i wymusza na kierowcach wolniejszą jazdę ,jak dodasz do tego fotoradary ,pomiary prędkości na odcinkach ,zwiększoną ilość wysepek i rond to chyba każdy dojdzie do wniosku że nawet jakby się chciało to i tak się nie poszaleje .A jak kogoś poniesie ułańska fantazja to jeszcze masz nieoznakowanych .

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #53 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 19:10:36 »
Swego czasu miałem Omegę MV6 i uwierz mi z zimówkami czasami było kiepsko. :confused:  Na letnich raz nie dałem rady do wulkanizatora podjechać na plac na zaśnieżonej drodze. :arrow:

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Model: Variant
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #54 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 19:20:14 »
Może autem z 60-cioma KM da radę jakoś jeździć.....

Jak zrobię nowy projekt to zapraszam Cię do mnie. Dostaniesz auto z większą mocą i pojedziemy na duży plac ( lub nieczynne lotnisko koło mnie ) i zobaczymy :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #55 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 21:07:06 »
Przemo moc to nie wszystko .I tak pojedziesz na tyle ile będzie przyczepności .A to zależy od rozłożenia nacisku na osie ,masy pojazdu .Jeśli masz silnik z przodu a napęd na tył (jak kolegi omega )to na śniegu nie ważne ile rumaków będzie miał ten wóz bo objedzie go nawet tiko.Istotna jest nawet szerokość gum do danej masy pojazdu .Nie wiem czemu każdy podchodzi do zagadnienia że koni musi mieć tyle że ledwie co się będą mieścić pod maską .Aby auto zagęszczało ruchy przy starcie musi być zachowany stosunek mocy do masy i do tego by jego przyczepność do podłoża była jak największa .Dlatego auta sportowe latają na slikach (bez bieżnika )a w sportach zimowych mają opony z kolcami(prawdziwe zimówki).Do normalnej cywilnej jazdy w naszym kraju wystarczy opona o dobrym bieżniku .Jak będzie miał ktoś możliwość niech przekona się na własnej skórze niech przejedzie się na letnich i na tych pseudo zimowych tym samym autem w tych samych warunkach (oczywiście na tym samym rozmiarze i głębokości bieżnika)i wypowie się czy czuje tak kolosalną różnicę .Niech zrobi sobie samemu test drogi hamowania na tych letnich i zimowych i zobaczy różnicę .Może wtedy zobaczy na własne oczy jak reklama wciska kit.Tym bardziej że wszystkie reklamy dotyczące "zimówek"testują na płycie poślizgowej (wodzie )i zawsze ich rewelacyjność określają że skraca drogę hamowania "do" i podają jakąś wartość .Tylko te "do" może oznaczać różnicę 5cm .Na pewno nie jeden z was ma dwa komplety kół (lato-zima)w tym samym rozmiarze i zrobienie testu nie powinno stanowić dużego problemu .Jak na razie może być słabo tylko ze śniegiem bo mimo tego że mamy grudzień to ja jeszcze w tym sezonie go nie widziałem (nie żebym za nim tęsknił)ale kawałek sezonu przeleciałem na letnich i to z nie najlepszym bieżnikiem więc puki co to moje górą (nie widząc sensu zmiany na zimowe ).   

Dodano:  06 - Grudzień - 2015  -  21:12:57
Przemo wozami z większą mocą miałem przyjemność pojeździć trochę ,polatałem też po autobanach po 240km/h ale jakoś wyrosłem z agresywnej jazdy jakoś mi to nie robi .Miałem w swoim życiu też parę motorów z konkretnym kopem ale jakoś mi przeszło. Nie potrzebuję dodatkowej adrenaliny.

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #56 dnia: 06 - Grudzień - 2015 - 23:36:46 »
Niezły elaborat :evilmrgrin:

Offline przemo

• Clubowicz
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #57 dnia: 07 - Grudzień - 2015 - 00:32:17 »
Gulasz mysle ze sie mylisz.
Ale biorąc pod uwagę fakt ze jestem w pracy i pisze z Tel nie bd. Sie rozpisywał na ten temat.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #58 dnia: 16 - Luty - 2016 - 09:53:53 »
Temat lekko upadł lub większość woli przemilczeć sens zakładania zimówek .Jak na razie mamy połowę lutego a ja nie przesadzę jak powiem że mój wóz przejechał nie więcej jak 5 km po śniegu I to takim max 2 cm .I mimo że auto użytkuję 6 dni w tygodniu, przebiegi to 1500-2500 km/miesiąc  to nie miałem okazji jeszcze pokręcić kułeczek na białym puchu .Zima jest wręcz rewelacyjna (jak dla mnie ).Gdyby nie fakt iż soli to walą tyle że gablota zrobiła się ruda.I jak stanę przy nim to wręcz słychać jak go żre .Wracając do opon to jestem ciekaw czy ktoś jest rozczarowany faktem zmiany gum na zimowe jak nie mamy zimy .Bo moje zdanie nadal podtrzymuje że jak nie wyjeżdżasz na narty i większość kilometrów robisz po dużej aglomeracji miejskiej to zmiana na zimówki (pseudo zimówki ) to bzdura.

Dodano:  16 - Luty - 2016  -  10:11:57
Przemo specjalnie dla ciebie zrobiłem standartową trasę jaką pokonuję najczęściej po trójmieście Vitem przeleciałem ją turasiem ,ma on opcję średniej prędkości przejechanej trasy ,widać nawet zegarek że nie było to w porannych korkach.Czy sądzisz że jakby było pod maską 300 KM to wynik byłby 3 razy lepszy czy może tylko spalanie wzrosło by stosownie do rumaków które trzeba by wykarmić .

Uploaded with fotem.pl

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #59 dnia: 16 - Luty - 2016 - 13:32:08 »
Co do zmiany opon na zimowe myślę że jak ktoś jeździ w trasy to warto zmienić bo nigdy nie wiadomo kiedy sypnie na trasie śniegiem i może być różnie. Ja u siebie jeżdżę na letnich ponieważ Alicja robi kursy raz na tydzien i to w koło komina. Na ostatni spot nie odważyłem się jechać w trasę i wybrałem się autem firmowym gdzie są zimowe opony. Najlepszym jak dla mnie rozwiązaniem jest zakup dobrych markowych opon wielosezonowych. roczny mój przebieg Alicją to jak wyliczyłem od przeglądu do przeglądu to ok 10 tyś km. ( 3500 km zrobiłem w tym roku w Alpach latem). Myślę że przy takich rocznych przebiegach wieloseznówki posłużą mi kilka sezonów. ( czekam aż moje letnie opony będą już na tyle zdarte i zmiana na Michelin Crossclimate)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #60 dnia: 16 - Luty - 2016 - 19:13:50 »
Wracając do ogumienia warto rozejrzeć się w koło kierowcy którzy naprawdę dużo jeżdżą nie biorą sobie do głowy zmian na zimowe .Najlepiej widać to przy samochodach ciężarowych (TIR).Ci którzy latają po Polsce to na palcach jednej ręki można zliczyć którzy mają zimówki .Powód jest prosty zmiana gum na taką ciężaróweczkę a dokładniej koszta powalają na kolana .Więc kierowcy latają na letnich i jakoś dają radę tak jak dawali radę ciężarówkami jak nikt nie słyszał o zimówkach a zimy były konkretne (i ABSów też nie mieli ).Można mieć furę z wszystkimi nowinkami zimówki z najwyższej półki i pusto pod sufitem a dzwon murowany lub samochód bez elektroniki letnie w nie najlepszej kondycji gumy a poukładane pod sufitem i wyjść bez szwanku z największej opresji .

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #61 dnia: 16 - Luty - 2016 - 20:57:50 »
Tak tylko później tacy kierowcy ciężarówek stoją w korku pod górkę bo żadna wjechać nie może

...

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #62 dnia: 16 - Luty - 2016 - 21:49:09 »
Takich na zimóweczkach też widziałem w rowach a wozy wyglądały jak po kraszteście .
W ten sposób to możemy piłeczkę odbijać bez przerwy .Fakty są takie że zima w tym roku jest jak najbardziej łaskawa (jak na razie )Temperatury wręcz wiosenne i jakby się tak kurczowo trzymać tego co wciska reklama lub programy telewizyjne odnośnie w jakich temperaturach opona zimowa spełnia swoje zadanie to słabo pasuje do obecnej zimy .Bo te niby zimowe swoje pozytywne właściwości mają w niskich temperaturach a temperatury plusowe powodują negatywne walory takich opon .Ale wszyscy nabrali wody w usta i nic nie mówią .W sumie to nie ma co się dziwić jak ktoś wywalił grubą kasę na opony a tu nie ma zimy .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #63 dnia: 17 - Luty - 2016 - 23:19:27 »
Już sama ankieta daje odpowiedź czy warto.

Uważam że warto. Opona zimowa jest po to aby zimą auto lepiej się prowadziło. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Jeśli kierowca nie dostosuje szybkości do warunków drogowych to jaka by ta opona nie była to i tak nie pomoże. :evilmrgrin:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #64 dnia: 18 - Luty - 2016 - 00:18:48 »
I oto właśnie chodzi .Nie tyle co sam sprzęt a to jak kto ma poukładane pod sufitem .A na typową szklankę na asfalcie nie ma mocnych i nawet najlepsza opona nie pomoże.A reklamy mówią co innego.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #65 dnia: 18 - Luty - 2016 - 01:36:57 »
Masz rację wszystko z głową. W reklamy nie wierzę. Reklama dźwignią handlu.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • Rej: OK
« Odpowiedź #66 dnia: 18 - Luty - 2016 - 08:00:08 »
Mój Passat więcej stoi niż jeździ ale zimówki mam założone na kołach przez cały rok. Przy tych zmianach klimatu to w maju a nawet w czerwcu można się śniegu spodziewać :)) Zimówki u mnie górą  ;)

Offline kerad

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: AUY
  • Rej: 2K6
« Odpowiedź #67 dnia: 23 - Wrzesień - 2018 - 22:00:50 »
Wydaje mi się, że ciężarowe to nie jeżdżą na letnich tylko na całorocznych oponach. Dlatego nie zmieniają. Osobiście preferuje opony całoroczne mimo, że  mieszkam w górzystym terenie, to kłopotów jak na razie nie miałem. Faktem też jest, że ostatnia zima to nie była zima. Ale też nie szaleję na drodze. Na letnich w zimie nie próbowałem bo w Czechach obowiązkowo trzeba zmieniać, lub mieć całoroczne.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #68 dnia: 23 - Wrzesień - 2018 - 23:16:19 »
Z rożnych publikacji w necie i prasie motoryzacyjnej, wynika że lepiej w lecie jeździć na zimówkach z dobrym bieżnikiem niż odwrotnie w zimie na letnich z dobrym bieżnikiem. O ile w lecie zimówki będą się "kleiły" do drogi i z racji bardziej miękkiej mieszanki szybciej zużywały, to z letnimi w zimie nie jest już tak dobrze. O ile przy mokrej nawierzchni i temperaturze plusowej może nie czuć różnicy w stosunku do opon zimowych, to już poniżej zera i na śniegu nie pojeździmy wcale, lub prawie wcale jeżeli ktoś preferuje niepewne zachowanie się auta ;) 

Mam od 5 sezonów opony zimowe firmy Hankook i o ile pierwszej zimy było rewelacyjnie, to mimo tego że bieżnik jest dalej w nich jak nowy, to opony teraz już nie trzymają się tak dobrze nawierzchni jak gdy były całkiem nowe. W 100% sprawdza się, to że z czasem miękki bieżnik w zimówkach, traci swoje właściwości i coraz gorzej "klei" się do rogi w zimie.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #69 dnia: 23 - Wrzesień - 2018 - 23:28:57 »
Ciężarówki jeżdżą na całorocznych. Są zimówki ale tego praktycznie nikt nie kupuje bez wyraźnej potrzeby.
Co do osobówek to uważam że całoroczne w pełni spełniają swoją powinność. Prędzej bym zastosował zimówki w autach z napędem na tył i nieco większa mocą. W BMW miałem i to mi życie uratowało, a przynajmniej zdrowie.

Offline bazyl

• VW: Sharan II
  • Wersja: Trendline
  • Rej: BS
« Odpowiedź #70 dnia: 02 - Grudzień - 2019 - 23:07:35 »
Ja jednak jestem za zmianą na zimowe i letnie. Jeśli wozisz ludzi bezpieczeństwo jednak ważniejsze jest od kasy...

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #71 dnia: 02 - Grudzień - 2019 - 23:11:06 »
Całoroczne nie spełniają, wystarczy błoto pośniegowe, świeża warstwa śniegu lub ujeżdżony śnieg na jezdni i te opony niestety nie dają rady, nadają się jedynie do miasta. Ratują je łagodne zimy ale nie jest powiedziane że zawsze takie będą

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Model: Hatchback
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #72 dnia: 03 - Grudzień - 2019 - 09:01:43 »
Całoroczne nie spełniają, wystarczy błoto pośniegowe, świeża warstwa śniegu lub ujeżdżony śnieg na jezdni i te opony niestety nie dają rady, nadają się jedynie do miasta. Ratują je łagodne zimy ale nie jest powiedziane że zawsze takie będą
Mam takie samo zdanie.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #73 dnia: 03 - Grudzień - 2019 - 13:53:37 »
Ja osobiście nie rozumiem na siłę szukania oszczędności.
Na pewno nie w bezpieczeństwie, które bądź co bądź jest nieporównywalnie wyższe na zimowych oponach w zimowych warunkach.

Ja mieszkam na południu (okolice Wrocławia) i raczej zimy ostatnimi laty są słabe ale co by się nie działo na drodze to nie mam obawy że nie dam rady.
Dodatkowo jak żona wymyśli że jedziemy na weekend do Austrii, to jedziemy do Austrii i mam w nosie cwaniaczków co oszczędzali, bo w niektórych krajach jest wymóg który jest respektowany żeby na zimowych gumach jeździć.

Przy moich przebiegach opony zimowe mi starczają na 3 lata (2000zł / 36 m = 55 zł miesięcznie)
Naprawdę nie rozumiem gdzie tu oszczędność.. Jak ktoś pali fajki , to zaledwie 5 paczek fajek w miesiącu.  :bry:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #74 dnia: 03 - Grudzień - 2019 - 19:56:12 »
Przy moich przebiegach opony zimowe mi starczają na 3 lata (2000zł / 36 m = 55 zł miesięcznie)
Ładnie policzone .A teraz poproszę o to samo gdzie wartość auta 1000-1500 a właściciel dojeżdża nim do pracy 5-10 km.Auto leciwe z nie pewnością czy nie ulegnie awarii i wartość naprawy nie przewyższy jego wartości a właściciel się podda i zezłomuje go.Do kompletu warto wziąć pod uwagę że mieszka w dużej aglomeracji miejskiej gdzie drogi są odśnieżane i posypywane a z racji na powszechne korki nie rozwija dużych prędkości.Ze względu na wiek i kondycję pojazdu ujeżdża go w koło komina i nie planuje dalszych tras.Czy inwestycja przekraczająca wartość pojazdu nie mija się z celem w takim wypadku.
Można nawet pokusić się ile przy ostatnio panujących zimach będzie w stanie przejechać na tych zimówkach które mogą nawet śnieg nie zobaczyć.

Tagi wątku: